icon

Je náš život normálny?

tosomjaosobne
Dnes o 18:38

Ahojte, chcela by som sa opýtať, ako to máte u vás a aký na to máte názor. Niekedy mám pocit, že náš život funguje dosť inak ako v iných rodinách, a nie som si istá, či je to len môj pocit, alebo je to naozaj nezvyčajné. Sme piati — ja, manžel a traja chlapci. Dvojičky budú mať o mesiac tri roky, narodili sa predčasne v 29+5 tt, a najmladší syn má tri mesiace a má cystickú fibrózu, s ktorou má vážne problémy. Bývame v krásnom veľkom dome pri Poprade. Ráno vstávame okolo siedmej, manžel je ku chalanom veľmi úžasný, pomáha im s rannou hygienou, obliekaním aj raňajkami, večer ich kúpe a uspáva. Ja som zatiaľ väčšinu dňa s deťmi. Domácnosť funguje tak nejako normálne, ja sa starám hlavne o deti a upratovanie, manžel rád pomôže aj navarí. Máme spoločný účet, veľa ide na hypotéku a snažíme sa fungovať čo najlepšie, aj keď je to často skôr režim s veľkým chaosom. Napriek tomu mám niekedy pocit, že to celé nie je úplne bežné. Budem rada za vaše názory a skúsenosti.

anonym_10c27b
Dnes o 18:41

@tosomjaosobne a co je podla Teba normalne?

anonym_e41eb6
Dnes o 18:41

Normálna rodina, ktorá má žiaľ choré dieťa a neviem či aj predčasniatka majú nejaké dôsledky. Pokiaľ vám takéto delenie povinností, režim a spoločný účet vyhovuje, čo zjavne áno, tak nie je čo riešiť. Neviem v čom by to nemalo byť bežné? Nerozumiem či sa prišla pochváliť, posťažovať alebo s niekým nezmyselne porovnávať. Z opísaného nič netradičné nevidím, iba že sa potýkate so zdravotnými problémami, čo určite váš život nejak ovplyvňuje, ale takých rodín je tiež mnoho. Držte sa.

anonym_4556d3
Dnes o 18:43

Co na tom co si opisala nie je celkom bezne? Okrem toho ze mate chore deticky tak podla mna fungujete uplne normalne.

anonym_dd0f05
Dnes o 18:44

Tak je na mieste aby si sa sama seba opytala co od zivota ocakavas.

sissy27
Dnes o 18:46

@tosomjaosobne a co je na tomto zivote nenormalne? Samozrejme, v mnohom sa prisposobujete detom, ktore su jednak male a este k tomu maju zdravotne obmedzenia, ale tak s tym sa vela robit neda. Iny zivot maju rodiny bez deti, s vacsimi detmi, s jednym dietatom, s menej peniazmi, inak to je v rodinach, kde rodic chyba alebo su zle vztahy medzi manzelmi. Kazdy ma nejaky zivot, neexistuje sablona na to, co je v tomto normalne.
Za mna je skvele, ze mate strechu nad hlavou, ze ste s manzelom dobry team, ze mate financie na to zit slusne. Toto tiez nie je vzdy samozrejmost.

tosomjaosobne
autor
Dnes o 18:47

Mňa veľmi trápi, že máme tie detičky (hlavne mladšieho) iných, mala som iné predstavy 🤷

abbey1
Dnes o 18:51
@tosomjaosobne

Mňa veľmi trápi, že máme tie detičky (hlavne mladšieho) iných, mala som iné predstavy 🤷

@tosomjaosobne Vieš, pravdepodobne každá z nás má predstavy o krásnych, zdravých deťoch. Bohužiaľ, veľa z nás prepleskne realita. A je nás takých veľa.

tosomjaosobne
autor
Dnes o 18:55

@abbey1 chlapci sú aspoň ako tak zdraví - reč nie je žiadna sláva, ale čo sa týka takých tých vecí z rizikovej poradne ako výška, váha, srdiečko, pľúca, vedia nájsť nejaké veci, hádzať si loptičku, farby sú v pohode.

sisska96
Dnes o 18:57

Neviem čo si taká negatívna, sú aj oveľa horšie choroby

tosomjaosobne
autor
Dnes o 18:58
@sisska96

@sisska96 neviem či máš sama nejaké takéto dieťatko, ale malý má dosť veľké problémy

anonym_ad3cd4
Dnes o 19:00
@tosomjaosobne

@abbey1 chlapci sú aspoň ako tak zdraví - reč nie je žiadna sláva, ale čo sa týka takých tých vecí z rizikovej poradne ako výška, váha, srdiečko, pľúca, vedia nájsť nejaké veci, hádzať si loptičku, farby sú v pohode.

