icon

Prečo je v spoločnosti nenávisť voči bezdetným ženám?

9. jan 2026

A skor, nez mi niekto vytkne, ze keby som bola naozaj spokojna so svojou volbou, tak by mi to nevadilo, nie je to tak. Ja som plne stotoznena s tym, ze deti nechcem, no napriek tomu mi vadi, ked ma niekto nespravodlivo sudi, pripisuje mi negativne vlastnosti, vysmieva sa z mojej kariery, nemam rada, ked som (negativnym) stredobodom kazdeho rodinneho stretnutia. Nechcem pocuvat nadavky a urazky (ano, zachadza to az takto daleko) a citove vydieranie.

Nechapem to preto, lebo predsa to, ci sa rozhodnem mat deti alebo nie, nevplyva na nikoho osobny zivot. Chleba lacnejsi nebude. Moja volba neberie deti niekomu inemu.

Ako to vnimate?

autor
9. jan 2026
@biba_18

ja som tak rozmýšľala nad sebou, ako reagujem ja keď mi niekto povie že nemá deti ...
asi by si ma označila tiež za nevychovanú a neviem akú - lebo tiež ma to prekvapí, vždy mám doplňujúce otázky, proste ma to zaujíma - ale určite by som to nenazvala nenávisťou ...

@biba_18 Je v poriadku sa opytat, ale potom musis velmi dobre vediet, kedy prestat a kde je hranica medzi slusnym zaujmom a vyryvanim. Vacsina ludi to nevie a spustia kaskadu otazok, na ktore ked nedostanu uspokojivu odpoved, uzavru diskusiu s tym, ze olutujem, zmenim nazor, ze moja kariera je zbytocna, ze moj zivot nema zmysel, ze budem na starobu osamela a v depresiach a podobne. To uz nie je ok.

biba_18
9. jan 2026

@anonym_0792dc no, na základe týchto otázok sa nedivím že máte všeobecne problémy s ľuďmi v okolí ...
prosímťa, vysvetli mi ako ti mohlo napadnúť, že existuje niekto taký nepríčetný že sa toto pýta niekoho koho random s kým sa baví o iných veciach a nie o osobnom živote?
pýtam sa na to keď sa bavíme o osobnom živote, nie o fotbale alebo o nákupoch cez amazon ...

lizatko1009
9. jan 2026
@lizatko1009

@biba_18 ja ti to poviem, teraz o 11:00 mi pride zakaznicka, nema deti a nechce deti, sú ľudia, ktorych materstvo nenaplna, nie je to ich ciel, jednoducho netuzia po tom a nie je to nic zvlastne a je to v poriadku. Moj by chcel babo a ja sa vobec, ale vobec zatial necitim ani netuzim, tiez spolocnost na mna kuka a preco? a mali by ste mat. Neviem obetovat samu seba na minimalne dalsie 20 rocie a ani to asi zatial nechcem, neviem ci zmenim tento nazor🤔 mam rada deti, ale nie na 24/7, vadi mi to a necitim aa divna.

@lizatko1009 precitaj to po sebe, oznacilo by sme ta za nevychovanu, lebo ta to prekvapi, to nie je nic na prekvapenie, ale prirodzene a vola sa to tuzba mat a tuzba nemat a su ludia, co po tomto netuzia. Mne to pride nealusne sa niekoho pytat a prehovárať ho o svojich tuzbach, sama to poznam a moja odpoved? hej hej ty mi prides kocarovat, strazit, po nociach vstavat, vytahovat sople a platit ucty... hned je ticho.

anonym_0792dc
9. jan 2026
@biba_18

@anonym_0792dc no, na základe týchto otázok sa nedivím že máte všeobecne problémy s ľuďmi v okolí ...
prosímťa, vysvetli mi ako ti mohlo napadnúť, že existuje niekto taký nepríčetný že sa toto pýta niekoho koho random s kým sa baví o iných veciach a nie o osobnom živote?
pýtam sa na to keď sa bavíme o osobnom živote, nie o fotbale alebo o nákupoch cez amazon ...

