Prečo niektoré ženy nechcú mať deti?
Ahojte, aky mate nazor na to, ze zeny nechcu mat deti? Mam v okoli vela znamych pred 40kou ktore deti nemaju, neriesia, partnerov nehladaju. Prosim neurazajte ma, ja sa ich to otvorene neopytam aby som im neublizila nahodou ale takto na fore chcem o tom podiskutovat
@ivik4 sama hovoris, ze este dva roky dozadu sa to nedalo tak lahko. Dobre, nemusime prehamat, ze sa staras naozaj nepretrzite 20 rokov (aj ked financne je to minimalne tolko), ale kolko to teda je? 1-3-5-8-10 alebo kolko rokov, ked naozaj nemozes dieta nechat same? Niektorym zenam a parom to rodicovstvo za toto nestoji. Pre niekoho 10 rokov v zivote nie je chvilka 🤷🏻♀️
@maranta_leuconeura ja som Ta posledna komu to musis vysvetlovat, plne chapem ze niekto deti nechce a uz mi lezu na nervy tieto otazky ze preco preco a precooo . Vsak kazda z nas nech sa rozhodne ako chce.
Ja som napisala pomimo k diskusiam ( nie tejto ,aspon som si nevsimla) kde sa casto krat uvadza ze je to nieco ako vzdat sa svojho zivota, vzdat sa slobody . Uz ako keby sme naozaj my matky nemali zit svoj zivot ,len zivot svojich deti podla niektorych.
Ano, u mna je to napr. Tych 10 rokov ,uz teraz nemusim prepocitavat kedy si vobec mozem dovolit ist do posilky alebo kedy ideme tam a tam lebo dieta ma obedny spanok , alebo mat strach ze doma hodinu nevydrzi aj sam. Ale to som ja, ja viac deti nemam. Ale pisat o 20rokoch je pritiahnute za vlasy ked to tu vela krat citam. Vsak tie deti su doobeda v skole, poobede ked sa naucia s kamosmi von kolko krat. My rodicia nemusime sediet doma a nic si neplanovat
A jasne, pre niekoho je aj 10 rokov dost. Ale nie ze obeta na celi zivot...
*cely
Pretože chcú slobodu, mať čas pre seba a nie obskakovať niekoho 24 hod.denne✌️
@anonym_autor ja som sa dnes zamýšľala názorom niektorých matiek tu na koni napr
,, vždy hovorím, že chlapov, ktori ma budú milovať do konca mojho života, som si musela urobit sama,, a pod.
Matky očakávajú od synov toto? To ozaj?
A potom tu každá druhá vyplakáva že jej muž je mamičkyn cecok, mamanek....
@anonym_autor a mozno to aj riesia len ty o tom vediet nemusis..
Ale pytas sa aky mame na tonazor: Neusim(s) mat na vsetko nazor, niektore veci staci brat ako fakt, ktory sa ma (teba) netyka a netreba sa nim zaoberat
@anonym_667362 matka predsa nie je dojka, kuchárka, práčka, animátorka, učiteľka či čokoľvek iné 😏 je matka… veď aj ty si varíš, perieš, sexuješ s frajerom lebo mužom a nie si kuchárka, upratovačka alebo sexuálna pracovníčka, že…
Inak je aj sranda, ze preco maju zeny deti. Z mojho okolia mali kamaratky taketo dovody:
Lebo aj mna mala mama
Myslela som si, ze to bude sranda
Lebo moj muz chcel byt otcom
Lebo chcem zachovat moje DNA
Neplanovane som otehotnela
Suhlasim s nazormi, ze kazdy nech zije tak ako chce. Neexistuje univerzalny recept na stastie, a matky a bezdetne zeny nemusia stat proti sebe ale sa navzajom podporovat. Ja deti nemam, ciastocne dobrovolne, ciastocne kvoli roznym okolnostiam. Este pred dvomi mesiacmi som si myslela, ze v tomto case uz budem tehotna ale situacia sa zmenila a nebudem. Pocitujem aj ulavu, aj smutok a aj strach z buducnosti, v mojej a muzovej rodine nikto deti nema a je to zvlastny pocit, predstava staroby bez rodiny. Ale je to tak Ako to, a ja som odhodlana zit stastny a naplneny zivot. Na starobu mam taku predstavu, ze ak ma muz predbehne na druhy svet, budem byvat s kamaratkou nech spolu zdielame zivot, alebo v nejakej komunite dochodcov.
