Nemám materinský pud
Ahojte, mám 42 rokov a cítim sa trápne. Ja vôbec nemám materinský pud a netúžim po deťoch. Rada sa pozriem na malé dieťatko v kočíku, nemám problém sa s dieťaťom pohrať, ale tam to končí. Nechápem a nerozumiem, prečo to tak mám. Mama mi vravela, že keď stretnem toho správneho chlapa, tak s ním budem chcieť mať dieťa. Chlapa som našla, túžba po dieťati neprišla. Pritom zvieratká mám veľmi rada. Minule sa ma kolegyňa, ktorá má 25 rokov pýtala, či vážne mám partnera, keď nie som vydatá a nemám deti. Že ona si myslela, že som sama a žijem iba pre prácu. Pritom nikdy som jej o svojom súkromí nehovorila. Prišlo mi z toho smutno. Akokeby ženy, ktoré nemajú deti boli nekompletné, neúplné a neuznané spoločnosťou. Väčšina žien v mojom okolí, keď sa dozvedela, že nemám deti, tak sa nepýtali, že či som nemohla mať, či sa nám nedarilo. Ale automaticky, prečo som nechcela. Na mňa nedolieha to, že deti nemám, ale to, že pre ostatné ženy ste na kraji spoločnosti.
@anonym_autor tak tym, ze tie zeny tak velmi tutia po detoch, tak nechapu, ze niekto nie. Len sa pytaju, lebo im to nejde so hlavy (ani mne, nepochopim to) netreba mysliet hned na vyryvanie. Tiez som par krat spytala bezdetnej zeny: a to si nikdy nechcela deti? Nechybaju ti? Ano, tie co po detoch tuzime, berieme taky zivot ako nenaplneny. Ale to je nase myslenie. Teba predsa nijako neovplyvnuje, lebo si stastna tak ako si. My by sme neboli.
@zuzana76 ja nerozumiem takým otázkam.. či im nechýbajú deti?
Tak buď ich nechce a nechýbajú, potom je hlúpe jej rozhodnutie spochybňovať len preto, že my to máme inak.
Alebo ich chce a nejde to a vyzvedat takýmto sposobom vie veľmi ranit..
@anonym_autor mala som to podobne kym sa mi skoro v 40tke nenarodila dcerka.. tvoje dieta bude mat vase geny, tvoje a muzove, budes ho lubit. Myslim, ze priroda to tak zariadila. Su aj horsie matky ale tam sa uz miesa patologicke nieco..
@anonym_autor mala som to podobne kym sa mi skoro v 40tke nenarodila dcerka.. tvoje dieta bude mat vase geny, tvoje a muzove, budes ho lubit. Myslim, ze priroda to tak zariadila. Su aj horsie matky ale tam sa uz miesa patologicke nieco..
@anonym_913e9d ???
@anonym_autor prečo si na “kraji” spoločnosti? Pretože pravdepodobne nemáte veľa spoločných tém, ja pracujem vo väčšom kolektíve, ale v miestnosti som so 6-timi ženami, ja 30 a oni od 38 do 60. Všetky máme deti a tie dve staršie aj vnúčatá. 2 mlaďsie majú ešte deti na ZŠ ja v škôlke, jeden predškolák, naše témy mimo prácu sú zväčša o deťoch. Prosto tým žijeme je to aktuálne náš svet, choroby, krúžky, dovolenky, výlety, bežné fungovanie. Všetko sa točí prioritne okolo detí. S dvomi staršími už toľko o deťoch nie, sú dospelé, ale často spomínajú vnúčatá. Tak to prosto je. Keď som bola bezdetná pracovala som v kolektíve 2-5rokoc +/- odomňa a vtedy sme boli všetci bez detí, tak tá komunikácia bola iná. Ešte žiješ v dobe kedy sa to tak berie, žena po 40-tle “by už mala mať deti”. Generácia čo prichádza už bude tolerantnejšia. Pretože tých bezdetných bude pravdepodobne viac. Ja v tom nevidím problém. Mám aj odomňa staršie kolegyne bezdetné a s niektorými v pohode pobavíme sa o čomkoľvek, niektoré prosto žijú a premýšľajú inak a tam komunikácia viazne. Nie je to o mojej netolerancii, nikdy som sa žiadnej nepýtala na deti atď. v dnešnej dobe neplodnosti je to dosť od veci, ak by začali samé je to iné. Či už neplodnosť alebo rozhodnutie nemať je ich vec. Mne to účty nezaplatí ani mi to nezmení fungovanie k lepšiemu či horšiemu.
