Rovnaká renta pre všetkých: Je to realistické riešenie?
Ahojte, všade na soc.sietach aj tuna sa ľudia hádajú ohľadom dávok, dôchodcov, tak napíšem k tomu niečo.
Nebolo by spravodlivé, aby každý dospelý človek od 18 rokov veku dostával každý mesiac rovnakú rentu od štátu?
To znamená: žiadne delenie na zamestnani/nezamestnaní, chori/zdraví, dôchodcovia, deti a podobne.
Prečo to píšem? Lebo nie je fér, ak napríklad žena ,ktorá ťahá 3 reťazové rodičaky dostávala roky peniaze len tak+rodinné prídavky 60x3(keď sa ani nevie či tie deti vôbec niekedy odvedú do systému niečo)
Bezdetny človek vkuse pracujuci(napr deti nechce alebo nemôže mat),, na takých dopláca
Ďalej..
slušný pracujúci človek od skončenia školy napríklad zomrie nie vlastnou vinou pri nejakej nehode ako 52 ročný. Dôchodku sa nedozije, pritom roky poctivo platil..
Niekto celý život pracuje malo rokov, alebo vôbec a dožije sa 90 rokov, štát do neho investoval až až.. spravodlivé?
Malo by to byť tak, že dávky buď pre všetkých rovnako napr 400-500€ na jedného človeka, alebo pre nikoho nič.
Takto by sa nikto nehadal, skončila by aj nevrazivost v spoločnosti.. Keby som bola ja vo vláde, tak by dostal každý nejakých 200-300eur mesačne alebo nikto nič. Ziadne vyskakovanie že ja mám deti, ja som chorá a podobne..
Čiže ziadne PN, ID rodinné prídavky, rodicaky, starobné dochodky nič také.
Nezdá sa aj vám celý sociálny systém nespravodlivý?
@anonym_147b27 a vie sa aj nejaký "výstup" z toho experimentu?
@anonym_8fc1cc vo Finsku to zrusili,lebo to ponukali dlhodobo nezamestnanym a ti nemali motivaciu sa zamestnat.Vo Svajciarsku bolo ohladom tohto systemu referendum kde 77% ludi odmietlo takyto system.Vtedy sa jednalo o 2500 frankov co je cca 2200e.
Ideálny by bol opak. Nahradiť sociálny systém zasluhovým a nastoliť tvrdý kapitalizmus. Pracujúci, zdraví, šikovní a úspešní by sa mali lepšie a ostatní podobne by sa mali horšie. Všetky dávky by sa odvíjali len od toho, koľko ten človek do systému vložil, akým ekonomickým prínosom bol pre spoločnosť.
@anonym_12b962 to si robis srandu? A co ti, co sa narodili chori? Vyspelost statu sa posudzuje podla toho, ako sa vie postarat o tych najzranitelnejsich a najslabsich. Ze tvrdy kapitalizmus… to uz hranici s fasizmom normalne.
@anonym_147b27 a vie sa aj nejaký "výstup" z toho experimentu?
@anonym_8fc1cc neviem, u nás sa to ani neuplatńovalo, ale pohľadám linky, večer tu pošlem
Nechce sa mi to citat cele. Taketo rovnocenne pristupy tu uz boli. Kazdy bol rovny, ale predsa len sa nasli aj rovnejsi. Inak je nejaka studia, ktora zistila, ze ak by sa vsetok majetok sveta rozdelil spravodlivo medzi vsetkych ludi, tak tusim do 3 rokov by boli zase ti, ktori by mali viac a ti, ktori by nemali nic alebo malo...
Je to uplna blbost. Navyse v 18 este chodis do skoly
staci, ze si zlomis nohu, pol roka bez prijmu, pokial by si nemala muza, deti, rodicov, pnku, kto sa o teba postara ? Susedia by ti donasali jedlo zo solidarity alebo charita, cirkev ?
Nie je to tak davno, kedy matky na Slovensku prisli o rodicak ak nastupili do prace. Tak asi tusis, ako bola moja motivacia ist pracovat.
@martinka13 tie šialené odvody a dane odvádzali v pracovnom procese aj terajší dôchodcovia
@anonym_06bf39 no takéto šialené veru nie. Ale podstatné je, ako sa s nimi hospodári
@anonym_autor celý sociálny systém je nespravodlivý. Ja s tebou súhlasím, ale také socky co z neho len cucaju a prizivuju sa na nom budú samozrejme proti. Tomu, kto nerobí by som nedala ani euro. Ani tých 60€ ako pridavky. Keby sa len tak nerozdavali rodicaky, myslíš ze naša menšina by mala toľko deti? A aj niektoré z väčšiny, aby som tu nehanila len naše romale
Volá sa to nepodmieneny prijem a sú krajiny, kde sa to testovalo. Podľa mňa sa žiadna krajina k tomu zatiaľ neodvážila, lebo je to diskutabilné riešenie a aj to testovanie bolo asi limitované. Mne sa páči 😁. Ak máš jednu jedinú dávku, nepotrebuješ milión úradov a úradníkov, ktorí riešia rôzne typy dávok, čiže štát hneď ušetrí😁.
