icon

Chudoba na Slovensku - realita verzus prehnané obavy

15. nov 2025

Ahojte,aký máte názor na chudobu na Slovensku ? Človek ma ledva na hypoteku,nechodí do reštaurácie a šetrí kde sa dá a to my ešte nemáme deti. Potom pozriem správy a tam ľudia že letia do Zahraničia len tak lebo spustili novú linku a to sú rodiny s 3-4 deťmi,ale o to nejde ale celkovo čo poznám ľudi tak stále niekam chodia a cestuju,užívajú si a clovek rozmyšľa čo da v potravinách do košíka ,ja doprajem každemu len nechapem prečo všade pišu že ako sa tu zle žije že je tu chudoba a pritom človek vidi v 60% niečo iné,čo si myslite vy ? Tiež máte taký pocit,že tu nie je taka chudoba ?

anonym_50d243
15. nov 2025
@anonym_9ca078

@anonym_autor tak čo sa týka nehnuteľností tak to len na Slovensku majú ludia vlastne bývanie pretože tie hypotéky sú dostupné. Ak by sme žili v iných krajinách tak sme radi že sme v najme pretože tam je to štandard. Muž pracuje v Rakúsku a ani jeden z jeho kolegov nebýva vo vlastnom a to sú už aj muži okolo 40 rokov.
Áno potraviny išli hore a sú niektoré veci drahšie ale myslím že stále to nie je take akobolo dakedy že rodičia šetrili na jednu dovolenku skoro rok. Dnes už vieš letieť za lacno a nemusíš vôbec platiť cestovnej kancelárii ale záleží to od preferencii. Pre mna dovolenka nie je že sa musím niekde ukazovať že som bola v Dubaji ale skôr oddych a je mi jedno či som v Bulharsku/ Chorvatsku alebo v nejakom luxuse oddýchnem si rovnako. Ľudia majú potrebu mat všetko, veľa rozhadzuju, nešetria a neinvestujú. Však minule aj vyššiel článok že ľudia nemajú ani základnú 3 mesačnú rezervu na sporiacich účtoch a to už teda o niečom hovorí..

@anonym_9ca078 "Muž pracuje v Rakúsku a ani jeden z jeho kolegov nebýva vo vlastnom a to sú už aj muži okolo 40 rokov." A to su Rakusania, ti kolegovia? Ja som tiez v Rakusku, vacsina rakuskych rodin od nas zo skolky, skoly ma rodinny dom, ostatni aspon byt. Poznam len 2, ktore su v prenajme, aj s detmi. Vacsina priatahovalcov (vratane nas) zije v prenajme a my teda naozaj nemame sancu na tu hypoteku.

anonym_9ca078
15. nov 2025
@anonym_50d243

@anonym_9ca078 "Muž pracuje v Rakúsku a ani jeden z jeho kolegov nebýva vo vlastnom a to sú už aj muži okolo 40 rokov." A to su Rakusania, ti kolegovia? Ja som tiez v Rakusku, vacsina rakuskych rodin od nas zo skolky, skoly ma rodinny dom, ostatni aspon byt. Poznam len 2, ktore su v prenajme, aj s detmi. Vacsina priatahovalcov (vratane nas) zije v prenajme a my teda naozaj nemame sancu na tu hypoteku.

@anonym_50d243 áno sú priamo z Rakúska. Je asi rozdiel v ktorej časti, môj muž pracuje vo väčšom meste a teda tam sa nejako nehrnú za vlastným bývaním je to tam asi fakt cenovo nedostupné. A čo si pamätám keď tam riešil aj ten nájom tam sú to fakt vysoké sumy. Len prenájom izby v zdieľanom byte 7 rokov do zadu bol za 500€ v centre.

anonym_a3dc23
15. nov 2025
@anonym_e9651d

A to riesenie nakupnych kosikov ma vie vzdy dostat, to ozaj druhym cumite do kosikov a riesite, co tam maju?! Ja som rada, ze nezabudnem, co som chcela kupit a nie este nakupy druhych riesit😆😅ako keby to ma ist z mojej penazenky alebo co..

