Láska medzi rodičom a dieťaťom. Kedy prekračuje hranice?
Nie som anketár a nie som troll. Ale toto dnes na mňa vyskočilo na FB. Aký máte na to názor? Podotýkam, treba prečítať kompletne celý príspevok a aspoň polovicu komentárov, ktoré sú pod príspevkom.
https://www.facebook.com/pavel.hirax.baricak/po...
Moja mama má 70+ rokov a raz mi rozprávala zážitok, ktorý mala so svojim otcom. Držal na kolenách jej mladšiu sestru a keď sa chcela ku nim pridať, tak ju striasol z kolena a povedal jej, že je už na to veľká. Moja mama mala vtedy osem rokov a doteraz ju tá situácia s otcom bolí. Takže radšej budem svoje deti objímať a túliť si ich, kým sa im to bude žiadať, než ich zraňovať kvôli tomu, čo si o nás myslia okoloidúci. Kto určuje to, čo je "normálne"? Pre mňa a moje deti je normálne prejaviť si lásku objatím, či iným fyzickým kontaktom, nikomu tým neubližujeme, nič zlé nerobíme, je to čisté a nevinné. Je mi jedno, kto si o tom čo myslí.
Za mňa je to prehnané, aj viaceré komenty. Objatie, pusa na líce samozrejme ok v každom veku, ale... No ved každý nech robí, ako mu vyhovuje.
Ja neviem, ale ešte aj takúto lásku medzi rodičom a dieťaťom tu chce niekto kritizovať a rozoberať, závidieť...
Držať za ruku, objať ok, lepiť sa 15 ročná na otca na kúpalisku podľa mňa nie najvhodnejšie a z pár komentov ma zarazilo bozkávanie na ústa rodič-dieťa, to už absolútne nie. Na líce, na čelo, na vlasy, ale nikdy na ústa. V mojej, ani manželovej rodine sa to nerobí a vo veku 15 rokov mali obe dcéry už
pubertu v plnom prúde, nehrozí, že by sa v takom veku liepali po otcovi v bazéne.
My deti este aj v aute pobozkame kazde rano pred skolou a to uz budu v 9tr.8tr a v 5tr.Ale za to najstarsi 3tiak na ss,tak ten ani v 1 tr sa uz pobozkat nechcel.
Vsetko zalezi od dietata samotneho,ake je.
ocinko to mohol už dávno stopnúť. Jednoducho povedať nie, toto už v tomto veku nemá byť.
milovala som svojho otca, ale asi od mojich 10 r žiadne túlenie, držanie za ruku, a pod. u nás neexistovalo.
Nepozerala som stránku
Ale ja s rodičmi som sa tulila,pusinkovala atď
Bez ohľadu, že boli vážne chorí a neostavalo im veľa času, ajtak nieje žiadna hranica v prejavoch lásky -jedine sexuálna ale to je iný prípad.... snáď
Skôr pre mňa je diskutabilné, keď rodičia sú chladné stroje
Ja autora mám medzi sledovanými, je hudobník a spisovateľ. Jeho zamyslenia bývajú zaujímavé, nesúhlasím vždy si všetkým, ale zrovna tento príspevok mi príde v pohode. Je to otec, ktorý ľúbi svoje deti. Čo by za to iné deti dali.
Verím, že taká dcéra sa nenechá idiotom otĺkať a syn bude jemný k manželke. Že presne toto si z puta s rodičmi odnesú.
Ľudia v komentároch popíšu všeličo, to je iná kapitola. Tam sa píše o bozkávaní na ústa.
@anonym_autor podla mna jeto vo veku dievcata cez ciaru, mne by to v 14tich prislo uchylne lepit sa tak na oca , neviem si to predstaviť a to mame vyborny vztah
Neraz dám dcére pusinku na ústa, aj keď má už po puberte. Nikdy toho nikto nemal žiaden problém...morálny či zdravotný. Synovi už nie, ale keď bol baby, v pohode.
