Prečo niektoré ženy nechcú mať deti?
Ahojte, aky mate nazor na to, ze zeny nechcu mat deti? Mam v okoli vela znamych pred 40kou ktore deti nemaju, neriesia, partnerov nehladaju. Prosim neurazajte ma, ja sa ich to otvorene neopytam aby som im neublizila nahodou ale takto na fore chcem o tom podiskutovat
Za mna je to škoda,tí ludia nevedia,o co prichadzajú. Nikdy ich neobjime vlastne dieťa,neskôr vnúča. Samozrejme povedia,ze im to nechýba,jasné,co si nikdy nezazil,to ti nechyba. Celkom by ma zaujimalo ako planuju prežívať v starobe a to nemyslim financie ani starostlivost,ale co vlastne budu robiť cele dni,na co sa tesiť. Cim som starsia tym menej ma laka cestovanie,kavicky s kamoskami ci vylety. Vzdy sa vsakmtešim,ked sa stretneme s deťmi a s vnucatkami. Ale ako tu uz odznelo,zivoty cudzích ma nezaujimaju,ako sa zariadia,tak budu mať.
@janinah Ver mi, viem, o čo prichádzam. A absolútne ma to netrápi. Lebo proste ja necítim to isté, čo ty, keď si na to pomyslím. Ale to je tak. Ty nikdy nepochopíš nás, my zas teba, preto to necítime rovnako.
@janinah Ver mi, viem, o čo prichádzam. A absolútne ma to netrápi. Lebo proste ja necítim to isté, čo ty, keď si na to pomyslím. Ale to je tak. Ty nikdy nepochopíš nás, my zas teba, preto to necítime rovnako.
@anonym_478ce3 pretože*
Koľko defenzívnych odpovedí, keď autorka vyslovene píše že to chce iba pochopiť...
Tak odpoviem úprimne.... jednoducho ma to neláka, nikdy ma to k tomu netiahlo. Určite máš sama nejaké veci, ktoré niekto iný miluje a tebe to nič nehovorí. Kúpiť si psa, jazdiť na koňoch, hrať profesionálne hokej, vytesávať sochy z mramoru.... Pritom život iného človeka sa točí okolo týchto veci, väčšina ich osobnosti je založená na tom. A tebe to nemusí nič hovoriť, nič to pre teba neznamená. Chcela by si robiť balet? Ak tam nie je tá vášeň, tak sú to iba hodiny a hodiny sebe-tríznivého tréningu. Ak tam chýba záujem a vášeň, tak sa ti do toho nechce. To isté s deťmi. Nemôžem mávnuť rukou a povedať si "že tak teda aspoň jedno, aby sa nepovedalo" ak viem že jednoducho nechcem.
Alebo sa jednoducho z nejakého dôvodu nezadarilo. Neboli podmienky za akých by tie deti chceli.
A na okraj... veľa ľudí deti chce ale tiež veľa ľudí má deti automaticky, lebo to je ďalší krok. Je tu milión tém kde sa v materstve ženy nenašli. Z mojich známych majú deti traja: Prvý omylom, skonštatovali že ich ani jedného rodičovstvo nebaví a tak teda vychovajú jedno a stačilo. Druhý dieťa chcel veľmi, až obsesívne. Tak si spravil a ženská si hneď na to našla iného a dovidenia. Tak veľmi chcel byť otcom a vo výsledku je príliš zaneprázdnený rozvodom a krachujúcou firmou aby sa dieťaťu venoval. A tretí je bohatý jak šľak, pocit že si môže dovoliť všetko, nakecal na decko ženu, ktorá deti nikdy nechcela a uvidíme ako to dopadne, lebo zatiaľ je len tehotná a on ju aj tak roky podvádza chrbtom, kým ona sedí doma jak taká kvočka. Moji rodičia tiež mali deti automaticky a rodičovstvo absolútne nezvládali.