A nezdielam ten nazor, ze matky su otrokyne a ich zivot sa detmi konci. Vacsina ludi na svete ma deti, tie deti vyrastu a rodicia normalne ziju dalej. Ale suhlasim s tym, ze na rodicovstvo treba mat podmienky a ked nie su, treba sa zamysliet nad tym, ci sa treba stat matkou za kazdu cenu.
Zabudla si dôvod, dúfala som, že sa zmení, to je tu skoro v každej druhej-tretej téme od matky.
Mozno mne ako matke je prirodzene deti mat. Ale chaopem ze niekto toto citenie mat nemusi. Nie je to povinnost jecto volba/rozhodnutie.
Teda v tom "lepsom" pripade. Lebo su aj take ktore zial mat nemozu-atam to uz mozno je spojene/prekryte s tym "nechcem".
Nevies co, nevies preco....
@anonym_autor Mám takéto ženy v robote a jediné, čo riešia je kariéra v korporáte. Ale na starobu budú veľmi nepekné prekvapene. Ale však je to ich život a ja ich neriešim.
@ivik4 no a opat pocitame ale teda so zdravymi detmi. Nie kazdy ma to stastie, ze dieta vo veku 10+ je uz samostatnejsie. Kazdy 36. dieta je autista, nehovoriac o inych menej ci viac zavaznych veciach. Jasne ze je pekne sa spoliehat, ze je to len 10 rokov, ale to je fakt len pri predpoklade, ze je dieta ok. A odlahcovacie sluzby, stacionare, cokolvek je u nas uplne nedostupne, takze vsetka zataz aj financna pre deti so speci potrebami to takmer vylucne na rodicoch. Toto moze tiez dost ludi odradit.
@anonym_autor ja mam po 30tke a tiez zvazujem zostat bezdetna, aj ked este nie som na 100% presvedcena. Moja motivacia je hlavne to, ze si neviem predstavit sa az tak velmi obetovat a chcem sa venovat hlavne sama sebe, mat svoju rutinu, pokoj, moct si robit co chcem a kedy chcem, cestovat a minat peniaze na seba, resp uzivat si zivot s partnerom.
ja som deti nechcela. nemala som k deťom vzťah, dodnes nemám, neviem sa s deťmi baviť, proste nič okolo toho ma nezaujímalo. nie že by som si chcela užívať, len proste deti vo mne nevyvolávali žiadne pozitívne emócie, skôr naopak.
ale keď som ostala tehotná tak som vedela že urobím všetko preto aby dieťa malo pekné detstvo a bolo milované… nebrala som to ako obmedzovanie, obetu, bol to proste život 😏
Ja by som chcela, ale nedostanem hypotéku a dieťa do prenájmu nechcem priviesť. U mňa sú dôvody ekonomické.
@anonym_autor Mám takéto ženy v robote a jediné, čo riešia je kariéra v korporáte. Ale na starobu budú veľmi nepekné prekvapene. Ale však je to ich život a ja ich neriešim.
@pr85 takto vseobecne to rozhodne nebude a tieto zeny maju desatrocia sa pripravit na starsi vek a premysliet si ako budu fungovat.
A aj niektore mamy budu v starobe nepekne prekvapene, bohuzial
@ivik4 no a opat pocitame ale teda so zdravymi detmi. Nie kazdy ma to stastie, ze dieta vo veku 10+ je uz samostatnejsie. Kazdy 36. dieta je autista, nehovoriac o inych menej ci viac zavaznych veciach. Jasne ze je pekne sa spoliehat, ze je to len 10 rokov, ale to je fakt len pri predpoklade, ze je dieta ok. A odlahcovacie sluzby, stacionare, cokolvek je u nas uplne nedostupne, takze vsetka zataz aj financna pre deti so speci potrebami to takmer vylucne na rodicoch. Toto moze tiez dost ludi odradit.