Kto chce pracovať bude aj pri tejto dávke. Výhodu vidím v tom, že nízkopríjmové práce by mali prilepsenie.
@anonym_c92a90 14rocna obcianka nedostane o nic viac ani o nic menej ako 23rocna obcianka. Ta 14rocna ma dokonca este problem, lebo nemoze poberat ani rodicovsky prispevok, musi ho poberat bud otec dietata ak ma 18r alebo niekto iny z rodiny, kto ma viac ako 18r. To kde si na to prisla, ze ina tehotna zena dostane viac ako ty?
@anonym_5ab930 ani jednej občianke by som nedala ani cent. Prečo? Aby si deti robili až keď na ti maju zazemie.
Inak pre férovosť treba dodať, že takáto myšlienka, o ktorej píše autorka, už bola zvažovaná a dokonca aj testovaná. Volá sa to univerzálny základný príjem a v praxi by to znamenalo, že každý jeden človek v štáte (od 18 rokov až po 100) by dostával každý mesiac od štátu napríklad 500 Eur, a to bez ohľadu na to, či pracuje, nepracuje, je študent, dôchodca a pod. Skrátka každý by tie peniaze dostal bez ohľadu na svoj sociálny status. Podporovali to rôzni bohatí ľudia ako napr. Elon Musk, Mark Zuckerberg s tým, že by to pomohlo ekonomickému rastu, že ľudia by tých 500 EUR "navyše" točili ďalej, boli by podnikaví, a pomáhali tak ekonomike. Vlastne už žiadne iné sociálne dávky by sa nedostávali - ani dôchodky, materské, rodičovské, PN a pod., každý by dostával celý život 500 EUR "za nič". Dokonca vo Fínsku sa to aj určitý čas testovalo. Neviem si predstaviť, ako by toto fungovalo na Slovensku🙂). Niekoľko rokov dozadu sa o tomto písalo aj v slovenských médiách, ekonómovia o tom diskutovali.
@anonym_147b27 super, v takých osadách to by bol basavel od rána do večera. Normalna rodina (2+2), kde rodicia pracujú by dostali 2000eur a cigáni koľko? Na každé dieta 500€? Cize za nič by mali viac ako pracujúci?
Niekde už opäť udreli 40 stupňové horúčavy?
@abbey1 za deti berieš zadarmo rodinné prídavky aj urcite rodicak si poberala, čiže neviem ci zrovna tvoj názor tu bude relevantny. A v inej téme o tebe písali, že nepracujes
@anonym_autor no ešte že nie si vo vláde a ani nebudeš. Možno, že si zatiaľ nemusela využiť systém či už sociálne zabezpečenie alebo nepotrebovala väčšiu operáciu alebo liečbu. Lebo určite si ani ty neodviedla so systému toľko peňazí, aby to zaplatilo ja neviem dva týždne na JIS+ operácii hlavy+ plus ďalšie týždne reha alebo plný ID do konca života.
@abbey1 za deti berieš zadarmo rodinné prídavky aj urcite rodicak si poberala, čiže neviem ci zrovna tvoj názor tu bude relevantny. A v inej téme o tebe písali, že nepracujes
@anonym_autor Hej, mala som rodičák a ešte som i pracovala pri tom. Tebe niekto bráni?
Veru nepracujem. Poberá tú tebou spomínanú rentu a na zvyšok sa mi skladá Mk. Ty si mi už tento mesiac poslal?
@anonym_autorchod do roboty a nebudu ti po rozume chodit davky...To co je za mladez?Nikomu sa nechce robit len sa prizivuju u rodicov,naroky velike ale robit to nie.
@anonym_autor no ešte že nie si vo vláde a ani nebudeš. Možno, že si zatiaľ nemusela využiť systém či už sociálne zabezpečenie alebo nepotrebovala väčšiu operáciu alebo liečbu. Lebo určite si ani ty neodviedla so systému toľko peňazí, aby to zaplatilo ja neviem dva týždne na JIS+ operácii hlavy+ plus ďalšie týždne reha alebo plný ID do konca života.
@anonym_69ccf8 Takato liečba po urazoch,samozrejme že nech sa každému zaplatí, aj nevyhnutny pobyt v nemocnici. O tom reč nie je
@anonym_autorchod do roboty a nebudu ti po rozume chodit davky...To co je za mladez?Nikomu sa nechce robit len sa prizivuju u rodicov,naroky velike ale robit to nie.
