icon

Prečo sa na viacdetné rodiny pozerá cez prsty?

10. aug 2026

Preco sa na viacdetne rodiny pozera cez prsty? Ze nie su normalni? Ze su fanstici? Najma ak je o deti dobre postarane.

anonym_bc1cf4
•
10. aug 2026

Takto. Každého je veľký prd kto má koľko detí. Mne osobne je ukradnuté či má Lena jedno dieťa alebo sedem. Ale väčšinou sa na viacdetné rodiny pozerá skrz prsty kvôli pár dôvodom. Teraz sa nebudeme baviť o tých pár rodičoch, ktorí dokážu dať všetkým svojim deťom rovnakú štartovaciu pozíciu a všetko v rovnakej miere.
- žena nemá nič odpracované, väčšinou začne rodiť hneď po škole, nemá pracovné návyky a o tom, ak by zostala na všetky tie deti sama sa ani baviť nemusíme
- väčšinou sa starší súrodenci musia podieľať na starostlivosti o tých mladších a to ja neuznávam, tie deti nie sú povinné na úkor svojho detstva a dospievania kŕmiť a prebaľovať svojich súrodencov
- väčšina viacdetných rodín skrátka nemá financie na to, aby všetky deti dostali čo potrebujú, to že sú nakŕmené a čisté skrátka nestačí, dieťa potrebuje aj zážitky a rozvoj
- takisto nie je toľko času na plnohodnotné venovanie sa každému jednému dieťaťu, vždy ide ten čas pre jedno dieťa na úkor toho druhého
- počet detí je každého vec, ale keď vidím v obchode zničenú ženu, okolo ktorej bezprizorne pobehuje 5 ukričaných a divokých detí, ktoré nezvláda, tiež ma napadne prečo ich má toľko, neodsudzujem ju, ale tá myšlienka v hlave skrátka je
- ak je žena sústavne na materskej a rodí deti od 18 do 35, teda značnú časť pracovného života, razantne si znižuje šancu na prijatie do zamestnania, nemá prax, odpracované roky, pracovné návyky
Samozrejme, sú aj rodiny, kde pracujú oba rodičia a deti dostávajú všetko potrebné v rovnakej miere (vzdelanie, rozvoj, zážitky, vlastnú detskú izbu, krúžky, športové aktivity, čas svojich rodičov...). Ale väčšinou sa skrz prsty pozerá na viacdetné rodiny, ktoré som spomenula vyššie.

euka210
•
10. aug 2026
@anonym_dbb6ef

Lebo dnes je ina doba. Nie je to len o tom dat detom postel, jedlo a oblecenie. Dnes maju mladí problem vobec zalozit si rodinu, lebo je problem s byvanim. A preto mat dnes viac deti ako dajme tomu 2 je riadna odvaha a ked nie si zabezpeceny, tak aj sebecke. Lebo tym detom realne nebudes vediet zabezpecit napr drahe studium v zahranici, podporit ich napr v hypoteke, starte do zivota a pod. Pri jednom sa toto realne da utiahnut z bezneho slovenskeho platu. Pri dvoch uz obtiaznejsie. A pri viacerych nerealne. Uz len kolko stoji kvalitne vzdelavanie malych deti, potom rozne mimoskolske zaujmy, doucovania, skoly v zahranici, zivot tam, a potoˇ kolko treba na rozbeh zivota a zalozenie rodiny. Ja napr mam 1 doeta lebo mu chcem so vsetkym tymto pomoct. Tak ako ma to naucili aj rodicia. My sme 2 surodenci ale rodicia toto vsetko zvladli a preto je dnes z nas to co je a sme tam kde sme.

@anonym_dbb6ef trochu prehanas s tym zabezpecenim dietata aby malo vsetko. To nie je zaruka, ze bude v zivote stastny.

euka210
•
10. aug 2026

@anonym_autor lebo ludia si myslia, že ked deti nedostanu vsetko materialne, tak budu deti nestastne a budu mat zly zivot.

anonym_2cd792
•
10. aug 2026

Hmmmm neberiem ako svoju povinnost dotovat dospele dieta. Ok pocas detstva. Vylety. Dovolenky. Studium. Ak to situacia dovoli neskor ok. Ale ak nie... nebudem si nad tym lamat hlavu uz teraz co bude o 20rokov. A ci mu ja budem mat na hypoteku...
ani mne rodicia na hypoteku nedali. Museli-chceli sme sa niekde posunut sami.
Navyse ja neznasam aby som potom pocuvala-ze rodicia mi nieco dali. A ja som povinna.... v ziadnom pripade toto... radsej budem mat 2prace. Uskromnime sa ale ideme si svojim tempom. Nasa uroven zivota. Aby sme mali co jest. Kde spat. Absolutny zaklad. Nemusime mat viac a drzime sa aby sme nemali menej.