Jednoducho osudy ľudí sú všelijaké. Pozastavuješ sa nad tým prečo niekto nechce deti. Ja si myslím že najhoršie je mať tie deti automaticky a bez rozmyslu. Človek si musí byť istý, že ich chce.
@anonym_4e5f0a skusim ja. Nemusis sa nikomu prisposobovat, o nikoho sa starat, cez vikendy mozes spat do 13 alebo aj lezat a sexovat cely den. Po robote dojdes domov a mas volno, uz nemas dalsie povinnosti. Si panom svojho casu. Dovolenku si planujes kedy chces, nie kedy su skolske prazdniny. Nerozmyslas kam das dieta, ked chces mat cas pre seba. Plus ostane ti ovela viac penazi na seba - si uz to investujes do zdravia, krasy, cestovania... Chapem, ze nie kazdeho by toto naplnalo. Ale rovnako nie kazdeho naplna 24/7 zodpovednost a starostlivost o niekoho dalsieho, proste niektori ludia to v zivote nepotrebuju a nechcu 🤷🏻♀️
@anonym_a04365 skvele zhrnute. Bezdetny zivot ma skutocne vela pozitiv. Naopak, rodicovstvo je velka obeta, zodpovednost, psychicka aj financna zataz, strata komfortu a slobody. Toto nie je pre kazdeho, nie kazdy to zvladne a je velmi dobre, ze si to zeny uvedomuju a nemaju dieta len z povinnosti.
@anonym_autor mozno chcu, hladaju a nenasli.
Kolegyňa na chlapov jednoducho nemala nikdy "nervy" - 45 ročná, katechetka, inak fakt kočka, aj v hlave má, len nemala kapacitu byť vo vzťahu. Moja dobrá kamarátka je vydatá, dlhoročný vzťah, no deti nechce, lebo s matkou mala veľmi zlý vzťah a vždy sa bála, že by vzorec mohla opakovať - obe rešpektujem a mám rada, takže som nemala potrebu im ich postoje "vyhovárať".
@janinah Sestra ma deti a mame veľmi blízky vzťah. Ako podnikame veľa teraz spolu a niekedy sa s nimi učím, tak v starobe, ak sa jej vôbec dožijem, budú mať u mňa dvere otvorené ony alebo ich deti.
Mne zas pride smutné, keď niekto nechápu akú silu ma cestovať a co vsetko to človeku dáva. Ale je to každého vec. Takže zbytočne to komentovať.
@mmia96 ake priority,ak to nie je tajomstvo? Len ma to zaujima.
@enmery to je super,ze mas s neterami dobry vztah,k cestovaniu..ja cestujem stale,o mesiac som v egypte v novom muzeu napr,len uz z toho nemam taku wow efekt ako volakedy
Na anonymov nebudem reagovat,nemaju ani gule napisat pod svoj8m nickom....napisem svoj nazor a uz ako osy ma idu poniektore zjest,ano,je tu tema a diskutuje sa,nemusi kazdy pisat rovnaky nazor
Ja som tiež nikdy nechcela. Muž áno, no tak aj máme, ale už čakám kedy vyletia. Nebaví ma. Ale aspoň sú už veľké takže už ma neotravujú vkuse
Tak ja sa im o to dieta starať nebudem, ani ho živiť nebudem, takze mna do rozhodnutia druhych absolutne nic. Keď nechcú, nechcú. Chvalabohu že už nie je taká doba že každá žena musela mat dieta, inak bola za divnú. Osobne taku staru pani poznam, z ktorej to priam srší, že deti neznáša, neznasala a predsa mala jedno dieta… vzťah nula bodov, dcéra ju oslovuje ju menom, nie mama.
@anonym_a04365 skvele zhrnute. Bezdetny zivot ma skutocne vela pozitiv. Naopak, rodicovstvo je velka obeta, zodpovednost, psychicka aj financna zataz, strata komfortu a slobody. Toto nie je pre kazdeho, nie kazdy to zvladne a je velmi dobre, ze si to zeny uvedomuju a nemaju dieta len z povinnosti.
