Nečudujem sa mladým ľuďom, že sa im nechce pracovať
Nedivím sa mladým že sa im nechce pracovať
Nevidím sa mladým, že sa im nechce pracovať nakoľko aj mesačný prijem 2000€ v čistom je na našetrenie si na vlastné byvanie v normálnom časovom horizonte veľmi malo, pritom niekde ponúkajú mzdy len 900,1000 alebo 1200 čo je len také väčšie vreckové nakoľko už dávno nestojí byt 30-40tisic a ceny nehnuteľností ale aj služieb a tovarov šli a aj pôjdu rapídne hore....
@xopino mna by len zaujmalo ako si to ti dnesni mladi predstavuju kedi ich prestanu zivit rodicia, hned by, som ich poslala do roboty a najlepšie manualnej, vypnut im internet aby nevypisovali podobne kktiny.
@majamat vždy to tak nebolo, stačilo podpísať 10 rokov práce u zamestnávateľa a podnikový byt dostali zdarma
@done too bolo tak za socializmu, v demokracii nie, resp len vynimky.
ja som zacinala pracovat v r 1994 a teda to uz socializmus nebol. a ani som nemala sancu na ziadny podnikovy byt, skurat ubytovnu, ak som z ineho mesta.
@majamat V dnešnej dobe by to malo byť samozrejmosťou a základným ľudským právom, je predsa 21.storočie, som veľmi rád ze mladá generácia nechce 20rokov pracovať len na posratý malý byt a odpierať si dôstojný život....
@xopino cena bytu je vysoka, to nie je auto a pod. nizky to nebolo tka, ze by si clovek bez problemov zachvilu nasestril z vypalty.a je jedno ake je storocie nei ej to tak nikde, hadam si nemyslis ze na ansom chudobnom Slovensku budeme amt tak kralovske platy,a by sme sa mali takto dobre.
Tak nech nepracuju vobec a nikdy sa k toni vlastnemu byvaniu Ani nepriblizia. Ci si myslis že pred 10, 20, 30 rokmi stacilo ist mesiac dva do prace a zarobil si na byt?
@anonym_31d995 Je 21.storočie a bohatší sa majú dnes 5x lepšie ako kedysi a chudobnejší stále podobné....
@xopino cena bytu je vysoka, to nie je auto a pod. nizky to nebolo tka, ze by si clovek bez problemov zachvilu nasestril z vypalty.a je jedno ake je storocie nei ej to tak nikde, hadam si nemyslis ze na ansom chudobnom Slovensku budeme amt tak kralovske platy,a by sme sa mali takto dobre.
@majamat Hlavne ze sa buduje milion investičných bytov pre zbohatlikov ktorí ich držia a človek nema ani na posratu garsonku...
lebo sme postkomunistická krajina a každý zamestnávateľ či už zahraničný alebo domáci chce z toho čo najviac vyťažiť pre seba a zamestnancov platí menej, než v takom Rakúsku, Nemecku...za rovnakú prácu platí oveľa menej a to preto, že si to môže dovoliť, lebo nikto to nerieši. Na takúto otázku mi bývalý premiér Heger odpovedal, že tiež sa nad tým zamyslel, prečo sú na Slovensku nižšie platy. Ani jedna vláda od r.1989 to neriešila. Protest za vyššie platy nikto nezvolá, lebo zahraniční investori by sa stiahli zo Slovenska a išli ďalej na východ a juhovýchod. A slovenskí podnikatelia by si už nemohli dovoliť ďaľšie luxusné domy, byty, autá pre manželku a deti. Tu by pomohol asi len generálny štrajk, nenastúpiť do práce, kým nebude radikálne navýšená minimálna mzda.
@done ty si dalsia, co ma spomienkobvy optimizmus a ktora si mysli, ze kazdy podnikatel prehadzuje peniaze vidlami. Skus si zalozit zivnost a uvidis ako ta tato banda vo vlade vyzmyka z penazi. Ani trenky ti nezostanu. Ti zli podnikatelia ti davaju pracu, aj inym ludom. Aby sme tu nepokapali od hladu. A keby sa zle "FUJ" kapitalisticke firmy zobrali prec, tak milionari (Fico, Kalinak, Blaha a spol) by urcite neplakali, ze nemaju na dalsiu vilu. Plakali by obycajni slovaci , ze kapu hladom. Takze nie milionarom by spravili zle, ale obycajnym ludom. Pretoze Slovensko je diera (aj vdaka tejto vlade) a nie sme sebestacni v nicom. Mozme byt VDACNI, ze tu mame zahranicne firmy, automobilky atd.... tato vlada vsak robi vsetko preto, aby odtialto vsetci odisli. K lepsim podmienkam a lacnejsej pracovnej sile. A my si tu potom budeme moct tak hrdo a pronarodne vyberat šušne z nosa. hlavne, ze nas nikto nebude okradat.