@biba_18 Tak mozno si kontaktnejsia, ale bo taky typ, ja si sama seba neviem predstavit, se sa dakoho pytam na plany na deti atd.

biba_18
9. jan 2026

@anonym_autor no, takto, napíšem to to keďže toto je taká všeobecná diskusia aj keď sa ťa to týka - normálne pri našej konverzácii by som ti to nepovedala - lebo toto je diskusia o diskusii, nie samotná diskusia
ja súdy nerobím ani nehovorím to čo píšeš že ti hovoria - ale ja mám v sebe ten pocit, že mi je to ľúto. tak ľudsky. neviem či je ľútosť to správne slovo - proste si myslím že ten rozmer lásky smerom k dieťaťu je proste iný... tak ako ma prekvapí že rihanna má 3 deti tam ma prekvapí že nicole scherzinger nemá ani jedno - a tam mi to príde na um, že škoda že nemá ...

biba_18
9. jan 2026

@lizatko1009 no ... a pozrime na našu diskusiu - ty projektuješ do mňa svoje myšlienkové pochody - ja to nerobím, nikoho nepresviedčam, neodsudzujem, len sa zaujímam. ty to robíš naopak - teba nezaujíma čo si myslím, proste si to nemám podľa teba myslieť a basta ...
mňa prekvapí že niekto nemá a nechce - prekvapí, lebo ja mám - proste áno, pre mňa sú iní ľudia prekvapujúci. to ale neznamená že chcem od nich aby boli ako ja - toto je už tvoj konštrukt ...

biba_18
9. jan 2026

@anonym_0792dc no, ide o to - koho niekoho...

anonym_973cc9
9. jan 2026
@biba_18

@anonym_0792dc no, ide o to - koho niekoho...

@biba_18 a keď ti povie človek, že nemá deti, ty sa pýtaš ďalej na dôvod? To berieš ako záujem o druhého človeka? A nepríde ti to zvláštne? A keď povie, že má deti, tiež sa pýtaš na dôvod? A či sa cíti naplnený? Keď máš ten úprimný záujem a komunikuješ...koľko to máš rokov? 56?

maidenfair
9. jan 2026
@biba_18

ja som tak rozmýšľala nad sebou, ako reagujem ja keď mi niekto povie že nemá deti ...
asi by si ma označila tiež za nevychovanú a neviem akú - lebo tiež ma to prekvapí, vždy mám doplňujúce otázky, proste ma to zaujíma - ale určite by som to nenazvala nenávisťou ...

@biba_18 tak je to dosť odvážna otázka. Nikde nemáš istotu, či sa nebavíš so ženou, čo si čerstvo prechádza potratom alebo sa dlhodobo snaží. Vtedy "nevinná otázka" môže narobiť veľa zla. Tá dotyčná ti o tom ani povedať nemusí. Ja by som to neriskovala.

misiak7777
9. jan 2026

@anonym_autor ja som sa s tým stretávala, ale po čase okolie pochopilo, že je to pre mňa uzavretá téma.
Ale teda jedna znama do mňa fakt hucala, až to zaklincovala že kto sa o mňa postará na starobu. Tak som jej s úsmevom odpovedala, že ona tiež nemá záruku že sa o ňu postará jej dieťa lebo život píše rôzne príbehy, a kľudne z neho môže byť feťák alebo zlodej.. a bolo po rypani 🙂🙂

petronelag
9. jan 2026

To nie je žiadna nenávisť okolia, len niektorí ľudia zostanú prekvapený, keď niektorá žena povie, že nechce mať deti, prekvapuje ich, že jej chýba cit pre materstvo, ktorý by mal byť prirodzený. Dokonca aj zvieratá sú tým vybavené a pekne láskajú svoje mláďatá, často sú také fotky na fb. Väčšina ľudí žije tak, že si nájdu čas aj na karieru, aj na materstvo, či svoje koníčky. Ale každý si môže žiť podľa svojích predstáv, ja som sa nikdy nepýtala rodiny, kedy to už bude, to je už ich.