@anonym_4e5f0a Ja som mala dieťa, aj sme chceli mať a nebola to nejaká veľká obeta, ani finančná záťaž, aj cestovali sme dosť, aj syna sme brali so sebou najprv len také kratšie dovolenky a potom už tak od 5 rokov normálne chodil s nami. Ani zamestnanie som nemenila, tri roky som robila na kratší úväzok a potom už normálne. A teraz keď už bude mať 30 rokov som vždy rada, keď sa pri nás zastaví, lebo už býva vo svojom rodinnom dome. My sme ho mali radi, po celý čas, aj teraz a aj on sa rád príde pozrieť domov, keď má čas.
@anonym_autor lebo si chcu ponechat osobny a slobodny zivot a nie obetovat minimalne dalsich 20 rokov dietatu, neviem co je na tom nepochopitelne
@anonym_autor To je nejaka povinnost mat deti a musiet vysvetlovat,preco niekto nechce deti?
Za mna je to škoda,tí ludia nevedia,o co prichadzajú. Nikdy ich neobjime vlastne dieťa,neskôr vnúča. Samozrejme povedia,ze im to nechýba,jasné,co si nikdy nezazil,to ti nechyba. Celkom by ma zaujimalo ako planuju prežívať v starobe a to nemyslim financie ani starostlivost,ale co vlastne budu robiť cele dni,na co sa tesiť. Cim som starsia tym menej ma laka cestovanie,kavicky s kamoskami ci vylety. Vzdy sa vsakmtešim,ked sa stretneme s deťmi a s vnucatkami. Ale ako tu uz odznelo,zivoty cudzích ma nezaujimaju,ako sa zariadia,tak budu mať.
@janinah Na jednej strane tomu rozumiem, ale na druhej strane nie je vôbec garancia že tie vnúčatá budú, alebo že sa budú ľudia navštevovať. Lebo toto býva najväčší argument "čo v starobe?". Nie sú starí ľudia celkovo najosamelejšia skupina? My máme vzťahy vlažné, babkám som za celý život v živote nezavolala. Jednu mám dokonca zablokovanú, aby mi náhodou nezavolala. Ešte stále žijú, ale vidíme sa raz za pár rokov a aj to často náhodou.
Kamarátka má zase babku celkom rada, ale býva ďaleko a rieši primárne prácu a osobný život. Život je hektický a nie každý má čas a energiu chodiť zabávať ľudí na dôchodku, čo nemajú do čoho pichnúť celý deň.
Je pekné že si sa našla v rodinnom živote a prajem ti aby to bolo aj v budúcnosti podla tvojich predstáv, ale osobne si nemyslím že deti sú garancia zábavky v starobe a ani garantovaný liek na samotu.
@janinah Na jednej strane tomu rozumiem, ale na druhej strane nie je vôbec garancia že tie vnúčatá budú, alebo že sa budú ľudia navštevovať. Lebo toto býva najväčší argument "čo v starobe?". Nie sú starí ľudia celkovo najosamelejšia skupina? My máme vzťahy vlažné, babkám som za celý život v živote nezavolala. Jednu mám dokonca zablokovanú, aby mi náhodou nezavolala. Ešte stále žijú, ale vidíme sa raz za pár rokov a aj to často náhodou.
Kamarátka má zase babku celkom rada, ale býva ďaleko a rieši primárne prácu a osobný život. Život je hektický a nie každý má čas a energiu chodiť zabávať ľudí na dôchodku, čo nemajú do čoho pichnúť celý deň.
Je pekné že si sa našla v rodinnom živote a prajem ti aby to bolo aj v budúcnosti podla tvojich predstáv, ale osobne si nemyslím že deti sú garancia zábavky v starobe a ani garantovaný liek na samotu.
