Nečudujem sa mladým ľuďom, že sa im nechce pracovať
Nedivím sa mladým že sa im nechce pracovať
Nevidím sa mladým, že sa im nechce pracovať nakoľko aj mesačný prijem 2000€ v čistom je na našetrenie si na vlastné byvanie v normálnom časovom horizonte veľmi malo, pritom niekde ponúkajú mzdy len 900,1000 alebo 1200 čo je len také väčšie vreckové nakoľko už dávno nestojí byt 30-40tisic a ceny nehnuteľností ale aj služieb a tovarov šli a aj pôjdu rapídne hore....
@anonym_4ab361 Okej tak robme všetko preto aby sa takto žilo na Slovensku navždy aby lepšie už nebolo...Ty si asi neuvedomuješ že tu môže byť aj lepšie pokiaľ sa nenechaju mladí zdierať za par grošov ako staršie generácie!
@xopino pokial nefunguje nasa ekonomika, ani ti podnikatelia nebudu platit viac a tu toho teda dost nefunguje, nie su vsetci podnikatelia fuj fuj zli zbohatlici, niektori maju tolko, ako iny clovek plat. Cize nenadavat na podnikatelov, treba volit inu vladu. Politici robia rozhodnutia a politici urcuju chod tejto krajiny a ich volbou to robime my sami.
@xopino ty nevieš nič iné len sa sťažovať a zakladať tú istú tému dookola. Tak sa snaž. Pindanim nič nedosiahnes. Mal si sa lepšie učiť. U nás má baba po VŠ viac ako 2000€ plus 13,14plat v hodnote celého platu🤷🏻♀️
@tetapetra Aha tak len 10% profesii môže zarobiť dobre a ostatni musia živoriť? Každá profesia je potrebna aj posledný smetiar bodaj by ti nemal kto vyniesť smeti a topila by si sa v nich ak je podľa teba normálne že tu mame minimalku z ktorej sa neda zaplatit najom, dôstojne vyžiť a aj si niečo odložiť....
Mladým sa nechce pracovať lebo sú tak z domu naučení. Rodičia všetko dajú všetko vyriešia mladí nemajú zodpovednosť za nič. To až tak veľa s platom nemá
Mladým sa nechce pracovať lebo sú tak z domu naučení. Rodičia všetko dajú všetko vyriešia mladí nemajú zodpovednosť za nič. To až tak veľa s platom nemá
@anonym_b8edc9 Tak chceli by sa zmeniť a snažiť sa ale to vám za 800-1000€ môžu jbť😉
@tetapetra Aha tak len 10% profesii môže zarobiť dobre a ostatni musia živoriť? Každá profesia je potrebna aj posledný smetiar bodaj by ti nemal kto vyniesť smeti a topila by si sa v nich ak je podľa teba normálne že tu mame minimalku z ktorej sa neda zaplatit najom, dôstojne vyžiť a aj si niečo odložiť....
@xopino 🤣🤣https://www.profesia.sk/praca/odvoz-a-likvidaci... nech sa páči. Šofér má viac
@majamat to bola reakcia na vždy to tak bolo, lebo v tom nenávidenom socializme to tak nebolo a teraz tie byty čo mnohí dostali od štátu zadarmo predávajú za 250 tisíc.
@done neviem o com tocis, ja som pisala o podnikovych bytoch. ved to sa za demokracie nedavalo, to sa davalo za socializmu. no socializmus tu ie je uz pekne dlho. ja som spominaal dobu, ked uz socializmus nebol.
a teda na byty sa muselo setrit,c i brat hypteka vzdy za demokracie a to neilen u nas,a le aj v bohatych krajinych.
@anonym_bf7dd8 Veď prave zo 700€ sa len prežíva totálne pod úroveň....Za 700€ si mladý človek ledva nájde nájom tak z čoho ma šetriť???Ceny bytov rastli za posledne roky 2-3nasobne a platy o 30% tak si zober ten nepomer....A mat 2 roboty a pracovať 300hodin mesačne a zodrať sa tam a len tak premarniť roky života nie je riešenie.... Dôstojnú mzdu by mal dostávať každý, neverím že 700€ je maximum čo dokážu podnikatelia zaplatiť....