@anonym_e9651d ak nechceš zabudnúť niečo v obchode sprav si zoznam vecí . tiež to robím a všimla som si že viac ľudí má zoznam po ruke.
či pozerám po druhých čo majú v košíku? tak jasné keď stojím pred pokladňou tak vidím či chcem alebo nechcem.

anonym_e9651d
15. nov 2025
@anonym_a3dc23

@anonym_e9651d ak nechceš zabudnúť niečo v obchode sprav si zoznam vecí . tiež to robím a všimla som si že viac ľudí má zoznam po ruke.
či pozerám po druhých čo majú v košíku? tak jasné keď stojím pred pokladňou tak vidím či chcem alebo nechcem.

@anonym_a3dc23 To pozeranie do košika v kontexte mojej správy malo význam - riešenie, čo tam kto má, nie že stojíš v rade a vidíš, že niekto pred tebou ma plný vozík a iný ide so žuvačkami v ruke😃… A vďaka za tip, len keby som si ten zoznam skoro vždy nezabudla doma, bolo by to super.😂😅

anonym_f60e0d
17. nov 2025
@anonym_9ca078

@anonym_f60e0d bohužiaľ to tak nie je. U nás sú tie prenájmy stále prijateľné ak to porovnas s inými krajinami. (Neporovnávam s nórskom ale susednými krajinami). Jednoizbový byt vieš prenajať starší v BA za 500-600€ v Rakúsku taký byt je už niečo cez 1000€. A zas rakúsky dôchodok nie je 2000€. Priemerný rakúsky dôchodok je cca 1400€ takze ti tiež bohviečo neostane. Je ale pravda že Slováci chcú mat vlastne bývanie porovnaj to s ceskou republikou kde bežne dôchodcovia bývajú v prenájmoch a vlastne byty si tam nekupujú. Napríklad v Brne 2- izbový byt v novostavbe vyjde aj 300 000€ a na Slovensku ho vieš kúpiť približne za 200 000. Do roku 2022-2023 boli úrokové sadzby do 1% takze väčšina dostala zadarmo hypotéku doslova. Áno teraz sa pohybuje 3,5-4% ale stále lepšie ako v českej republike kde boli vždy tie úrokové sadzby okolo 5%.
Takze stále na Slovensku sa bavíme o tom že byvanie je dostupné a väčšina si ten byt kúpi a zadĺži sa. Bytov je stále veľa, niektoré rodiny majú 2-3 nehnuteľnosti. Slovenské banky u nás schvália hypotéku takmer každému komu ostane nejaké to životne minimum. V inych krajinach to nie je až tak ľahké a tu hypotéku nedostane každý. To iste je aj s kúpou automobilu. Na Slovensku bežne ľudia kúpia nové auto a splácajú ho dalších 10 rokov namiesto toho aby si kúpili to na čo majú ( staršie do 5000€). Proste Slováci sa viac zadlžujú ako iné krajiny.

@anonym_9ca078 ja sa celkom dobre v oblasti realít orientujem, nemusela si mu to tu písať. Dokonca aj v rámci Česka a niektorých ďalších krajín Európy.

denithestrange1993
17. nov 2025

@anonym_autor pojem chudoba je relativny pojem. Niekto sa citi chudobny aj ked ma 2nehnutelnosti,auto a cez rok aspon 1 zahranicnu dovolenku. Niekto sa citi bohaty lebo okrem hypo nema ziadne dlhy a na konci mesiaca nie je v minuse. Za mna je fajn snazit sa zvysovat si zivotnu uroven,resp aspon si ju udrziavat,ale nezabudat na to,ze pokial si nemusime poziciavat na zaklade veci ako je jedlo,najom,lieky tak sme sakra bohati. Nezabudajme,ze medzi nami zije populacia,ktora zvazuje ci kupi detom sirup od kaslu alebo desiatu, dochodcovia ktori musia preratavat kazde euro a aj tak v lekarni ledva naskrabu drobne na zakladne lieky. Zvlast kategoriou su jednorodicia,oni su skutocni kuzelnici rozpoctu,casu a multitaskingu.

anonym_9ca078
17. nov 2025
@anonym_f60e0d

@anonym_9ca078 ja sa celkom dobre v oblasti realít orientujem, nemusela si mu to tu písať. Dokonca aj v rámci Česka a niektorých ďalších krajín Európy.

