Fakt je všetko vina rodičov?
Trošku sa zamýšľam.
Inšpiráciu som zobrala v komentároch na článok o tom, čo urobil Kramárov syn. Chlapec zobral auto a pod vplyvom búral.
No a komentáre, že chyba rodičov, zanedbaná výchova a podobné kecy.
Takže tak uvažujem. Fakt sú za zlými rozhodnutiami rodičia? To, keď môj syn urobí nejakú blbosť, môžem za to? Ako?
Keď ja urobím zlé rozhodnutie, môžu za to moji rodičia?
Prečo?
Keď sa zle vydám, rozvediem, podvediem niekoho v obchode, tak je to chyba mojich rodičov???
Čo myslíte?
Určite nie je všetko chyba rodičov.
DO 18 rokov sú za svoje deti zodpovední rodičia, potom je už každý zodpovedný za seba.
@tilly ja si myslim, ze su dôlezite hodnoty, co detom vstepujeme do hlavy, zalezi vsak na nich, co s tym urobia.
Puberta je velmi tazke obdobie a kazdy to zvlada inak. Niekedy mam pocit, akoby mali zatemneny mozog a vypadky, lebo clovek len s uzasom pozera, co vsetko ich napadne a urobia. 🙉
V pripade Kramarovho syna: bol v zahranici, vratil sa prednedavnom domov. Myslim, ze aj to ho ovplyvnilo. Ved tie mesiace zil svoj zivot, mal vlastne rozhodovania, to uz nie je male dieta, ktore maju rodicia denne pod kontrolou.
A ja naozaj nemam rada to egoistiske, so zdvihnutym prstom, ako si vychovas tak mas. Prave tam sa to vie zvrtnut za sekundu a vychova ide uplne ale ze uplne inym smerom a prave u takych, co najviac vykrikuju.
Nemusí to byť vždy vina rodičov.
@tilly ocko známa osobnosť,mamka právnik....on si to môže dovoliť,veď rodičia ho z toho vysekajú.Možno takto premýšľal
@tilly nielen ze vsetko nie je vina rodicov, ale na vsetko sa vzdy neda najst "vinnik". Moze to byt nerozvaznost, omyl, chyba, momentalny splin, puberta, vzdor...
@tilly ocko známa osobnosť,mamka právnik....on si to môže dovoliť,veď rodičia ho z toho vysekajú.Možno takto premýšľal
@anonym_58292c no a mozno, ked bol pripity ani nerozmyslal. Proste to je jedno, ci slavny, ci nie. Hluposti narobilo uz kopec pubertiakov v akomkolvek zriadeni a storoci.
@anonym_58292c no a mozno, ked bol pripity ani nerozmyslal. Proste to je jedno, ci slavny, ci nie. Hluposti narobilo uz kopec pubertiakov v akomkolvek zriadeni a storoci.
@gab ...a nie len pubertiakov. My vsetci.
@tilly za mňa je to chyba rodičov, nakoľko v 17tich ešte nesmie jazdiť sám, nevieme kto mu ten alkohol kúpil a pod. Oni sú ešte stále za neho a za jeho činy zodpovední. A to mám rovnako staré deti, ale teda sledujem ich či mi nechodia domov opité apod. To sú veci, ktoré by si rodič mal všimnúť a mať zapnutú kontrolku. Určite nepil prvýkrát
Rodičia môžu za to ako dieťa vychovali a teda akú pobral od nich morálku, náhľad na svet či hodnoty atď. Každopádne každý dospelý človek ak je svojprávny je plne zodpovedný za svoje činy bez ohľadu na to akých mal rodičov. Ak dospelý nebol je to samozrejme vina rodičov skoro v plnej miere. V puberte sa robia chyby ,ale bohužiaľ za niektoré treba potom aj niesť zodpovednosť.
