icon

Dokázali by ste žiť bez partnera, priateľov a detí?

6. jan 2026

Ahojte,
vedeli by ste si predstaviť žiť celý život sami? Bez kamarátov, bez priateľa či manžela, bez detí?
Niekedy nad tým rozmýšľam a zaujíma ma, ako to máte vy.

pralinka25
6. jan 2026

@anonym_autor ja nie. mam rada svojich priatelov, aj rodinu. mam rada ludi a spolocnost. nie som extrovert ale zivot s ludmi je pre mna zaujimavejsi.

anonym_7c3f99
6. jan 2026

vôbec nemám žiadne kamarátky. mám len manžela a deti. Zatiaľ s nimi.
Deti už takmer dospelé, takže bežne s nimi do mesta, kina ako s kámoškami

stelly652
6. jan 2026
@pralinka25

@stelly652 a vies co? za mna je opatrnost smrt. ano ista davka ok. ale to co pises mi pride akoze uz si umrel za ziva. ano vzdy su rizika ale o tom je zivot. o kazdej jednej prchavej chvili. o kazdom momente ktory prezijeme. vies co? prezila som x vzostupov a padov. ziaden pad na hubu mi nestal za to neprezit vobec nic. aj ked niektore veci nevysli, aj ked niektore boli zle vzdy tie druhe okamihy stali z to. zivot sa nema vydrzat do smrti. zivot sa ma zit. uzit si kazdu jednu zasranu minutu. zazit uspech, nezdar, stastie aj smutok. zazit vsetko mozne. proste byt - zit.
problemy?ano su ale preco? na zivote treba makat. mozno by ti ludia mohli zit inak keby chceli. ich problemy nie su tvoje. ty by si to mohol mat inak. rozvod? no a? ale tych niekolko peknych chvil predsa stalo za to. rozvod nie je smrt.
vies co je horsie ako smrt. zit prazdny zivot v strachu ze sa moze nieco pokazit. ze moze nieco nevyjst...
je to ako zmoknut v dazdi. mozes pred nim utiect a schovat sa v suchu a teple. mozes mat dazdnik. ale vies co? niekedy je uzasne proste zmoknut. ten pocit je niekedy neskutocne uzasny, a ze mas mokre vlasy, handry? no a co? ale citis tie kvapky. je to paralera ale ked raz budes fakt stary budes lutovat ze si neriskoval viac. ver mi.

@pralinka25 niečo podobne som čítal knihu...Zo dna ku hviezdam..Ako si usporiadať priority,ciele načo sa pripraviť a presne autor tejto knihy písal to iste čo teraz si napísala pekne si to rozpísala až ma na koplo do predu a posunulo...V niečom máš pravdu robím ja niekde chybu

anonym_0f83dd
6. jan 2026

@anonym_autor ano, zijem tak a zijem. Ale mam kamaratov.

autor
6. jan 2026
@anonym_7dd473

@anonym_autor Opíš nám svoj život, co robíš, co ta napĺňa.

@anonym_7dd473 Pracujem v zahraničí. Pred dvoma rokmi som si kúpila záhradu s chatou – aby ste si nemysleli, že žijem v nejakej chatke bez elektriny a vody, je to vlastne ako menší domček. Takže raz som tam a raz som v zahraničí, však žiť z niečoho musím. Rada cestujem – keď si z myslím, že chcem ísť k moru, tak tam aj idem, aj keby boli 2 hodiny ráno, proste idem. Po večeroch pozerám staré filmy.

pralinka25
6. jan 2026
@stelly652

@pralinka25 niečo podobne som čítal knihu...Zo dna ku hviezdam..Ako si usporiadať priority,ciele načo sa pripraviť a presne autor tejto knihy písal to iste čo teraz si napísala pekne si to rozpísala až ma na koplo do predu a posunulo...V niečom máš pravdu robím ja niekde chybu

@stelly652 knihu som necitala ale moc ti prajem aby si nasiel v sebe iskru a prezil zivot na aky sa nezabuda

osky
6. jan 2026

Clovek nie je stvoreny na zivot v takejto samote.
Bez ludi,bez socialnych vezieb.
Casom ti to moze udriet na mozog...prepnut ti z toho.
Nie je to zdrave ani na psychiku ale ani fyzicky-su o tom rozne studie.
Ja teda netravim vela casu po kavickach a party,ale nedokazala by som si predstavit zit takto
Ziadna spriaznena dusa,ziadna radost-trochu si obcas vyhodit z kopytka...
Deti nemam,ale mam manzela,moju a jeho rodinu-je nas fakt vela,v praci kolegov a nejakych priatelov....
Ja som rada aj sama,ale nie v takomto extreme.