Nepáči sa mi tvoj príspevok o hlbších témach, wtf? Dieťa je tiež dosť hlboká téma, máš zodpovednosť za život. Ale nevadí. Veľa matiek nemá čas, lebo nie sme nikdy samé, neber to ako sťažnosť, byť mamou ma baví, nevadí mi, že ako bezdetná som prečítala 2-15 kníh mesačne a teraz som rada za 2-4. Niektoré by chceli a nedajú ani tú 1. Raz sa k tomu môjmu vysnívanému číslu vrátim. Rodičovstvo má veľa pozitív, môj muž nečítal vôbec. Aktuálne každý mesiac objednáva knihy a číta. O politike si tiež viem pokecať, ale v našom štáte v dnešnej dobe a pre moje psychické zdravie túto tému komunikujem len s manželom 😁. K športu nie je to moja šálka kávy, tam by som teda zhorela 😁 a cestovanie ó bože toľko sme toho prešli a toľko máme v pláne, len zas a znova ako matka aktuálne prispôsobujem deťom. Takže tak. Mne to skôr príde, že nie si vyrovnaná, nehovorím, že s tým, že nemáš deti, ale s niečím. Nemôžeš chcieť byť rešpektovaná keď potom napíšeš hentaký za mňa hlúpy komentár že sa matky nevedia baviť o hlbších témach. My sa s mužom bavíme o veľmi hlbokých témach, ale v práci? Kolegyne to nezaujíma, nepočúvajú Podcasty, knihy čítajú len 2 baby a to len romány, čo zasa mňa veľmi nebaví 🙈 aktuálne čítam Stoicizmus na každý deň v roku, o tom si babami čo hltajú romány veľmi nepokecám 😁 okrem takýchto čítam reálne príbehy o koncentračných táboroch, babám sa to prieči… každý sme iný. Asi si nenatrafila na kolektív, alebo bude problém inde.
Tak buď ich nechce a nechýbajú, potom je hlúpe jej rozhodnutie spochybňovať len preto, že my to máme inak.
@beronsche to je rozhovor, zda sa mi cudne, nerozpravat sa a mt tabu, ved mto je s tym vysporiadany, tak mi povie, ze nie, ze ma ine priority, ma naplneny zivot inymi vecami, obahucejem sa navzajom, mna slobodna kolegyna inspirovala starostlivostou o tulave macky napriklad, keby sme sa nerozpravali, tak by ma do toho sveta nikdy nezaziahla. Ja jej rozpravam o mojich detoch, ona zhodnotila, ze taky zivot by nikdy nedala, lazdy den varit, ucits a s detmi atd… nikto ju neodsudzuje, ale obe vieme, ze to, co zijeme jw to spravne pre nas obe. A obe sme s tym vyrovnane a spokojne.
@beronsche a kto to spochybnuje? To ze ja poviem, ze som stastna, ze mam deti, ze by som nechvela iny zivot? Ona by zase enchcela moj zivot. To nie je spochybnovanie, to je byt vyrovnana a spokojna.
Pride mi to ako uz ako totalna cenzura. Clovek sa nemoze niekoho spytat ci ma deti. Dalsia z tem, ktora sa posuva do zony zakazov, vsetko pre zvysujucu sa precitlivenost ludi. Uplne staci, ak ten clovek povie nie. Pre mna je to normalna otazka, clovek si tak vytvara prehlad s kym ma ake temy spolocne. Jedine tak bude vediet, ze s tou alebo tym sa nebude ropravat o detoch, ale o dovolenkach, s dalsim o historii, lebo je to nadseny historik, s dalsou o jazykoch, lebo ovlada 4-5 jazykov, s dalsim o ekonomike, lebo mame spolocnu temu financie atd…. Normalne zaradenie cloveka podla spolocnych zaujmov a predstav. Uz prestante byt taki precitliveni. Ak sa niekto vypytuje vkuse a vidite, ze vam chce skodit, tak s takym treba prerusit kontakt, ak sa niekto pyta naozaj, ze nieco nevie pochopit, preco a ako to mate, tak mu vysvetlite, len ho zaujima vasa existencia.