@refly Presne tak, už dnes proste deti nechávajú rodičov samých, lebo sa sťahujú za prácou a času pozerať ich nie je v tejto hektickej dobe a sú spolu maximálne na Vianoce.
Viem ze to je mozno trosku mimo ale ja vela krat v tychto a podobnych diskusiach zasnem kolko bezdetnych ludi sa ohana tym ze clovek strati uz nadobro slobodu a musi sa uz len prisposobovat. Niekedy je to pisane az prehnane. Keby mam stratit slobodu ako si to niektore bezdetne myslia, tak sama dieta nemam. Vsak tu sa jedna len o par rokov kedy sa clovek prisposobuje. Nie neobmedzuje ale prisposobuje. A dieta je od isteho veku uz ozaj samostatne dost, chodi von s kamosmi a ty niesi v base teraz 20 a viac rokov lebo Ti doma place dieta pri ktorom treba sediet a davat nan stale pozor. Vsak tie deti rastu a nam matkam sa kazdym rokom materstvo zjednodusuje. Uz ked ma dieta dajme tomu 12-13 vies mu zavolat : ahoj, zdrzim sa v meste na kave , zober si jest a sprav si ulohu 💁🏻♀️. Ja mam teraz 10 rocneho a je to neporovnatelne nez to bolo napr. Len 2 roky dozadu
@anonym_4e5f0a Ja som mala dieťa, aj sme chceli mať a nebola to nejaká veľká obeta, ani finančná záťaž, aj cestovali sme dosť, aj syna sme brali so sebou najprv len také kratšie dovolenky a potom už tak od 5 rokov normálne chodil s nami. Ani zamestnanie som nemenila, tri roky som robila na kratší úväzok a potom už normálne. A teraz keď už bude mať 30 rokov som vždy rada, keď sa pri nás zastaví, lebo už býva vo svojom rodinnom dome. My sme ho mali radi, po celý čas, aj teraz a aj on sa rád príde pozrieť domov, keď má čas.
@petronelag ja mam 2 deti 😊 tak viem, ze deti su male iba chvilu, strasne to uteka a postupne sa s nimi da robit vsetko zo spomenuteho. Aj spat kolko chcem, aj chodit na dovolenky, kedy chcem. Akurat, ze teraz uz nechcem cestovat a zit len sama pre seba, ale chcem svet ukazat im, chcem cas a peniaze investovat do nich. Mne ta obeta a diskomfort za to stoji a neexistuje nic viac ako mat ich. Zivot s detmi ma uplne iny rozmer. Ja Ale tiez chapem zeny, ktore by toto nechceli a je to velmi dobre, ze sa nestavaju matkami len kvoli tlaku okolia. Ja poznam v okoli zeny, co nechcu deti a ani by ma nenapadlo ich sudit, je to ich vec. Zavidim im niekedy tu bezstarostnost a pohodlie a potom si uvedomim, ze niet velmi co zavidiet. Zase budem mat cas, financie len na seba, zase budem mat slobodu a vsetko, co maju bezdetni, ked budu deti dospele. Ja sa toho ale priam desim. Mna materstvo naplna, bavi, ale zaroven aj unavuje. Je to narocne ale stoji to za to.
@anonym_autor Za seba mozem povedat, ze nepocitujem tuzbu po detoch (35 rokov) a mam v zivote veci, ktore ma naplnaju viac, napriklad moju firmu.