anonym_973cc9
9. jan 2026
@petronelag

To nie je žiadna nenávisť okolia, len niektorí ľudia zostanú prekvapený, keď niektorá žena povie, že nechce mať deti, prekvapuje ich, že jej chýba cit pre materstvo, ktorý by mal byť prirodzený. Dokonca aj zvieratá sú tým vybavené a pekne láskajú svoje mláďatá, často sú také fotky na fb. Väčšina ľudí žije tak, že si nájdu čas aj na karieru, aj na materstvo, či svoje koníčky. Ale každý si môže žiť podľa svojích predstáv, ja som sa nikdy nepýtala rodiny, kedy to už bude, to je už ich.

@petronelag Prekvapenie chápem, ale spájať to, že človek nemá deti s absenciou citu pre materstvo, nie je správne. Materinský cit nie je univerzálna biologická povinnosť, ale individuálna dispozícia a schopnosť láskavosti, či empatie sa neviaže výlučne na rodičovstvo. To, že väčšina ľudí dokáže skĺbiť deti, kariéru a záujmy, ešte neznamená, že je to jediný hodnotný model života. Rešpekt k voľbe druhých by mal fungovať obojstranne.

anonym_e7c4cc
9. jan 2026

@anonym_autor som bezdetna a s ziadnou nenavistou som sa nikdy nestretla. Mozno zvaz svoj pristup k ostatnym.

biba_18
9. jan 2026

@anonym_973cc9 a zaujímajú ťa moje myšlienkové pochody alebo len rýpeš? lebo áno, z mojej strany to je záujem, či deti má alebo nemá. veď mňa predsa môžu zaujímať iné veci ako teba - tebe príde zvláštne niečo iné. ľudia proste hľadajú témy, nikomu človek nevidí do hlavy že toto áno a toto nie....

biba_18
9. jan 2026

@maidenfair hádam viem s kým sa bavím keď sa s ním bavím - veď takto sa nebavím s nikým random na ulici alebo s kým som spoznala na schodoch ... veď majte súdnosť ...

anonym_973cc9
9. jan 2026
@biba_18

@anonym_973cc9 a zaujímajú ťa moje myšlienkové pochody alebo len rýpeš? lebo áno, z mojej strany to je záujem, či deti má alebo nemá. veď mňa predsa môžu zaujímať iné veci ako teba - tebe príde zvláštne niečo iné. ľudia proste hľadajú témy, nikomu človek nevidí do hlavy že toto áno a toto nie....

@biba_18 nerýpem, pýtam sa. A keď ti povie, že nemá deti, nasleduje z tvojej strany ďalšia otázka týmto smerom?

autor
9. jan 2026
@petronelag

@petronelag Zvierata inak svoje mlade zeru, pripadne zabijaju, ked su malo zivotaschopne, ine druhy zas casto mladata odvrhavaju, ked ich nechcu. Nejake laskave staranie sa o mladata je mozno v obrazkovych knizkach pre deti, ale realne ani v prirode nie je “materinsky cit” nejake univerzalne pravidlo pre vsetky samice, takze s tym by som to urcite neporovnavala. Nas ekosystem je nastaveny tak, ze nie kazdy jedinec sa rozmnozi, len u ludi nam to z nejakeho dovodu prekaza napriek tomu, ze populacna krivka stale stupa.

biba_18
9. jan 2026

@anonym_973cc9 ale sme pri otázke - kto mi to povie? kamoška z detstva, spolužiačka, čo ja viem, kto by ma tak ešte mohol zaujímať natoľko, aby sme sa bavili o osobných životoch ...
mám kolegyňu ktorá je bezdetná, nikdy som sa jej na to nepýtala, lebo sme sa nikdy o osobných veciach v práci nebavili. ak by sme sa bavili niekedy pri nejakej príležitosti, tak áno, spýtala by som sa jej .. a mám aj ďalšie kolegyne - a tých by som sa nespýtala nikdy ...

petronelag
9. jan 2026
@anonym_973cc9

@petronelag Prekvapenie chápem, ale spájať to, že človek nemá deti s absenciou citu pre materstvo, nie je správne. Materinský cit nie je univerzálna biologická povinnosť, ale individuálna dispozícia a schopnosť láskavosti, či empatie sa neviaže výlučne na rodičovstvo. To, že väčšina ľudí dokáže skĺbiť deti, kariéru a záujmy, ešte neznamená, že je to jediný hodnotný model života. Rešpekt k voľbe druhých by mal fungovať obojstranne.