@anonym_f60e0d ja som len reagovala na tvoju odpoveď pretože ja si myslím niečo iné a len podľa toho že v iných krajinách majú vyššie platy nemôžeme hovoriť že sa majú lepšie.

anonym_2f6e2c
17. nov 2025

Ja si nemyslim,ze je az taka chudoba,ako vsetci hovoria,aj ked je drahota.
Ale napr.jednorodic a navyse zena ano, ta zije v chudobe,ak nema vybornu pracu a stedre vyzivne,tak zije velmi skromne.

oblecenie99
17. nov 2025
@anonym_1253b9

@anonym_autor niektorí peniaze majú iní zas nie, ja napr. sa prispôsobujem svojej aktuálnej situácii, min. rok, keď som nerobila sme boli na dovolenke v Chorvátsku autobusom (nikdy viac) a tento rok, keď pracujem sme boli na Kanárskych ostrovoch. A teraz kupujem na obed aj teľacinu aj kačku, no musím povedať, že potraviny sú u nás príšerne drahé-zožerú väčšinu rozpočtu.
Preto ľudia na severu chodia nakupovať do Poľska, na juhu do Maďarska a na východe do Čiech 😄

@anonym_1253b9 Trošku to zaktuakizujem, HU je tak sakra drahé aj v porovnaní s nami, že švagrinej frajer (je z HU) keď je u nás, fotí si cenovky a ukazuje v práci, lebo mu ľudia neveria. My sme boli po nejakom čase u nich s deťmi v Dinoparku, za vstup som dala viac, ako u nás v KE (a to sa nedala kvalita parkov porovnať, tam to bolo slabšie) a za obyčajný obed v dedinskej obyčajnej reštaurácii, kde sme predtým chodili bežne, toľko, že za tú cenu by som u nás mala obed v Hiltone. Ja som si to uvedomila vtedy, keď mi pipla sms, za koľko sme vlastne jedli v eurách. Manžel chcel urobiť ešte u nich nákup v Tescu, ale tam som už mala pri sebe mobil kvôli prevodu a zbierala som sánku z tých cien, nakúpili sme si radšej doma 😶

anonym_9ca078
17. nov 2025
@oblecenie99

@anonym_1253b9 Trošku to zaktuakizujem, HU je tak sakra drahé aj v porovnaní s nami, že švagrinej frajer (je z HU) keď je u nás, fotí si cenovky a ukazuje v práci, lebo mu ľudia neveria. My sme boli po nejakom čase u nich s deťmi v Dinoparku, za vstup som dala viac, ako u nás v KE (a to sa nedala kvalita parkov porovnať, tam to bolo slabšie) a za obyčajný obed v dedinskej obyčajnej reštaurácii, kde sme predtým chodili bežne, toľko, že za tú cenu by som u nás mala obed v Hiltone. Ja som si to uvedomila vtedy, keď mi pipla sms, za koľko sme vlastne jedli v eurách. Manžel chcel urobiť ešte u nich nákup v Tescu, ale tam som už mala pri sebe mobil kvôli prevodu a zbierala som sánku z tých cien, nakúpili sme si radšej doma 😶

@oblecenie99 súhlasím už sa to ani neoplatí v zahraničí kupovať. My sme napríklad kupovali kočík a len tak som si pozrela na poľských stránkach koľko stojí tam a aj o 100€ drahší bol.
Ešte čo sa celkom oplatí sú potraviny v Rakúsku ale to tiež len niečo. Vajcia tam boli lacnejšie určite, drogeria tiež aj v dm-ke. Mäso a pečivo sa tam zas podľa mna neoplatí aj keď kvalitovo je to asi lepšie.