@xopino Ja by som do nájmu neišla, keby som bola mladá pár rokov by som ostala u rodičov bývať a šetrila čo najviac z výplaty aby som mala 20% z hypo a kúpila by som bars aj garzonku na začiatok.
@done neviem o com tocis, ja som pisala o podnikovych bytoch. ved to sa za demokracie nedavalo, to sa davalo za socializmu. no socializmus tu ie je uz pekne dlho. ja som spominaal dobu, ked uz socializmus nebol.
a teda na byty sa muselo setrit,c i brat hypteka vzdy za demokracie a to neilen u nas,a le aj v bohatych krajinych.
@majamat kde v tvojom príspevku si spomínala dobu, ked uz socializmus nebol? Písala si: ja neviem, ale vzdy to tak bolo ze si mali ludia problem nasetrit na byvanie a aj tak sa im pracovat chcelo. toto nie je vobec tym, ze maju nizky prijem.
@majamat kde v tvojom príspevku si spomínala dobu, ked uz socializmus nebol? Písala si: ja neviem, ale vzdy to tak bolo ze si mali ludia problem nasetrit na byvanie a aj tak sa im pracovat chcelo. toto nie je vobec tym, ze maju nizky prijem.
@done ty si na mna reagovala, konkretne na moj prvy koment v tejto teme. tam som pisala, ze vzdy to tak bolo, ze sa nedalo zarobit z par vyplat na bvyvanie. ci pred rokom, ci pred piatimi, desiatimi, dvadsiatimi, proste vzdy.
ty si mi odpisala, ez nebolo, ze boli podnikove byty.
tak som ti odpisala, ze podnikove boli za socializmu, proste zachadzas az moc do dalekej minulosti. preco porovnavas so socializmom, ked to bol celkom iny sposob zivota. nehovoriac o tom, ze sice podnikove byty boli, ale nie v kazdom zamestnani, nehovoriac o tom, ze az tak na vyber ani nebolo. porovnava s demkraciou a neries podnikove byty.
@done ty si na mna reagovala, konkretne na moj prvy koment v tejto teme. tam som pisala, ze vzdy to tak bolo, ze sa nedalo zarobit z par vyplat na bvyvanie. ci pred rokom, ci pred piatimi, desiatimi, dvadsiatimi, proste vzdy.
ty si mi odpisala, ez nebolo, ze boli podnikove byty.
tak som ti odpisala, ze podnikove boli za socializmu, proste zachadzas az moc do dalekej minulosti. preco porovnavas so socializmom, ked to bol celkom iny sposob zivota. nehovoriac o tom, ze sice podnikove byty boli, ale nie v kazdom zamestnani, nehovoriac o tom, ze az tak na vyber ani nebolo. porovnava s demkraciou a neries podnikove byty.
@majamat vždy znamená aj pred 50 rokmi teda za socializmu tak neviem čo riešiš. Napísala si vždy? Napísala.
Poznám ľudí, ktorí majú plat 1500€, 800€ nájom a aj tak ešte zvládajú aj šetriť. Ak bývaš u rodičov tak z 2k ušetríš minimálne 1500 aj keby si sa rozhadzoval (s rozumom) 🙈. Takže to je len o tvojej finančnej negramotnosti a frustrácii, keďže tu máme temu o plate mladých každý deň od teba. Ja mám takmer 2k plat a normálne mám aj veľký byt na hypo. A zvládla by som vyžiť z toho platu aj s 2 deťmi sama. Takže miesto tohto vyplakávania, čo si istotne zdedil po neprespektívnych rodičoch zatni zuby a rob.
@a0 neviem, no pride mi to od Vas len ako frajerovanie.
Mat plat 2000 v hrubom znamena tak 1400 v cistom po odratani odvodov a preddavkov, hypoteky, na dve deti uz vela neostane
@majamat vždy znamená aj pred 50 rokmi teda za socializmu tak neviem čo riešiš. Napísala si vždy? Napísala.