Je to celé určite usmerňovaním a venovaním sa dieťatu a rozprávaním atď..., za mňa je tak na 90% vždy rodič na chybe, čo sa týka obliekania do školy vždy by som dieťaťu povedala čo je alebo nieje to normálne, učeniu, robeniu hovadín, niektorí rodičia dovolia deťom v 14 tich kadiake náušnice, obrovské nechty, napojené vlasy, vymaľované ako kraslice, vždy si vravím ako toto rodič dopustí, chcem aby moja dcéra nevyzerala, že má odšlapané, ale aby vyzerala v 15tich ako dievča, rodič vedie dieťa k všetkému a je to tak ....
Nie, nie je to vina rodicov.. Vychova sa precenuje. Precenuje v tom zmysle, ze ludia si aj tak neuvedomuju dosah svojho spravania sa k dietatu a casto si myslia, ze konaju spravne a v konecnom dosledku to tak nie je. A dieta si tieto vzorce nacitava a reaguje - a tam vstupuje do toho temperament, povaha, geny atd., atd.. . Napriklad ja som bola poslusne dieta a moji rodicia si mozu mysliet, ze ma dobre vychovali. Lenze ja som bola poslusna zo strachu. Zo strachu pred nimi, pred ucitelmi, pred autoritami ako takymi. Bola som ukazkove dieta, ale aky to malo na mna realne vplyv, to som pochopila az v dospelosti. A nebolo to nic prijemne ani dobre.. Mala som kamosa, tiez poslusne dieta, tiez sa bal rodicov.. V momente, ako sa vymanil z ich vplyvu, zacal chlastat, spraval sa ako zviera odtrhnute z retaze, nemal tiez problem soferovat pod vplyvom a pod.. Koho to bola chyba? Rodicia robili vsetko, co si mysleli, ze je dobre. Aj moji, aj jeho.. Ja som to ustala v zmysle spolocenskej prijatelnosti, ale ine psych. problemy sa mi nevyhli. On to neustal, uplne sa zvlcil.. Nastastie, preslo ho to po par rokoch..Ale opat, koho to bola vina? Jeho rodicia urcite nariekali, ved ako dobre sme ho vychovali, take poslusne dieta to bolo a teraz toto... Moji o mojich problemoch nikdy nevdeli, nikdy som sa nezdoverila a riesila som si ich sama. Tiez si isto cely zivot hovoria, ako dobre ma vychovali.. A ak by sme sli do extremov - tak patologicke rodiny by teda museli vychovavat patologickych jedincov a vieme, ze to tak nie je. Casto su to praveze uplne opacne sa spravajuci ludia, ktori spravili vsetko preto, aby nedopadli, ako rodicia. A cia to je zasluha? No asi tych rodicov nie, ze.. Kedze ja som mala prudko nestandardne dieta, tak som si tuto otazku davala casto, ze kde robim chybu, preco ja nemozem mat "normalne" dieta. Ale chvalabohu, prisla som na to, ze jedine, co mozem, je robit to najlepsie, co viem.. A tiez mozem menit svoje postoje a stereotypy, aby som neodovzdavala dalej to, co nechcem.. To je asi jedine, co clovek zmoze, pracovat na sebe, nie na dietati.. A tiez si teraz mozem hladkat ego, ze ako dobre som ho vychovala. Ale uvedomujem si mizivy vplyv vychovy na to, kym teraz moje dieta je..
Je to celé určite usmerňovaním a venovaním sa dieťatu a rozprávaním atď..., za mňa je tak na 90% vždy rodič na chybe, čo sa týka obliekania do školy vždy by som dieťaťu povedala čo je alebo nieje to normálne, učeniu, robeniu hovadín, niektorí rodičia dovolia deťom v 14 tich kadiake náušnice, obrovské nechty, napojené vlasy, vymaľované ako kraslice, vždy si vravím ako toto rodič dopustí, chcem aby moja dcéra nevyzerala, že má odšlapané, ale aby vyzerala v 15tich ako dievča, rodič vedie dieťa k všetkému a je to tak ....