@done ty si dalsia, co ma spomienkobvy optimizmus a ktora si mysli, ze kazdy podnikatel prehadzuje peniaze vidlami. Skus si zalozit zivnost a uvidis ako ta tato banda vo vlade vyzmyka z penazi. Ani trenky ti nezostanu. Ti zli podnikatelia ti davaju pracu, aj inym ludom. Aby sme tu nepokapali od hladu. A keby sa zle "FUJ" kapitalisticke firmy zobrali prec, tak milionari (Fico, Kalinak, Blaha a spol) by urcite neplakali, ze nemaju na dalsiu vilu. Plakali by obycajni slovaci , ze kapu hladom. Takze nie milionarom by spravili zle, ale obycajnym ludom. Pretoze Slovensko je diera (aj vdaka tejto vlade) a nie sme sebestacni v nicom. Mozme byt VDACNI, ze tu mame zahranicne firmy, automobilky atd.... tato vlada vsak robi vsetko preto, aby odtialto vsetci odisli. K lepsim podmienkam a lacnejsej pracovnej sile. A my si tu potom budeme moct tak hrdo a pronarodne vyberat šušne z nosa. hlavne, ze nas nikto nebude okradat.
@anonym_11ee33 tak mi vysvetli, prečo vo VW v Nemecku platia viac než vo VW na Slovensku za rovnakú prácu. Píšem o podnikateľoch, veľkých s.r.o. akciovkách a podobne, nie o živnostníkoch.
@xopino mladý si môžu dovoliť bývanie. Len to by nemohol každý chcieť bývať v okresnom/krajskom meste.
Taktiež človek nemôže čakať ze sam si kúpi svoj vysnívaný dom/byt vo veku <30 rokov na to proste treba dvoch.
A aj tak si nemyslím ze sú nehnuteľnosti až tak strašne drahé.
Človek s priemerným prijimom si dokáže kúpiť gazonku/1izb len to nebude proste veľké mesto.
Ja sa skôr divím tomu,že sa ti ,,borci" nechajú dotovať rodičmi a príde im to ok....vážne si myslíš,že je lepšie💩ako peniaze???
@done too bolo tak za socializmu, v demokracii nie, resp len vynimky.
ja som zacinala pracovat v r 1994 a teda to uz socializmus nebol. a ani som nemala sancu na ziadny podnikovy byt, skurat ubytovnu, ak som z ineho mesta.
@majamat to bola reakcia na vždy to tak bolo, lebo v tom nenávidenom socializme to tak nebolo a teraz tie byty čo mnohí dostali od štátu zadarmo predávajú za 250 tisíc.
@majamat vždy to tak nebolo, stačilo podpísať 10 rokov práce u zamestnávateľa a podnikový byt dostali zdarma
@done to urcite... tieto dristy... polopravdy a spomienkovy optimizmus...to tak bolo pre male percento ludi v nejakej fabrike... urcite nie plosne... potom, ze tu vladne kto vladne
@anonym_11ee33 tak napríklad predavačky v CBA mali 2000,- ako predavačky v Rakúsku, alebo boli šťastné, že môžu vôbec pracovať za 800,-
https://plus7dni.pluska.sk/ludia/bohac-lucenca-...
@xopino zarabam 800 v čistom. Chodím do práce každý pracovný deň osmičky. Je to málo ale vnímam to tak že mi je jedno či ma vyhodia či nie lebo aj inde budem zarábať takto a možno aj viac.
@anonym_11ee33 tak mi vysvetli, prečo vo VW v Nemecku platia viac než vo VW na Slovensku za rovnakú prácu. Píšem o podnikateľoch, veľkých s.r.o. akciovkách a podobne, nie o živnostníkoch.
@done jednoducho naklady na zivot v nemecku su 4x vacsie ako na sk. Keby si mam zaplatit najom 2 litre, skolku 400e, elektrina 200e mesacne a este si nejedol, neuzil, neoddychol, povinne poistky nezaplatil, tak by si sa VW za 1600e vyprdol....
@xopino mna by len zaujmalo ako si to ti dnesni mladi predstavuju kedi ich prestanu zivit rodicia, hned by, som ich poslala do roboty a najlepšie manualnej, vypnut im internet aby nevypisovali podobne kktiny.
@klotildabazarik Hej a makať za 800-900€ nechať sa buzerovať vedúcim celý deň v strese a šetriť na vlastné byvanie do 50ky😀.... Ďakujem my mladí taký život nechceme a odmietame robiť na niekoho riť ak nam nevie zabezpečiť platy dôstojné vyžitie! Súčasne platy totiž ani nestihaju zďaleka dobiehať infláciu....
@xopino zarabam 800 v čistom. Chodím do práce každý pracovný deň osmičky. Je to málo ale vnímam to tak že mi je jedno či ma vyhodia či nie lebo aj inde budem zarábať takto a možno aj viac.
