Skreslený obraz reality na internete. Sú rodiny naozaj bohaté?
Ahojte, žienky. Často tu čítam, ako sa chválite majetkami, novými autami, dovolenkami, výplatami, prerábkami a celkovo životom, ktorý na internete vyzerá takmer dokonale. Lenže ja mám možno trochu iný pohľad na realitu. Sme pár a na živnosť chodíme po domácnostiach opisovať stavy radiátorov. Áno, sme presne tí, ktorých pustíte dnu, keď máte na vchodových dverách oznam, že sa bude robiť odpočet. A poviem vám jedno, to, čo vidíme za dverami, sa s tým, čo tu často čítam, veľmi často vôbec nezhoduje. A nemyslím tým paneláky sociálne slabších, alebo nejaké extrémne prípady. Myslím úplne bežné byty, úplne bežné rodiny. Nábytok, ktorý je zničený rokmi a niektoré kusy si pamätajú ešte babičky. Omietky, ktoré boli za desiatky rokov iba niekoľkokrát premaľované. Staré dvere, staré okná, staré oblečenie, starý nábytok, televízory, pri ktorých kedysi ešte hrúbka rozhodovala. Koberce z čias socializmu, zničené kuchynské linky, špina, zápach od zvierat, niekde plesnivé steny, niekde deti hrajúce sa v prostredí, ktoré má veľmi ďaleko od toho, čo tu človek bežne vidí na fotkách. Samozrejme, vidíme aj krásne, nové a udržiavané domácnosti a vidíme aj úplné extrémy na opačnej strane. Ale úprimne, vo veľkej väčšine prípadov vidíme úplne obyčajné domácnosti, ktoré by ste podľa toho, čo sa tu píše, vôbec nečakali. A pri rozvedených mamách, ktoré žijú samy s deťmi, je ten rozdiel niekedy ešte výraznejší. Preto sa vás pýtam, naozaj si myslíte, že to, čo sa tu píše, je realita? Že väčšina rodín chodí na dovolenky, zarába nadpriemerne, prerába byty, kupuje nové autá a žije v dokonale zariadených domácnostiach? Lebo my, keď otvoríme dvere a vidíme skutočný život ľudí, máme často úplne iný obraz. Internet je zvláštne miesto. Každý ukazuje to najlepšie, čo má. Novú kuchyňu, dovolenku, auto, výplatu, detskú izbu, darčeky a úspechy. Ale za tými istými dverami často žijú úplne iní ľudia, ktorí majú starý nábytok, staré okná, problémy s peniazmi, neporiadok,,. A práve preto si myslím, že Modrý koník je v tomto dosť skreslený obraz reality. Nie preto, že by tam všetky ženy klamali, ale preto, že málokto sa pochváli tým, čo sa mu nepodarilo, čo si nemôže dovoliť, alebo ako v skutočnosti vyzerá jeho domácnosť. Takže keď tu čítate o všetkých tých dovolenkách, výplatách, nových autách a dokonalých domácnostiach, skúste si niekedy uvedomiť, že realita za dverami je veľmi často úplne iná. My ju totiž vidíme každý deň.
@anonym_480600 tak nehovorim, ze sa nemoze stat, ale nevnimam toto forum tak, ze by to bolo o fotkach a o chvale. Praveze moznost anonymity nam dovoluje ostat celkom uprimnymi a autentickymi.
@lindusss2016 Ja nepisem, ze sa to deje len tu, pisem skor vseobecne. NIe vsetko, co je na nete je aj pravda.
@lindusss2016 Ja nepisem, ze sa to deje len tu, pisem skor vseobecne. NIe vsetko, co je na nete je aj pravda.
@anonym_480600 ale ved iste, s tym suhlasim.