Ja som už v základnej škole vedela, že nechcem deti. Pamätám sa, ako sme v 7. triede na slovenčine mali napísať sloh "Opis spolužiaka." Môj spolužiak opisoval mňa a napísal do slohu, že nechcem mať deti. Učiteľka ho vyzvala, aby svoj sloh prečítal nahlas a keď prečítal, že nechcem deti, zareagovala na to že:"Haha. Určite keď ju stretnem o 10 rokov, bude mať okolo seba kŕdeľ detí." Pomyslela som si o tom svoje. Odvtedy prešlo 40 rokov a ja deti stále nemám a nechcem. Deti mi odjakživa liezli na nervy. Vždy som mala radšej zvieratá, ako deti. Moja sestra a kamarátky chodili kočíkovať deti susedom, ja som susedom chodila venčiť psov. Niekoho napĺňa prežiť pol života ako dojka, kuchárka, práčka, animátorka, učiteľka...Mňa nie. Ani raz za celý svoj život som nepocítila túžbu mať dieťa.
@anonym_autor Za seba mozem povedat, ze nepocitujem tuzbu po detoch (35 rokov) a mam v zivote veci, ktore ma naplnaju viac, napriklad moju firmu.
@anonym_4e5f0a Dá sa to zvládnuť, ja by som teraz mohla cestovať koľko chcem a už ma to tak nebaví, čo som chcela vidieť, tam sme už boli a ako som staršia som celkom rada doma a tam si robím dovolenku. A muž má aj firmu a neprekážalo mu pri tom dieťa, to sa dá mať aj dieťa, aj firmu.
@zorienka28
@anonym_4e5f0a Dá sa to zvládnuť, ja by som teraz mohla cestovať koľko chcem a už ma to tak nebaví, čo som chcela vidieť, tam sme už boli a ako som staršia som celkom rada doma a tam si robím dovolenku. A muž má aj firmu a neprekážalo mu pri tom dieťa, to sa dá mať aj dieťa, aj firmu.
@zorienka28
@petronelag Ked ma firmu muz, tak sa da. Firmu mam ale ja, takze starat sa do toho o male dieta si viem predstavit len tazko, ked si zratam, kolko casu odo mna vyzaduje firma. Ale aj keby sa dalo, tak ja po dietati proste netuzim.
Ja som už v základnej škole vedela, že nechcem deti. Pamätám sa, ako sme v 7. triede na slovenčine mali napísať sloh "Opis spolužiaka." Môj spolužiak opisoval mňa a napísal do slohu, že nechcem mať deti. Učiteľka ho vyzvala, aby svoj sloh prečítal nahlas a keď prečítal, že nechcem deti, zareagovala na to že:"Haha. Určite keď ju stretnem o 10 rokov, bude mať okolo seba kŕdeľ detí." Pomyslela som si o tom svoje. Odvtedy prešlo 40 rokov a ja deti stále nemám a nechcem. Deti mi odjakživa liezli na nervy. Vždy som mala radšej zvieratá, ako deti. Moja sestra a kamarátky chodili kočíkovať deti susedom, ja som susedom chodila venčiť psov. Niekoho napĺňa prežiť pol života ako dojka, kuchárka, práčka, animátorka, učiteľka...Mňa nie. Ani raz za celý svoj život som nepocítila túžbu mať dieťa.
@anonym_667362 Podobne, nechápala som ak sme boli vonka ako partia a moje kamošky ochkali nad dieťaťom v kočíku, mne prišlo akurát tak škaredé a nevedela som, čo na ňom vidia... Nehrala som sa na mamičku nikdy s bábikami, radšej som mala plyšové zvieratká a hrala sa s nimi. Proste deti nejako nemusím, skôr mi ako malé lezú na nervy, hoci netvrdím, že občas nevie byť milá napríklad ich bezprostrednosť. Aby som dieťa mala, to by sa muselo rodiť oveľa samostatnejšie a rozumnejšie, proste tie prvé roky s dieťaťom čo vkuse vrieska, robí čo nemá, vyžaduje si pozornosť by som nedala. To by som skončila na psychiatrii.
