icon

Prečo teenageri strácajú záujem o bábätká?

14. júl 2026

Ahojte, zdieľam len svoje skúsenosti.
Kedysi my ako deti sme chodili kocikovať, tešili sme sa na akékoľvek bábätko v rodine, chodili sme strážiť, zabaviť.
Teraz mám ročnú dcérku, v rodine aj u kamarátok su teenagerky a všade, kde prídeme na navstevu, tak sa pubertaci/staršie deti zdvihnú a zmiznú. Od nikoho nechcem stráženie, ani opatrovanie, len ma udivuje, že ani sa nikto na tu malú nepozrie, neprihovori...
Dokonca mám 18 ročnú neter a tá malej povie nazdar a sadne si na stoličku ku stolu, mobil do ruky.
Je to tak len u nás? Pritom v mojom okolí sa rodí strašne málo detí, nie je to o Tom, že by ich bolo veľa a stretávajú vás a otravujú na každom kroku.
Moje dieťa je jediné v takomto veku široko ďaleko aj u rodiny aj u kamosiek a deti/teenageri sú úplné otraveni a zmiznú hneď ako sa dá, po prvej minúte.
Opakujem, že nechcem žiadny babysitting, len mi chýba taký ten prirodzený záujem o malého človeka, trošku sa prihovoriť, posrandovat, ako sme to kedysi robili my.
Je to len moje vnímanie alebo je to tak aj u vás?

Strana
z3
anonym_4d9047
14. júl 2026

@anonym_autor ako si prišla na to, že by mali teenageri milovať bábätka? Ja som z nich mala husiu kozu… do cca 25 rokov som bola presvedčená, že nikdy nebudem mať deti, tak sa mi dojčatá protivili.

anonym_09d185
14. júl 2026
@anonym_3728be

@anonym_647610 v minulosti bolo vsetko nastavene tak, ze aby zena ekonomicky prezila, musela sa vydat. A nemohla sa branit/chranit pred tehotenstvom. Teraz ked uz skutocne nastava moznost volby lebo zeny su ekonomicky sebestacne, cast zien si manzelstvo a materstvo nezvoli

@anonym_3728be veĺa párov nechce deti, je to spoločné rozhodnutie. Prečo to tak je, by bolo na dlhú debatu. Ja to ale s pribúdajúcimi rokmi začínam aj chápať. Kedysi mi pripadalo niečo nenormálne, nechcieť deti, dnes už si to nemyslím. A to mám dve, dospelé. Slušné, pracujúce, žiadnych vyvrhelov🙂

marsmykkok
14. júl 2026

@anonym_autor Tak ja nie som teeneger ani zdaleka a nikdy ma nebrali bábätká v kočíku ako decko, čudovala som sa kamoškám ak zastavili nejakú "tetu" a rozplývali sa tam nad kočíkom, mne neprišlo to dieťa milé ani pekné. A teda kým som chodila k detským lekárom ten plač tých malých detí v tak malom priestore bol pre mňa utrpenie. Neviem prečo máš pocit že všetci musia zbožňovať bábätká ktoré nie sú ich ani do rodiny, veľa ľudí aj dospelých aj detí na nich nevidí nič extra a zaujímavé...

anonym_46cc1d
14. júl 2026

@anonym_autor Boli a su teenegeri, zvacsa dievcata, co mamu aj k tak malym detom kladny vztah a radi sa im povenuju. Potom je druha skupina, co to ma na haku alebo ich to otravuje, len kedysi prosto bolo nieoc nariadene a nedalo sa papulovat. Teraz deti mamu viac moznosti prejavit svoj nazor.
Ja som milovala.babatka a male deti, ale napr.muzova o 11rokov.starsia sestra sa sice o brata postarala, ale preto, ze musela, nie preto, ze by chcela.

anonym_22e278
14. júl 2026

Môj brat sa narodil, keď som mala osem. Veľmi som sa naňho tešila. Prirodzene sa odomňa očakávalo, že budem pomáhať, ale nie len kočíkovať. Žehlila som plienky, skladala ich na široké balenie, zarábala Sunar, neskôr vodila do škôlky, upratovala za ním hračky. Keď mal rok, narodila sa tete dcéra, o ďalšie dva syn. Na každej návšteve som im robila pestúnku. A vieš čo? išlo mi to na nervy. Z môjho detstva si pamätám len to, ako som sa starala o deti. Nemala som inú možnosť, aj keď som nesúhlas povedala nahlas. Dnes sme všetci dospelí a nik z nich sa ani raz, ani jedno popoludnie nevenovali mojim deťom. Žiadny revanš sa nekonal. Moja dcéra je čerstvo dospelá a keď sa všetci stretneme, očakávajú, že zabaví ich škôlkarov. Radšej už s nami ani na oslavy nechodí. A ja sa jej nečudujem. Paradoxne, som učiteľkou v MŠ a deti zbožňujem. Ale na rodinných, či priateľských stretnutiach im pestúnku nerobím a ver, že sa to odomňa často čaká.