@maranta_leuconeura ak je dovod ze sa niekto boji aby nemal chore dieta tak to beriem vsetkymi 10timi. Ja plne chapem bezdetne zeny 😀. Sama druhe dieta nemam a nasli by sa ludia ktorym to pride tiez sebecke.
Porovnavam len pojem : obeta na cely zivot ( vela krat spominane v diskusiach) a niekolko rokov toho ze sa rodicia prisposobuju. Nic viac
Kedy si niektori ludia uvedomia, ze zena nie je len prislusensto maternice a aj ked nikdy dieta mat nebude, moze zit plnohodnotny a spokojny zivot. A okrem tych, ktore sa rozhodli deti nemat je tu mnozstvo zien, ktore by sa rady stali matkami, ale z roznych dovodov sa nimi nestali. Ani jedny ani druhe nemusia nikomu oddovodnovat a vysvetlovat preco matkami nie su a nebudu. Nebolo by lepsie ak by sa kazdy staral hlavne sam o seba? Potom by bolo o kazdeho postarane. A ako dobre.
Maleho teta nema deti (ani mat nebude, ma 63r), rozhodla sa vedome proti - ta zodpovednost jej pripadala prilis velka a svoje rozhodnutie nelutuje. Kazdy ma svoje dovody. Zi a nechaj zit
@maranta_leuconeura presne tak, ja aj moj muz mame dedicne ochorenia, u nas sa nejak velmi neprejavuju a zijeme 'normalny ' zivot, s istymi obmedzeniami. Ale my sme mali stastie, ini ludia s tymito ochoreniami nemozu samostatne zit a ja nemam chut riskovat, ze nase dieta to po nas zdedi ale v takom stupni, ze sa on budeme musiet navzdy starat. Ja som este ako dieta videla na STV dokument a chlapcovi s pokrocilym autizmom a odvtedy som sa vzdy bala toho, ze moje dieta bude chore. Ja napriklad nechapem zeny ci taketo veci riskuju ale to by zas asi nikto nemohol mat deti, keby nad tym takto uvazovali. Asi tam musi byt naozaj silna tuzba po dietati, u mna nikdy taka silna nebola aby som bola ochotna riskovat, ze sa kvoli genom narodi chore.
@anonym_autor ja nemam deti, pretože chcem mat svaty pokoj. A že je to na nezaplatenie, prísť domov z roboty a nemať druhú šichtu okolo detí, spať cez víkend dokedy chcem, neriešiť úlohy, školu, kto mi ich postráži a všetky tie veci okolo. Ako bolo uz vyššie spomenuté, tiež som sa nikdy nehrala s bábikami, ale s plysakmi a doteraz pri tych zvieratkách zostávam 🙂 deťom popravde velmi nerozumiem, neviem s nimi komunikovať. A v neposlednom rade, ide to velmi do peňazí. Ale urcite je to každého osobná vec, nie každý je stavaný na rodičovstvo
Viem ze to je mozno trosku mimo ale ja vela krat v tychto a podobnych diskusiach zasnem kolko bezdetnych ludi sa ohana tym ze clovek strati uz nadobro slobodu a musi sa uz len prisposobovat. Niekedy je to pisane az prehnane. Keby mam stratit slobodu ako si to niektore bezdetne myslia, tak sama dieta nemam. Vsak tu sa jedna len o par rokov kedy sa clovek prisposobuje. Nie neobmedzuje ale prisposobuje. A dieta je od isteho veku uz ozaj samostatne dost, chodi von s kamosmi a ty niesi v base teraz 20 a viac rokov lebo Ti doma place dieta pri ktorom treba sediet a davat nan stale pozor. Vsak tie deti rastu a nam matkam sa kazdym rokom materstvo zjednodusuje. Uz ked ma dieta dajme tomu 12-13 vies mu zavolat : ahoj, zdrzim sa v meste na kave , zober si jest a sprav si ulohu 💁🏻♀️. Ja mam teraz 10 rocneho a je to neporovnatelne nez to bolo napr. Len 2 roky dozadu
@ivik4 Ale kazdy ma ine okolnosti, tym padom sa ho strata slobody dotkne inak. Ja velmi aktivne sportujem(crossfit, plavanie, beh niekolkokrat do tyzdna), s priatelom chodievame na hory, vela cestujeme, hocikedy sa len tak na mesiac zbalime a vypadneme na dovolenku alebo len si prenajat apartman pri mori a odtial robime, 2-3x tyzdenne chodime do kina, casto aj na inu kulturu, dovolenkujeme samostatne s rodinou a priatelmi, ja chodim parkrat do roka na party, z ktorej sa vzdy davam dokopy cely tyzden, v lete chodievam na niekolkodnove cyklovylety, na rozne preteky. Keby som mala dieta, tak moj doterajsi zivot ide uplne do zabudnutia, cize ano, prisla by som o ovela viac nez zena, ktora ide len do prace a odtial rovno domov a na druhy den to iste. A ak mi napises, ze toto vsetko sa predsa da robit aj s dietatom, tak nie, neda. Minimalne polovica veci vobec a tie zvysne v nejakej slabej miere mozno ano ale chcelo by to extremne vela kompromisov.