anonym_624bcb
•
10. aug 2026

@anonym_autor lebo ludia su viac sebecki. a maju pocit, ze detom treba financovat vsetko pomaly do styridsiatky, k 15-tym narodeninam najnovsi iPhone a potom samozrejme k 18-ke auto, byt staci hadam aj k 21.
dovolenky na kazde rocne obdobie aspon jednu, idealne najmenej 2000 kilometrov od domu. oblecenie od novorodeneckeho veku znackove, predsa sa dieta nebude hrat v piesku v teplackoch za ubohych 50€ ako daky chudak.
do ruky bio mrkvicku a do flasky bio vodu z Himalaji.
kruzky na kazdy den aspon dva. samozrejme izbu musi mat vlastnu, idealne dve, jednu na spinkanie, nastylovanu do pastelovych farieb a druhu na hranie... i ked... aj tretia by sa hodila, taka na ucenie, vsetky tie montessori plagatiky na stenu, lebo ved ked pride navsteva, nech uz dvojrocne odrapka minimalne staty v usa...

...skratka ked je dieta tvoj zivotny projekt a zijes len pren, tam nie je priestor riesit este druhe, ci dokonca tretie dieta... manzel by sa mohol tiez odpratat z cesty, staci ked bude stedre vyzivne posielat.

...a z takychto deti potom vyrastu neschopni ludia, nepripraveni do zivota, ktori nezazili ziadne nepohodlie, frustraciu, cakanie na nieco (napr. kym si na nieco nasetrim) a ked zrazu rodicia privru kohutik, su z toho vykolajeni a maju splin...

mat viac deti je narocnejsie, financne, organizacne, treba si z vlastneho pohodlia viac ustupit, vediet sa viac obetovat, riesit viac vztahovych otazok, surodenecke peripetie... a do toho sa dnes ludom velmi nechce... surodenci su pritom do zivota pripraveni lepsie, ono to, ze museli "znasat" napr. aj surodenca, ktory im nebol vzdy po voli, im je cennou lekciou do zivota.

anonym_afff9b
•
10. aug 2026

Nepozeram sa cez prsty na viacdetne rodiny ale na rodicov, ktori sa nevedia postarat poriadne ani o deti, ktore maju a robia si dalsie a dalsie... To je odsudzovanie nezodpovednosti, nie mnohodetnosti.

hefo
•
10. aug 2026
@anonym_bc1cf4

Takto. Každého je veľký prd kto má koľko detí. Mne osobne je ukradnuté či má Lena jedno dieťa alebo sedem. Ale väčšinou sa na viacdetné rodiny pozerá skrz prsty kvôli pár dôvodom. Teraz sa nebudeme baviť o tých pár rodičoch, ktorí dokážu dať všetkým svojim deťom rovnakú štartovaciu pozíciu a všetko v rovnakej miere.
- žena nemá nič odpracované, väčšinou začne rodiť hneď po škole, nemá pracovné návyky a o tom, ak by zostala na všetky tie deti sama sa ani baviť nemusíme
- väčšinou sa starší súrodenci musia podieľať na starostlivosti o tých mladších a to ja neuznávam, tie deti nie sú povinné na úkor svojho detstva a dospievania kŕmiť a prebaľovať svojich súrodencov
- väčšina viacdetných rodín skrátka nemá financie na to, aby všetky deti dostali čo potrebujú, to že sú nakŕmené a čisté skrátka nestačí, dieťa potrebuje aj zážitky a rozvoj
- takisto nie je toľko času na plnohodnotné venovanie sa každému jednému dieťaťu, vždy ide ten čas pre jedno dieťa na úkor toho druhého
- počet detí je každého vec, ale keď vidím v obchode zničenú ženu, okolo ktorej bezprizorne pobehuje 5 ukričaných a divokých detí, ktoré nezvláda, tiež ma napadne prečo ich má toľko, neodsudzujem ju, ale tá myšlienka v hlave skrátka je
- ak je žena sústavne na materskej a rodí deti od 18 do 35, teda značnú časť pracovného života, razantne si znižuje šancu na prijatie do zamestnania, nemá prax, odpracované roky, pracovné návyky
Samozrejme, sú aj rodiny, kde pracujú oba rodičia a deti dostávajú všetko potrebné v rovnakej miere (vzdelanie, rozvoj, zážitky, vlastnú detskú izbu, krúžky, športové aktivity, čas svojich rodičov...). Ale väčšinou sa skrz prsty pozerá na viacdetné rodiny, ktoré som spomenula vyššie.

