Fakt je všetko vina rodičov?
Trošku sa zamýšľam.
Inšpiráciu som zobrala v komentároch na článok o tom, čo urobil Kramárov syn. Chlapec zobral auto a pod vplyvom búral.
No a komentáre, že chyba rodičov, zanedbaná výchova a podobné kecy.
Takže tak uvažujem. Fakt sú za zlými rozhodnutiami rodičia? To, keď môj syn urobí nejakú blbosť, môžem za to? Ako?
Keď ja urobím zlé rozhodnutie, môžu za to moji rodičia?
Prečo?
Keď sa zle vydám, rozvediem, podvediem niekoho v obchode, tak je to chyba mojich rodičov???
Čo myslíte?
@tilly že stáva sa aj v "lepších rodinách" , rodič sa snaží vychovať dieťa
@zuzubb007 a co by si robila, ak by to 15 rocne dieta islo z domu oblecene tak, ako ty chces a prezlieklo by sa v skole? To, ze tvoje dieta ta posluchlo, to je presne povaha, temperament, .. Ver, ze by si nespravila absolutne nic, ak by ti decko robilo veci poza chrbat..
@akvi myslím si, že pokiaľ má matka kamarátsky vzťah s dieťaťom odmalička, nebude dieťa robiť naprieky, tam mu rôzne iné faktory prečo to dieťa robi
Tak povedzme si otvorene starý Kramár sa asi moc deťom nevenoval. Radšej si našiel mladú frajerku a sexoval s ňou.
@akvi my sme práveže vôbec neni prísni. Len všímaví. Ja ti to takto poviem. Ja nepijem skoro vôbec. Mne si stačí dať 2 poháre vína a už cítim, že mám dosť. Ja keby som si sadla za volant s 1.27 promile ako jemu namerali, tak ani po prvú zákrutu neprídem, a to mám vodičák cez 25 rokov. Ten chlapec je zjavne už mierne navyknutý na alkohol. A na to narážam, že toto si rodičia môžu všimnúť.
@sasa1310 inak toto je pravda, môj starší, keď mal 17 a nepil, by to fakt nedal po prvú zákrutu. Môj mladší je teraz v tom istom veku ako mladý Kramár, tiež myslím, že ešte nepil (majú stávku s kamošmi a nikto nechce prehrať) , keby sadol za volant s vyše promile, tak by asi nenaštartoval, adi by sa ani nedotackal k tomu autu 😂. Za to ja po fľaške vína napíšem kľudne aj pracovné reporty, projekty bez jedinej chyby 🤣🙊 a inak tiež pijem málokedy, ale trošku cvik už za tie roky mám.
Myslím si, že problém je v tom, že ľudia dnes zamieňajú príčinu za vinu. Rodičia sú často príčinou toho, aké má človek nastavenia, zranenia, sebahodnotu, vzorce správania....to je fakt. Ale vina a zodpovednosť fungujú inak....lebo ak by sme brali logiku, že za všetko môžu rodičia doslova, tak potom dospelý človek nemá slobodnú vôľu a je len produkt výchovy. A tým pádom nikto nie je vinný, nikto nie je zodpovedný a každý má automaticky výhovorku. Rodičia môžu byť dôvod, prečo má niekto predispozície robiť hlúposti, ale rozhodnutie spraviť hlúposť je už na tom človeku....najmä v momente, keď máš 18+, vodičák, rozum a prístup k informáciám, tak sa už nedá donekonečna hrať karta "ja som taký, lebo doma…"...to môže vysvetliť, prečo niekto trpí, ale nemôže to ospravedlniť, keď niekto ubližuje. Rodičia majú zodpovednosť za výchovu, hodnoty a hranice, ale nemajú diaľkové ovládanie na mozog svojho dieťaťa...niektorí ľudia mali úžasných rodičov a aj tak skončili ako idioti. Iní mali peklo doma a napriek tomu z nich vyrástli slušní ľudia....pretože v určitom bode života nastane moment, kedy sa to láme...buď začneš žiť vedome, alebo sa do smrti vyhováraš.