@ivik4 Ale kazdy ma ine okolnosti, tym padom sa ho strata slobody dotkne inak. Ja velmi aktivne sportujem(crossfit, plavanie, beh niekolkokrat do tyzdna), s priatelom chodievame na hory, vela cestujeme, hocikedy sa len tak na mesiac zbalime a vypadneme na dovolenku alebo len si prenajat apartman pri mori a odtial robime, 2-3x tyzdenne chodime do kina, casto aj na inu kulturu, dovolenkujeme samostatne s rodinou a priatelmi, ja chodim parkrat do roka na party, z ktorej sa vzdy davam dokopy cely tyzden, v lete chodievam na niekolkodnove cyklovylety, na rozne preteky. Keby som mala dieta, tak moj doterajsi zivot ide uplne do zabudnutia, cize ano, prisla by som o ovela viac nez zena, ktora ide len do prace a odtial rovno domov a na druhy den to iste. A ak mi napises, ze toto vsetko sa predsa da robit aj s dietatom, tak nie, neda. Minimalne polovica veci vobec a tie zvysne v nejakej slabej miere mozno ano ale chcelo by to extremne vela kompromisov.
@anonym_212779 nie nenapisem Ti to a nie nemusis mat deti 😀. Ja stale pisem o tom ze je rozdiel niekolko rokov a cely zivot ci jeho polka ( hovorim cisto len o rokoch). Nic ine nepisem a stale si idete svoje mimo temy. Mna absolutne nezaujima preco nemas dieta,ani si mi to pisat nemusela. Vobec nepatrim k zenam ktore su proti bezdetnym. Fakt mi je to jedno ,neobhajuj svoje rozhodnutia ktore su spravne ak si stastna
@anonym_212779 nie nenapisem Ti to a nie nemusis mat deti 😀. Ja stale pisem o tom ze je rozdiel niekolko rokov a cely zivot ci jeho polka ( hovorim cisto len o rokoch). Nic ine nepisem a stale si idete svoje mimo temy. Mna absolutne nezaujima preco nemas dieta,ani si mi to pisat nemusela. Vobec nepatrim k zenam ktore su proti bezdetnym. Fakt mi je to jedno ,neobhajuj svoje rozhodnutia ktore su spravne ak si stastna
@ivik4 V pohode, ja to neberiem ako utok, len som ti chcela zdielat moj pohlad lebo si to otvorila. Vyssie som citala, ze v tom lepsom pripade sa zivot obmedzi "len" na 10 rokov a mna doslova chyta panila a fomo ked si predstavim tychto len 10 rokov. Nekonecna doba 😀
Za mna je to škoda,tí ludia nevedia,o co prichadzajú. Nikdy ich neobjime vlastne dieťa,neskôr vnúča. Samozrejme povedia,ze im to nechýba,jasné,co si nikdy nezazil,to ti nechyba. Celkom by ma zaujimalo ako planuju prežívať v starobe a to nemyslim financie ani starostlivost,ale co vlastne budu robiť cele dni,na co sa tesiť. Cim som starsia tym menej ma laka cestovanie,kavicky s kamoskami ci vylety. Vzdy sa vsakmtešim,ked sa stretneme s deťmi a s vnucatkami. Ale ako tu uz odznelo,zivoty cudzích ma nezaujimaju,ako sa zariadia,tak budu mať.