@zuzubb007 a co by si robila, ak by to 15 rocne dieta islo z domu oblecene tak, ako ty chces a prezlieklo by sa v skole? To, ze tvoje dieta ta posluchlo, to je presne povaha, temperament, .. Ver, ze by si nespravila absolutne nic, ak by ti decko robilo veci poza chrbat..
Aký otec, taký syn...
Nie, nie je to vina rodicov.. Vychova sa precenuje. Precenuje v tom zmysle, ze ludia si aj tak neuvedomuju dosah svojho spravania sa k dietatu a casto si myslia, ze konaju spravne a v konecnom dosledku to tak nie je. A dieta si tieto vzorce nacitava a reaguje - a tam vstupuje do toho temperament, povaha, geny atd., atd.. . Napriklad ja som bola poslusne dieta a moji rodicia si mozu mysliet, ze ma dobre vychovali. Lenze ja som bola poslusna zo strachu. Zo strachu pred nimi, pred ucitelmi, pred autoritami ako takymi. Bola som ukazkove dieta, ale aky to malo na mna realne vplyv, to som pochopila az v dospelosti. A nebolo to nic prijemne ani dobre.. Mala som kamosa, tiez poslusne dieta, tiez sa bal rodicov.. V momente, ako sa vymanil z ich vplyvu, zacal chlastat, spraval sa ako zviera odtrhnute z retaze, nemal tiez problem soferovat pod vplyvom a pod.. Koho to bola chyba? Rodicia robili vsetko, co si mysleli, ze je dobre. Aj moji, aj jeho.. Ja som to ustala v zmysle spolocenskej prijatelnosti, ale ine psych. problemy sa mi nevyhli. On to neustal, uplne sa zvlcil.. Nastastie, preslo ho to po par rokoch..Ale opat, koho to bola vina? Jeho rodicia urcite nariekali, ved ako dobre sme ho vychovali, take poslusne dieta to bolo a teraz toto... Moji o mojich problemoch nikdy nevdeli, nikdy som sa nezdoverila a riesila som si ich sama. Tiez si isto cely zivot hovoria, ako dobre ma vychovali.. A ak by sme sli do extremov - tak patologicke rodiny by teda museli vychovavat patologickych jedincov a vieme, ze to tak nie je. Casto su to praveze uplne opacne sa spravajuci ludia, ktori spravili vsetko preto, aby nedopadli, ako rodicia. A cia to je zasluha? No asi tych rodicov nie, ze.. Kedze ja som mala prudko nestandardne dieta, tak som si tuto otazku davala casto, ze kde robim chybu, preco ja nemozem mat "normalne" dieta. Ale chvalabohu, prisla som na to, ze jedine, co mozem, je robit to najlepsie, co viem.. A tiez mozem menit svoje postoje a stereotypy, aby som neodovzdavala dalej to, co nechcem.. To je asi jedine, co clovek zmoze, pracovat na sebe, nie na dietati.. A tiez si teraz mozem hladkat ego, ze ako dobre som ho vychovala. Ale uvedomujem si mizivy vplyv vychovy na to, kym teraz moje dieta je..
@akvi mizivý nie je, ale [nielen] deti robia to, co vidia, nie to, co im rodicia, ucitelia ci ine autority rozpravaju (prikazuju). A rodina a skola zdaleka nie su vsetko, s cim prichadzaju do kontaktu. Najsilnejsia je od isteho veku partia, komunita a dnes najma internet so vsetkym okolo.
Prosím, nezameriavajte sa len na mladého Kramára. Myslím to tak všeobecne. Aj dávnejšie tu bola diskusia, kde dievča kúpilo cigarety a že či sa hnevať na predavačku. A hneď, že výchova, chyba rodičov apod.
A ja sa tak zamýšľam. Fakt je to naša chyba, keď naše deti urobia blbosť? A chyba našich rodičov, ak my urobíme zlé rozhodnutie?