@tilly že stáva sa aj v "lepších rodinách" , rodič sa snaží vychovať dieťa
@ivicatolic ja si tiež myslím, že veď všetci chceme z detí dobrých ľudí, ale mladicke chyby sme urobili asi všetci...
Toľko drístov ako v tejto diskusií som už dávno nečítala. Právne sú za dieťa zodpovední rodičia, ale to, čo dieťa spraví, to rodič neovplyvní, niekedy ani výchova nepomôže. Možno sa chcel ukázať, neuvedomil si následky … avšak podľa mňa je za svoje správanie a skutky zodpovedný každý samostatne.
Myslím si, že problém je v tom, že ľudia dnes zamieňajú príčinu za vinu. Rodičia sú často príčinou toho, aké má človek nastavenia, zranenia, sebahodnotu, vzorce správania....to je fakt. Ale vina a zodpovednosť fungujú inak....lebo ak by sme brali logiku, že za všetko môžu rodičia doslova, tak potom dospelý človek nemá slobodnú vôľu a je len produkt výchovy. A tým pádom nikto nie je vinný, nikto nie je zodpovedný a každý má automaticky výhovorku. Rodičia môžu byť dôvod, prečo má niekto predispozície robiť hlúposti, ale rozhodnutie spraviť hlúposť je už na tom človeku....najmä v momente, keď máš 18+, vodičák, rozum a prístup k informáciám, tak sa už nedá donekonečna hrať karta "ja som taký, lebo doma…"...to môže vysvetliť, prečo niekto trpí, ale nemôže to ospravedlniť, keď niekto ubližuje. Rodičia majú zodpovednosť za výchovu, hodnoty a hranice, ale nemajú diaľkové ovládanie na mozog svojho dieťaťa...niektorí ľudia mali úžasných rodičov a aj tak skončili ako idioti. Iní mali peklo doma a napriek tomu z nich vyrástli slušní ľudia....pretože v určitom bode života nastane moment, kedy sa to láme...buď začneš žiť vedome, alebo sa do smrti vyhováraš.
@tinqua Je to tak. Ja aj manzel sme od rodicov v urcitom smere dostali velmi zly priklad. Kym sme obaja boli mladi a neuvedomeli, tieto chyby sme opakovali s tym, ze ved aj nasi to tak mali a az ako sme sa spoznavali a davali dokopy, pochopili sme, ze ak chceme vybudovat plnohodnotny vztah, musime s tymito nespravnymi vzorcami vedome zabojovat. Mohli sme ostat obaja uvazneni v tom, ze ja za svoje konanie nemozem, vstepili mi ho rodicia, no neboli by sme spolu a vecne len tapali v prazdnych vztahoch.
@tiezjedna my máme normálne rozhovory s našimi deťmi. Našťastie rozmýšľajú nad tým, čo im hovoríme. Keby mu chutilo, tak nemá problém si naliať aj doma, keďže už môžu. Nám klamať nemusia. Ja som narážala na to, že aj keď boli mladší a teda my sme boli za nich zodpovední, vždy sme ich sledovali, rozprávali sa s nimi, keď prišli domov a nedlabali sme na to a pod. Rodič je na to, aby si tie deti odsledoval
@sasa1310 to je ale strašne naivná predstava... Ja ti hovorím, že ak to v tom dieťati raz je (bez akéhokoľvek vášho pričinenia, pokojne stačia obgeneračné gény napríklad), tak ti ani svätená voda nepomôže. Preto som uviedla ten príklad svojho najstaršieho brata...
@tilly Podľa mňa nie.Len mladícka nerozvážnosť..tiež sme neboli veľa z nás v mladosti svätý..! Pubeta dá zabrať aj v dobrých rodinách a starosti majú nie len obyčajný ľudia, ale aj verejne známy. Ja mám pochopenie pre taký vek..