@anonym_bc1cf4 Ja len k "väčšinou sa starší súrodenci musia podieľať na starostlivosti o tých mladších a to ja neuznávam, tie deti nie sú povinné na úkor svojho detstva a dospievania kŕmiť a prebaľovať svojich súrodencov":

Ono záleží, či tí rodičia na staršie deti hodia všetku starostlivosť, alebo je to proste len súčasť normálnych domácich prác. Myslím si osobne, že tak do max. tak dvoch hodín domácich prác denne je pre deti prospešné, že primerane k veku si zamakajú, v živote sa im to bude veľmi hodiť. A potom už je skoro jedno, či ide o vysávanie alebo starostlivosť o súrodenca.

anonym_8b6fc7
•
10. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_1a92f0 za mna kludne 3. A viac. Aj tu v diskusiach sledujem ze ked niekto napise ze caka 3 dieta, zeny maju otrasne komentare ze naco bolo treba dalsie decko

@anonym_autor lebo dnesna doba..
Naco viac..
Mala som kamosov co len deti deti vela deti
Maju dve male a idu sa odstrelit z tej starostlivosti a o dalsom ani len pocut!

Mam jedno, zazit s dalsim to co som zazila s prvym - komlikovane tehotenstbo, kojenie, prijkrmy a choroby- hodila by som si slucku, nikdy viac, dieta bude jedinacik

anonym_1e5efa
•
10. aug 2026

@anonym_autor nemam pocit, ze by sa na nas niekto pozeral pomedzi prsty. Mozno to bude aj tym, ze V okoli je vela viacdetnych rodin. Naopak, tych, kde maju jedno dieta je minimum.
Davaju ti to ludia otvorene najavo ked ides s detmi po ulici, v obchode, ucitelia v skole ?

anonym_bc1cf4
•
10. aug 2026
@hefo

@anonym_bc1cf4 Ja len k "väčšinou sa starší súrodenci musia podieľať na starostlivosti o tých mladších a to ja neuznávam, tie deti nie sú povinné na úkor svojho detstva a dospievania kŕmiť a prebaľovať svojich súrodencov":

Ono záleží, či tí rodičia na staršie deti hodia všetku starostlivosť, alebo je to proste len súčasť normálnych domácich prác. Myslím si osobne, že tak do max. tak dvoch hodín domácich prác denne je pre deti prospešné, že primerane k veku si zamakajú, v živote sa im to bude veľmi hodiť. A potom už je skoro jedno, či ide o vysávanie alebo starostlivosť o súrodenca.

@hefo Ja ale nehovorím o domácich prácach ako je umyť riad alebo povysávať. To súhlasím, že sa na tom majú deti podieľať. Ja hovorím o prenesení starostlivosti o súrodencov na staršie deti. Keď dieťa nemôže tráviť svoj voľný čas po svojom na úkor rodičov, ktorí ho nútia opatrovať mladšie dieťa, zabávať ho, starať sa o neho, pretože matka sa venuje inému dieťaťu. Nie je to občasná výpomoc, pomaly sa to potom stáva zvykom a pravidlom.

anonym_e1d57c
•
10. aug 2026
@anonym_bc1cf4

@anonym_bc1cf4 poznam nie "pár" viacdetných rodičov, ktorí dokážu dať všetkým svojim deťom rovnakú štartovaciu pozíciu a všetko v rovnakej miere. Minimálne 20 rodín s 3 - 5 deťmi poznám takých, čo
- pracuju obaja rodicia, aj manzelka pracuje, pracovala aj pred detmi
- deti maju zazitky, chodia na dovolenky, aj zahranicne
- deti maju volnocasove aktivity, aj financne narocne (hokej napr.)
- deti reprezentuju skolu, okres, Slovensko
- deti sa "nestaraju" o mladsie, totiz nie je medzi nimi dostatocne velky vekovy rozdiel, aby to vobec bolo mozne
Tieto rodiny (a nie je ich zopar) nedavaju ziaden dovod na to, aby sa na ne pozeralo cez prsty.

unicornlady
•
10. aug 2026

Ako sa to prejavuje, že sa niekto díva cez prsty?
Hypotetická scéna: napr. mám 4- 5 detí, som s nimi na ihrisku, teraz na mňa akože niekto zazerá? Či mi niečo povie?