@tilly rodič je na to, aby si všímal tie deti. Neverím, že si nevšimli, že mu alkohol chutí, že príde domov zasmradený od cigariet, či od marihuany. Sú rodičia, čo to vidia a povedia "čo s ním mám robiť, nemôžem ho tu mať priviazaného a pod". Ja vidím na mojich deťoch a to majú po 18, aký majú vzťah ku alkoholu, k cigaretám a pod. A to sa pred nami nemusia skrývať. Len proste si tie deti všímam, keď prídu zvonku alebo je u nás oslava či si naleje (a to už môže) alebo si nedá lebo mu to nechutí.
@tilly rodič je na to, aby si všímal tie deti. Neverím, že si nevšimli, že mu alkohol chutí, že príde domov zasmradený od cigariet, či od marihuany. Sú rodičia, čo to vidia a povedia "čo s ním mám robiť, nemôžem ho tu mať priviazaného a pod". Ja vidím na mojich deťoch a to majú po 18, aký majú vzťah ku alkoholu, k cigaretám a pod. A to sa pred nami nemusia skrývať. Len proste si tie deti všímam, keď prídu zvonku alebo je u nás oslava či si naleje (a to už môže) alebo si nedá lebo mu to nechutí.
@sasa1310 ved OK, ale to moze byt aj tvoje "stastie", nie vzdy len "zasluha".
@sasa1310 a keby mu chutilo, tak spravíš čo presne?? Tytyty??🙄 Tak už si nedá doma, ale niekde inde...
Nie, nie je. Jedna vec je vychova a druha geny. Ja to vidim na svojej dcere. Mozeme sa s manzelom snazit, kolko len chceme, no urcite po otcovi zdedene crty tam budu bez ohladu na nasu snahu. Neprejavuje sa to v protipravnej cinnosti, samozrejme, len si myslim, ze dosah vychovy nie je neobmedzeny.
@sasa1310 a keby mu chutilo, tak spravíš čo presne?? Tytyty??🙄 Tak už si nedá doma, ale niekde inde...
@tiezjedna my máme normálne rozhovory s našimi deťmi. Našťastie rozmýšľajú nad tým, čo im hovoríme. Keby mu chutilo, tak nemá problém si naliať aj doma, keďže už môžu. Nám klamať nemusia. Ja som narážala na to, že aj keď boli mladší a teda my sme boli za nich zodpovední, vždy sme ich sledovali, rozprávali sa s nimi, keď prišli domov a nedlabali sme na to a pod. Rodič je na to, aby si tie deti odsledoval
@tiezjedna my máme normálne rozhovory s našimi deťmi. Našťastie rozmýšľajú nad tým, čo im hovoríme. Keby mu chutilo, tak nemá problém si naliať aj doma, keďže už môžu. Nám klamať nemusia. Ja som narážala na to, že aj keď boli mladší a teda my sme boli za nich zodpovední, vždy sme ich sledovali, rozprávali sa s nimi, keď prišli domov a nedlabali sme na to a pod. Rodič je na to, aby si tie deti odsledoval
@sasa1310 veľmi naivný pohľad máš na to. Vôbec to, že sa mu venujes, nie je záruka, že dieťa nezíde z cesty. Môžeš v to akurát tak dúfať.