oblecenie99
17. nov 2025
@anonym_9ca078

@anonym_f60e0d bohužiaľ to tak nie je. U nás sú tie prenájmy stále prijateľné ak to porovnas s inými krajinami. (Neporovnávam s nórskom ale susednými krajinami). Jednoizbový byt vieš prenajať starší v BA za 500-600€ v Rakúsku taký byt je už niečo cez 1000€. A zas rakúsky dôchodok nie je 2000€. Priemerný rakúsky dôchodok je cca 1400€ takze ti tiež bohviečo neostane. Je ale pravda že Slováci chcú mat vlastne bývanie porovnaj to s ceskou republikou kde bežne dôchodcovia bývajú v prenájmoch a vlastne byty si tam nekupujú. Napríklad v Brne 2- izbový byt v novostavbe vyjde aj 300 000€ a na Slovensku ho vieš kúpiť približne za 200 000. Do roku 2022-2023 boli úrokové sadzby do 1% takze väčšina dostala zadarmo hypotéku doslova. Áno teraz sa pohybuje 3,5-4% ale stále lepšie ako v českej republike kde boli vždy tie úrokové sadzby okolo 5%.
Takze stále na Slovensku sa bavíme o tom že byvanie je dostupné a väčšina si ten byt kúpi a zadĺži sa. Bytov je stále veľa, niektoré rodiny majú 2-3 nehnuteľnosti. Slovenské banky u nás schvália hypotéku takmer každému komu ostane nejaké to životne minimum. V inych krajinach to nie je až tak ľahké a tu hypotéku nedostane každý. To iste je aj s kúpou automobilu. Na Slovensku bežne ľudia kúpia nové auto a splácajú ho dalších 10 rokov namiesto toho aby si kúpili to na čo majú ( staršie do 5000€). Proste Slováci sa viac zadlžujú ako iné krajiny.

@anonym_9ca078 Tak čo ja viem? V KE dvojizbak cca 800 eur.. platy kľudne okolo tisícky. Jednotlivec to ťažko zvládne. Neviem si predstaviť bývať celý život v nájme, triasť sa, kedy má majiteľ odtiaľ vyhodí (nemusí vyhodiť, stačí nepredlzovat zmluvu - my máme predovšetkým komerčné nájmy a byť vystavený na milosť a nemilosti cudzej osobe, ďakujem pekne). Málokto prenajíma rodinám s deťmi, čiže tam si tiež neskrtnes. A celý život splácať cudziemu hypotéku a potom, keď budem na dôchodku, tak mi čo, majiteľ kúpi ako ďakovné Portske, že práve som mu splatila hypotéku? 🙈
Čo sa týka vlastných nehnuteľností, no ako kto... Minule som stretla našu realitacku, vraj klientom banky zamietajú hypo ako na bežiacom páse 😶

Čiže ozaj závisí od toho, kto v akej bubline sa hýbe... Ja poznám aj rodiny s príjmom do 2000, Max 2500 eur a oni už teda majú čo robiť pri dnešných nákladoch. Štandardne hypo a náklady zožerú dnes na jednoduchý trojizbový byt aj 1000 a viac mesačne.

anonym_9ca078
17. nov 2025
@oblecenie99

@anonym_9ca078 Tak čo ja viem? V KE dvojizbak cca 800 eur.. platy kľudne okolo tisícky. Jednotlivec to ťažko zvládne. Neviem si predstaviť bývať celý život v nájme, triasť sa, kedy má majiteľ odtiaľ vyhodí (nemusí vyhodiť, stačí nepredlzovat zmluvu - my máme predovšetkým komerčné nájmy a byť vystavený na milosť a nemilosti cudzej osobe, ďakujem pekne). Málokto prenajíma rodinám s deťmi, čiže tam si tiež neskrtnes. A celý život splácať cudziemu hypotéku a potom, keď budem na dôchodku, tak mi čo, majiteľ kúpi ako ďakovné Portske, že práve som mu splatila hypotéku? 🙈
Čo sa týka vlastných nehnuteľností, no ako kto... Minule som stretla našu realitacku, vraj klientom banky zamietajú hypo ako na bežiacom páse 😶

Čiže ozaj závisí od toho, kto v akej bubline sa hýbe... Ja poznám aj rodiny s príjmom do 2000, Max 2500 eur a oni už teda majú čo robiť pri dnešných nákladoch. Štandardne hypo a náklady zožerú dnes na jednoduchý trojizbový byt aj 1000 a viac mesačne.