Podľa mňa mať 3 deti nie je rodina s veľa deťmi, to mi príde normálny počet.
Aj dosť ľudí so 4 deťmi poznám, takže to je pre mňa ešte v norme. ( bývajú v dome, peniaze majú atd..), resp. poznám viac dospelých, ktorí pochádzajú zo 4 súrodencov.

5 členné rodiny, to poznám len jednu, deti sú už VŠ, SŠ, slušne vychované, viac kresťansky založená rodina. Ale nemyslím si, že by sa niekto díval cez prsty.

Alebo je téma skôr o rómskych rodinách ,kde o deti nie je až tak postarané, ani materiálne, ani výchovu...?

anonym_bc1cf4
•
10. aug 2026
@anonym_624bcb

@anonym_autor lebo ludia su viac sebecki. a maju pocit, ze detom treba financovat vsetko pomaly do styridsiatky, k 15-tym narodeninam najnovsi iPhone a potom samozrejme k 18-ke auto, byt staci hadam aj k 21.
dovolenky na kazde rocne obdobie aspon jednu, idealne najmenej 2000 kilometrov od domu. oblecenie od novorodeneckeho veku znackove, predsa sa dieta nebude hrat v piesku v teplackoch za ubohych 50€ ako daky chudak.
do ruky bio mrkvicku a do flasky bio vodu z Himalaji.
kruzky na kazdy den aspon dva. samozrejme izbu musi mat vlastnu, idealne dve, jednu na spinkanie, nastylovanu do pastelovych farieb a druhu na hranie... i ked... aj tretia by sa hodila, taka na ucenie, vsetky tie montessori plagatiky na stenu, lebo ved ked pride navsteva, nech uz dvojrocne odrapka minimalne staty v usa...

...skratka ked je dieta tvoj zivotny projekt a zijes len pren, tam nie je priestor riesit este druhe, ci dokonca tretie dieta... manzel by sa mohol tiez odpratat z cesty, staci ked bude stedre vyzivne posielat.

...a z takychto deti potom vyrastu neschopni ludia, nepripraveni do zivota, ktori nezazili ziadne nepohodlie, frustraciu, cakanie na nieco (napr. kym si na nieco nasetrim) a ked zrazu rodicia privru kohutik, su z toho vykolajeni a maju splin...

mat viac deti je narocnejsie, financne, organizacne, treba si z vlastneho pohodlia viac ustupit, vediet sa viac obetovat, riesit viac vztahovych otazok, surodenecke peripetie... a do toho sa dnes ludom velmi nechce... surodenci su pritom do zivota pripraveni lepsie, ono to, ze museli "znasat" napr. aj surodenca, ktory im nebol vzdy po voli, im je cennou lekciou do zivota.

@anonym_624bcb Znieš ako frustrovaná matka minimálne ôsmich detí, ktorá si svoju frustráciu vybíja na rodičoch, ktorí sa rozhodli pre jedno max dve deti a rozhodli sa mu poskytnúť všetko čo sa dá. Za mňa je samozrejmosťou, že má mať dieťa svoju vlastnú izbu. Najmä, keď ide o dieťa, ktoré je v puberte. Na tomto nevidím nič, čo by to dieťa malo nejakým spôsobom oslabiť. Skôr naopak, pobyt v izbe kde sú s ním ďalší štyria súrodenci, rôzneho pohlavia, nulové súkromie, žiadny svoj priestor, skôr to mi príde, že je pre dieťa horšie. Nikto tu nepíše o drahých dovolenkách viackrát do roka, s tým si začala ty a úplne z teba prýšti závisť. Ale áno, dieťaťu by malo byť dopriate občas cestovať a vidieť niečo iné než len steny izby, ktorá nie je ani jeho. Už keby len kvôli nejakému všeobecnému rozhľadu. Takisto tebou spomenuté krúžky. Prečo by mali dieťa rozmazliť? Práve naopak, dieťa sa učí disciplíne, láske k pohybu, zodpovednosti, nejakému poriadku. Všetko čo si tu napísala vo mne skôr evokuje dojem, že ty to dopriať svojim deťom nedokážeš a preto, v rámci akéhosi sebachlácholenia, to tu znevažuješ.