@done ved ty si sa posunula do socializmu tym ze si spomenula podnikove byty , ale prakticky vzdy to tak bolo, aj za socializmu. podnikove byty sa nedavali vzdy a kazdemu, to bolo len zoparpovolani. uz vidim,a ko dostala podnikovy byt upratovacka.
nehovoriac o tom, ze to neboli byty vo vlastnictve. prenajat byt si mozes aj teraz.
tak ja neviem co riesis.
proste nikdy to ine nebolo a ani teraz nie a anie je to tak ani v zahranici. nikde ti nito neda byt na striebornom podnose. na to,a by sis si usetrila, musis mat fakt lukrativne povolanie,a lebo zobrat hypoteku.
ci ams pocit, ze inde je to inak?
@done ved ty si sa posunula do socializmu tym ze si spomenula podnikove byty , ale prakticky vzdy to tak bolo, aj za socializmu. podnikove byty sa nedavali vzdy a kazdemu, to bolo len zoparpovolani. uz vidim,a ko dostala podnikovy byt upratovacka.
nehovoriac o tom, ze to neboli byty vo vlastnictve. prenajat byt si mozes aj teraz.
tak ja neviem co riesis.
proste nikdy to ine nebolo a ani teraz nie a anie je to tak ani v zahranici. nikde ti nito neda byt na striebornom podnose. na to,a by sis si usetrila, musis mat fakt lukrativne povolanie,a lebo zobrat hypoteku.
ci ams pocit, ze inde je to inak?
podnik dostal pridelené byty a podnik rozhodol, ktorí zamestnanec byt dostane. Mohla to byť aj upratovačka. Poznám vodiča dodávky, čo dostal podnikový byt aj murára, vodára...
podnik dostal pridelené byty a podnik rozhodol, ktorí zamestnanec byt dostane. Mohla to byť aj upratovačka. Poznám vodiča dodávky, čo dostal podnikový byt aj murára, vodára...
@done ale byt nedostali vsetci. zdy boli ludia,c o to mali horsie.
no uz prestan so socializmom. potovnavas obdobie co tu uz niekolko desiatok rokov nemame. mnohi dskutujuci na MK to ani nezazili.
je dost divne, porovnavat to s obdobim, ktore bolo tak davno, ked mame moznost porovnavat s rovnakym plitickym zriadenim.
@vevesh
@vevesh asi preto tam Slováci odchádzajú žiť, že je tam taká drahota, teda nižšia životná úroveň, že? https://www.vratmidan.sk/blog/mzda-v-nemecku-a-...
@done vies, velmi zabudas, vela ludi vyuziva socialny system. Na ten mas narok, aj ked pracujes, staci, ze ti nevychadza.....🤐a ano, ono sa oplati zarobit v nemecku a s nemeckym platom (a pridavkami) zit na slovensku. Ale urcite nie, ked dvaja zarabaju minimalku, maju jedno-dve male deti a prijdu do nemecka. Z minimalky vyziju horko tazko. Takyto sa veru az tak dobre mat nebudu a dovolim si tvrdit, ze aj horsie, dokym sa vypracuju niekam, kde budu zarabat viac ci lepsie....
@anonym_bf7dd8 Hej zobrať hypo 400€ a žiť zo 600€ no super napad😃
@xopino Suhlasim s tebou, ze toto nie je zivot.. ale zase..hypoteka sa berie na 30 rokov.. o 5 rokov bude 400 eur nic a hodnota bytu ti podrastie.. takze, ked si o dalsich 5 rokov budes chciet kupit vacsi byt alebo dom, budes ovela blizsie tym 300k.. takze.. treba hladat pracu slebo podnikanie, kde zarobis viac.. ziadne take, ze sklonim hlavu a uskromnim sa. Nie, 1000 eur nie je ani pre mladeho cloveka dost. Ak ti tu pisu zeny, ze to je az az, ze z takeho platu platia hypoteku, maju 3 deti a auto, investicny byt, kazdy rok idu na dovolenku a este 200 eur mesacne odkladaju.. nech si tu pracu vezmu oni. Ty sa zariad podla seba. Ci uz tu alebo v zahranici..
@xopino Suhlasim s tebou, ze toto nie je zivot.. ale zase..hypoteka sa berie na 30 rokov.. o 5 rokov bude 400 eur nic a hodnota bytu ti podrastie.. takze, ked si o dalsich 5 rokov budes chciet kupit vacsi byt alebo dom, budes ovela blizsie tym 300k.. takze.. treba hladat pracu slebo podnikanie, kde zarobis viac.. ziadne take, ze sklonim hlavu a uskromnim sa. Nie, 1000 eur nie je ani pre mladeho cloveka dost. Ak ti tu pisu zeny, ze to je az az, ze z takeho platu platia hypoteku, maju 3 deti a auto, investicny byt, kazdy rok idu na dovolenku a este 200 eur mesacne odkladaju.. nech si tu pracu vezmu oni. Ty sa zariad podla seba. Ci uz tu alebo v zahranici..