@tilly ja mam ten nazor: vsetko je rozhodnutie jednotlivca a je jedno ci ma dieta 12-14-18-50 rokov.. rozhodne sa, vplyv maju skusenosti, okolnosti, povaha.. rodicia mozu len dufat, ze dieta sa spravne rozhodne, neurobi to a ono a zaroven bude mat stastie a ak aj nieco vyvedie, nic zle sa nestane. Ale vela deti proste skusa, je to prirodzene podla mna a to ako velmi riskuju, ci su hlupucki este a neuvedomuju ci jedno s druhy, je o skusenostiach, vzoroch... a niekto si proste musi zazit. Ja si pamatam pred x rokmi, maleho bratranca z xteho kolena, mama mu mohla 500x povedat, skryvat veci, proste pokym neskusil = neuveril, to ze nemozue zehlicku chytat pochopil az ked ju chytil atd a vela ludi ostava takychto "mne sa nic nestane" , aj do vyssieho veku🙂
Mna inak udivuje aj to, ze ako vsetci vedia hned sudit, nikto v mladosti nerobil blbosti, vsetci od narodenia = vzorne spravanie, vychovani.. :DDD samozrejme pravidelne pocujem, ako sa len ucili, nevyvadzali, doma pomahali, v 14tich sa s babikami hrali 😂.. realita ma velakrat daleko od skutocnosti a vela z nich sa veru neprizna a hra chrumkavych, bohuzial dnes su tu media a teda kazda blbost sa tam dostane... ja sa nevystatujem co som robila nerobila v 14-12-18tich, ked vidim deti okolo mna.. pamatam si to :DDD A aj mojich rovesnikov na sidlisku. Tak som ticho a sucham nohami a som rada, ze to len mobil, meskanie 20minutove, minute vreckove v DMke riesim pri tej mojej cerstvej 15tke:DD (Samozrejme primerane kontrolujem, co robi!! zase nie, ze kaslem na to). Moji rovesnici co robili v akom veku, nejdem pisat, lebo mladsie deti to tu mozu citat a vytiahnu na rodicov... a vychovali ich ti co teraz moralizuju, alebo este lepsie su to prave ti, co moralizuju. Jedine co bol rozdiel, vtedy sa viac hlasalo o tom, ako kto za to dostal bitku, takze bol "potrestany" nezbednik a vsetko bolo teda v poriadku
@sasa1310 veľmi naivný pohľad máš na to. Vôbec to, že sa mu venujes, nie je záruka, že dieťa nezíde z cesty. Môžeš v to akurát tak dúfať.
@akvi možno sa to tebe javí. Mám 3 dospelé deti, jedno už žije samé. Celý život nemali pristrihnuté krídla, len jednoducho nás zaujímalo v akom stave nám prišli vždy domov.
Ani auto nebolo rodičov.Bolo to jeho kamaráta a viezli sa okrem neho dalši 3 kamaráti.Takže rozbil cudzie auto. Takže rodičia sa mu nekazali nie len opiť ale ani šoférovať.Mladicka nerozvažnosť a odvaha ostatných kamarátov ísť do auta s opitým kamarátom a bez vodičaku.Nech dakuje bohu že nikomu sa z nich nič nestalo.Hlupák a ostatok úplne nezodpovený.Nikdy by som s opilcom nesadla do auta a ešte bez vodičáku.Každopadne z VP sa môže zasraný rozlučiť.A Na 17 rokov neplnolety opity čista katastrofa.
Nie podla mna za to nemozu rodicia. Ja som z troch deti, vychovavani sme boli rovnako a ja som 17rocna tak spakatela, ze som usla z domu za frajerom, hned potom dieta, sobas Moji surodenci maju usporiadany ziviot, vysoke skoly, ja som nedokoncila ani strednu, zijem z ruky do ust. A urcite za to nemozu moji rodicia. Boli to moje neuvazene rozhodnutia.
@akvi možno sa to tebe javí. Mám 3 dospelé deti, jedno už žije samé. Celý život nemali pristrihnuté krídla, len jednoducho nás zaujímalo v akom stave nám prišli vždy domov.