anonym_bc1cf4
•
10. aug 2026
@anonym_e1d57c

@anonym_bc1cf4 poznam nie "pár" viacdetných rodičov, ktorí dokážu dať všetkým svojim deťom rovnakú štartovaciu pozíciu a všetko v rovnakej miere. Minimálne 20 rodín s 3 - 5 deťmi poznám takých, čo
- pracuju obaja rodicia, aj manzelka pracuje, pracovala aj pred detmi
- deti maju zazitky, chodia na dovolenky, aj zahranicne
- deti maju volnocasove aktivity, aj financne narocne (hokej napr.)
- deti reprezentuju skolu, okres, Slovensko
- deti sa "nestaraju" o mladsie, totiz nie je medzi nimi dostatocne velky vekovy rozdiel, aby to vobec bolo mozne
Tieto rodiny (a nie je ich zopar) nedavaju ziaden dovod na to, aby sa na ne pozeralo cez prsty.

@anonym_e1d57c Vidíš, a ja zase poznám "pár" rodičov, ktorých som opísala v príspevku vyššie. Nikde nepíšem, že sa to týka všetkých viacdetných rodín. Ale je ich dosť a práve na tieto sa pozerá skrz prsty ako píše autorka.

anonym_3fdcee
•
10. aug 2026

@anonym_autor "cez prsty" sa ale pozera na vselijake rodiny. Pozera sa tak na bezdetne rodiny, gay alebo lesbicke rodiny...cim viac sa kazdy budeme starat o seba, a nezaoberat sa rozhodnutiami inych ludi v akom zvazku budu zit a kolko/ ci budu mat deti, tym menej " sa" to pozeranie cez prsty bude diat...

andrejka2424
•
10. aug 2026

Mne sa mnohodetné rodiny spájajú s chudobou. Tie , ktoré poznám a ktoré som v detstve poznala . Mne by srdce puklo, keby moje dieťa chcelo ísť na školský výlet, alebo na lyžiarsky a ja by som mu povedala , že nejde nikam, lebo je to drahé a treba brať ohľad na to, že je nás veľa. Alebo by muselo chodiť v okopaných, starých teniskách, lebo by som nemala začo kúpiť. Ideál sú pre mňa 2 deti. Mám jedno .Keby si mala jedináčika , naopak by sa ti zdalo, že niektorí na vás pozerajú cez prsty . Ale však nech pozerajú. Ja nežijem ich život a ani by som nikdy nechcela a oni nežijú ten môj.

anonym_0c8653
•
10. aug 2026
@anonym_dbb6ef

Lebo dnes je ina doba. Nie je to len o tom dat detom postel, jedlo a oblecenie. Dnes maju mladí problem vobec zalozit si rodinu, lebo je problem s byvanim. A preto mat dnes viac deti ako dajme tomu 2 je riadna odvaha a ked nie si zabezpeceny, tak aj sebecke. Lebo tym detom realne nebudes vediet zabezpecit napr drahe studium v zahranici, podporit ich napr v hypoteke, starte do zivota a pod. Pri jednom sa toto realne da utiahnut z bezneho slovenskeho platu. Pri dvoch uz obtiaznejsie. A pri viacerych nerealne. Uz len kolko stoji kvalitne vzdelavanie malych deti, potom rozne mimoskolske zaujmy, doucovania, skoly v zahranici, zivot tam, a potoˇ kolko treba na rozbeh zivota a zalozenie rodiny. Ja napr mam 1 doeta lebo mu chcem so vsetkym tymto pomoct. Tak ako ma to naucili aj rodicia. My sme 2 surodenci ale rodicia toto vsetko zvladli a preto je dnes z nas to co je a sme tam kde sme.