anonym_1eb0a6
14. júl 2026
@anonym_4d9047

@anonym_autor ako si prišla na to, že by mali teenageri milovať bábätka? Ja som z nich mala husiu kozu… do cca 25 rokov som bola presvedčená, že nikdy nebudem mať deti, tak sa mi dojčatá protivili.

@anonym_4d9047 Protivili? Až tak? A čo šteňatá a mačence?

anonym_9a110d
14. júl 2026

Mam 47 a nikdy som nemusela cudzie deti a nemam rada navstevy aby som sa venovala nebodaj malym detom. Svoje deti mam a som rada ze nie su babatka

anonym_f9ee92
14. júl 2026

@anonym_autor každý sme nejaký. Ja som nikdy nemala rada malé deti,neviem to s nimi. Moja sestra bola vždy úplný opak,vždy mala rada deti,hrala sa s nimi a oni mali radi ju. A máme rovnakých rodičov,aj výchovu. Nie každý sa rozplýva nad cudzím dieťaťom. Ja mám dve deti a tie zbožňujem, veľa sa im venujem (nie vždy ma to baví,ale chcem byť s nimi) ale stále nemusím cudzie deti. Ja neviem "posrandovať" ani s dcerinými kamarátkami,mne to nejde..

anonym_92ff45
14. júl 2026

Neznášam cudzie malé deti,okrem svojho🙂

aurora33
14. júl 2026

@anonym_autor tiež sa pridávam do klubu, že ma absolútne nezaujímajú cudzie deti okrem mojich, tie milujem a rovnako aj deti mojich súrodencov. Ostatné su mi absolútne ukradnuté. Aj tu na MK je trapne, ako si niektoré mamičky myslia, že sa ideme pototo z ich deti a každý deň ich vycapuju na stenu.

sense
14. júl 2026

Moja má 13 rokov a zbožňuje všetky deti v okolí do troch rokov. Je jedno či kocikovat alebo nosiť. Takže to nebude vekom resp generáciou. Ale tam že máš v okolí takych ludi

anonym_4a2747
14. júl 2026

@anonym_autor mám 40prec a nikdy ma nezaujímali malé deti a už vôbec nie cudzie Brat má dve dcéry...postískam...vrátim naspäť

anonym_7a46a7
14. júl 2026

@anonym_autor Nie každý má rád deti, je to normálne.
Ja som mala odmalička rada deti. Sú ľudia ktorí ich nemajú radi.

anonym_1845b2
14. júl 2026

K nasim teda chodili a chodia 🙂 niekedy sa iba prihovoris. Niekedy zahraju. Naposledy aj na prechadzku vzali.

anonym_50e045
14. júl 2026

K tomu záujmu teenagerov o malé deti. Ja si pamätám ako ma dávala matka vyvenčiť deťom z bytovky, mohla som mať tak 3-4 roky. Boli to tak 90-te roky. Chceli ma iba preto, lebo so mnou išli do vchodu, úplne hore a tam ma vyzliekali a obchytávali. Do dnešného dňa o tom rodičia nevedia.

eeffka
14. júl 2026

Tiez sa pridam do klubu, deti mi lezu na nervy, do 25som bola presvedcena ze ziadne nebudem mat, mam 2, chvalabohu uz velke. Doteraz nechapem matky co pridu s dietatim a cakaju ze budem nad nim ochkat. Neviem kde si vyrqstqla ale v celom mojom okoli sme mali len 1tqku cudnu kamosku co chodila si vypytqvqt deti na kocikovanie v 14tich, mam 49, cize to nebolo ziadnymi mobilmi

anonym_1eb0a6
14. júl 2026
@anonym_92ff45

Neznášam cudzie malé deti,okrem svojho🙂

@anonym_92ff45 Je to odľudstvo a egoizmus. Forma mizantropie.

anonym_41361d
14. júl 2026

@anonym_autor to je ako keby si sa spýtala prečo tínedžeri nemajú záujem o dôchodcov
Dospievajúci sú samostatné osobnosti nie jednoliata masa čo má spĺňať gendrove spoločenské očakávania. Za to že sa narodis s 2X chromozomami nemusíš byť paf z každého ľudského jedinca pod 1 rok a ochkat aké sú bábätká rozkošné.

anonym_3728be
14. júl 2026
@anonym_1eb0a6

@anonym_92ff45 Je to odľudstvo a egoizmus. Forma mizantropie.