@tosomjaosobne Buď rada, že to muž zvláda a neušiel. A ešte aj pomôže.Máloktorý chlap vydrží tri deti a ani jedno z nich nie je úplne zdravé. A ešte sa uvidí, keď budú rásť, akí napokon budú. Len sa modli, nech manželovi neprepne a nepôjde za inou s vidinou pokojného života alebo zdravého decka. Potom si prestaneš klásť takéto zbytočné a hlúpe otázky

tosomjaosobne
autor
Dnes o 19:03
@sisska96

@sisska96 v troch mesiacoch má na 25% poškodené pľúcka, prekonal tri ťažké obojstranné zápaly pľúc, vždy bol na umelej pľúcnej ventilácii, taktiež nám veľmi nepriberá, má len niečo cez štyri kilá, museli ho ako trojdňového operovať kvôli nepriechodným črievkám...

tosomjaosobne
autor
Dnes o 19:05
@anonym_ad3cd4

@tosomjaosobne Buď rada, že to muž zvláda a neušiel. A ešte aj pomôže.Máloktorý chlap vydrží tri deti a ani jedno z nich nie je úplne zdravé. A ešte sa uvidí, keď budú rásť, akí napokon budú. Len sa modli, nech manželovi neprepne a nepôjde za inou s vidinou pokojného života alebo zdravého decka. Potom si prestaneš klásť takéto zbytočné a hlúpe otázky

@anonym_ad3cd4 samozrejme, ja som za to veľmi rada, ale mám taký vnútorný pocit, že nemám akokeby naplnené tie svoje túžby. Po pôrode som mala asi mesiac a pol aj popôrodné depresie, to bolo tiež veľmi ťažké obdobie

anonym_4556d3
Dnes o 19:15
@tosomjaosobne

@anonym_ad3cd4 samozrejme, ja som za to veľmi rada, ale mám taký vnútorný pocit, že nemám akokeby naplnené tie svoje túžby. Po pôrode som mala asi mesiac a pol aj popôrodné depresie, to bolo tiež veľmi ťažké obdobie

@tosomjaosobne kazda mama chce v prvom rade zdrave deti, to je uplne pochopitelne. Lenze ty mas vazne chore dietatko, ktore ta potrebuje a tvoja uloha teraz je postarat sa o to, aby mal co najprijemnejsi zivot a ako mu zmiernit tazkosti. Aj ked to bude zniet tvrdo, teraz nie su dolezite tvoje nenaplnene tuzby, ale tvoje deti, ktore ta potrebuju. Viem ze to musi byt tazke, ale to co sa stalo uz nezmenis, mozes sa len snazit urobit vsetko pre to, aby si im ulahcila zivot.

euka210
Dnes o 19:15

@tosomjaosobne myslim ze je uplne normalny vzhladom k tomu, ze mate chore dieta. Kazde vazne chore dieta ovplyvnuje rodinu. Manzel pomaha, to je dobré. Dolezite je sa s tym vysporiadat.
Zivot samotny s 3 malymi detmi je narocny. My mame zdrave 3ch po 2rokoch a bolo to prve roky psycho.

thereisabear
Dnes o 19:16

A keď ti aj napíšeme, že tvoj život nie je bežný alebo normálny, čo s tým vieš urobiť? Deti nezmeníš, musíš sa o ne starať... Pocit nenormálnosti má veľa rodičov chorých detí. Za mňa je tento pocit v tvojom prípade normálny.

tosomjaosobne
autor
Dnes o 19:18
@anonym_4556d3

@tosomjaosobne kazda mama chce v prvom rade zdrave deti, to je uplne pochopitelne. Lenze ty mas vazne chore dietatko, ktore ta potrebuje a tvoja uloha teraz je postarat sa o to, aby mal co najprijemnejsi zivot a ako mu zmiernit tazkosti. Aj ked to bude zniet tvrdo, teraz nie su dolezite tvoje nenaplnene tuzby, ale tvoje deti, ktore ta potrebuju. Viem ze to musi byt tazke, ale to co sa stalo uz nezmenis, mozes sa len snazit urobit vsetko pre to, aby si im ulahcila zivot.

Ďakujem za podporu 💙💙💙

tosomjaosobne
autor
Dnes o 19:18

Prípadne ak môžem poprosiť nejaké tipy, ako sa priblížiť tomu "ideálu", budem veľmi vďačná 🤗

zmrzlinka2021
Dnes o 19:22
@sisska96

@sisska96

Prosím mlc. Ako môžeš žene dieťaťa s takou diagnózou napísať niečo také surové?

terezka1947
Dnes o 19:25
@tosomjaosobne

Prípadne ak môžem poprosiť nejaké tipy, ako sa priblížiť tomu "ideálu", budem veľmi vďačná 🤗

@tosomjaosobne ideál neexistuje.
Nepozeraj po iných rodinách, ich usmevoch, fotkach, atď. Nikdy nevieš, čo prežívajú za dverami.
Z čitaneho mi vychádza,že ste s manželom tím, pomáha ti....deti pomaličky podrastu, opäť to bude iné.
Malé deti sú vždy zmena v živote a dvojičky o to viac. Verím,že ste to mali náročné.
Bude to postupne lepsie, neboj sa nič.
Sami si nájdete svoj štýl a musí vyhovovať vám. Nerieš ideály.