@anonym_973cc9 Ja ich voľbu rešpektujem, ani sa nikdy nič nevypytujem, pokiaľ oni mňa nezačnú presvedčovať, že tak je správne, lebo pre mňa to tak nie je správne.

autor
9. jan 2026
@biba_18

@anonym_973cc9 ale sme pri otázke - kto mi to povie? kamoška z detstva, spolužiačka, čo ja viem, kto by ma tak ešte mohol zaujímať natoľko, aby sme sa bavili o osobných životoch ...
mám kolegyňu ktorá je bezdetná, nikdy som sa jej na to nepýtala, lebo sme sa nikdy o osobných veciach v práci nebavili. ak by sme sa bavili niekedy pri nejakej príležitosti, tak áno, spýtala by som sa jej .. a mám aj ďalšie kolegyne - a tých by som sa nespýtala nikdy ...

@biba_18 Ale otazka je, ako tvoj zivot obohatia detaily k tomu, preco niekto nema deti, ci bude niekedy mat, pripadne ci chce este jedno, preco nechce, ci si je isty, atd. Chapem otazku, ci ma niekto deti, ale vyzadovat dalsi obkec okolo toho mi pride intruzivne, ako keby si sa doslova pytala ludi, ako casto maju sex, ci sa chrania, ako sa chrania, ci nechcu castejsie, a podobne. Proste su veci, do ktorych nas nic nie je, ci je niekto random osoba na ulici, alebo clen rodiny.

viestta
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_973cc9 Toto presne. Vacsine ludi taketo narazky pridu ok, lebo nie su vyslovene utocne a vulgarne, ale ked to clovek pocuva roky rokuce dokola, tak je to fakt na nervy. Hlavne to o zmysle zivota - neviem, ci si toto ludia uvedomuju, ale povedat niekomu, ze jeho zivot nema bez dietata zmysel, je tvrde. Je to nieco, ako povedat, ze keby si zajtra zomrela, nebudes nikomu chybat, lebo nemas vyznam. A to vsetko len preto, lebo nechcem dieta.

@anonym_autor zena, ktora ma jedno dieta dookola pocuva, kedy bude druhe, ta co ma 2 dievcata pocuva kedy bude chlapec a naopak, ta co ma 3 a viac deti stale dookola pocuva, na co jej ich tolko bolo treba. Jednoducho su ludia, ktori potrebuju riesit ine zivoty bez toho aby mali o daneho cloveka skutocny zaujem. Nauc sa to prehliadat Nie, nie je to nenavist vo vseobecnosti.

betulinka1
9. jan 2026

@anonym_autor podľa mňa ti iba závidia tvoj kľudný život bez detí. Inak divní ľudia.

biba_18
9. jan 2026

@anonym_autor no ale sme pri tom, že ty s týmto narábaš iba ako s informáciami - a ja si na základe toho robím obraz o človeku a snažím sa ho chápať. ak by ma zaujímal niekoho sexuálny život ktorý by mal byť diametrálne iný ako môj, tiež by som sa pýtala ...