@anonym_dbb6ef

-netreba dat dietatku 100 kruzkov z ktorych nema nic
-netreba dat dietatu drahe zahranicne studium
-a rovnako mu netreba prispiet na hypoteku a start do zivota

Kludne aj dnes sa daju 3 deti zvladnut, len treba mysliet rozumom a nie si vychovat rozmaznaneho jedinacika co je potom na dve veci lebo skonci na fete/alkohole ked mu rodic vsetko na podnos da/donesie...

anonym_7f0b81
•
10. aug 2026

🙂 my mame 4 deti, ani som nerodila mlada, vsetky sa nam narodili po 30, ani nie sme chudobni, obaja sme lekari, ani nie je moj zivot o plienkach a hrncoch 😅 ja milujem nasu velku rodinu a tesim sa na kopu vnucat.. neviem, kto sa na nas ako pozera, je mi to jedno

nikoletta1712
•
10. aug 2026

@anonym_autor Už jedno dieťa je veľa…

anonym_1992ec
•
10. aug 2026

Pri viacerých deťoch sa menej rieši najmä vzhľad deti. Teda dieťa nemá často nové nádherné či značkové oblečenie a často ani tí rodičia nejako dramaticky neriešia svoj vzhľad a obliekajú sa najmä pohodlne. A celkovo ľudia s viacerými deťmi už nemajú podľa mňa taký potrebu materiálneho zabezpečenia.
Ja sama mám 3 deti a neriešim nejako vzhľad, či ošúchané kolená. Deti chodia v tom čo chcú a čo si zo skrine vyberú. A verím tomu, že vyzeráme chudobne podľa vzhľadu.
Pritom deti majú veľa zážitkov, chodíme na veľa výletov a chodia aj na krúžky, ktoré sú finančne náročnejšie, lenže to nehovoríme nikomu.
Takže predsudky aké ľudia majú su hlavný dôvod. Ale podľa mňa je to fajn, lebo aspoň sa ľudia selektuju sami.

anonym_99058d
•
10. aug 2026

@anonym_autor mam tri chytre deti, zabezpecena bola velmi dobre, ale co je dalsi fakt, nad ktorym sa treba zamysliet, co ked tie viacdetne rodiny sa rozpadnu.. ako ja, ze som na 3 deti v striedavke sama

tiezjedna
•
10. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_1a92f0 za mna kludne 3. A viac. Aj tu v diskusiach sledujem ze ked niekto napise ze caka 3 dieta, zeny maju otrasne komentare ze naco bolo treba dalsie decko

@anonym_autor s ničím takým som sa nestretla. Ani tu, ani v realite, tiež máme tri deti...

anonym_28d4f9
•
10. aug 2026

Nesuhlasim s nazorom, ze jedinacik, ktoremu budes slamkou do urcitej casti tela fukat, len aby mal vsetko a mohol vsetko to bude mat omnoho jednoduchsie a bude mat lepsi start do zivota. Uz len z tch diskusii co tu citam - kazdy druhy den diskusia o tom ako jedinacik nie je schopny si najst kamaratov - no preco asi tak, lebo v drvivej vacsine pripadov, nie su zvyknuti na spoluzitie s inymi detmi. Chybaju im zakladne socialne zrucnosti. V 12-13-14r su depresivni - depresie z coho??? A to len preto, ze rodicia ich maju v bubline a snazia sa ich ochranit pred akoukolvek frustraciou. V tomto bode som naozaj fanynkou mnohoclennych rodin, lebo tie deti sa vychovavaju v spolocenstve a zvycajne maju omno vyssie socialne citenie ako deti s menejpocetnych rodin. Hovorim o rodinach, ktore sa o tie det aj staraju a venuju sa im. Nie je vsetko to materialne, niekedy spolunazivanie v rodine so4+ detmi je pre toho jedinca omnoho prinosnejsie ako vystudovany harvard

anonym_0e763d
•
10. aug 2026
@hefo

@hefo tiez som toto chcela napisat. Dcera aa napriklad 100x radsej bude hrat s drobcami, ako vysavat alebo nakladat spinavy riad do umyvacky. A vobec nejde o to, celu starostlivost hodit na starsieho, to si realne ani neviem predstavit, na to sme tu my, rodicia. Ale preco by nemali pomoct? A potom sa chlapec ozeni, spravi si dieta a nic nemusi, napriklad...a uz je, co ho ta mama naucila, ze? Deti sa maju podielat aj na domacich pracach, primerane veku a moznostiam.

anonym_e3b7ac
•
10. aug 2026
@unicornlady

Ako sa to prejavuje, že sa niekto díva cez prsty?
Hypotetická scéna: napr. mám 4- 5 detí, som s nimi na ihrisku, teraz na mňa akože niekto zazerá? Či mi niečo povie?

Podľa mňa mať 3 deti nie je rodina s veľa deťmi, to mi príde normálny počet.
Aj dosť ľudí so 4 deťmi poznám, takže to je pre mňa ešte v norme. ( bývajú v dome, peniaze majú atd..), resp. poznám viac dospelých, ktorí pochádzajú zo 4 súrodencov.