@tinqua vidíš, toto je dobrý postreh s tou príčinou a vinou
@sasa1310 to je ale strašne naivná predstava... Ja ti hovorím, že ak to v tom dieťati raz je (bez akéhokoľvek vášho pričinenia, pokojne stačia obgeneračné gény napríklad), tak ti ani svätená voda nepomôže. Preto som uviedla ten príklad svojho najstaršieho brata...
@tiezjedna Staci sa pozriet na adoptovane deti - mozu sa niekedy adoptivni rodicia aj rozkrajat a geny aj tak prerazia. Toto este ludia akotak pochopit dokazu, no pri svojich to nepripustaju.
dotýkate sa veľmi presne jedného rozšíreného vnútorného konfliktu: zamieňania zodpovednosti za pôvod...ľudia majú silnú potrebu nájsť vinníka, keď niečo dopadne zle a rodičia sú na to „ideálni kandidáti“...psychologicky je to pochopiteľné: ak za zlé rozhodnutia môže niekto iný, svet ostáva predvídateľný a my nemusíme čeliť nepríjemnej pravde, že človek sám má slobodu konať… a aj zlyhať...vy však intuitívne cítite, že to takto nefunguje a to je znak zrelej úvahy, nie cynizmu...rodičia dávajú dieťaťu štartovaciu výbavu..teda vzťahové vzorce, hodnoty, hranice, nervový systém...to je ich zodpovednosť...ale konkrétne rozhodnutia v konkrétnom momente už robí jednotlivec...inak by neexistovala dospelosť, zodpovednosť ani možnosť zmeny...keď automaticky hovoríme „môžu za to rodičia“, berieme človeku dve veci naraz:
– dôstojnosť (lebo z neho robíme produkt výchovy),
– a možnosť niesť následky a rásť...
zrelší postoj nie je ani obviňovanie rodičov, ani ich ospravedlňovanie, ale rozlíšenie:
čo som si niesol zo vzťahov doma a čo robím ja dnes s tým, čo som dostal...toto rozlíšenie je nepríjemné, ale oslobodzujúce...bez neho sa človek buď utápa vo vine alebo v obviňovaní...nehľadajme vinníkov, ale riešenia problémov a možné intervencie..keby ste prestali riešiť, kto za čo „môže“ a namiesto toho sa spýtali: za čo som dnes ochotná prevziať zodpovednosť ja?, čo by sa vo vašom pohľade zmenilo? ..je cítiť, že sa nesnažíte nikoho súdiť, ale pochopiť a to je presne ten bod, kde končí lacná morálka a začína psychologická dospelosť...
@tilly Neznášam to verejné osočovanie,súdenie..nik nemá právo súdiť, pretože nikdy nemôže vedieť, či raz nebgde v rovnakej situácii.
Hoď kameňom ak si bez viny..staré, ale pravdivé!
@tilly ak matka vedela ako sa oblieka, je to jej chyba, tato vsak tvrdila, ze nevedela, ze ma take body kupene, lebo si ho schovavala. Raz si ho dala, prisiel trest zo skoly, matka ma hned zasiahnut, ak sa tak bude obliekat aj nadalej, tak ano, je to jej chyba, resp rodicov.
@zuzana76 Pekná blbosť...dievčatá aj chalani keď rebelujú sa vedia sakra vynájsť ..by si sa veľmi čudovala.
dotýkate sa veľmi presne jedného rozšíreného vnútorného konfliktu: zamieňania zodpovednosti za pôvod...ľudia majú silnú potrebu nájsť vinníka, keď niečo dopadne zle a rodičia sú na to „ideálni kandidáti“...psychologicky je to pochopiteľné: ak za zlé rozhodnutia môže niekto iný, svet ostáva predvídateľný a my nemusíme čeliť nepríjemnej pravde, že človek sám má slobodu konať… a aj zlyhať...vy však intuitívne cítite, že to takto nefunguje a to je znak zrelej úvahy, nie cynizmu...rodičia dávajú dieťaťu štartovaciu výbavu..teda vzťahové vzorce, hodnoty, hranice, nervový systém...to je ich zodpovednosť...ale konkrétne rozhodnutia v konkrétnom momente už robí jednotlivec...inak by neexistovala dospelosť, zodpovednosť ani možnosť zmeny...keď automaticky hovoríme „môžu za to rodičia“, berieme človeku dve veci naraz:
– dôstojnosť (lebo z neho robíme produkt výchovy),
– a možnosť niesť následky a rásť...