@janinah zijeme v dobe, kedy už aj starší ľudia chcú mať svoj pokoj. Veď vkuse sa za niečím naháňame. Navyše dnešný svet ponuka trilion možnosti - cestovanie, študovanie, kultúrne zážitky, dobrovoľníctvo.. niektorí ľudia sa chcú realizovať aj inak ako lietať okolo detí a potom len čičíkat vnúčatá. Moji svokrovci sa nevedeli dočkať vnúčat, pomaly nás do nich tlačili od svadby. Nakoniec máme dve deti a vieš, aký je ich záujem? Prísť k nám na kávičku, chvíľku vidieť deti a dovi. Žiadna pomoc, žiadne opatrovanie, žiadne zážitky s deťmi.
Za mna je to škoda,tí ludia nevedia,o co prichadzajú. Nikdy ich neobjime vlastne dieťa,neskôr vnúča. Samozrejme povedia,ze im to nechýba,jasné,co si nikdy nezazil,to ti nechyba. Celkom by ma zaujimalo ako planuju prežívať v starobe a to nemyslim financie ani starostlivost,ale co vlastne budu robiť cele dni,na co sa tesiť. Cim som starsia tym menej ma laka cestovanie,kavicky s kamoskami ci vylety. Vzdy sa vsakmtešim,ked sa stretneme s deťmi a s vnucatkami. Ale ako tu uz odznelo,zivoty cudzích ma nezaujimaju,ako sa zariadia,tak budu mať.
@janinah s týmto s tebou súhlasím a čo vidím v okolí, ani tie financie a starostlivosť o takýchto ľudí je dosť veľký problém. Dosť ľudí tu spomína, že ich sa to netýka, ale keď sa bude treba postarať o bezdetnú príbuznú, tak sa ich to bude týkať minimálne morálne...
Ako konkrétne sa ťa dotýka, že cudzie osoby nechcú mať deti? Svoje dôvody ti nikto vysvetľovať nemusí. Kedy sa konečne prestanete starať do ostatných?
@bomba36 tak nie vzdy to tak je, že sa ta to netýka. Moja sestra nechce deti, ok, tento vlak jej usiel. Rešpektujem to, ale mrzi ma, že nikdy nebudem mat ziadnu neter alebo synovca, že moje deti nebudu mat ziadnu sesternicu ani bratranca a raz mi skysne na krku, lebo si myslim, že aj kvôli tomuto rozhodnutiu ju jej manzel kopne do zadku, lebo on tie deti chcel, dobre vyzerá, profesne sa mu dari a je podľa mna otázkou casu, že ho nejaká mladsia žena namota. Nebuduje si vzťah ani k mojim detom. Zije zdravo, takze asi bude zit dlhsie ako ja, nezabezpečuje sa až tak majetkovo, takze nebude si vediet zabezpecit starostlivost a už som jej to povedala, že keď ma na haku moje deti a nebuduje si s nimi vzťah, že nemoze cakat, že sa o ňu jedného dňa postarajú. My sme si v rodine u rodicov presli aj rakovinou, aj demenciou, bez pomoci rodiny sa taketo diagnozy nezaobídu, lebo takí ľudia sú paralyzovaní a ich kognitívne schopnosti nie sú na takej urovni, aby si so všetkým poradili.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/som-na-rizikovom-a-muz-mi-nepomoze-takmer-s-nicim/
Ja sa skôr pýtam prečo takéto ženy a osoby chcú deti.
@anonym_212779 no tak by si to nerobila 🤷♀️ proste tvoj život by sa zmenil a čo? veď aj o tom je život…

Dobre robia, kebyze viem co to vsetko obnasa, tak do toho nejdem tiez tak teraz kazdemu vravim, nech si ani deti nerobi a sloboda je super, niesu nicim obmedzene.