@dadis Pointa bola ina....Ja nepotrebujem poradiť sko zarábať ale to že ds nečudujem mladym ze nechcu robiť v slabo platených zamestnaniach....
@xopino a co ocakavas? Ze 18r dieta pride do zamestnania sef povie ok takeho tu potrebujeme,tu mas stolicku sadkaj si donesiem kavicku a poslem na ucet 8000€ a v buduci mesiac odmeny? Ty myslis ze clovek co zacal robit pred 20r napr to tak mal? Kazdy si musi zasluzit a urobit preto nieco. Pecene holuby ti do huby padat nebudu.
@gypsomilka sa zamyslite nás, tym co ste povedali.... Mladých ľudí v zamestnaniach vôbec nikto neberie vážne.... Každému su len na srandu.. A keď, si otvoríš papulu, tak ti ešte povedia na plnú hube, že máš správať slušne k starším... To je ten problém
@gypsomilka sa zamyslite nás, tym co ste povedali.... Mladých ľudí v zamestnaniach vôbec nikto neberie vážne.... Každému su len na srandu.. A keď, si otvoríš papulu, tak ti ešte povedia na plnú hube, že máš správať slušne k starším... To je ten problém
@kvetinka_2 prečo sa má mladý spravat slušne, keď sa k nemu v zamestnaní správajú ako k handre
@dadis Pointa bola ina....Ja nepotrebujem poradiť sko zarábať ale to že ds nečudujem mladym ze nechcu robiť v slabo platených zamestnaniach....
@xopino Ani sa im necudujem..ale nepracovat tiez nie je cesta. Kazdy musi bojovat za seba. Ak uz nenajdu cloveka, co by to isiel robit za 1000, ponuknu mu 1200
@kvetinka_2 to si si domyslela medzi riadkami. A ak ocakavas,ze nastupis do zamestnania,sadnes si a budes mysliet,ze mas zarobene tak sa necuduj,ze budes striedat zamestnania. Najskor musis nieco urobit a robit to dobre aby si niekam postupila a vypracovala sa na vyssi plat.
@anonym_bf7dd8 Hej zobrať hypo 400€ a žiť zo 600€ no super napad😃
@xopino takto ti hypo ani nedajú, neboj. Takže môžeš platit donekonečna niekomu cudziemu najom vo výške hypo samozrejme, a potom na staré kolená ísť pod most, alebo začneš na sebe makať a postupne sa vypracujes. S rastúcim vekom totižto rastie aj príjem. Nie je to tak, ze hneď v 25tke dostaneš 3k v čistom, lebo ty chceš byť. 10 rokov makaj, a v 35tke si ten byt môžeš v pohode kúpiť. Pochopil si to už konečne?
@kvetinka_2 prečo sa má mladý spravat slušne, keď sa k nemu v zamestnaní správajú ako k handre
@kvetinka_2 správajú sa k mladým tak, ako si zaslúžia. Lebo akcia vždy vyvolá reakciu. Keď sa nevedia oni správať slusne, nech od druhých neocakavaju zázraky. Jedine co dnesni mladi vedia dokonale, je behať fajčiť a byť celý deň na sociálnych sieťach. Prist do prace tak na 10.(potrebuju sa vyspinkat ráno, predsa nebudú vstávať o 6.ako takí trotli), obed tak hodinku a potom o 15.uz ísť preč, lebo predsa nezabiju v práci "cely zivot". Rozumej, potreba ísť von sa baviť a užívať si život. Výkon v praci žiadny, keď im, a to podotykam slusne povieš, že robí chyby, nech sa viac sústredí na prácu, tak ho pomaly sikanujes! A toto je veľa mladých, samozrejme česť výnimkám. U nás v praci, sme sa taktiež s takýmito rozlúčili. Jaj, a samozrejme požiadavka na plat ako senior s 15 rokmi praxe.