@oblecenie99 áno to je určite pravda. Ja teda porovnávam vramci BA keďže žijem tu. Ale je pravda že niektoré mesta ako KE, BB alebo Trenčín tak tam sú tie nájmy vyššie ako v BA. Ale asi môžeme byt stále radi že tie nájmy nie sú cez 1000€. Jednotlivec to asi neutiahne ani čo sa týka hypo a ani čo sa týka nájmu.
Ja poznám pár ľudí čo majú jednu hypo za druhou že majú aj 2-3 investične byty ktoré si hlavne nabrali keď boli hypotéky doslova zadarmo. Ale potom sú aj ľudia ktorý nemajú ani na ten jeden.. ale toto sa deje asi v každej krajine.. a kým sa nájdu ľudia čo si to za tie peniaze prenájmu alebo ten byt kúpia tak tým tie ceny budú rast bohužiaľ.
Ja mám zas známu čo viem že bežne schvaľujú hypotéky aj jednotlivcom hlavne nech im ostane životne minimum, tak asi závisí od banky. Len potom to je asi najbližších 30 rokov prežívanie. Jasne taká Tatra banka nedá hypo asi každému ale tie menšie banky asi áno.

anonym_8418d7
17. nov 2025

Ľudia si v dnešnej dobe dovolia to, čo si nikdy. Veď len idem do mesta, na nákup. Plne košíky, ľudia nakupujú všetko, od výmyslu sveta. Idem na FB a same storky pridávajú kamošky, známi, z tripov, z dovoleniek, klasických, aj luxusných niekoľko z za rok, a deťmi, aj bez detí. Pozriem nástenku, kde predávajú handmade vence, svietniky, sviečky, všetko možné za nie úplne nízke ceny a len taký fukot, všetko predané. Oblečenie pre deti detto. Jedny šaty za 30e. Chcem dcérke kúpiť, že nech ma pekne, behom pár dní všetky veľkosti fuč. Toto nie je chudoba, ani náhodou.
Nehovorím, že nie sú ľudia aj chudobní, ktorí nemajú častokrát základ, ako elektrika, voda, kúpeľňa,atď., ale človek keď vidí, ako ľudia hýria, doprajú si vsetko, máme sa dobre, veľmi dobre.

oblecenie99
17. nov 2025
@anonym_9ca078

@oblecenie99 áno to je určite pravda. Ja teda porovnávam vramci BA keďže žijem tu. Ale je pravda že niektoré mesta ako KE, BB alebo Trenčín tak tam sú tie nájmy vyššie ako v BA. Ale asi môžeme byt stále radi že tie nájmy nie sú cez 1000€. Jednotlivec to asi neutiahne ani čo sa týka hypo a ani čo sa týka nájmu.
Ja poznám pár ľudí čo majú jednu hypo za druhou že majú aj 2-3 investične byty ktoré si hlavne nabrali keď boli hypotéky doslova zadarmo. Ale potom sú aj ľudia ktorý nemajú ani na ten jeden.. ale toto sa deje asi v každej krajine.. a kým sa nájdu ľudia čo si to za tie peniaze prenájmu alebo ten byt kúpia tak tým tie ceny budú rast bohužiaľ.
Ja mám zas známu čo viem že bežne schvaľujú hypotéky aj jednotlivcom hlavne nech im ostane životne minimum, tak asi závisí od banky. Len potom to je asi najbližších 30 rokov prežívanie. Jasne taká Tatra banka nedá hypo asi každému ale tie menšie banky asi áno.

@anonym_9ca078 My sme kupovali prvý byt v čase, keď do nás hádzali hypotéku (obrazne), nájom sme vtedy platili 450 mesačne a hypo vyšlo na nejakých smiešnych 200 po zaokrúhlení, proste sa neoplatilo byť v nájme (rýchlo dodám, že platovo sme na Tom boli ozaj slabšie a ceny boli úplne inde ako teraz). Potom sme byt predali a celkom pekne na ňom zarobili, ale teda novy sme kupovali práve v čase (2023), kedy išli úroky hore a musím povedať, že nebyť našej rozumnej investície do prvého bytu za čias výhodnej hypo, tak ten druhý nekúpime veru 😶

Platíme mesačne 600 len hypo, ďalej tam je voda, fond a kúrenie 210, plyn a elektrina 40. Nie je v Tom este internet a Pre svoj vlastný kľud to nerozratam aj s poistkami na byt, životné a auto, či dane a odpad na mesiace 🙈 a to sme ešte nejedli, neprali, nesprchovali, neobliekli sa, netankovali. Poplatky v škôlke (aj mestská vychádza so všetkým mesačne cca 80 eur až 100), mesačníky na MHD, mobil 2x, sem tam lekáreň, zubár či nové okuliare.....
Obyčajný trojizbový byt, síce dobrá lokalita v širšom centre a bol pekne prerobený, ale i tak, panelák, a žiadny nóbl luxus.

