Skreslený obraz reality na internete. Sú rodiny naozaj bohaté?
Ahojte, žienky. Často tu čítam, ako sa chválite majetkami, novými autami, dovolenkami, výplatami, prerábkami a celkovo životom, ktorý na internete vyzerá takmer dokonale. Lenže ja mám možno trochu iný pohľad na realitu. Sme pár a na živnosť chodíme po domácnostiach opisovať stavy radiátorov. Áno, sme presne tí, ktorých pustíte dnu, keď máte na vchodových dverách oznam, že sa bude robiť odpočet. A poviem vám jedno, to, čo vidíme za dverami, sa s tým, čo tu často čítam, veľmi často vôbec nezhoduje. A nemyslím tým paneláky sociálne slabších, alebo nejaké extrémne prípady. Myslím úplne bežné byty, úplne bežné rodiny. Nábytok, ktorý je zničený rokmi a niektoré kusy si pamätajú ešte babičky. Omietky, ktoré boli za desiatky rokov iba niekoľkokrát premaľované. Staré dvere, staré okná, staré oblečenie, starý nábytok, televízory, pri ktorých kedysi ešte hrúbka rozhodovala. Koberce z čias socializmu, zničené kuchynské linky, špina, zápach od zvierat, niekde plesnivé steny, niekde deti hrajúce sa v prostredí, ktoré má veľmi ďaleko od toho, čo tu človek bežne vidí na fotkách. Samozrejme, vidíme aj krásne, nové a udržiavané domácnosti a vidíme aj úplné extrémy na opačnej strane. Ale úprimne, vo veľkej väčšine prípadov vidíme úplne obyčajné domácnosti, ktoré by ste podľa toho, čo sa tu píše, vôbec nečakali. A pri rozvedených mamách, ktoré žijú samy s deťmi, je ten rozdiel niekedy ešte výraznejší. Preto sa vás pýtam, naozaj si myslíte, že to, čo sa tu píše, je realita? Že väčšina rodín chodí na dovolenky, zarába nadpriemerne, prerába byty, kupuje nové autá a žije v dokonale zariadených domácnostiach? Lebo my, keď otvoríme dvere a vidíme skutočný život ľudí, máme často úplne iný obraz. Internet je zvláštne miesto. Každý ukazuje to najlepšie, čo má. Novú kuchyňu, dovolenku, auto, výplatu, detskú izbu, darčeky a úspechy. Ale za tými istými dverami často žijú úplne iní ľudia, ktorí majú starý nábytok, staré okná, problémy s peniazmi, neporiadok,,. A práve preto si myslím, že Modrý koník je v tomto dosť skreslený obraz reality. Nie preto, že by tam všetky ženy klamali, ale preto, že málokto sa pochváli tým, čo sa mu nepodarilo, čo si nemôže dovoliť, alebo ako v skutočnosti vyzerá jeho domácnosť. Takže keď tu čítate o všetkých tých dovolenkách, výplatách, nových autách a dokonalých domácnostiach, skúste si niekedy uvedomiť, že realita za dverami je veľmi často úplne iná. My ju totiž vidíme každý deň.
@anonym_480600 tak nehovorim, ze sa nemoze stat, ale nevnimam toto forum tak, ze by to bolo o fotkach a o chvale. Praveze moznost anonymity nam dovoluje ostat celkom uprimnymi a autentickymi.
@lindusss2016 Ja nepisem, ze sa to deje len tu, pisem skor vseobecne. NIe vsetko, co je na nete je aj pravda.
@lindusss2016 Ja nepisem, ze sa to deje len tu, pisem skor vseobecne. NIe vsetko, co je na nete je aj pravda.
@anonym_480600 ale ved iste, s tym suhlasim.
