icon

Čo považujete za chvastanie a kde je hranica?

24. jún 2026

Často tu v témach čítam, že niekto niekomu napíše, že sa chvastá.
Čo to pre vás znamená?
Kde je tá hranica pochvalenia sa s niečím (úspechom v práci alebo aj zhodenim 20 kíl), alebo podelenia sa radosti napr z nového auta alebo dovolenky a chvastania sa.
Čo je pre vás v poriadku a čo vás naštve a keď vás niečo naštve, čo vás vlastne na tom štve?

Neviem, či som sa dobre vyjadrila, či ma pochopíte, ale dúfam, že áno a bude zaujímavá a obohacujúca debata 🙋‍♀️

martinmmartin
24. jún 2026

@anonym_autor hranica je ak ti robi dobre fakt ze tvoj partner do rozhovoru predmet rozhovoru nema alebo nemoze mat

anonym_b4b6f3
24. jún 2026

Medzi chvastanim, chvalenim a stazovanim je mala hranica. Ak povies, ze sa mas luxusne, tak sa chvastas. Ak povies, ze muz ma zlate srdce, tak sa chvalis. Ak povies, ze tvoj muz ma 20cm penis, tak nevieme, ci sa chvastas, chvalis, alebo stazujes.

anonym_590169
24. jún 2026

@anonym_autor pre mňa je chvastanie niečo, čo viem, že je nereálne. Viackrát sa mi stalo, že ľudia sa niečím chválili, boli neúprimni a nakoniec vysvitlo, že to nie je pravda, tá bola úplne inde...
Napríklad nekriticke vychvalovanie vlastných detí pred ostatnými, máš pocit, že tvoje deti sú menejcenne a nakoniec zistíš, že pravda je úplne inde... A synáčik/dcerenka majú len vysoké sebavedomie vstepovane vlastnými nekriticky mi rodičmi.
Na druhú stranu ja som k svojim deťom niekedy prehnane kritická, možno by som mohla popustiť...

autor
24. jún 2026
@anonym_b4b6f3

Medzi chvastanim, chvalenim a stazovanim je mala hranica. Ak povies, ze sa mas luxusne, tak sa chvastas. Ak povies, ze muz ma zlate srdce, tak sa chvalis. Ak povies, ze tvoj muz ma 20cm penis, tak nevieme, ci sa chvastas, chvalis, alebo stazujes.

@anonym_b4b6f3 toto je perfektné

autor
24. jún 2026
@martinmmartin

@anonym_autor hranica je ak ti robi dobre fakt ze tvoj partner do rozhovoru predmet rozhovoru nema alebo nemoze mat

@martinmmartin dobrý point

autor
24. jún 2026
@anonym_590169

@anonym_autor pre mňa je chvastanie niečo, čo viem, že je nereálne. Viackrát sa mi stalo, že ľudia sa niečím chválili, boli neúprimni a nakoniec vysvitlo, že to nie je pravda, tá bola úplne inde...
Napríklad nekriticke vychvalovanie vlastných detí pred ostatnými, máš pocit, že tvoje deti sú menejcenne a nakoniec zistíš, že pravda je úplne inde... A synáčik/dcerenka majú len vysoké sebavedomie vstepovane vlastnými nekriticky mi rodičmi.
Na druhú stranu ja som k svojim deťom niekedy prehnane kritická, možno by som mohla popustiť...

@anonym_590169 áno, pravda. Nechápem, načo to tí ľudia robia, zvyšujú si sebavedomie?

anonym_6f6941
24. jún 2026

Myslím, že veľmi záleží od kontextu a príležitosti, pri ktorej sa niekto pochváli a s akým zámerom to spravi… napriklad ak sa sem niekto príde posťažovať a potrebuje poradiť a niekto pridá komentár ako jeho sa nič také netýka a nemusí to riešiť, lebo on sa má super, v ktorom nie je ale žiadna rada ako to dosiahnuť, žiadna empatia, považujem to za úplne zbytočné chválenie sa, na ktoré sa nikto nepýtal… na otázku ako sa máš je podľa mňa super odpovedať niečo pozitívne a pochváliť sa ak je čím

fomelka
24. jún 2026

ja nehovorim nikomu nic a vybavene 😀 len najlepsim kamaratkam, ktore nic ako chvastanie neberu.