anonym_6e0c6e
6. jan 2026

Momentalne mi krachuje vztah (alebo uz aj zkrachoval). Kamaratok ako safranu, alebo menej. Chystam sa vratit naspat na Slovensko na nejaky cas, stravit cas s mamou a potom sa uvidi.
Prajem nam, aby sme to vsetci zvladli tak dobre, ako sa len da 🙏

klotildabazarik
6. jan 2026

@anonym_autor ja tak "existujem" uz cca 6 rokov

abbey1
6. jan 2026

@anonym_autor Nie

any_soj
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_7dd473 Pracujem v zahraničí. Pred dvoma rokmi som si kúpila záhradu s chatou – aby ste si nemysleli, že žijem v nejakej chatke bez elektriny a vody, je to vlastne ako menší domček. Takže raz som tam a raz som v zahraničí, však žiť z niečoho musím. Rada cestujem – keď si z myslím, že chcem ísť k moru, tak tam aj idem, aj keby boli 2 hodiny ráno, proste idem. Po večeroch pozerám staré filmy.

@anonym_autor nemáš žiadnych blízkych ľudí? Nikoho, na kom ti záleží? Aj prácu máš takú samostatnú? Prepáč, že sa tak pýtam, zaujalo ma to, lebo úplne iné ako ja.

simonka1304
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to ti neni smutno na tych vyletoch samej?

estellas
Autor odpoveď zmazal
zeldia
6. jan 2026

@anonym_autor niekedy ako dieta alebo veľmi mladá som snívala o živote v majáku alebo v horárni ale casom mi došlo že nic neviem robit a sama neprezijem😂 preto som sa musela zmieriť so životom v spoločenstve. S tým že by som bola sama až taký problém nemam aj keď žijeme v byte s inými ludmi stále sme v podstate sami (rodina aj priatelia odídu hocikedy). Takže sa tým netrápim, ale na pustom ostrove sama by som nechcela skončiť. Porozprávam sa s hocikým, ale vnútro neodhaľujem takmer nikomu.

autor
6. jan 2026
@any_soj

@anonym_autor nemáš žiadnych blízkych ľudí? Nikoho, na kom ti záleží? Aj prácu máš takú samostatnú? Prepáč, že sa tak pýtam, zaujalo ma to, lebo úplne iné ako ja.

@any_soj Nie, nemám nikoho. V práci mám veľa kolegov, ale vôbec sa s nimi nebavím. Proste nemám záujem spoznávať ľudí alebo sa s nimi kamarátiť – jednoducho to nepotrebujem.

zeldia
6. jan 2026
@anonym_autor

@any_soj Nie, nemám nikoho. V práci mám veľa kolegov, ale vôbec sa s nimi nebavím. Proste nemám záujem spoznávať ľudí alebo sa s nimi kamarátiť – jednoducho to nepotrebujem.

@anonym_autor tak potom je to v pohode, nie?

estellas
6. jan 2026

Keď ti to tak vyhovuje tak je to v poriadku.

autor
6. jan 2026
@simonka1304

@anonym_autor to ti neni smutno na tych vyletoch samej?

@simonka1304 Nie, nie je 🙂

vilma7
6. jan 2026

Nedokázala. Ja mam rada spoločnosť, zábavu atď.

anonym_2a4258
6. jan 2026

Nedokázala. Už len to, že sme boli s mužom manželia 6 rokov, nič nám nechýbalo, ale až deti dali nášmu životu akýsi iný rozmer. Dovtedy len práca, dovolenky… Pre niekoho sú to zvasty, ale ja milujem, keď je rodina pokope, mam pri sebe svoje deti, vôbec mi nevadí, že som kvôli ním stratila kamarátky a naplno sa venujem im. Do toho sme sa presťahovali, kúpili dom, máme okolo seba kopec mladých rodín, super susedov, úžasnú komunitu.

any_soj
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a keď niekto potrebuje pomôcť? Ani v takom prípade si druhých nevsimas?