Nemozes brat internet za realitu, pretoze ludia neukazuju zvacsa stary nabytok plesnive steny a bordel v byte. Je dolezite si uvedomit, ze aj tie nablyskane domacnosti, auta atd., naozaj nema kazdy zdaleka. A ze aj za takymi krasnymi vecami sa skryvaju bezne zivoty ludi, ktori mozu mat sice vsetko, ale v skutocnosti clovek nema naozaj vsetko. Ludia aj ked ten majetok maju, casto riesia mnohe sr…y ako aj ti chudobensji. Choroby, vztahy, rodinne starosti, starosti v praci, smutok, cokolvek. Proste taky je zivot, hore dole. Ale ano, nemam ani jednych znamych co maju doma stary nabytok a len velmi mizive percento su to ludia co si to nemozu dovolit. Keby si k nam prisla domov neplanovane, asi najdes prevadzkovy neporiadok a pomyslela by si si co ja viem co. Stary nabytok nemame, ale ani novy, kuchyna uz co to ma za sebou. Ale za to mame rodinny dom, krasny novy, dve auta z toho jedno luxusne, investicne byty a dalej nepokracujem, nasi znami maju zvacsa este viac. Treba to ludom dopriat. Ved ked vidis len tie stavby, domy, tie auta, musi to byt jasne ze ludia su taki aj taki. Co maju aj co nemaju. Alebo maju menej. Nie su ani jedni horsi lepsi. Akurat mozno sikovnejsi, mozno vela makali, mozno zdedili, mali stastie, cokolvek.
Myslela som si, ze ludia najma dospeli uz davno poznaju internetovu realitu, ved socialne siete tu nie su par dni…
Ale zase dodam, ze mam kamosky ku ktorym prides hocikedy a nadherne byty domy vylizane 24/7.
Problemom su v skutocnosti ludia ako ty. Prebehnes si par domacnosti, precitas par diskusii na MK, kde pod ruskom anonymity prispeje par prispievateliek, ze sa maju nad pomery… pritom su mozno v minorite a ta majorita sa radsej neozve, lebo sa niet cim chvalit. Problem je nie v tom, ze sa ma niekto nadpriemerne alebo ze niekto trie biedu, ale prave to, ze uplne nereprezentativnu vzorku beries ako mienkotvornu. To, ze obehas povedzme 2000 domacnosti je z hladiska statistiky absolutne nic..
@lindusss2016 Tu na MK tiez jedna davala fotky z dovolenky, pritom ta fotka bola vzata zo stranky hotela. Takze tak.
@anonym_480600 na co je toto dobre,takto odrbavat s dovolenkami,nechapem.Ved ked som nebola nikde,tak nic davat nebudem,ked som bola a chcem tak dam.Tiez mam v profile fotky z Turecka,ale skor tie pekne z najvyssieho miesta z toboganov fotene,v skupine som dala aj od nas par fotiek.
Na co je toto dobre??Alebo sa minuly rok,tu zhrozene pozastavovali nad dovolenkou za 7000eur,no Turecko nas vyslo viac ako 9000eur,buduci rok to uz bude nad 10tisic.Je nas vela,deti uz velke tak uz bude 6 dospelych a 3 deti,tak je jasne,ze dovolenka pre tolkych nevyjde ako v juni,ci v oktobri a pre 2.
Ja som poznala takych pozerov, viacerych, co sa hrali na to, kolko maju penazi, co si mozu dovolit a skoncili s tisicovymi dlhmi kde sa pozries. Jedna dvojica co so mnou zila v UK, tak oni prosim pekne vsetky prachy utracali na somariny, znackove oblecenie a pod. a potom suche chleby jedli. Ale na socialnych sietach to boli najvacsi krali, vianocny stromcek po vrch obsypany okolo balickami, dlhy take, ze jemu banka zobrala byt na Slovensku co mal. Lebo museli ukazovat, ze na vsetko maju. Dovolenky za tisice, kazde dva roky nove auto. Toto ukazovali navonok a v skutocnosti to boli financne negramotni jedinci. Len sa potrebovali ukazovat pred ostatnymi, aj ked to nikoho nezaujimalo.
To že má niekto starší nábytok alebo na prvý pohľad vyzerá byť byt nie draho či najmodernejšie zariadeny, nevypovedá nič o hodnote daných veci v ňom. A rovnako okazalost či posledná móda neznamená automaticky, že je byť hodnotné zariadený. A to všetko sa nevylučuje s tým, kto má ake a koľko áut. Ani to či ide ide raz alebo 5x na dovolenku.