A kto za to môže? Žeby rodicia a ich (ne)výchova???
@kvetinka_2 správajú sa k mladým tak, ako si zaslúžia. Lebo akcia vždy vyvolá reakciu. Keď sa nevedia oni správať slusne, nech od druhých neocakavaju zázraky. Jedine co dnesni mladi vedia dokonale, je behať fajčiť a byť celý deň na sociálnych sieťach. Prist do prace tak na 10.(potrebuju sa vyspinkat ráno, predsa nebudú vstávať o 6.ako takí trotli), obed tak hodinku a potom o 15.uz ísť preč, lebo predsa nezabiju v práci "cely zivot". Rozumej, potreba ísť von sa baviť a užívať si život. Výkon v praci žiadny, keď im, a to podotykam slusne povieš, že robí chyby, nech sa viac sústredí na prácu, tak ho pomaly sikanujes! A toto je veľa mladých, samozrejme česť výnimkám. U nás v praci, sme sa taktiež s takýmito rozlúčili. Jaj, a samozrejme požiadavka na plat ako senior s 15 rokmi praxe.
@lienka.7 U nas sa moze prist na 10, nesedime ani za pasom, kazdy pracuje podla svojho uvazenia, ma nejaku napln, ciele..A kto sa nemyli? Mylim sa bezne aj ja a to mam 44. Pracujeme v ofise rozne stari od 23 do 45 rokov a nikto nema medzigeneracne konflikty. Ved aj ty uber z vykonu, mozno budes viac v pohode, viac spravis bez stresu, nevyhoris, budes mat lepsie vztahy
@domka222 no nebudem lebo dneska ma problem gyz
@anonym_d23ef1 Áno ale je to veľmi ťažko a človek si veľa nedopraje, pracujúci ludia si zasluzia oveľa viac...
@xopino ano, zasluzia. No v tomto state sa toho asi nedockame. Manzel zivnostnik, zas zvysili odvody,,uplne cele.zle.
U nas v kraji prepustili vela.ludi z automobilky,ktora to tu drzi ako tak, co sa prace tyka.... aj bezdetnych, aj slobodnych, aj,matky s maloletymi detmi,aj mladych, aj starsich pred dochodkom, ktori v danej automobilke pracovali roky, od otvorenia. Kamaratku Ing, 40- nicku prepustili tiez. Zarabala velmi pekne. Vraj ju po case vezmu naspat, no na inu poziciu s nastupnym platom.......smutne, demotivacne...☹ zamestnala sa v inej firme ako robotnicka, bohuzial, nenavyberame si velmi.
@lienka.7 slušne povieš, áno? Nechce sa im robiť? A prečo? To je otázka. Starší sa k mladým môžu chovať ako k handre, ale mladý si otvoriť papulu otvoriť nemôže... Problém je ten, že niekto, nevie ako sa k mladým správať
@lienka.7 U nas sa moze prist na 10, nesedime ani za pasom, kazdy pracuje podla svojho uvazenia, ma nejaku napln, ciele..A kto sa nemyli? Mylim sa bezne aj ja a to mam 44. Pracujeme v ofise rozne stari od 23 do 45 rokov a nikto nema medzigeneracne konflikty. Ved aj ty uber z vykonu, mozno budes viac v pohode, viac spravis bez stresu, nevyhoris, budes mat lepsie vztahy
@dadis keď aj príde na tu 10., tak asi z prace neodchádza o 15., či?
Možno stačí čítať s porozumením...

@anonym_bf7dd8 Byt za 150tisic nie je luxus ale štandardny jednoizbák
@tetapetra
@tetapetra Napodobne nevieš nič iné len hejtovať a kritizovať ľudí ktorí chcú aby sa v tejto krajine žilo lepšie a aby aj platy rástli minimálne rovnako rýchlo ako ceny nehnuteľností a potravin, aby tu mladi mali nejakú budúcnosť a aby si neskončila bez dôchodku a nemakala do 80ky
@xopino ty nevieš nič iné len sa sťažovať a zakladať tú istú tému dookola. Tak sa snaž. Pindanim nič nedosiahnes. Mal si sa lepšie učiť. U nás má baba po VŠ viac ako 2000€ plus 13,14plat v hodnote celého platu🤷🏻♀️