@anonym_258f84 Mal som to podobne a tiež som v práci hovno robil za tých par šupov som sa prevažne bavil len na mobile, mohli byť radi že som vôbec vstal a došiel tam🙂
@done to urcite... tieto dristy... polopravdy a spomienkovy optimizmus...to tak bolo pre male percento ludi v nejakej fabrike... urcite nie plosne... potom, ze tu vladne kto vladne
@anonym_788ad3 tak tí, čo dostali byty sú malé percento? Odkiaľ potom vzali byty za socializmu ostatní ak nebývali v podnikových, ani v družstevných ani v štátnych?
@xopino a co by si ešte nechcel? Na bývanie si mas zarobiť. A koľko máš prijem, také mas aj bývanie. Mas na 1izbak? Tak budeš mat 1izbak. Kde je problém?
A ono, všetko má mať svoju postupnosť. Mladý sú dnes oblbnuti tzv.influencermi, ze pomaly v 20tke maju všetko a zadarmo.
@lienka.7 Na jednozibak musia mladi šetriť aj 25rokov....ak majú výplatu 1000€a z toho minú veľa na stravu, životné poistenie,cestovne ,kredit ,hyginicke potreby, oblečenie, výlety,sem tam dovola tak im ostane mesačne maximalne tak 300-400€ čo je cca 5000€ ročne a teda za 20rokov to je 100tisic a ceny bytov rastu rychlejsie ako platy tak minimalne si budu musiet si odopierať veľa veci aby mali v 45-50rokoch na blbý jednoizbak alebo garsonku😀....
@lienka.7 Na jednozibak musia mladi šetriť aj 25rokov....ak majú výplatu 1000€a z toho minú veľa na stravu, životné poistenie,cestovne ,kredit ,hyginicke potreby, oblečenie, výlety,sem tam dovola tak im ostane mesačne maximalne tak 300-400€ čo je cca 5000€ ročne a teda za 20rokov to je 100tisic a ceny bytov rastu rychlejsie ako platy tak minimalne si budu musiet si odopierať veľa veci aby mali v 45-50rokoch na blbý jednoizbak alebo garsonku😀....
@xopino ale ty si nemas setrit do ponozky na jednoizbak. T, mas nasetert 10-20% hotovost a brat hypoteku. Setrenie do ponozky je absolutna financna negramotnost...
Ja riesenie vidim, mladi nebudu robit tomuto statu deti, kedze nemaju kde byvat, realitny trh skrachuje, kedze byty po case nebude mat kto obyvat ani v zasratej Bratislave. A potom si budu moct tie byty po umretych starych ludovh odkupit za normalnejsie ceny.
@done jednoducho naklady na zivot v nemecku su 4x vacsie ako na sk. Keby si mam zaplatit najom 2 litre, skolku 400e, elektrina 200e mesacne a este si nejedol, neuzil, neoddychol, povinne poistky nezaplatil, tak by si sa VW za 1600e vyprdol....
@vevesh tak napríklad toto je výmysel? https://www.zilinak.sk/clanky/35609/slovaci-tvr...
Ved nech nepracujú, ak si nájdu niekoho, kto ich bude živiť
@anonym_788ad3 tak tí, čo dostali byty sú malé percento? Odkiaľ potom vzali byty za socializmu ostatní ak nebývali v podnikových, ani v družstevných ani v štátnych?
@done ake zadarmo? Ti ludia to platili v splatkach - druzstevne... nastuduj si najprv ako to bolo, s tebou sa nema zmysel bavit, ked nemas elementarne znaloati. A aj "byty zadarmo" neboli zadarmo. Niekomu ich vzali alebo sa postavili za niekoho peniaze
@done ake zadarmo? Ti ludia to platili v splatkach - druzstevne... nastuduj si najprv ako to bolo, s tebou sa nema zmysel bavit, ked nemas elementarne znaloati. A aj "byty zadarmo" neboli zadarmo. Niekomu ich vzali alebo sa postavili za niekoho peniaze
@anonym_788ad3 družstevné splácali, o.k. a čo tie podnikové a štátne?
@vevesh tak napríklad toto je výmysel? https://www.zilinak.sk/clanky/35609/slovaci-tvr...
@done nie, a videl si v mojom prispevku nieco o cene jedal? Jedlo je to to najmenej, ked nemas kde hlavu sklonit...🫣
@done nie, a videl si v mojom prispevku nieco o cene jedal? Jedlo je to to najmenej, ked nemas kde hlavu sklonit...🫣
@vevesh O.K. Základné verejné služby pre byt 85m2 vrátane elektriny, kúrenia alebo chladenia, vody a odpadu 246.34 €
https://sk.traveltables.com/country/germany/cos...

@xopino vsetci si mozu zalozit zivnost / firmu a podnikat... a bud zarabat vela alebo dat svojim zamestnancom aspon 10.000 mesacne aby vsteci boli stastni...