@anonym_autor Ludia si urobia nazor z toho, co vidia. Nema na cele na pisane "otec s dcerou". A sam uznava, ze to podobi ako by sa drzal za ruku so 17-nast rocnou "zabou"
Niekde som citala,ze clovek potrebuje aspon tri dotyky/objatia denne. Na tom nie je nic uchylne, pokial to nie su intimne miesta. Cudna doba - homosexuali, transvestiti, lesby a pod. to je ok, normalne. A otec lubiaci svoju dceru, prejavujuci si lasku su "uchylni"...svet je hore nohami..
Neviem, link som neotvárala, takže neviem, čo tam je, ale napíšem z vlastnej skúsenosti. Mám syna (10+) a je na mne stále nalepený. Hocikedy má pobozká na líce, na rameno a sám mi nastaví tvár má bozk - aj na verejnosti . Občas si žiada aj pusinku na ústa - to mu len tak ďobnem, nie pre to, že by mi to vadilo, ale pre to, že to vadí cudzím ľuďom okolo nás. Sama som vyrástla v rodine, kde bolo bežné pohladkanie, objatie aj pusinky - zo strany oboch rodičov, ale aj babiek. My sme celkovo veľmi kontaktná rodina. Aj manžel nemá problém pobozkať syna a naopak (na čelo, na líce). V dnešnej dobe sme asi za čudných. Syn má vo zvyku nás oboch štipnúť do zadku aj na oplátku očakáva, že ho my štipneme alebo aspoň potľapkáme. Na verejnosti ho však s tým "haltujem", nepotrebujem čítať na sociálnych sieťach statusy o tom, ako niekto niekde videl úchylnú mater... Sú to naše prejavy lásky (aj bez slov, lebo hocikto vám môže rozprávať, ako vás ľúbi a vzápätí vás zmláti ako žito). Takže ak na videu otec prejavuje náklonnosť dcére a ona jemu objatím, nemusí to byť nič úchylné, len čistá láska medzi rodičom a dieťaťom, iba vyjadrená inak, ako ste zvyknutí/zvyknuté z domu (lebo sú aj rodičia, ktorí tvrdia, že nedá sa lepšie vyjadriť láska k dieťaťu ako tým, že ho pravidelne doma mlátiš, lebo každá rana, čo padne mimo, je stratená - toto je zasa pre mňa "no go").
@anonym_autor akurát minule sme mali doma debatu o bozkávaní detí na ústa. Zhodli sme sa na tom, že v určitom veku sa dieťa psychosexuálne vyvíja viac, formuje a nie je správne fixovať sa v intímnostiach tohto druhu na rodiča. Potom dievčatá túžia byť celý život tatinkove dievčatká, túžia po mužovi, ktorý ich má na kolenách, hladká vlasy a hovorí ako o svojej princeznej. Veľmi rýchlo za dokážu dostať do emočnej pasce manipulátora,ktorý bude vedieť ako na ňu, na kolená sugar daddyho. Chlapci v dospelosti hľadajú partnerku mamičku, ktorá ich bude bezodne ľúbiť, ofukovať kolienko a obsluhovať. ZLE.
Je fajn láska a harmónia v rodine, tento druh lásky zo strany rodiča mi zaváňa nezvládnutým obdobím Elektrinho a Oidiopovského komplexu.
Mimo to, že Baričák mi pripadá ako autor pre jednoduchších (vlastne pre mňa aj reálne je autor brakov), parafrázuje múdra z iných kvalitných psychologických kníh, ani sa neunúva menovať, a uvádzať zdroj. Pripadá mi až toxický pozitívny ako sektár. Bože, kto je fakt ochotný mu za to platiť?

@anonym_autor komenty nemam cas a chut citat. Co na to povedat? ...kazdy to ma inak. My mame 3 chlapcov a lepili sa na mna ked boli mali, najmensi 10r.este stale. Ale pubertiaci 12r a skoro 15r uz ani nahodou. Kazdeho to prejde inokedy a veru tie chvile si treba vazit.