icon

Rovnaká renta pre všetkých: Je to realistické riešenie?

11. júl 2026

Ahojte, všade na soc.sietach aj tuna sa ľudia hádajú ohľadom dávok, dôchodcov, tak napíšem k tomu niečo.
Nebolo by spravodlivé, aby každý dospelý človek od 18 rokov veku dostával každý mesiac rovnakú rentu od štátu?
To znamená: žiadne delenie na zamestnani/nezamestnaní, chori/zdraví, dôchodcovia, deti a podobne.

Prečo to píšem? Lebo nie je fér, ak napríklad žena ,ktorá ťahá 3 reťazové rodičaky dostávala roky peniaze len tak+rodinné prídavky 60x3(keď sa ani nevie či tie deti vôbec niekedy odvedú do systému niečo)
Bezdetny človek vkuse pracujuci(napr deti nechce alebo nemôže mat),, na takých dopláca

Ďalej..
slušný pracujúci človek od skončenia školy napríklad zomrie nie vlastnou vinou pri nejakej nehode ako 52 ročný. Dôchodku sa nedozije, pritom roky poctivo platil..
Niekto celý život pracuje malo rokov, alebo vôbec a dožije sa 90 rokov, štát do neho investoval až až.. spravodlivé?

Malo by to byť tak, že dávky buď pre všetkých rovnako napr 400-500€ na jedného človeka, alebo pre nikoho nič.
Takto by sa nikto nehadal, skončila by aj nevrazivost v spoločnosti.. Keby som bola ja vo vláde, tak by dostal každý nejakých 200-300eur mesačne alebo nikto nič. Ziadne vyskakovanie že ja mám deti, ja som chorá a podobne..

Čiže ziadne PN, ID rodinné prídavky, rodicaky, starobné dochodky nič také.

Nezdá sa aj vám celý sociálny systém nespravodlivý?

Strana
z3
anonym_ec5197
12. júl 2026

A dieta iba jedno,zeby si nikto nezavidel kto je ako dlho na materskej a ze ostatni to zaplatia.

anonym_bf8b55
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_ec5197 Ja pracujem a toto ma stve, ze aj z mojich odvodov idu na matky darmoz**** a dochodcov. A nie som mladez, mam 38 rokov

@anonym_autor toto nie je o rodicoch ale o detoch. Su to peniaze urcene im. Ked si bola mala, predpokladam ze si vyrastala v rodine, takze aj tvojim rodicom isli pridavky. Ak si vyrastala v zariadeni, aj tam na teba stat prispieval. Ty si uz svoje dostala. Prispevali ti sucasni dochodcovia...

orisker
12. júl 2026

Navrhované je absolútna sprostosť!
Takto to vyzerá, keď reformy chcú robiť úplne neznalí ľudia.
Navrhol by som najprv si naštudovať rozdiel medzi dôchodkom, rentou a dávkou.

anonym_9f93f2
12. júl 2026

Páči sa mi sebavedomie, s akým si za pár odsekov vyriešila problém, s ktorým si ekonómovia, sociológovia a vlády lámu hlavu celé desaťročia. Škoda len, že pri tom úplne zanikol rozdiel medzi poistením, sociálnou pomocou a investíciou do budúcich generácií. Keby boli riešenia naozaj také jednoduché, asi by už dávno fungovali.

Strana
z3