Keď si zoberiem, že tu taký úradník (kľudne s vysokou školou) zarobí okolo 900 mesačne.. poznám viacerých.. Je to na šlaktrafenie, aj si vezmeš vyššie, štandardne a v podstate nevyhnutné výdavky..
A to sa bavím o ľuďoch, ktorí sú navonok tak, že sú na tom ešte fajn..

beronsche
17. nov 2025

@anonym_autor Slovensko má vyše 5 mil obyvateľov a z toho je zhruba polovica v produktívnom veku
Akú významnú vzorku vyhodnocujes na základe dovoleniek jednotlivcov, že tvoj záver je, že sa tu žije výborne?

Ty si ako Fico, on videl plne parkovisko v Žiline a usúdil, že ľudia sa ešte furt majú dosť dobre..
Len neviem, či úvahy tohto typu sú na smiech, či skôr na plač...

katkaseiner
18. nov 2025

Vies, ono zavisi co vidis a co je realita. Minule v obchode jedna pani podotkla ze mam strasne plny vozik - ona ale nevie ze nakupujem pre 4 na cely tyzden a dalsie dni do obchodu nepachnem. Plus ak sa da, planujem aj dopredu a kupujem dopredu ak to ma vyznam. Cize to ze ja za nakup dam 125e taz do tyzdna a ona tam kupi 6dni do týždňa po 21e...kto nakupil viac?
S dovolenkou je to relativne...niekto nechodi nikam cely rok, niekto ide len 1x do roka, niekto si mozno teraz dal dokopy dovolenku po x rokoch...
Ludia maju zvyky...niekto fajci jednu od druhej a na dovolenku sa nedostane ani 1x rocne, niekto si da 2 kavy z kaviarne denne a proste preziva...niekto so neda cigu ani kavu z kaviarne ale odklada na dovolenku...ktora mozno vyzera draho a nie je.

mizoko
18. nov 2025

@anonym_autor ono ide aj o to aké máš výdavky. Nie každý má pôžičku,popri Tom životné a zdravotné poistky pre seba aj deti,poistenie majetku,živnosť kde musíš platiť odvody,poistenie auta,kanceláriu a jej poistenie a podobne. A aj ten čo nezarába veľa alebo má aj väčšie výdavky si vie odložiť na dovolenku. Nevravím,že je to bežné. Naozaj je kopa ľudí čo ledva vyjdú výplat a to nemajú mimoriadne náklady. A tiež aký máš plat. Ako 750€ tak je to fakt náročné,ak 1500€ už je to trošku lepšie.

unbeholfen
19. nov 2025

Lebo pomyselné nožnice sa roztvárajú a mizne stredná vrstva. Sú len bohatí a chudobní. Nič medzi nimi. Dediny budú vyzerať tak že jedna polovica bude ako Dubai, a druhá polovica bude rómska osada, a v chotári okolo dediny kolónie bezdomovcov.

unbeholfen
30. nov 2025

Záleží kde pozeráte. Keď pôjdete do vilovej štvrti alebo na letisko, vidíte prachatých. Ale chodte za kolajnice kde sú kolónie bezdomovcov, do rómskych osád, do zapadnutých dedín pri hraniciach, a uvidíte chudobu.

martinmmartin
30. nov 2025
@unbeholfen

Záleží kde pozeráte. Keď pôjdete do vilovej štvrti alebo na letisko, vidíte prachatých. Ale chodte za kolajnice kde sú kolónie bezdomovcov, do rómskych osád, do zapadnutých dedín pri hraniciach, a uvidíte chudobu.

