Je dnešná doba náročnejšia v porovnaní s minulosťou?
Ja si myslím, že áno. Síce ľudia boli unavení viac fyzicky, ale dnes je to samé psychické - z toho aj fyzické choroby.
Samé deadliny, vysoké nároky na seba, deti, život.. stále sa za niečim naháňame, riesime. Od matiek na materskej sa očakáva výkon na 300%. Kým predtým sa deti vychovávali spolu, dnes sme separované, často bez pomoci.. cítim aj na sebe obrovský tlak. Aby deti boli čisté, zdravé, psychicky ok, fyzicky, aby mali aktivity, krúžky, zážitky. Aby sme im nevytvorili nejakú traumu a podobne.
@anonym_a98165 ale ved to absolutne nevychadza, ze kupovali ludia vtedy viac. Schvalne uvadzas dnes plat 750e, daky minimalny. Tak ok, tak uvedme aj vtedajsi daky minimalny plat, trebars 1200.
Ako z toho by si nakupila viac potravin, ked uz som uvadzal, rastlinny olej 20, muka 3.60, cukor 7.30 ??
Nie je lahsie radsej dat zo 750e za uvedene 1.80, 0.45, 0.70 ?
Preco asi dnes su supermarkety s rozlohou od nevidim do nevidim, a velke nakupne voziky ? Lebo dnes vedia ludia menej kupit z platov ?
@romino tu ide o to, že ceny stúpajú, a platy nie
@anonym_a98165 ako komu a a ako kde.Treba hladat pracu,kde kazdy rok ide plat hore.
Mne skoncil rodicak v januari ale zvysili nam obom platy,takze to ani necitime,kedze zvysenie vyrovnalo skoncenie rodicaku.Pracujem od roka maleho a zvysie citit kazdy rok.Tak isto to bude aj buduci rok,opät zvysenie platov u oboch.
@anonym_a98165 tak povodne tvrdenie, ze dnes si ludia vedia kupit z platov menej potravin ako za socializmu .... a zrazu z nicoho nic: ide o to, ze ceny stupaju, platy nie.
Na to tiez viem napisat len tolko:
keby za posledne roky len tie ceny stupali a nie platy,
tak sa postupne zatvaraju obchodne centra. Cestovne kancelarie postupne krachuju.
Predajcovia aut postupne zatvaraju predajne.
Nic z toho sa nedeje. Dokonca tie cestovky tvoria takmer kazdym rokom nove rekordy.
Asi teda vyraznemu poctu ludi aj tie platy rastu, a mnohym ocividne aj rychlejsie ako ceny ... zakladna logika ... keby len ceny rastli, tak kazdym rokom ludia kupuju a spotrebuvaju vsetkeho len menej a menej a menej ...
rastu platy ale mozno dakde v Ba alebo vo velkych mestach.Ale zase kazdy tam byvat nemoze alebo aj nechce.To je to.Ja keby nepracujem sama na seba, mam ksefty aj zo zahranicim postupne som rozsirovala portfolio a hlavne robim online.Tiez by som si mohla platovo piskat keby som zamestnana tuto u nas v malom meste .Pretoze byvam v okresnom mestecku kde je minimum moznosti na pracu ale zas sa tu bohove byva.Snad sa za to nebudem stahovat do Ba,kde sa mi absolutne nepaci.Len kvoli robote.Studovala som tam a stacilo mi a nie tam este byvat cely zivot.Niekto tu raz na mk napisal vetu typu ze nemas pracu? tak si ju musis sam vytvorit a asi je to aj pravda ak je niekto nespokojny v tej svojej

@romino možno že sa nedostali k všetkému, ale čo sa týka potravín, určite nakúpili viac za menší peniaz, ako teraz..
Eura sa nedaju absolutne porovnat s korunou.. ani platy € na Sk .. ale, viac si clovek mohol dovolit ako teraz... lebo dostať 750€ vyplatu a nachovat seba deti zaplatit byvanie, to je nieco velmi narocne.. skade mam vziat peniaze na hypo ? Ani tych 20% niet .. preto mamahotely, asi to uz lepsie nebude
@anonym_a98165 ale ved to absolutne nevychadza, ze kupovali ludia vtedy viac. Schvalne uvadzas dnes plat 750e, daky minimalny. Tak ok, tak uvedme aj vtedajsi daky minimalny plat, trebars 1200.
Ako z toho by si nakupila viac potravin, ked uz som uvadzal, rastlinny olej 20, muka 3.60, cukor 7.30 ??
Nie je lahsie radsej dat zo 750e za uvedene 1.80, 0.45, 0.70 ?
Preco asi dnes su supermarkety s rozlohou od nevidim do nevidim, a velke nakupne voziky ? Lebo dnes vedia ludia menej kupit z platov ?