anonym_fef8ac
24. jún 2026

@anonym_autor na Slovensku je v kurze neustále sa sťažovať, ak človek povie, že sa má dobre, tak sa chvastá. Obrazne povedané 🙂

anonym_13d760
24. jún 2026

Chvástanie beriem, keď sa nik nepýta a niekto sa potrebuje aj tak ukázať. Napríkad začne hovoriť, ako dobre zarába alebo akú dovolenku si bookol. Avšak keď sa niekto opýta a druhý odpovie, tak mi to príde v poriadku, aj keď to rozvíja ďalej. 🙂

autor
24. jún 2026
@anonym_6f6941

Myslím, že veľmi záleží od kontextu a príležitosti, pri ktorej sa niekto pochváli a s akým zámerom to spravi… napriklad ak sa sem niekto príde posťažovať a potrebuje poradiť a niekto pridá komentár ako jeho sa nič také netýka a nemusí to riešiť, lebo on sa má super, v ktorom nie je ale žiadna rada ako to dosiahnuť, žiadna empatia, považujem to za úplne zbytočné chválenie sa, na ktoré sa nikto nepýtal… na otázku ako sa máš je podľa mňa super odpovedať niečo pozitívne a pochváliť sa ak je čím

@anonym_6f6941 áno, toto dáva zmysel.

autor
24. jún 2026
@anonym_fef8ac

@anonym_autor na Slovensku je v kurze neustále sa sťažovať, ak človek povie, že sa má dobre, tak sa chvastá. Obrazne povedané 🙂

@anonym_fef8ac tiež mám niekedy ten pocit

uskrnica
24. jún 2026

Presne tak, ak sa niekto spyta, tak poviem. To ja za chvastanie teda nepovazujem. Ale sama od seba nikomu nezacnem hovorit, co mam nove alebo na aku dovolenku idem.

anonym_86d4d7
24. jún 2026

@anonym_autor Napíšem ti príklad chvastania.Diskusia bola o tom, že niektoré mamičky na ihrisku sa nestarajú, že ako sa správa ich dieťa voči iným deťom.Mamicky písali o svojich skúsenostiach, zážitkoch a jedna napísala, že býva v rezorte, kde sú byty drahé a tak aj mamičky inteligentné.Za mňa ujovina ako traky,lebo inteligencia nie je podmienená hrúbkou peňaženky , ale dotyčná prispievateľka sa chvastala drahým bývaním.Keby nemala v úmysle chvastat sa a chcela by napísať len príspevok k téme,jednoducho by napísala, že v ich komunite sa mamičky snažia dohliadať na svoje deti a vychovávať ich k slušnosti

amalka07
24. jún 2026

Chvastanie je povýšenecké, namyslené so snahou ukázať, že som niečo viac
Chválenie môže byť s dobrým úmyslom aj so zlým, vlastne aj pri chvastaní sa chváliš

autor
24. jún 2026
@amalka07

Chvastanie je povýšenecké, namyslené so snahou ukázať, že som niečo viac
Chválenie môže byť s dobrým úmyslom aj so zlým, vlastne aj pri chvastaní sa chváliš

@amalka07 áno, no ten povysenecky ton je nepríjemný a hlúpy

autor
24. jún 2026
@anonym_86d4d7

@anonym_autor Napíšem ti príklad chvastania.Diskusia bola o tom, že niektoré mamičky na ihrisku sa nestarajú, že ako sa správa ich dieťa voči iným deťom.Mamicky písali o svojich skúsenostiach, zážitkoch a jedna napísala, že býva v rezorte, kde sú byty drahé a tak aj mamičky inteligentné.Za mňa ujovina ako traky,lebo inteligencia nie je podmienená hrúbkou peňaženky , ale dotyčná prispievateľka sa chvastala drahým bývaním.Keby nemala v úmysle chvastat sa a chcela by napísať len príspevok k téme,jednoducho by napísala, že v ich komunite sa mamičky snažia dohliadať na svoje deti a vychovávať ich k slušnosti

@anonym_86d4d7 myslíš, že si to uvedomovala, že to mohla aj inak formulovať?

anonym_86d4d7
24. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_86d4d7 myslíš, že si to uvedomovala, že to mohla aj inak formulovať?

@anonym_autor ...ak má priemerné iq,tak veľmi dobre vedela, ze čo svojim príspevkom chcela povedať

autor
24. jún 2026
@anonym_86d4d7

@anonym_autor ...ak má priemerné iq,tak veľmi dobre vedela, ze čo svojim príspevkom chcela povedať

@anonym_86d4d7 ako poznám bohatých ľudí, oni to ani nemyslia ako chvastanie. Pre jich sú skrátka len iní bohatí ľudia inteligentnejší a lepší, ako bežní ľudia.

anonym_0eb3f5
24. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_86d4d7 ako poznám bohatých ľudí, oni to ani nemyslia ako chvastanie. Pre jich sú skrátka len iní bohatí ľudia inteligentnejší a lepší, ako bežní ľudia.