@unbeholfen pockaj pockaj - Vsak ti romovia su zasadne taky co robit zevraj nechcu cize tu chudobu si volia dobrovolne . Ak ty chudobu nechces tak si ju nezvolis dobrovolne a si vysmiata.....

anonym_ab97d3
30. nov 2025

@anonym_autor ked vidis jeden dielik z puzzle, nevidis cely obrazok. to, ze par ludi ide na vylet lietadlom neznamena, ze neexistuje chudoba.

jana_eyre_2
30. nov 2025

počkaj autorka, ty píšeš že ledva zaplatíš hypotéku a to ešte nemáš ani deti a zároveň napíšeš že veď nie je chudoba? to mi nejako nevychádza.. veď snáď človek súdi podľa vlastnej peňaženky a nie podľa toho či vidíš že niekto ide na dovolenku lietadlom.. totiž ono to nejako tak funguje, že medzi 5timi milionmi slovákov máš rôzne vrstvy.. problém však je, že tá stredná sa ZAČÍNA strácať a z čoraz viac ľudí sa stávajú ti, čo čakajú od výplaty do výplaty.. to neznamena, že všetci.. to znamená, že z tých čo štandardne nemali problém ho začína mať čoraz viac ľudí..

budeme sa tým trápiť až keď to bude 95% slovákov? až vtedy tu bude reálna chudoba?

inak to, že chodíme do rozpadnutych nemocníc, jazdíme vlakmi ktoré narážajú a platíme bezplatné školstvo, odvody máme pomaly ako v Dánsku až na to že sa nám nevracia nic, (bože nech to nikto nevezme doslova 😒) ale zato vyvolení majú svoje vilky, tak tak sa neukazuje chudoba nášho štátu? veď darčeky sme si kúpili, všetko je v poradecku..

akvi
30. nov 2025

Co ja vnímam v okolí, tak sú ľudia, ktorí akoby nedokázali vyhodnotiť priority a podľa "vonkajších znakov" vyzerá, že sa majú luxusne, ale opak je pravdou. Napríklad jeden náš sused má nové auto, na dovolenke bol tento rok tri týždne, ale to, že bývajú traja v jednej izbe domu, ktorý by potreboval značnú rekonstrukciu, to vidím ja, jeho suseda. Keď sa ho raz muž opýtal, prečo radšej neopravil dom, ale kúpil auto, tak mu povedal, že na opravu nemá, že auto stálo menej 😅🙈 Pre mňa úplne nepochopiteľné správanie, ale jeho realita je presne takáto a polka jeho známych si podľa mňa myslí, že je prachaty. No a tie plné košíky - je veľa ľudí, ktorí chodia do obchodu raz za dva, tri týždne. Moji rodičia napríklad. A teda je logické, že majú plný košík. V dedine nemajú obchod.

unbeholfen
30. nov 2025
@akvi

Co ja vnímam v okolí, tak sú ľudia, ktorí akoby nedokázali vyhodnotiť priority a podľa "vonkajších znakov" vyzerá, že sa majú luxusne, ale opak je pravdou. Napríklad jeden náš sused má nové auto, na dovolenke bol tento rok tri týždne, ale to, že bývajú traja v jednej izbe domu, ktorý by potreboval značnú rekonstrukciu, to vidím ja, jeho suseda. Keď sa ho raz muž opýtal, prečo radšej neopravil dom, ale kúpil auto, tak mu povedal, že na opravu nemá, že auto stálo menej 😅🙈 Pre mňa úplne nepochopiteľné správanie, ale jeho realita je presne takáto a polka jeho známych si podľa mňa myslí, že je prachaty. No a tie plné košíky - je veľa ľudí, ktorí chodia do obchodu raz za dva, tri týždne. Moji rodičia napríklad. A teda je logické, že majú plný košík. V dedine nemajú obchod.

@akvi áno to sú presne tie efekty s tými plnými košíkmi, lebo chudobný čo stojí v rade pri pokladni s dvoma rožkami, si pomyslí že len on je chudobný keď je taký velký rad pri pokladni, a každý mám plný vozík, a platí okolo 300€ za ten jeden nákup. A potom pred obchodom ten chudobný s dvoma rožkami sadá na svoj starý rozheganý bicykel kým tí čo stále v rade si prekladajú nákup do auta. Vyzerá to luxusne, ale to sú ludia z okolitých dedín čo si nakúpia na 3 týždne a logicky si to nemajú ako odviezť tak idú autom. Lenže ten chudobný sa vracia do obchodu každý deň pre tie dva rožky a vidí každý deň iného dedinčana, a tak sa mi zdá že si tu každý nákupy za 300€ a chodí autom do obchodu… Alebo klikol som minule na jeden profil a tá dotyčná samé také fotky že všelijaké pri mori, na lyživačke a kadečo. Kým pre chudobného je výlet že sa dostane raz za čas do krajského mesta.