anonym_51f832
9. jan 2026

Zbožňujem ako tu diskutujuce zhadzujú autorkine skúsenosti, že toto určite nezáživa, nikto sa nepýta na deti, nikto nemá blbé poznámky len jej sa to prisnilo 🤦‍♀️

vám by tiež vadilo keby ste abstinovali a vkuse sa stretávali s otázkami, prečo nepijete, veď daj si aspoň jeden atď, vkuse tie isté otázky a nepochopenie, jasné že to človeku ide na nervy, hoci je so svojím nastavením úplne ok

anonym_51f832
9. jan 2026

A poradiť ti neviem lebo ludia sú divní a prostoreki, žiadny argument nie je dosť

lianka123
9. jan 2026

@anonym_autor ja to vnimam tak, ze nenavisti je plno aj k bezdetnym aj k tym s detmi. Ja ich mam 2, pravidelne sa stretavam s tym, ze napr v restauracii nas nechcu usadit, aj ked maju volno lebo deti, ked ma videli letiet s kocikom k vytahu, rychlo stlacali zatvarajuci gombik aby som nahodou s kocikom nenastupila a najlepsie su predavacky, ktore si vyslovene uzivali ked deti boli nedockave a mohli ma spomalenym tempom obsluzit. Vrcholom bolo ked na mna jedna bezdetna v tescu navrieskala ze co si dovolujem so soplavymi detmi vojst do tesca na rohliky( spala som vtedy asi 3 hodiny lebo podavanie inuprofenu/paralenu…). Nie som rypak, som brutalne empaticka. Skor si myslim, ze je obrovske mnozstvo zien, ktore ti v dany moment zavidia( hlavne ked im je v danej sekunde na h…). Nie, nemenili by s tebou na cely zivot ale na tyzden urcite.
Ja Ta chapem, sama dom si presla x potratmi kym sa mi deti podarilo mat a tie vecne otazky na tuto temu ma extremne zranovali.

anonym_31d061
9. jan 2026
@anonym_973cc9

@anonym_140125 niem tento termín sa už nepoužíva. A ak sa žena nikdy nevydala, nemala deti, ale žila v harmonickom vzťahu dlhodobo je tiež stará dievka? To o chlapovi, ktorý má 45r a nebol ženatý tiež povieš automaticky, že je starý mládenec?

@anonym_973cc9 a aký termín sa po novom na to používa? 🤦🏻‍♀️A áno, aj 45 ročný slobodný chlap je starý mládenec.

nikoletta1712
9. jan 2026

@anonym_autor Mne sa to tiež stáva…A ja vždy odpoviem pravdivo, že mať dieťa nie je mojím zmyslom života, že milujem moj život bez kriku, hluku, nevyspatých nocí, moju slobodu, že si môžem robiť čo len chcem a kedy chcem a že si nechcem pokaziť postavu…

anonym_96e96e
9. jan 2026

Nikdy sa nikomu nezavďačíš. Ja som sa vydala mladá a aj som mala mladá dieťa a naopak sa stretávam s tým ako som si zničila život, kariéru a som vyciciavač štátu a svojho manžela. Pritom poberám iba normálne klasický rodičovský do 3r a prídavok. Jedným uchom dnu a druhým von. Pre milión vecí do teba môže niekto rýpať a ver že sa to nedeje iba bezdetným ženám. Nemáš dieťa? Zle je. Máš veľa detí? Zle. Skoro si sa vydala? Zničený život. Máš 30 a nie si vydatá? Starý kus. Máš kariéru popri deťoch? Zanedbávaš rodinu. Si žena v domácnosti? Si príživník a chlap ťa raz odkopne.
Nádych, výdych a ignorovať takéto reči. Každá nech si žijeme ako im to vyhovuje. Ale každý mesiac je takáto téma na koníkovi. Nie ste len vy bezdetné nepochopené v spoločnosti.

marca12
9. jan 2026

@anonym_autor Tak ano,bezdetnych ludi beru ako sebeckych a neschopnych postarat sa o niekoho dalsieho. Vacsinou je to aj zavist. Ty si sama sebe panou a oni sa musia neustale prisposobovat. Ja tomu tiez nerozumiem,preco ma kazdy potrebu vyjadrovat sa a zamyslat sa nad sposobom zivota inych ludi. Nikomu neublizijes,zijes slusny zivot a co ich do toho,ci mas alebo nemas deti.