zrelší postoj nie je ani obviňovanie rodičov, ani ich ospravedlňovanie, ale rozlíšenie:
čo som si niesol zo vzťahov doma a čo robím ja dnes s tým, čo som dostal...toto rozlíšenie je nepríjemné, ale oslobodzujúce...bez neho sa človek buď utápa vo vine alebo v obviňovaní...nehľadajme vinníkov, ale riešenia problémov a možné intervencie..keby ste prestali riešiť, kto za čo „môže“ a namiesto toho sa spýtali: za čo som dnes ochotná prevziať zodpovednosť ja?, čo by sa vo vašom pohľade zmenilo? ..je cítiť, že sa nesnažíte nikoho súdiť, ale pochopiť a to je presne ten bod, kde končí lacná morálka a začína psychologická dospelosť...
@bjnr V skratke a zjednodusene - ja dcere hovorim, ze uz je dost velka na to, aby mala pravo na svoje chyby a zaroven, samozrejme, zodpovednost za ne.
@tilly zamýšľam sa nad tým, že problém v tomto celom, teda v tvojom prispevku, je už polozenie si samotnej otázky (no viem, ako to myslis). To už je chyba v základe, v tomto spôsobe myslenia. Naučili sme sa ho od rodičov, považujeme ho za normálny, pretože je v spoločnosti taký bežný. Hľadanie vinníka. Koho je to vina? Nikoho. Niečo ako vina v skutočnosti neexistuje. Vytvorili sme si ju my ľudia. Prečo? Obhajovanie sa, zjednodušovanie, ventilovanie zlosti..?
Skratka chalan nabúral z xy dôvodov. Zodpovednost je toho, kto vedie auto. Rodičia ho vychovali nejakym spôsobom. To je pravda/realita/skutocnost. Vina nie je realita. To je už vec, ktorú dotvori náš mozog, na základe názoru, hodnôt, predstav, … Preto nevies nájsť odpoved. Preto sa ti na tom niečo nezdá. Preto sa ľudia nezhodnú.
DO 18 rokov sú za svoje deti zodpovední rodičia, potom je už každý zodpovedný za seba.
@petronelag Nie je to celkom tak..
@petronelag Nie je to celkom tak..
@anonym_24fc90 Su zodpovedni de iure, nie de facto.
Ohýbaj ma, mamko, pokial som ja Janko. Neohneš ma, mamo, keď ja budem Jano.
Za mňa je odpoveď áno, aj. Určite je v tom aj časť výchovy. Aj výchova nás vedie k tomu, čo považujeme za správne a čo je už za hranicou. Napr. rozumieť tomu, že za volant pod vplyvom alkoholu a bez VP nesadať je aj o morálnych hodnotách, ktorým nás učia rodičia. Ale potom tu je aj povaha človeka. Niekto má potrebu rebelovať, niekto menej, niekto viac. A niekto vôbec. A samozrejme aj vplyv okolia, partie, do ktorej sa dostane. A ďalších xy faktorov.
@ivicatolic ja si tiež myslím, že veď všetci chceme z detí dobrých ľudí, ale mladicke chyby sme urobili asi všetci...