katkaseiner
30. nov 2025
@unbeholfen

@akvi áno to sú presne tie efekty s tými plnými košíkmi, lebo chudobný čo stojí v rade pri pokladni s dvoma rožkami, si pomyslí že len on je chudobný keď je taký velký rad pri pokladni, a každý mám plný vozík, a platí okolo 300€ za ten jeden nákup. A potom pred obchodom ten chudobný s dvoma rožkami sadá na svoj starý rozheganý bicykel kým tí čo stále v rade si prekladajú nákup do auta. Vyzerá to luxusne, ale to sú ludia z okolitých dedín čo si nakúpia na 3 týždne a logicky si to nemajú ako odviezť tak idú autom. Lenže ten chudobný sa vracia do obchodu každý deň pre tie dva rožky a vidí každý deň iného dedinčana, a tak sa mi zdá že si tu každý nákupy za 300€ a chodí autom do obchodu… Alebo klikol som minule na jeden profil a tá dotyčná samé také fotky že všelijaké pri mori, na lyživačke a kadečo. Kým pre chudobného je výlet že sa dostane raz za čas do krajského mesta.

@unbeholfen presne zhodnotene nakupy...minule sa prihovorila jedna pani ze ci sme tak bohaty ze mame plny kosik (cca 110e nakup), reku nie, ale sme 4 a ja chodim nakupit 1x do týždňa lebo byvam na dedine

unbeholfen
30. nov 2025

Presne. Tí najviac sporia. Lebo ak niekto ide denne do obchodu a kupuje po kusoch, tak vyplatí viackrát menšie sumy, ale v globále vyjde drahšie. A aj tie zájazdy, ak niekto vychytí akciu alebo last minut, tak zájazd lietadlom k moru vyjde lacnejšie ako autobusom na Balaton…

unbeholfen
30. nov 2025

Alebo na mjá furt ondzili že jaký som ja chudobný keď mám ajfón? Ja mám z pod ruky, v horšom stave, starší model, lacno. Ale hentí čo kúpá za 1000€ mobil je jaká haluz more? Darmo máme symbol jablka na telefónoch víte. Ale môj je taký šrot, že ani do bazáru nechceli zobrať.

sevrin
1. dec 2025
@unbeholfen

Alebo na mjá furt ondzili že jaký som ja chudobný keď mám ajfón? Ja mám z pod ruky, v horšom stave, starší model, lacno. Ale hentí čo kúpá za 1000€ mobil je jaká haluz more? Darmo máme symbol jablka na telefónoch víte. Ale môj je taký šrot, že ani do bazáru nechceli zobrať.

@unbeholfen no ak si do bazáru prišiel s takým sedláckym prízvukom tak sa nediv že ti ho nezobrali a buď rád, že ťa rovno nevyhodili. Aj keď je to v podstate jedno.

unbeholfen
1. dec 2025
@sevrin

@unbeholfen no ak si do bazáru prišiel s takým sedláckym prízvukom tak sa nediv že ti ho nezobrali a buď rád, že ťa rovno nevyhodili. Aj keď je to v podstate jedno.

@sevrin práveže do bazárov a záložní chodia len sedláci. Ludia z vyššej kasty kupujú nové veci. Ešte aj študentka čo brigáduje u nás má na nový telefón len ja nie. S tým prízvukom rozprávajú všetci v tých kruhoch kde sa pohybujemy Všelijaká polorómčina miešaná s maďarčinou a podobne. Spodina to v našom bežne používa.

unbeholfen
1. dec 2025

Ale že je chudoba, tom trvám lebo aj keď bachor rastie a zase som sa prejedol, ale na sekeru pozor! To že papám na sekeru, súvisí s chudobou lebo nieže nič nemám, ale ešte som aj v mínuse. Každý rožok čo zjem je môj mínus.