@anonym_autor je tema,kolko zarabate,zeny tam napisu vyssie sumy a druhe zeny ich zhejtuju,ze sa chvastaju.Potom sa zase pretekaju,ktora dokaze zit z nicoho.Takze ani tak,ani onak.Tu si to vzdy kazdy vysvetli podla seba a svojho vlastneho zazemia.

amalka07
24. jún 2026
@anonym_autor

@amalka07 áno, no ten povysenecky ton je nepríjemný a hlúpy

@anonym_autor to samozrejme, že áno

anonym_86d4d7
25. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ...ja poznám ľudí inteligentných ,u ktorých hrúbka peňaženky môže byť rôzna, ale inteligencia zostáva.. Inteligentný a bohatý sa nepotrebuje chvastat, ale opačných prípadov je celkom dosť

anonym_86d4d7
25. jún 2026
@anonym_0eb3f5

@anonym_autor je tema,kolko zarabate,zeny tam napisu vyssie sumy a druhe zeny ich zhejtuju,ze sa chvastaju.Potom sa zase pretekaju,ktora dokaze zit z nicoho.Takze ani tak,ani onak.Tu si to vzdy kazdy vysvetli podla seba a svojho vlastneho zazemia.

@anonym_0eb3f5 Je rozdiel odpovedať v rámci témy pravdivo a je rozdiel v inej téme hovoriť o svojej majetnosti.Pripada mi smiešne aj to,ak niekto sa začne "sťažovať,, že ako nevie vyjsť s financiami a pritom napíše výšku svojho príjmu sumu, akú u nás má priemerná rodina

anonym_c8d1fc
Včera o 17:34
@anonym_801a8b

Toto je chvastanie 😀

@anonym_801a8b to o com bom ten príspevok akože? ani sa mi to nechcelo citat po pár vetách…wow, toto bolo naozaj chvastanie :D

anonym_fef8ac
Dnes o 09:14
@anonym_801a8b

Toto je chvastanie 😀

@anonym_c8d1fc @anonym_801a8b prečítali ste si ten príspevok celý?? Žiadne chvastanie tam nevidím, je to veľmi pekne napísané na zamyslenie sa.

anonym_5ebf26
Dnes o 09:44
@anonym_801a8b

Toto je chvastanie 😀

@anonym_801a8b absolútne nič tam nie je na chvastanie. Aspoň vidíme ako ľudia rôzne vnímajú podane informácie. Inteligentný človek si to prečíta a preloží tak ako je to písané. Nič iné tam nevidím. A hlupák uvidí chvastanie aj tam, keď povieš že máš zlomenú chrbticu.

anonym_5ebf26
Dnes o 09:52

Ešte som chcela doplniť, že závisť je taký slovenský šport. Stačí keď niekomu povies, že si bola v obyčajnom Chorvátsku na týždeň a ide ho zožrať závisť. To su take typy. Ja som nikdy nikomu nezávidela ani peniaze, ani majetky, ani dovolenky. Je to o tvojom mentálnom nastavení. Chvastanie sa považujem za neustále zdôrazňovanie a zveličovanie svojho majetku, statusu a iných vymoženosti už nad rámec debaty. Mne absolutne nič nerobí, keď mi niekto povie, že bol štyrikrát na ceste okolo sveta počas posledných dvoch rokov, že má štyri domy. Ak sa človek má s čím pochváliť, nech sa pochváli. Zas musíme povedať na druhú stranu, že je veľmi veľa závistlivych ľudí, ktorí vám závidia aj chorobu. Nemôžeš sa pochváliť, že ťa povýšili, že ti zvýšili plat, že máš šikovné dieťa. Hneď ich to žerie. A vidíme aka tenka hranica je medzi závisťou, keď niekto považuje za chválenie sa diskusiu v pridanom linku nado mnou.

anonym_fef8ac
Dnes o 11:24
@anonym_5ebf26

@anonym_801a8b absolútne nič tam nie je na chvastanie. Aspoň vidíme ako ľudia rôzne vnímajú podane informácie. Inteligentný človek si to prečíta a preloží tak ako je to písané. Nič iné tam nevidím. A hlupák uvidí chvastanie aj tam, keď povieš že máš zlomenú chrbticu.

@anonym_5ebf26 máš pravdu, každý to vníma inak. Oni úplne prehliadli pointu toho príspevku.

anonym_b15ac2
Dnes o 11:37

Ta hranica nie je vôbec nikde. Rozdiel medzi chvalenim a chvastanim je len v osobe posluchaca a vypoveda to viac o nom. Ak je niekto zavistivy, ak sa ma potrebu sa porovnavat, tak bude brat ako chvastanie akekolvek pochvalenie sa. Neriesila by som.