icon

Finančná disciplína a jej význam v manželstve

Dnes o 09:17

Zaujal ma jeden komentar, kde komentujúce napísala, že plat 1100-1300€ pre muža ktorý sa ma postarať o rodinu je veľmi malo.
Čo si o tom myslite? Koľko zarába váš partner/manžel a akou čiastkou prispieva do domácnosti? Prípadne vám dáva celú výplatu? Vedeli by ste žiť vo vzťahu, kedy jeden zarába menej a ma horšiu finančnú disciplínu ako ten ktorý zarába viac (v zmysle, že žije skôr štýlom “peniaze boli sú a budú” a druhý má úspory a dokáže kontrolovať svoje výdavky a efektívne hospodáriť).

Prosím, veďme diskusiu bez útokov, špekulácii a urážaní sa.

Strana
z2
minax
Dnes o 10:42
@anonym_autor

@minax opýtam sa - ten prvý vzťah skončil preto, že nevedel finančne hospodáriť? Žili ste spolu pred svadbou? Mal takéto “črty” aj predtým alebo sa ukázal až po svadbe?

@anonym_autor žiaľ nežili sme spolu pred svadbou(boli sme silno krestansky založení,v dnešnej dobe už spolužitie je podľa mňa nevyhnutnosť) chodili sme spolu 5 rokov počas mojej VŠ, nevidela som,ako hospodári,Max som vedela orientačne jeho príjem.kazdy rok sme si dopriali dovolenku,občas ma pozval vonku do kina/na večeru,čo platil on,po svadbe sme mali v pláne rok bývať u mojich rodičov a za tú dobu si nasporiť základ k hypotéke. Bola som však nemilo prekvapená,keď som zistila,ako funguje. Doprial si toho veľa,vedel minút naraz aj tretinu výplaty,aj keď nemal vyplatené účty,musel mať dráhy telefón,služby,ktoré nepotreboval.. mala som samozrejme aj iné dôvody k rozvodu (všeobecne reagoval veľmi zbrklo a citovo,mal výkyvy nálad,až v spoločnej domácnosti som si začala všímať sklony k agresivite,neskôr sa prevalili aj jeho nevery),ale toto bol jeden zo zásadných dôvodov. Mám rada svoj pokoj a stabilitu v živote,a tá neistota,že nebudeme mať na základné potreby,lebo minie celú výplatu,ma totálne ničila. A aj keď z mojej strany šlo o poriadnu nerozvážnosť sa vydávať bez spoločného spolužitia v tak mladom veku,aj teraz po 10tich rokoch,čo sme rozvedení,sa mimochodom správa rovnako pokiaľ viem,minimálne viem od okolia,že má na krku exekúcie,žije z nájmu do nájmu,keďže hypotéku by mu žiadna banka nikdy nedala,ale mimo toho žije až okázalo,dopraje si niekoľko drahých dovoleniek ročne,auta,ktoré vôbec nepotrebuje,a podobne. Takže svoje rozhodnutie hodnotím veľmi pozitívne,lebo takto nzit by som veru nechcela

anonym_dc67f1
Dnes o 10:50

Na toto nemáš univerzálnu odpoveď. Niekto má splátku 1200€ mesačne a niekto hypotéku nemá. Takže riešiť dostatočný príjem na chlapa nedáva logiku. Môj muž behom mojej rodičovskej musel s platom na polovicu a prežijeme. Nijak mu to nevyčítam. Zároveň od chlapa počas rodičovskej čakám, že rodinu zabezpečí tak, ako je to v jeho silách. Peniaze máme spoločné, nevidím dôvod aby prispieval do domácnosti istou čiastkou ani aby mi dával celý príjem. Hospodárime s tým, čo ako rodina máme. Obaja sme finančne gramotní, chlapa čo minie aj posledné euro v peňaženke a nepotrebuje rezervu by som nechcela.

anonym_6ab512
Dnes o 10:56

@anonym_autor
Môj muž nemíňa, on rozhadzuje. Ja som to vždy vedela, takže my nemáme BSM. On musí stále niečo nakupovať, takže všetko platí on — či sú to energie, nákupy alebo dovolenky pre deti s rodinami. Hypotéku tiež vyplatil on.

orta
Dnes o 11:02

vela zalezi aj od vydavkov, ake mate na domacnost. pokial ste bez uveru, nemate ziadne spotrebaky, tak potom si nemyslim, ze by to mal byt nejaky problem.

jakoma
Dnes o 11:06

U nas ma manzel mensi prijem a viac mina. Bolo to ovela horsie, rokmi sa naucil, ze si nema kupit kazdu blbost. Ja som vzdy chcela byt sebestacna, aby som si mohla muza vybrat takeho akeho chcem a nie podla vyplatnej pasky, ale to je asi uz dnes raritnejsie.

vroni
Dnes o 11:06
@kocuris

@vroni muž je hlava rodiny. Žena je krk, ktorá tou hlavou hýbe.