@anonym_1eb0a6 co sudis rozhodnutia inych ako zit svoj zivot?. Ja nemam zaujem o ziadne male deti, preto ani nemam vlastne. Aky som potom-len podla teba- odlud ja?
A egoisti sme vsetci, len kazdy svojim vlastnym sposobom

anonym_4fb01e
14. júl 2026
@slovakboy

@anonym_autor neviem ako je to teraz, ale s manželkou veľmi radi spomíname na milú situáciu, keď prišli naše dve susedy teenagerky, syn mal len pár týždňov a spýtali sa citujem: “môže ísť Adamko vonku?” Samozrejme ho chceli kočíkovať. A manželka ho pekne vychystala a už sa vozil. To bol rok 1996. Neviem už koľko mohli mať rokov, či pubertiačky, alebo ešte nie ? Mobily neboli.

@slovakboy presne, my sme sa nasťahovali s malým bábatkom a vkuse niekto zvonil či može povoziť.
Keď mala 3 roky, tak som ju cez víkend ani nevidela, vláčili ju ako mača, u každého musela byť😁
Dnes viem, že by toto mamičky nedopustili.. a preto aj tie deti vedia, že sa to vlastne nerobí sa zaujímať o nejaké dieťa

anonym_1eb0a6
15. júl 2026
@anonym_3728be

@anonym_1eb0a6 co sudis rozhodnutia inych ako zit svoj zivot?. Ja nemam zaujem o ziadne male deti, preto ani nemam vlastne. Aky som potom-len podla teba- odlud ja?
A egoisti sme vsetci, len kazdy svojim vlastnym sposobom

@anonym_3728be Je to môj názor, nie rozsudok.

krasneleto
15. júl 2026
@chocolatebox

Existuje niečo ako “prirodzený záujem o malého človeka”?

@chocolatebox urcite existuje podla mna... ja som kocikovala vsetky deti male co boli v okoli. susede sme kupali babatko , navlacovali sme deti jak macence... proste zive babiky... od malicka som deti milovala... aj moja dcera ma rada male deti, susedy su profi mamy, to s kazdym detacikom pride ta ista otazka, ci si ho nemozeme nechat atd... ale niekto to v sebe nema... moja sa zahra aj s malym, velkym , cudzim...

anonym_4d9047
15. júl 2026
@anonym_1eb0a6

@anonym_4d9047 Protivili? Až tak? A čo šteňatá a mačence?

@anonym_1eb0a6 rovnako tak 🤷‍♀️

anonym_6d6e86
15. júl 2026

@anonym_autor nie som tinedzerka, bola som tak pred 10timi rokmi. Ja som zaujem nemala ani doteraz nemam. Ved je clovek mlady a uziva si zivot. Kamarati diskoteky prve lasky. Je to najkrajsie obdobie ktore netrva dlho tak preco sa v tinedzerskom veku hrat na matku tomu naozaj nerozumiem ani teraz.

anonym_623541
16. júl 2026

no ja si nemyslim, ze to kedysi bola inak a teraz je to horsie. moja sestra napriklad od detstva milovala vsetky male deti. A ja napriklad, nikdy som deti extra nemala v oblube, a nemam ich v oblube extra ani teraz. Okrem tych vlastnych. Moj muz rovnako - s cudzimi detmi to vobec nevie, pri nasich detoch je uplne iny. Podla mna je to skor povahou.

Na druhu stranu moj syn, ktory je napriklad tiez uz tinedzer, ale ked pridu kamosky s detmi ku nam na kavu, tak on je ten, co sa doma stara o ich babatka. Von by kocikovat nesiel, to by mu uz bolo trapne, ale doma sa s nimi dokaze hrat aj hodiny a hovori, ze chce vela deti. Pritom doma teda vobec nema vzor v rodicoch, ktori by boli nadseni z deti vo vseobecnosti

Strana
z3