@tilly mám taký postoj, ak by ma niekto obviňoval z výchovy napr. moje dieťa v dospelosti či niekto iný.. uvedomujem si, že nie som dokonala matka, no snažím sa robiť to najlepšie čo viem, keby som to vedela lepšie, v tej chvíli by som to predsa robila - takze aká vina 🤔 (a rovnako zmýšľam i o ostatných)
Je to celé určite usmerňovaním a venovaním sa dieťatu a rozprávaním atď..., za mňa je tak na 90% vždy rodič na chybe, čo sa týka obliekania do školy vždy by som dieťaťu povedala čo je alebo nieje to normálne, učeniu, robeniu hovadín, niektorí rodičia dovolia deťom v 14 tich kadiake náušnice, obrovské nechty, napojené vlasy, vymaľované ako kraslice, vždy si vravím ako toto rodič dopustí, chcem aby moja dcéra nevyzerala, že má odšlapané, ale aby vyzerala v 15tich ako dievča, rodič vedie dieťa k všetkému a je to tak ....
@zuzubb007 Len nie všetky deti, keď plieska puberta sú také, že poslúchnu a urobia čo povie mamička. Poznám detí s úplne bežných a dobrých rodín, kde sa deťom venujú a predsa majú v puberte minimálne jedno dieťa, ktoré je na slučku. Samozrejme, že viac možno majú sklony tie rozmaznané,ktoré majú benevolntnú výchovu.
Nikdy nehovor nikdy! Že sa ti to podarilo teraz, nikde mie je napísané, že nemôže rebelovať aj neskôr...
Nie je všetko vina rodičov. Veď koľkokrat sú súrodenci, stejna vychova a jeden skončí zle, druhy v pohode vedie slušný život. Niekedy sa rodičia môžu neviem čo, dieta sa napríklad zamiluje do "nesprávnej" osoby a už sa to vezie. Nie všetko sa dá ovplyvnit dobrou výchovou.
@tilly Myslím, že táto téma nie práve najšťastnejšia!
PRETOŽE VŠETCI SME ĽUDIA, ROBÍME CHYBY A NIK NÁM NEDÁVA PRÁVO SÚDIŤ INÝCH!
EŠTE NIK NIE JE ZA VODOU..!
@kacena4 moje deti vedia, že im prejde takmer všetko, ale za alkohol za volantom ich vydedim. Ak ideme autom, nepijeme, ani hlt prípitku, ale aj tak by som nedala ruku do ohňa za to, že im prdne v palici a nesadnú za volant, keď si vypijú...
Ja neviem. Mám pocit, že od istého veku vôbec nemám kontrolu nad ničím a neviem nič ovplyvniť.
@tilly ptesne tak to citim, a co ti pobiem moji su od tvojich cca 5-10r starsi a ta obava bola ked boli vo veku tvojich obrovska. Strach je stale, ale vtedy bol extremny....rodic ktory nieje asocial, sa vzdy snazi vychovavat spravne. Ale nieje s dietatom 100% casu ked vyrastie.
Aj dospelaci pachaju podobne ciny ako Marko. Myslim ze ma ponaucenie na cely zivot.
Clovek ma napr. 3 deti vychovava ich viacmenej rovnako, a jedno sa moze v 17 opit zobrat auto a havarovat......alebo .....
A ti dvaja nemusia "vyvadzat" nic .....
Ciastocne aj ano. Ale vela robi aj partia,do ktorej sa dostane. Poznam chalana,ktory mal benevolentnu vychovu,vzdy s nim boli problemy. A ked sa zamyslam nad par pripadmi,ktore kadeco povyvadzali,tak ano,mali benevolentnych rodicov a aj nie dobru partiu. V rodine mame pripad,kedy chalan mal dobru vychovu,ale dostal sa do zlej partie,povyvadzali kadeco. Moze dakovat nebesam,ze prezil pubertu a dnes je z neho normalny,slusny chalan. Uz sa nestyka s chalanmi z tej partie. Sam si uvedomil,ze ho tahali nadol.

Myslim ze aj pri zlej vychove rodicov by mal 17 rocny vediet samostatne vyhodnotit ze jeho konanie je nespravne.
Takze podla mna toto s vychovou nema nic spolocne.