@kocuris, tak dáko. Hlava sa bez krku nepohne, krk bez hlavy veľa nenarobí 🤣

anonym_9466da
Dnes o 11:35
@anonym_6ab512

@anonym_autor
Môj muž nemíňa, on rozhadzuje. Ja som to vždy vedela, takže my nemáme BSM. On musí stále niečo nakupovať, takže všetko platí on — či sú to energie, nákupy alebo dovolenky pre deti s rodinami. Hypotéku tiež vyplatil on.

@anonym_6ab512
Vcera kupil obliecky a plachty on line...pritom mame plne skrine, vecer obzeral ze kupi nove bezpecnostne kamery, a dnes ze potrebuje nove inteligentne hodinky "len" 250€ na starych (2 roky) sa mu pokazil remienok.

wiwi28
Dnes o 11:56

Ja žijem dlhé roky vo vzťahu, kde manžel vždy lepšie a viac zarábal ALE na úkor času so mnou/ s nami odkedy máme krpatého. Je to tak doteraz. On má vysokú finančnú disciplínu (občas hraničiacu s držgrošstvom) ja sa zas nechcem každý deň týrať a sledovať každé euro. Spoločný účet nemáme ale mám hlavnú kartu k jeho účtu a používam obe (svoju aj jeho). Jediné čo musí byť a na čo si obaja dávame pozor je vysoká finančná rezerva (8 až 10 mesačných platieb aby bolo na šetriacom účte). Nie som zástancom tradičného delenia na mužské a ženské práce ale u nás to takto proste vyšlo. Ja zas zastávam klasické, neplatené funkcie + domov nejakú tú výplatu prinesiem, nehovorím, že som vždy spokojná ale našla som si v tom systéme benefity.

chocolatebox
Dnes o 12:02

Pri otázke “dáva vám celú výplatu?” som si spomenula na jednu temu, ktorú som videla v skupine na fb. Pani, ktorej muž pracuje v zahraničí sa pýtala iných žien, koľko peňazí nechávajú svojim mužom “na život” v zahraničí. Ked sa ostatné ženy začali pýtať, akoze koľko peňazí nechávajú mužovi z jeho výplaty, ze nerozumejú otázke, autorka témy sa prekvapene opýtala “vám muži nedávajú do ruky celú výplatu?!?”.
Iná rodina, iný mrav 🙂

anonym_af6fd2
Dnes o 12:22
@anonym_autor

@anonym_af6fd2 takže by si si ho nevedela vážiť ak by zarábal menej a nebol úspešný ?

@anonym_autor nie ja nie, ono je to tak, ze som v zasade taka povaha, ze ma pritahuju muzi, ktorí su v niecom fakt dobrí.. pokial by bol ja neviem radový zamestnanec.. ,mohol by byt moj kamarat a vazila by som si ho ako kamarata, ale nepritahoval by ma ako muz, lebo by tam chybal ten pocit, ze mozem k nemu vzhliadat a to ma fascinuje a je to sexi

anonym_daac5a
Dnes o 13:26
@wiwi28

Ja žijem dlhé roky vo vzťahu, kde manžel vždy lepšie a viac zarábal ALE na úkor času so mnou/ s nami odkedy máme krpatého. Je to tak doteraz. On má vysokú finančnú disciplínu (občas hraničiacu s držgrošstvom) ja sa zas nechcem každý deň týrať a sledovať každé euro. Spoločný účet nemáme ale mám hlavnú kartu k jeho účtu a používam obe (svoju aj jeho). Jediné čo musí byť a na čo si obaja dávame pozor je vysoká finančná rezerva (8 až 10 mesačných platieb aby bolo na šetriacom účte). Nie som zástancom tradičného delenia na mužské a ženské práce ale u nás to takto proste vyšlo. Ja zas zastávam klasické, neplatené funkcie + domov nejakú tú výplatu prinesiem, nehovorím, že som vždy spokojná ale našla som si v tom systéme benefity.

