Je dnešná doba náročnejšia v porovnaní s minulosťou?
Ja si myslím, že áno. Síce ľudia boli unavení viac fyzicky, ale dnes je to samé psychické - z toho aj fyzické choroby.
Samé deadliny, vysoké nároky na seba, deti, život.. stále sa za niečim naháňame, riesime. Od matiek na materskej sa očakáva výkon na 300%. Kým predtým sa deti vychovávali spolu, dnes sme separované, často bez pomoci.. cítim aj na sebe obrovský tlak. Aby deti boli čisté, zdravé, psychicky ok, fyzicky, aby mali aktivity, krúžky, zážitky. Aby sme im nevytvorili nejakú traumu a podobne.
Možnosti sú lepšie, takže je každom ako sa zariadi. Neviem, ktorá doba bola ľahšia, každá v niečom inom.
Akurat citam knihu, ktorej dej sa odohrava v 17.-18. storoci a napisem len, ze som rada, ze moje predpubertalne dieta nemusi ist so zbranou v ruke do vojny a ze moje dvojrocne neumrelo na cierny kasel alebo kiahne...
Nie, nie je to tazsie. A to pisem ako matka, ktora nema ziadnu pomoc siroko daleko, som v zahranici, babicky nemam po ruke, nemam ani super davky, ktore sa davaju matkam na Slovensku a pod (ak by niekto chcel rypat). Zijeme super dobu. Len treba polavit z narokov. Nemusime sa hnat za dokonalostou, ktoru vidime u inych. Ono casto ta ich dokonalost nie je taka dokonala, ako ju prezentuju.
@anonym_15b56d presne tak, kazdemu co si stazuje, odporucam citat historicke knizky. Netreba ani ist tak hlbsie do historie, uplne staci historia 20.storocia.
Len tu v Europe ake vojny, prenasledovania, genocidy, vyhanananie obyvatelstva, .. ake miliony boli bud nalozeni alebo dostali len par minut na zbalenie par veci, a hybaj hnani peso/na voze niekde do neznama.
Alebo uplne nedavna historia, chaos rokov 90.tych - vysokanska nezamestnanost, doprosovanie sa o pracu (o hocijaku, trebars casnik ci predavacka - pozicie kde je to dnes opacne, ze nevedia zohnat ludi) ... vacsie nasilie v uliciach, kadejaki "skinheads", mafie atd.
Tie paradoxy ... ze mozno vtedy ked sme zasli do Rakuska, a si tam niekde na lavicke rozbalili rezen z domu - sme boli stastnejsi, ako ked tam ideme teraz, a dame si ho rovno v restauracii.
Tie vsetky pesimizmy ludi nebudu z objektivnych pricin ...
@nikolka232 ano, mam taky isty nazor ako ty a myslim, ze terajsi zivot je o mnoho tazsi ako kedysi
@milmiu
Máš pravdu, pár rokov dozadu to bolo ľahšie. Vodovod nebol, bola len studňa, takže kúpeľňa nebola, len lavór. Záchod bol vonku a išlo sa k nemu po doske cez hnoj. V latríne boli noviny, odtrhla si kus, pomagala utrela prdel. Vložky? To niečo také neexistovalo. Plienky sa vyvárali v kotli. Pranie? Išlo sa na potok a tam sa pralo so strúhaným mydlom. Chcela si kuracinu? Musela si naháňať po dvore starého kohúta, zarezať ho, ošklbať a pripraviť.
A tu si cez deň kravy jalové vypisujú, aké to majú ťažké v roku 2026.
To, čo som napísala, bola naša dedina v roku 1960. Načisto ste drbnuté.
Tema je ale aj psychicke problemy.
Oproti minulosti, jednak sa tym ovela ovela viac ludia zaoberaju, analyzuju atd.
No a jednak su naroky - ale casto len pomyslene naroky - ovela ovela vyssie. Aj ja som uz urcite ovela narocnejsi oproti generaciam pred.
Ak by som zrazu mal zit zivot v socializme,
ze rovno zaradeny do nejakeho 1 podniku, tam stravit cely zivot... po praci ist akurat tak na zahradku, alebo sa hrabat v starej skodovke na dvore, .. alebo robit po rodinach a kamaratoch na stavbach, v ramci vzajomnej vypomoci .. 1 ci 2x do roka s ROH na dovolenku ... dnesnou optikou ovela vyssich narokov na kvalitu zivota, mi to prijde aj dost nudny stereotypny zivot.