5 členné rodiny, to poznám len jednu, deti sú už VŠ, SŠ, slušne vychované, viac kresťansky založená rodina. Ale nemyslím si, že by sa niekto díval cez prsty.

Alebo je téma skôr o rómskych rodinách ,kde o deti nie je až tak postarané, ani materiálne, ani výchovu...?

@unicornlady vies ako??Isli sme na dovolenku do Chorvatska autobusom 18hod,s nami nastupoval taky parik,celu dobu sa na nas divali,boze to bude cesta 18hod s tolkymi deti,isto budu hucat,kopat do sedaciek.
Nakoniec si ich vsetci chvalili,ani nevedeli,ze su v autobuse.To su take predsudky,ked vidia tolko deti.

anonym_cc02f4
•
10. aug 2026
@anonym_3e67a3

My sme 50 tnici, 1 dieta na ZS a 2.na SS.Su sikovne, ale naštudujem v zahraničí nebudeme mat.Mame dom a auta, nesetrime im lebo neni z čoho.Zijeme zo slovenských platov, nemame ani na lepšie platené miesta v práci kvôli vzdelaniu.Cize nie každý, kto má len 1-2 deti im môže pomôcť do budúcna.Zijeme v prítomnosti a naša chyba, že sme nešetrili, teraz na to doplacame.Vsetko drahé, deti potrebuju viac a my už ťažko zarobíme veľké peniaze.Poznam rodiny, kde majú 3-4 deti a cestujú, majú rôzne krúžky. Naše deti zdedia len dom, inak sa musia starať samé o seba.Verim, že ich vychovávame k samostatnosti.

@anonym_3e67a3 sú rodiny aj v podnájme určite ste im dali dosť.Studium.v zahraničí môže byť aj zadarmo a decká si tam niečo vybrigaduju.Dnes kto nepodniká, alebo nemá naozaj výborne zamestnanie ťažko usporí väčšiu sumu

anonym_e3b7ac
•
10. aug 2026
@anonym_99058d

@anonym_autor mam tri chytre deti, zabezpecena bola velmi dobre, ale co je dalsi fakt, nad ktorym sa treba zamysliet, co ked tie viacdetne rodiny sa rozpadnu.. ako ja, ze som na 3 deti v striedavke sama

@anonym_99058d treba len lepsie vyberat otca,aby sa rodina nikdy nerozpadla.A co sa tyka umrti,na to tiez treba mysliet dopredu,obzvlast ked je hypoteka,treba ju zabezpecit v pripade,pnky ci smrti .Lebo ano je vela takych rodin,co potom pridu o byvanie,musia sa robit rozne zbierky a prepadnu sa do uplnej chudoby.

anonym_99058d
•
10. aug 2026
@anonym_e3b7ac

@anonym_99058d treba len lepsie vyberat otca,aby sa rodina nikdy nerozpadla.A co sa tyka umrti,na to tiez treba mysliet dopredu,obzvlast ked je hypoteka,treba ju zabezpecit v pripade,pnky ci smrti .Lebo ano je vela takych rodin,co potom pridu o byvanie,musia sa robit rozne zbierky a prepadnu sa do uplnej chudoby.

@anonym_e3b7ac no to je sice pekne napisane, ale tych rozvodov je vela a menej nebude...

anonym_e3b7ac
•
10. aug 2026
@anonym_99058d

@anonym_e3b7ac no to je sice pekne napisane, ale tych rozvodov je vela a menej nebude...

@anonym_99058d to je pravda,zial ako nahle sa par stane rodicmi,zabudaju na to,ze su hlavne muz a zena,a takto to vzdy dopadne.Na vztahu treba sustavne pracovat na oboch stranach.

ivana11155
•
10. aug 2026
@anonym_dbb6ef

@anonym_dbb6ef btw jedna z najvychytenejsich terajsich advokatok v KE je zo 4surodencov a z uplne nepodporujuceho prostredia. To len na margo toho, ako musis dietatu vsetko zabezpecit na zlatom podnose od kruzkov az po vzdelanie v zahranici. Ani ked to zabezpecis, nemas zaruku, ze dieta neskonci v priemernom zamestnani a s obycajnym platom. Vacsinou ti, co v detstve nic nemaju makaju v dospelosti aby mali.