@anonym_ec5197 Ja pracujem a toto ma stve, ze aj z mojich odvodov idu na matky darmoz**** a dochodcov. A nie som mladez, mam 38 rokov
Inak, mozno by doslo aj na spekulatov, pri systeme jednotnej davky. Nespekulovali by ako vycucat co najviac. Tu je tolko vsemoznych davok.... Uz len tie nemocenske ako boli zneuzivane... Piviem, ze ma boli chrbat a bum, sedim doma... Pri dnesnej diagnostike nerozumiem ako tito moze niekto zneutivat. Dupnem si pred posudkovou a nejdem do roboty, lebo boli... No a vysetrenia OK.
@anonym_ec5197 Ja pracujem a toto ma stve, ze aj z mojich odvodov idu na matky darmoz**** a dochodcov. A nie som mladez, mam 38 rokov
@anonym_autor co ak ochories a tvoja liecba bude stat niekolko desiatok tisic a stat ti povie,ze bohuzial vsetkym rovnako platime liecbu a len do 1000.A ludia ti povedia ze ti nebudu platit liecbu,lebo oni su zdravi a nebudu niekomu prispievat.
@anonym_autor co ak ochories a tvoja liecba bude stat niekolko desiatok tisic a stat ti povie,ze bohuzial vsetkym rovnako platime liecbu a len do 1000.A ludia ti povedia ze ti nebudu platit liecbu,lebo oni su zdravi a nebudu niekomu prispievat.
@anonym_ec5197 Nikde so nepísala o liečbe. Na liečbu nech ma tiež každý nárok rovnako ako doteraz.
@anonym_ec5197 Nikde so nepísala o liečbe. Na liečbu nech ma tiež každý nárok rovnako ako doteraz.
@anonym_autor No vidis teda niekde mozme byt solidarni a niekde nie?
@anonym_69ccf8 Takato liečba po urazoch,samozrejme že nech sa každému zaplatí, aj nevyhnutny pobyt v nemocnici. O tom reč nie je
@anonym_autor ja nikde nepíšem o úrazoch. Vysať systém zabezpečenia môžeš aj inak a nie vlastnou vinou. Ja som narážal na to, že hovoríš ako prispievas a iní nie. A pritom možno z toho systému môžeš vytiahnuť násobne viac ako si vložil. A možno že si ani ty ešte neprispel dost aj napriek tomu že oracujes. A to nikto nevieme.
@anonym_12b962 to si robis srandu? A co ti, co sa narodili chori? Vyspelost statu sa posudzuje podla toho, ako sa vie postarat o tych najzranitelnejsich a najslabsich. Ze tvrdy kapitalizmus… to uz hranici s fasizmom normalne.
@anonym_5ab930 S fasizmom? To ze smeraci vsetkych okradaju, hoduju na oslavach za nasu konsolidaciu, to nie je fasizmus? Dokonca sa aj kamaratia s Mazurekom a Uhrikom, ale samozrejme podporuju akoze denacifikaciu. To je ako keby homosexual Pellegrini vykrikoval, ze ziadne prava LGBTI. Lebo on je uz pri koryte s prezidentskym platom, tak sa na ostatnych homo kamosov moze vy.at.
@anonym_147b27 super, v takých osadách to by bol basavel od rána do večera. Normalna rodina (2+2), kde rodicia pracujú by dostali 2000eur a cigáni koľko? Na každé dieta 500€? Cize za nič by mali viac ako pracujúci?
@anonym_03f536 nie tak, tých 500 eur by dostaval len dospely clovek od 18 rokov bez ohladu na to, ci pracuje alebo nie...to by sa nedostavalo na deti a uz vobec by sa to neodvijalo od poctu deti, takze pre takychto ludi by to bolo praveze nevyhodne...
Inak, mozno by doslo aj na spekulatov, pri systeme jednotnej davky. Nespekulovali by ako vycucat co najviac. Tu je tolko vsemoznych davok.... Uz len tie nemocenske ako boli zneuzivane... Piviem, ze ma boli chrbat a bum, sedim doma... Pri dnesnej diagnostike nerozumiem ako tito moze niekto zneutivat. Dupnem si pred posudkovou a nejdem do roboty, lebo boli... No a vysetrenia OK.
@anonym_f36005 ty váż slová, lebo ti život raz-dva ukáže, ako ťa môže bolieť chrbát a vyšetrenia ok.
@anonym_f36005 ty váż slová, lebo ti život raz-dva ukáže, ako ťa môže bolieť chrbát a vyšetrenia ok.
@anonym_88a600 myslis, ze mna neboli? Boli... A nemam vysetrenia OK. Ale takisto si nedovolim byt doma mesiace...

Komu by štát tie peniaze zobral aby ich mohol každému rozdávať?