Pride mi to ako uz ako totalna cenzura. Clovek sa nemoze niekoho spytat ci ma deti. Dalsia z tem, ktora sa posuva do zony zakazov, vsetko pre zvysujucu sa precitlivenost ludi. Uplne staci, ak ten clovek povie nie. Pre mna je to normalna otazka, clovek si tak vytvara prehlad s kym ma ake temy spolocne. Jedine tak bude vediet, ze s tou alebo tym sa nebude ropravat o detoch, ale o dovolenkach, s dalsim o historii, lebo je to nadseny historik, s dalsou o jazykoch, lebo ovlada 4-5 jazykov, s dalsim o ekonomike, lebo mame spolocnu temu financie atd…. Normalne zaradenie cloveka podla spolocnych zaujmov a predstav. Uz prestante byt taki precitliveni. Ak sa niekto vypytuje vkuse a vidite, ze vam chce skodit, tak s takym treba prerusit kontakt, ak sa niekto pyta naozaj, ze nieco nevie pochopit, preco a ako to mate, tak mu vysvetlite, len ho zaujima vasa existencia.
@zuzana76 prečítaj si svedectvá žien, ktoré trpia tým, že sa dieťa nedarí, ako "dobre" im robia také otázky a často nasledujúce komentáre, mudrovania a rady..
A keby sa má bezdetná vypytuje, či neľutujem, že mám deti, či mi nejdú na nervy, že ona by tak žiť nemohla, že pre ňu úplne otrasna predstava a pod., tak si pomyslím, že nie je úplne kompletná..
A teraz si to otoc..
Prečo si myslime, že opačne je to v poriadku?
Samozrejme, ak ide o blízke osoby, je hádam každému jasne, že situácia je diametrálne odlišná..
@zuzana76 prečítaj si svedectvá žien, ktoré trpia tým, že sa dieťa nedarí, ako "dobre" im robia také otázky a často nasledujúce komentáre, mudrovania a rady..
A keby sa má bezdetná vypytuje, či neľutujem, že mám deti, či mi nejdú na nervy, že ona by tak žiť nemohla, že pre ňu úplne otrasna predstava a pod., tak si pomyslím, že nie je úplne kompletná..
A teraz si to otoc..
Samozrejme, ak ide o blízke osoby, je hádam každému jasne, že situácia je diametrálne odlišná..
@beronsche my sme nemali deti 7 rokov, az na osmy rok manzelstva sa nam podarili, pisem, ze taki co sa stale vypytuju, tych treba zrusit, ale jedna normalna otazka nemoze nikoho polozit, nebudme citlivky.
A teraz si to otoc..
@beronsche mne to kamoska povedala, ze ako dobre, ze ona nema deti, ze by to nedavala, nic som si o nej nepomyslela, starame sa spolu o koloniu maciek nadalej 🤦🏻♀️
Pocet bezdetnych prudko rastie, uz sa uznava, ze to nie je ziadna odchylka, ma to tak velke mnozstvo ziem. Tiez som asi jedna z nich, deti teda mam, pze mam skveleho partnera a dost zdrojov (za inych okolnosti by som ich asi nemala), milujem ich a som za ne vdacna, ale uplne chapem, ze niekto deti mat nechce. Vela mojich kamaratiek deti nema a ziju napriek tomu krasny zivot.
@beronsche mne to kamoska povedala, ze ako dobre, ze ona nema deti, ze by to nedavala, nic som si o nej nepomyslela, starame sa spolu o koloniu maciek nadalej 🤦🏻♀️
@zuzana76 kamoška.
Ty necitas poriadne, čo píšem?
Píšem, že medzi blízkymi osobami je to predsa iné.
A ja nebudem posudzovať, čo sa má a čo nemá iných dotknúť.
Jednoducho si myslím, ze existuje tak milión +1 iných tém, mimo potomstva, takže nepotrebujem silou mocou riešiť s cudzími či zbežne známymi ľuďmi práve to.
Ty to máš zrejme inak, tvoja voľba...
@zuzana76 kamoška.
Ty necitas poriadne, čo píšem?
Píšem, že medzi blízkymi osobami je to predsa iné.
A ja nebudem posudzovať, čo sa má a čo nemá iných dotknúť.
Jednoducho si myslím, ze existuje tak milión +1 iných tém, mimo potomstva, takže nepotrebujem silou mocou riešiť s cudzími či zbežne známymi ľuďmi práve to.
Ty to máš zrejme inak, tvoja voľba...