@sasa1310 opisujem vyssie kamosa, ktory bol tiez poslusny a slusny..nikdy si nedovolil prist domov opity, kym byval s rodicmi., v skole mal vyborne vysledky a pod.. Akonahle bol mimo domu, tak sa jeho spravanie uplne otocilo. A to ja poznam aj jeho rodicov, boli fajn, prisnejsi, to ano, ale viem, ze sa zaujimali, rozpravali..ved to aj moji, nemozem vobec povedat, zeby nie.. napriek tomu to nestacilo a kazdy sme si nasledky odniesli.. Ja uz mam tiez dospele dieta, prec z domu, mozem byt na neho hrda, co dokazal, kazdy rodic by bol. Akurat ja si uvedomujem mizivy vplyv toho, comu niekto priklada velky vplyv. Ja nevravim, ze nemam nejaku malu zasluhu, ale pozeram na to triezvo a nemyslim si, ze je to "len moja zasluha"..
Podľa mňa sa na to nedá odpovedať čierno bielo. Veľmi veľmi veľmi veľa robí výchova, prístup rodiča, to čo dieťa denne vidí/zažíva doma atď atď. Teda hlavne v prvých rokoch... Kedže na dieťa vplýva aj širšie okolie (od širšej rodiny, cez kamošov, školu,.....), aj keď aj tu do toho nepriamo zasahujú aj rodičia (ktorí vedia dať základ a potom deti na ten širší vplyv môžu reagovať rozdielne na základe toho, čo mu "dali" rodičia)... Ale hlavne od určitého veku za svoje správanie/činy má zodpovednosť len ten daný človek, a nikto iný. Napr. nebudem pri 30 ročnom "capovi" 🙃 tvrdiť, že môžu za to jeho rodičia nakoľko je za svoje správanie už dlho zodpovedný on, a teda aj za to, aby prípadné chyby/traumy/čokoľvek od rodičov vy/riešil.
@sasa1310 opisujem vyssie kamosa, ktory bol tiez poslusny a slusny..nikdy si nedovolil prist domov opity, kym byval s rodicmi., v skole mal vyborne vysledky a pod.. Akonahle bol mimo domu, tak sa jeho spravanie uplne otocilo. A to ja poznam aj jeho rodicov, boli fajn, prisnejsi, to ano, ale viem, ze sa zaujimali, rozpravali..ved to aj moji, nemozem vobec povedat, zeby nie.. napriek tomu to nestacilo a kazdy sme si nasledky odniesli.. Ja uz mam tiez dospele dieta, prec z domu, mozem byt na neho hrda, co dokazal, kazdy rodic by bol. Akurat ja si uvedomujem mizivy vplyv toho, comu niekto priklada velky vplyv. Ja nevravim, ze nemam nejaku malu zasluhu, ale pozeram na to triezvo a nemyslim si, ze je to "len moja zasluha"..
@akvi my sme práveže vôbec neni prísni. Len všímaví. Ja ti to takto poviem. Ja nepijem skoro vôbec. Mne si stačí dať 2 poháre vína a už cítim, že mám dosť. Ja keby som si sadla za volant s 1.27 promile ako jemu namerali, tak ani po prvú zákrutu neprídem, a to mám vodičák cez 25 rokov. Ten chlapec je zjavne už mierne navyknutý na alkohol. A na to narážam, že toto si rodičia môžu všimnúť.

@zuzana76 áno, asi to fakt treba v nižšom veku korigovať. V puberte už neurobíš nič. Všetko je už potom na okolí a ľuďoch, ktorými sa dieťa obklopuje. Aspoň mne to tak príde.
@tilly puberta je citlive obdobie, mladez sa snazi najst samych seba a niekedy to nemusi dopadnut najlepsie. Niektori sa vyburia a idu dalej este silnejsi a skusenejsi, ale bohzial niektori na to doplatia a spadnu na dno. Preto tam ano, rodic musi byt velmi opatrný a deti vychovavat, riesit ich problemy a aj ked si myslime, ze uz su velki a poriesia si sami, stale su to deti a potrebuju nas. Kazda takato vec je podla mna volanim o pomoc - napr drogy, aj to ze sa baba oblieka ako slapka - moze mat nzike sebavedomie, nepozna svoju sebahodnotu atd....