Nemozes brat internet za realitu, pretoze ludia neukazuju zvacsa stary nabytok plesnive steny a bordel v byte. Je dolezite si uvedomit, ze aj tie nablyskane domacnosti, auta atd., naozaj nema kazdy zdaleka. A ze aj za takymi krasnymi vecami sa skryvaju bezne zivoty ludi, ktori mozu mat sice vsetko, ale v skutocnosti clovek nema naozaj vsetko. Ludia aj ked ten majetok maju, casto riesia mnohe sr…y ako aj ti chudobensji. Choroby, vztahy, rodinne starosti, starosti v praci, smutok, cokolvek. Proste taky je zivot, hore dole. Ale ano, nemam ani jednych znamych co maju doma stary nabytok a len velmi mizive percento su to ludia co si to nemozu dovolit. Keby si k nam prisla domov neplanovane, asi najdes prevadzkovy neporiadok a pomyslela by si si co ja viem co. Stary nabytok nemame, ale ani novy, kuchyna uz co to ma za sebou. Ale za to mame rodinny dom, krasny novy, dve auta z toho jedno luxusne, investicne byty a dalej nepokracujem, nasi znami maju zvacsa este viac. Treba to ludom dopriat. Ved ked vidis len tie stavby, domy, tie auta, musi to byt jasne ze ludia su taki aj taki. Co maju aj co nemaju. Alebo maju menej. Nie su ani jedni horsi lepsi. Akurat mozno sikovnejsi, mozno vela makali, mozno zdedili, mali stastie, cokolvek.
Myslela som si, ze ludia najma dospeli uz davno poznaju internetovu realitu, ved socialne siete tu nie su par dni…
Ale zase dodam, ze mam kamosky ku ktorym prides hocikedy a nadherne byty domy vylizane 24/7.
Problemom su v skutocnosti ludia ako ty. Prebehnes si par domacnosti, precitas par diskusii na MK, kde pod ruskom anonymity prispeje par prispievateliek, ze sa maju nad pomery… pritom su mozno v minorite a ta majorita sa radsej neozve, lebo sa niet cim chvalit. Problem je nie v tom, ze sa ma niekto nadpriemerne alebo ze niekto trie biedu, ale prave to, ze uplne nereprezentativnu vzorku beries ako mienkotvornu. To, ze obehas povedzme 2000 domacnosti je z hladiska statistiky absolutne nic..
@lindusss2016 Tu na MK tiez jedna davala fotky z dovolenky, pritom ta fotka bola vzata zo stranky hotela. Takze tak.
@anonym_480600 na co je toto dobre,takto odrbavat s dovolenkami,nechapem.Ved ked som nebola nikde,tak nic davat nebudem,ked som bola a chcem tak dam.Tiez mam v profile fotky z Turecka,ale skor tie pekne z najvyssieho miesta z toboganov fotene,v skupine som dala aj od nas par fotiek.
Na co je toto dobre??Alebo sa minuly rok,tu zhrozene pozastavovali nad dovolenkou za 7000eur,no Turecko nas vyslo viac ako 9000eur,buduci rok to uz bude nad 10tisic.Je nas vela,deti uz velke tak uz bude 6 dospelych a 3 deti,tak je jasne,ze dovolenka pre tolkych nevyjde ako v juni,ci v oktobri a pre 2.
Ja som poznala takych pozerov, viacerych, co sa hrali na to, kolko maju penazi, co si mozu dovolit a skoncili s tisicovymi dlhmi kde sa pozries. Jedna dvojica co so mnou zila v UK, tak oni prosim pekne vsetky prachy utracali na somariny, znackove oblecenie a pod. a potom suche chleby jedli. Ale na socialnych sietach to boli najvacsi krali, vianocny stromcek po vrch obsypany okolo balickami, dlhy take, ze jemu banka zobrala byt na Slovensku co mal. Lebo museli ukazovat, ze na vsetko maju. Dovolenky za tisice, kazde dva roky nove auto. Toto ukazovali navonok a v skutocnosti to boli financne negramotni jedinci. Len sa potrebovali ukazovat pred ostatnymi, aj ked to nikoho nezaujimalo.

@lindusss2016 Tu na MK tiez jedna davala fotky z dovolenky, pritom ta fotka bola vzata zo stranky hotela. Takze tak.
@anonym_480600 tak nehovorim, ze sa nemoze stat, ale nevnimam toto forum tak, ze by to bolo o fotkach a o chvale. Praveze moznost anonymity nam dovoluje ostat celkom uprimnymi a autentickymi.