wolf_
7. jan 2026

Ja mám veľmi rada čas o samote, potrebujem to na dobitie bateriek.. A v určitom životnom období som drvivú väčšinu času trávila sama, takže vychádzam aj z ako takej skúsenosti.. Ale keby mám byť na svete vyslovene fakt, že sama ako naozaj sama, tak mne osobne by chýbal taký ten pocit, že mi niekto "kryje chrbát" alebo ako to nazvať.. Lebo jedna vec je žiť a fungovať sama, žiť takým samotárskym spôsobom života, možno nemať deti, partnera, kamarátov, spoločenský život, ale zároveň vedieť, že existuje aspoň jedna blízka osoba, na ktorej mi záleží a aj tej osobe záleží na mne.. A druhá vec je byť naozaj doslovne sama. Prvú možnosť si viem úplne v pohode predstaviť, ale pri druhej možnosti by sa mi žilo ťažko a to si predstaviť neviem.

anonym_7dd473
7. jan 2026
@anonym_autor

@simonka1304 Nie, nie je 🙂

@anonym_autor Ešte by som pochopila, kebyže napíšeš, ze mas prácu, ktora je pre teba zároveň poslaním. Ale pokiaľ máš klasickú prácu ako väčšina ľudí a nebavíš sa ani so svojimi kolegami, tak potom za tvojim spôsobom života vidím ťažké detstvo a nespracovane traumy, si si sa jednoducho odpojila od ľudí. Mne by dlhodobo z tohto preplo. Si ešte mladá, vladzes, môžeš cestovat a po svojom si užívat svet, ale ten pocit samoty a izolácie raz príde.

akinom0077
7. jan 2026

@anonym_autor bez chlapa ano bez kamaratiek nie:D

dadis
7. jan 2026
@anonym_6d8564

@dadis poď sem, tu je téma pre teba. The stage is yours.

@anonym_6d8564 Ja ze pre teba 🙂

anonym_df2ac5
7. jan 2026

Ja mam ASD a nemam velku potrebu pre spolocnost inych, ale uplne najstastnejsia som, ked pridem domov po stretnuti s kamaratkou. Vtedy mam pocit naplnenia, ked som sama ale zaroven viem, ze tam niekde vonku je niekto, na kom mi zalezi a s kym som prezila pekne popoludnie. Mne by preplo z.uplnej samoty, je to taka zakladna ludska potreba, patrit niekam. Ja sa citim az v nebezpecenstve pri predstave, ze nemam ziadnu komunitu. Ako dieta som do jednej automaticky patrila, teraz ako dospela v cudzej krajine si ju Sama musim vybudovat. Moj muz je o dost starsi a pravdepodobne zomrie skor ako ja cize velku cast dochodku stravim bez partnera (viem, ze taketo veci sa nedaju planovat), tak tie priatelstva musim nejake mat.Ale momentalne prekopavam moje priatelstva, som jedina bezdetna z.mojich kamaratok a hladam komunitu bezdetnych zien nech mozem aj s niekym podobnym ako ja zdielat zivot. Uz citim, ze moje kamaratky matky su vo vlaku inym smerom a ja nechcem zostat cakat na stanici Sama🤗

veselo_neveselo
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_8b8357 Mám 28 rokov a som sama. Nemám kamarátov ani žiadny vzťah, žijem sama a s rodinou sa už 8 rokov nekontaktujem.

@anonym_autor najdi si kamosov a hned sa ti bude lahsie zit. Chod niekam dobrovolnicit, tam si najdes ludi s rovnakymi zaujmami a skamaratis sa.
Alebo aj chodis do kostola, do zboru, najdi bezecky klub, citatelsky klub, cokolvek.ta bavi - tam vsade sa vies zoznamit s ludmi, ze sa nebudes citit tak osamelo.

veselo_neveselo
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor jaj, tak ked to nepotrebujes, tak ti je sveta zit. Nehladaj nikoho, zi sama ako najlepsie vies. 👏

autor
7. jan 2026

Ja som veľa ľuďom pomohla, ale mne v živote nikto nepomohol. Áno, mala som ťažké detstvo, ale jednu vec som si v živote uvedomila – ľudia sú falošní. To je môj názor. Na druhej strane, mne spoločnosť vôbec nechýba, ale veď každý sme iní.

radacak
7. jan 2026

@anonym_autor nemám priateľov,v podstate ani rodinu (rodičia, súrodenci atď)bez tohto si život predstaviť viem..v podstate tak aj žijem ..bez mojich detí a manžela nie