Mnohi to zazivaju aj dnes. Len daka robota za pasom, alebo v korporacii, len do a z prace, popritom kadeco splacat... no tak ked vidia na soc. sietach ako mnohi ziju inak, ked sleduju kadejakych znamych z akych destinacii davaju fotky, alebo aky dom s akym dvorom a autom. .. tak moze byt naozaj ovela vacsi vplyv na psychiku dnes oproti minulosti .. ked bola ta sedivost normou.
Ale kvoli tomu nie je predsa dnesna doba tazka a zla.
Tema je ale aj psychicke problemy.
Oproti minulosti, jednak sa tym ovela ovela viac ludia zaoberaju, analyzuju atd.
No a jednak su naroky - ale casto len pomyslene naroky - ovela ovela vyssie. Aj ja som uz urcite ovela narocnejsi oproti generaciam pred.
Ak by som zrazu mal zit zivot v socializme,
ze rovno zaradeny do nejakeho 1 podniku, tam stravit cely zivot... po praci ist akurat tak na zahradku, alebo sa hrabat v starej skodovke na dvore, .. alebo robit po rodinach a kamaratoch na stavbach, v ramci vzajomnej vypomoci .. 1 ci 2x do roka s ROH na dovolenku ... dnesnou optikou ovela vyssich narokov na kvalitu zivota, mi to prijde aj dost nudny stereotypny zivot.
Mnohi to zazivaju aj dnes. Len daka robota za pasom, alebo v korporacii, len do a z prace, popritom kadeco splacat... no tak ked vidia na soc. sietach ako mnohi ziju inak, ked sleduju kadejakych znamych z akych destinacii davaju fotky, alebo aky dom s akym dvorom a autom. .. tak moze byt naozaj ovela vacsi vplyv na psychiku dnes oproti minulosti .. ked bola ta sedivost normou.
Ale kvoli tomu nie je predsa dnesna doba tazka a zla.
@romino Veruže, keby si dnes dopriali len to, čo bolo za socializmu možné, nemusia sa nahánať za dnešnými výdobytkami a žili by v pokoji, kľude, bez stresu.
@nikolka232 ťažko povedať, či je náročnejšia. Rýchlejšia je určite. O tej náročnosti by sa dalo polemizovať. Ale vo všeobecnosti asi v určitom uhle je.
@romino Veruže, keby si dnes dopriali len to, čo bolo za socializmu možné, nemusia sa nahánať za dnešnými výdobytkami a žili by v pokoji, kľude, bez stresu.
@gribka1 kto žil za socializmu v pokoji? Iba ten kto bol stranícky riťolez alebo ten, kto držal hubu a krok a nemal žiadne nároky ani ambície, že... A keď náhodou mal ambície, tak musel mať správny kádrový posudok, inak mu boli na dve veci. No díky. Ja radšej trochu toho tempa😉 Aj v tom sa dá nájsť zlatá stredná cesta.
(mimochodom kľud v spisovnej slovenčine = pokoj, nemáš zač).
@gribka1 kto žil za socializmu v pokoji? Iba ten kto bol stranícky riťolez alebo ten, kto držal hubu a krok a nemal žiadne nároky ani ambície, že... A keď náhodou mal ambície, tak musel mať správny kádrový posudok, inak mu boli na dve veci. No díky. Ja radšej trochu toho tempa😉 Aj v tom sa dá nájsť zlatá stredná cesta.
@tiezjedna Dá sa s niečím nesúhlasiť? Nie. Až na to, že mne sa páči slovo kľud, hoci nespisovné, čo je na tom.
@tiezjedna presne a hlavne jednoduchí ľudia to mali jednoduché, boli v ksč a v odboroch, mali sa lepšie ako vzdelaní ľudia

Tie spomínané psychické a fyzické problémy si sami na seba privádzame. Dá sa žiť jednoducho, uskromniť sa niekde na dedine ale v inom štandarde. Alebo žiť v meste, mať dobre platenú prácu, no viac minúť a viac a dlhšie pracovať. Priority si každý určuje sám. Život na dedine nie je ľahký, niekto musí za prácou dochádzať, ale potom tiež je v strese. Najlepšie je fakt sa uskromniť, nemať všetko po čom si deti a manželka zapištia. A žiť v harmónii s prírodou, v kľude, vyťažiť z toho, že žijem na dedine čo najviac. Je to však individuálne, niekto vie tak žiť, niekto sa hrabe do mesta a potom na všetko nadáva, niekto vie v meste žiť a vie byť zároveň spokojný a nemá žiadne psychické ani fyzické ochorenia. Je to skutočne o tom, ako zareagujeme na ten život náš.