adelusha
Dnes o 19:26
@tosomjaosobne

@tosomjaosobne tak samozrejme ze je cloveku luto, ak ma chore dieta (deti) a trapi sa s nimi / kvoli nim. Ale mala by si sa fixovat aj na to, co mate v zivote dobre - vlastne byvanie, stabilny vztah, manzela ktory je aj starostlivy otec. Su aj rodiny, kde sa narodili deti zdrave a chlapi sa im nevenuju, alebo nerobia ziadne “zenske” (v ich ponimani) prace v domacnosti, cize vsetko je na zene. Alebo su rodiny s tazko chorymi viacerymi detmi - napr. jeden moj bratanec ma 2 deti, ktore su aj fyzicky chore (tiez boli velmi skoro po narodeni operovane) a zaroven nie su mentalne v poriadku, nedokazu zit sami, cize budu potrebovat celozivotnu opateru (uz maju vyse 20 rokov). V podstate kazdy clovek ma nejaky svoj “kríž”, alebo tazsie obdobie v zivote, s ktorym sa musi popasovat. Vela sil

abbey1
Dnes o 19:26
@tosomjaosobne

@tosomjaosobne Držím vám všetkým päste. Nech sú dietky v poriadku a každým dňom na tom lepšie. Deti nemajú trpieť.

tosomjaosobne
autor
Dnes o 19:28

Ďakujem. Vidím, že sa tu dá dostať aj k pekným slovám 💗

tosomjaosobne
autor
Dnes o 19:33

My vlastne fungujeme tak nejak, že ráno po prebudení tá klasika, potom raňajky, po nich dvojičkám "doprajem" tú polhodinku nejakých rozprávok typu Duck TV, ja zatiaľ s mladším inhalujem atď. Zvyšok dňa sa fakt stále buď nejako hráme, ideme von aspoň na terasu/dvor, aby sa len tak nenudili.

tosomjaosobne
autor
Dnes o 19:36

Teraz to vyzerá, že od septembra nám idú chalani aj do škôlky, takže zase o trošku väčšia pohoda 😄

anonym_d1db7a
Dnes o 20:25

Vas zivot je normalny, je to vas zivot a hrate s takymi kartami ake ste dostali. Je tazke sa zmierit, ked dieta/ deti maju zdravotne problemy… ten zivot je tazky a je o odriekani… tiez sme mali iny zivot, moje dieta kratko pred druhymi narodeninami vazne ochorelo… roky to bol boj… musela som sa vzdat tisic veci a trpela som ja, trpelo nase manzelstvo, ale najviac trpelo nase dieta…podriadila som tomu vsetko, vzdala sa rozbehnutej kariery a vzdy bolo dieta na prvom mieste. No ten zivot bol uz iny ale bol nas… s odstupom casu vidim moje dieta na narocnej vysokej skole, nesmierne sikovne a huzevnate. Zijeme normalny zivot ale nie taky normalny ako to maju ini…ale nemenila by som. Som dojata a vdacna, co moje dieta uz teraz dokazalo po tom vsetko, co ma za sebou. Nezufaj, ver, bude lepsie.

anonym_dbc43f
Dnes o 20:56

@tosomjaosobne Ja sice som bezdetna ale toto co opisujes mi znie velmi narocne. Pre mna by takyto zivot veru nebol "normalny", ked to fak uz chces nazvat. Sama si uvedomujes, ze to nie je standard. Zial, je to dan za to, ze si sa rozhodla mat deti. To ake sa narodia velmi neovplyvnis. Ja som pred par dnami stretla na prechadzke rodinu s pravdepodobne autistickym alebo inak podobne postihnutym dietatom a to co vyvadzal bolo velmi neprijemne hlavne jeho rodicom, bolo mi ich luto. Najskor som sa toho chlapca zlakla ked sa ku mne rozbehol ale potom mi doslo, ze asi nebude uplne zdravy. Neviem si predstavit co to musi byt za zivot prezivat to dennodenne.

petamich
Dnes o 21:06

Autorka ja som asi trosku zmatena 🙂 lebo vlastne neviem, ze co si vlastne chcela v tejto diskusii pocut? K akemu idealu sa chces priblizit? Co je ideal? Bez snahy rypat, len ja naozaj nerozumiem.

Znies, ze napriek okolnostiam mate pekny vztah a pekny zivot. Si zena v domacnosti na materskej/rodicovskej, ktora sa stara o deti, manzel sa evidentne tiez snazi byt plnohodnotny rodic. Aky ideal hladas? Zijete v ramci moznosti normalne ako rodina s tromi detmi. A to aj napriek tomu, ze to mas narocnejsie ako ina zena, ina mama, ktora ma zdrave dieta/deti. Takze podla mna zit normalny zivot, ked to nemas ani zdaleka take "jednoduche", je obdivuhodne.