@beronsche kamoska - kolegyna, keby sme sa v praci nerozpravali, tak kamoskami nie sme, keby mi usecne odpovedala a neotvorila sa mi a ja jej, tak kamoskami nie sme. Autorka pise tiez o kolegyni, ja neviem, my sme mavala teambuildingy (nie opijase, kedze sme boli skola), ale take skor turisticko - kulturne akcie a tam sme sa teda dost rozpravali an rozne temy a ano, aj sme vedeli, ze niekomu sa nedari pocat, aj ze niekomu zomrelo dietatko atd... nikto sa nikomu nevysmieval, maximalne sme poradili a podrzali sa a vies preco? lebo neboli temy tabu a normalne sme sa rozpravali.
este jednu vec dodam, keby aj ti zidia, co prezili ausschwitz a toto peklo sa uzavreli a neposkytli svoje svedectva, tak by sme dnes nic nevedeli, ale vtedy sa ludia podelili a neboli taki precitliveni
@beronsche kamoska - kolegyna, keby sme sa v praci nerozpravali, tak kamoskami nie sme, keby mi usecne odpovedala a neotvorila sa mi a ja jej, tak kamoskami nie sme. Autorka pise tiez o kolegyni, ja neviem, my sme mavala teambuildingy (nie opijase, kedze sme boli skola), ale take skor turisticko - kulturne akcie a tam sme sa teda dost rozpravali an rozne temy a ano, aj sme vedeli, ze niekomu sa nedari pocat, aj ze niekomu zomrelo dietatko atd... nikto sa nikomu nevysmieval, maximalne sme poradili a podrzali sa a vies preco? lebo neboli temy tabu a normalne sme sa rozpravali.
@zuzana76 ty vôbec nechápeš kontext toho, čo píšem.. hrotis všetko do absurdnosti a mňa to už nebaví.. 🙂
Tak sa zhodnime, že sa nezhodneme a ukončime to.
@anonym_autor keby ty sama si zmierená s tým , že nemáš deti , absolútne by sa ťa tieto veci nedotýkali .
Ja len toľko ❤️
Mám presne takúto istú kamošku , čo tvrdí toto čo ty. Ona nikdy nechcela deti , nepotrebuje ich ....raz sa opila a začala plakať ako ona nemôže mať deti po nejakom zákroku ktorý sa nepodaril.
Niečo v sebe zjavne nemáš spracované a hlboko vnútri ťa to zabolí vždy vtedy keď niekto túto tému vytiahne .
este jednu vec dodam, keby aj ti zidia, co prezili ausschwitz a toto peklo sa uzavreli a neposkytli svoje svedectva, tak by sme dnes nic nevedeli, ale vtedy sa ludia podelili a neboli taki precitliveni
@zuzana76 kopa prezivsich z koncentracnych taborov o svojich zazitkoch nehovorili a bolo to v ich rodinach(!) , nie to este pracovnych a inych vztahoch tabu. Nechapem co to sem miesas. Cele desatrocia o tom nerozpravali, az ked zostarli tak sa zacali otvarat vnukom, nie na ich naliehanie, ale z vlastnej iniciativy. Lebo nechceli, aby sa zabudlo a a aby sa to zopakovalo. Toto porovnanie je uplne zcestne.

@beronsche joooj, citlivky ste. Asi sa jej kolegyne mozu opytat na taketo veci, ked s nimi travi denne hodiny v praci. V beznom kolektive sa to tak robi. Ale tak vy ste zjavne inde. Alebo s tym ,zial, nie ste az tak vysporiadane, ako sa snazite presviedcat cudzich ludi na mk 🤣
@anonym_69221f áno, presne, som citlivá na to, čo by sa mohlo dotknúť iných. Volá sa to empatia.
Preto sa cudzích ľudí nepýtam, či majú deti. Neviem totiž, či to nie je niečo, čo ich trápi...
S kolegami sa zase poznám natoľko, že hlúpe small talky nepotrebujeme viesť..
Zhodou okolností mám bezdetnu, vydatú kolegyňu. Ona o tom zjavne nepotrebuje rozprávať, tak jej hádam nebudem do toho mudrovat, nie? Vieme sa rozprávať aj o iných veciach, ako našich materniciach..
Ale zase rozumiem, že niektoré ženy o ničom inom, ako o vlastných potomkoch, rozprávať nevedia..