icon

Môže si človek za neúspechy sám?

21. mar 2026

Ahojte, taka úvaha z rána. V poslednej dobe je trend všetko zvaľovat na inych, svoje neúspechy a podobne. Hlavne na rodinu či zlu lokalitu v ktorej sa človek narodí. Je to všetko o šikovnosti?Napríklad, keď je človek šikovný a múdry uplatní sa hocikde a nezáleží na tom, z akých pomerov pochádza či kde vyrastal?

Strana
z2
anonym_75b208
22. mar 2026

ano, moze. seriou vlastnych zlych rozhodnuti.
dobrou spravou je, ze si clovek vie pomoct sam, aby sa mu zle veci diat prestali. len musi nabrat sebauvedomenie.
napriklad ja nemam napču zivot. ja som si len vedome vybrala napču manzela, a od toho sa odvija mnoho zlych veci. a budu sa diat dalej, pokial to ja nevyriesim.

teraz nehovorme o nestastiach/umrtiach/nehodach.

tululu
22. mar 2026

ale no, staci, ze sa narodis do rozvratenej rodiny,kde mas otca alkoholika v dlhoch a matku v tazkych depresiach a uz si so sebou nesies taky naklad, ako vysokohorsky nosic v zabkach, zatial co si niekto vedla cupita v top vystroji na vrchol a este mu serpa nesie luxusnu batozinu. nie,nemame vsetci rovnaku startovaciu ciaru, preto sa nemame sancu dostat rovnako daleko. moj vrchol moze byt nizsie/vyssie ako tvoj a vzdy to bude moj vrchol. ale ano, vela veci vieme ovplyvnit, no vsetko ani zdaleka.

anonym_e0eae1
22. mar 2026

čo touto úvahou sleduješ? Vždy sa nájde niekto, kto si neprizná zodpovednosť za svoj život a bude hľadať vždy za všetkým cudzie zavinenie. Niekto má život ľahší, niekto ťažší. . Kto sa narodí s postihnutím alebo má dieťa s postihnutím koho má obviňovať? Vždy je na výber sa k lekciám v živote postaviť ako obeť alebo bojovník a tú zodpovednosť má každý za svoj život a nedá sa jej vzdať výhovorkami.

eva8
25. mar 2026

@anonym_autor podla mna, velmi zalezi na tom, kde sme sa narodili. Kazdy ma inu startovaciu drahu.
Ked by som sa narodila v osade bezelektriny, vody, jedla potulne psy, tazko by som sa dostala "von", ale dalo by sa to, ak by som mala stastie a silnu volu. Vsimam si, ze cielavedome deti z chudobnych rodin vynalozia viac usilia, aby si mohli zaplatit vzdelanie, viac si ho vazia a nezistne pomahaju inym. Na Slovensku su deti zo solventnych rodin, ktore sa nevyvysuju, vazia si co maju, aj ked maju k vzdelaniu lahsi pristup, buducnost zaistenu.
Pises o sikovnych a mudrych (vezmime uz dospelych) - aby sa uplatnil kdekolvek, musi mat na to aj povahu, je dolezite vediet predat a uplatnit svoje vedomosti.

Strana
z2