@wiwi28 je ti jasne, ze porusujes podmienky banky, lebo karta je neprenosna, a nemozes ju len tak niekomu dat na pouzivanie, nech ti ta urobit dodatkovu

anonym_b07f89
Dnes o 13:50

Vzdy mi daval peniaze do ruky,vzdy.My sme mali taku zabavku,ked podnikal este pred 100r,tak peniaze vyhodil do vzduchu a ja som len zbierala,a aha tu 1000cka a aha tu 5000cka v cz mene,ked ze chodil do Prahy.A vzdy skoncili v mojej penazenke.
Dnes mame 1 ucet,obe vyplaty tam chodia,obaja z neho svoje karty.
Ked nemam pri sebe kartu da mi je jeho.
Zaraba viac,lebo ma danovy bonus,inak v hrubom rovnako.Ja mam zase pridavky,takze je to na rovnako.
Vzdy cakam,kedy vsetko odide a potom hospodarime spolocne.

anonym_a1a3ae
Dnes o 14:06
@anonym_b07f89

Vzdy mi daval peniaze do ruky,vzdy.My sme mali taku zabavku,ked podnikal este pred 100r,tak peniaze vyhodil do vzduchu a ja som len zbierala,a aha tu 1000cka a aha tu 5000cka v cz mene,ked ze chodil do Prahy.A vzdy skoncili v mojej penazenke.
Dnes mame 1 ucet,obe vyplaty tam chodia,obaja z neho svoje karty.
Ked nemam pri sebe kartu da mi je jeho.
Zaraba viac,lebo ma danovy bonus,inak v hrubom rovnako.Ja mam zase pridavky,takze je to na rovnako.
Vzdy cakam,kedy vsetko odide a potom hospodarime spolocne.

@anonym_b07f89 majiteľom toho jedného účtu je kto?
ste obaja rovnocenný vlastníci že banka zablokuje polovicku ak jeden zomrie
alebo vlastní ho jeden a druhý je len disponent že zablokuje celý účet kým neprebehne dedičské?

anonym_b07f89
Dnes o 14:19
@anonym_a1a3ae

@anonym_b07f89 majiteľom toho jedného účtu je kto?
ste obaja rovnocenný vlastníci že banka zablokuje polovicku ak jeden zomrie
alebo vlastní ho jeden a druhý je len disponent že zablokuje celý účet kým neprebehne dedičské?

@anonym_a1a3ae my vieme o tomto riziku,preto mame aj hotovost doma,vzdy.Majitel je muz.
My sme dokonca mali kedy si len jednu kartu a tu som mala vzdy len ja.

anonym_a4eb01
Dnes o 14:20

@anonym_autor Môj manžel zarába 1200 v čistom, ja takisto, máme 2 deti, domček a nič nám nechýba. Vieme si aj ušetriť. Každý máme svoje účet no peniaze sú naše spoločné, nemáme s tým problém.

anonym_35b5ed
Dnes o 15:59
@anonym_78f755

1300 brutto je naozaj malo, ak sa jedna o mladu rodinu, chcu alebo maju nezaopatrene deti, hypoteku, auto... Jedine, ze by zdedil vacsi majetok alebo dostal do daru.

@anonym_78f755 no lenže niekde sú také platy a áno hospodarime s takými platmi a ešte ja ako žena,ktorá zarába ešte menej .

anonym_e0ae4a
Dnes o 19:11

@anonym_autor s manželom máme diametrálne iné výplaty , ja 1300,1400. Manžel od 8.000 -10.000
Neodovzdava nikto nikomu výplatu , všetko ide na účet, z neho sa všetko platí
Máme teda uuuplne , že iné výplaty a nikto nikoho neobmedzuje , nevyhadzuje na oči nič

Čiže ano, dá sa tak žiť

minax
Dnes o 19:52

A nedá sa absolútne zovšeobecňovať adekvátna výška príjmu.napriklad ak človek žije a funguje v Košiciach, tak ak by si chcel kúpiť dom v širšom okolí (dostupnosť 15-20km),tak ten ho vyjde minimálne 300tisic. Podobnú sumu bude potrebovať aj ak by sa rozhodol pre bývanie v byte priamo v meste (cca 4izbovy byt).Banka dá hypotéku len vo výške 240tisic,čo vychádza na obdobie 30 rokov mesačne splátka okolo tisíc eur. Samozrejme potrebuje ešte zvyšných 60 tisíc,v lepšom prípade má pomoc od rodiny,v horšom cez spotrebný úver. A to je len hypotéka, ešte sú tu náklady na bývanie,dopravu,stravu a tak ďalej..tam si myslím že nikto nemôže ani len uvažovať o príjme 1200 eur (zvlášť ak sa ráta aj s tým,že mlady pár chce mať rodinu a tak minimálne jeden príjem na nejaké obdobie vypadne).
Ale ak niekto žije v nejakej marginalizovanej oblasti,kde ma ešte aj potraviny 20 km od domu,tak si myslím že je to nadpriemerný príjem (máme v rodine taký pár,obaja majú príjmy 700-800eur,kúpili si veľký dom s obrovskou záhradou,nové auto,a príjem im bohate postačuje).samozrejme tam sú úplne iné výdavky na prepravu,ale tak to je samozrejme na zvážení,co je pre človeka prioritou.

Strana
z2