@anonym_667362 Podobne, nechápala som ak sme boli vonka ako partia a moje kamošky ochkali nad dieťaťom v kočíku, mne prišlo akurát tak škaredé a nevedela som, čo na ňom vidia... Nehrala som sa na mamičku nikdy s bábikami, radšej som mala plyšové zvieratká a hrala sa s nimi. Proste deti nejako nemusím, skôr mi ako malé lezú na nervy, hoci netvrdím, že občas nevie byť milá napríklad ich bezprostrednosť. Aby som dieťa mala, to by sa muselo rodiť oveľa samostatnejšie a rozumnejšie, proste tie prvé roky s dieťaťom čo vkuse vrieska, robí čo nemá, vyžaduje si pozornosť by som nedala. To by som skončila na psychiatrii.
@anonym_e03d3c Ja som kocikovala auticka, ked som mala asi 3 roky, to viem z rozpravania 😁 a je to pravda, auta mam rada
je to ich volba a rozhodnutie a mala/ li by sme to rešpektovat akceptovat
kto určuje čo ma nema žena v živote urobit neurobit
@anonym_autor ale hľadajú lenže ich nikto nechce 😅 čo majú povedať aby neboli za zufalky?
Každého osobná vec. Niekto chce mať 6 detí, niekto žiadne. Obe alternatívy akceptujem.
Bozeeee, uz zasa, obden blablablaaaa🐴
A prečo niektoré ženy chcú mať deti? To je taká istá otázka. Bolo by fajn keby ľudstvo raz navždy pochopilo, že materstvo nie je niečo, bez čoho je žena sebecká, menejcenná, karieristka a podobne.
Viem ze to je mozno trosku mimo ale ja vela krat v tychto a podobnych diskusiach zasnem kolko bezdetnych ludi sa ohana tym ze clovek strati uz nadobro slobodu a musi sa uz len prisposobovat. Niekedy je to pisane az prehnane. Keby mam stratit slobodu ako si to niektore bezdetne myslia, tak sama dieta nemam. Vsak tu sa jedna len o par rokov kedy sa clovek prisposobuje. Nie neobmedzuje ale prisposobuje. A dieta je od isteho veku uz ozaj samostatne dost, chodi von s kamosmi a ty niesi v base teraz 20 a viac rokov lebo Ti doma place dieta pri ktorom treba sediet a davat nan stale pozor. Vsak tie deti rastu a nam matkam sa kazdym rokom materstvo zjednodusuje. Uz ked ma dieta dajme tomu 12-13 vies mu zavolat : ahoj, zdrzim sa v meste na kave , zober si jest a sprav si ulohu 💁🏻♀️. Ja mam teraz 10 rocneho a je to neporovnatelne nez to bolo napr. Len 2 roky dozadu
@ivik4 sama hovoris, ze este dva roky dozadu sa to nedalo tak lahko. Dobre, nemusime prehamat, ze sa staras naozaj nepretrzite 20 rokov (aj ked financne je to minimalne tolko), ale kolko to teda je? 1-3-5-8-10 alebo kolko rokov, ked naozaj nemozes dieta nechat same? Niektorym zenam a parom to rodicovstvo za toto nestoji. Pre niekoho 10 rokov v zivote nie je chvilka 🤷🏻♀️
Podľa mňa len nechcú šíriť svoju genetickú výbavu, majú traumy napr. z nepekného detstva alebo majú hormonálnu nerovnováhu spôsobenú všadeprítomnou chémiou. Je fajn, keď sa ľudia nemnožia nasilu. Nie každý to potrebuje. Čomu nerozumiem, keď nevedia na otázku odpovedať, že deti nechcú. Ak by som ich ja nechcela, nemala by som s tým problém, netrápili by ma ostatní.

Absolutne ma to netankuje. Kazda zena to citi inak, kazda mame ine zivotne sny, ciele, predstavy a podmienky na ich realizaciu… podla toho sa aj zariadime. Osobne si myslim, ze nie vsetci sme predurceni na rodicovstvo… bodaj by si to uvedomovalo viac ludi a idealne niektori ich nemali vobec.. kolko detskeho utrpenia by nebolo… ale to uz je na inu temu.