Poznám rodinu, kde obaja zarábajú nadštandard a teda majú doma poobijany nábytok aj steny popísané. Keby vojdes ku nim tak si na prvý pohľad myslíš ,že zarábajú minimálnu mzdu. Ale majú štyri malé deti, takže nemajú potrebu investovať do interiéru a potom okrikovat deti aby len sedeli a nič nerobili.
Každý má prioríty niekde. A chvalabohu, že ku nám žiaden človek,ktorý má ísť niečo odpísať a pritom zrontgenuje celý byt nechodí.
@sense áno, mám síce len 1 dieťa, ale nábytok obnovím, až keď vyrastie/sa odsťahuje, teraz by to bolo kontraproduktívne. A naviac si myslím, že nábytok má vydržať aj polstoročie, nie pár rokov.
@sense áno, mám síce len 1 dieťa, ale nábytok obnovím, až keď vyrastie/sa odsťahuje, teraz by to bolo kontraproduktívne. A naviac si myslím, že nábytok má vydržať aj polstoročie, nie pár rokov.
@letfenixa presne tak, takze autorka zbytocne posudzuje ľudí na zaklade tych par minut co stravi v tom byte.
Ale vy nechápete, čo píšem. Ono to ozaj je tak, že ako sa prechádzame vašimi izbami spolu s vami, keď to nezanechá žiaden dojem, tak je to normálne bývanie. Niekedy sa objaví "aha, aké krásne", ale to iba u mladých rodín, ktoré sa práve nasťahovali. No z veľmi veľkej časti, výrazne viac ako polovica, je to zlé, zlé, zlé. Niekedy až do miery, že si poviete. "Wau, otras.... Ako takto môžu žiť?" A rôzne zvieratá, mačky, psy, hlavne ak majú mačky a smrdia mačacie záchody po celom byte. Plesne... no hrôza. Niekedy sa iba na seba pozrieme a už vieme, čo si ten druhý myslí. Často prejdeme 200 bytov na bežnom sídlisku a ani jeden nevyzerá tak, ako tu opisujete.
Je to prirodzene, ze ludia sa na socialnych sietach podelia radsej s tym, z coho maju radost, t.j. novou izbou, niecim novym, co sa im podarilo. A na forkach aj to stare vyzera lepsie.
Necitala som este diskusiu, ale dakujem za prispevk. Pomaha si uvedomit, ze za dverami sa mnoho skryva, mozno nova detska izba na ukor spalne, alebo nova kuchynska linka na ukor dovolenky, ci neprerobeny byt, ale ciste, stastne, mudre deti plne zazitkov 🙂 Jasne, ze na socialnych sietach sa radsej pridaju fotky stastnych deti s krasnym pozadim, nez stastne deti hrajuce sa na starom konerci 🙂 Dovolenka je oddych, zmena prostredia, foti sa aj na zachovanie spomienkk. Tiez vyberame miesta, ktore sa nam pacia, nefotime sa napr. s preplnenym odpadkovym kosom 🙂 Ludia hladaju krasu, najma, ked ziju " obycajne". A aj z obycajneho (aj neporiadku) sa da vycitit teplo domova, alebo napatu, neprivetivu atmosferu.
Ale vy nechápete, čo píšem. Ono to ozaj je tak, že ako sa prechádzame vašimi izbami spolu s vami, keď to nezanechá žiaden dojem, tak je to normálne bývanie. Niekedy sa objaví "aha, aké krásne", ale to iba u mladých rodín, ktoré sa práve nasťahovali. No z veľmi veľkej časti, výrazne viac ako polovica, je to zlé, zlé, zlé. Niekedy až do miery, že si poviete. "Wau, otras.... Ako takto môžu žiť?" A rôzne zvieratá, mačky, psy, hlavne ak majú mačky a smrdia mačacie záchody po celom byte. Plesne... no hrôza. Niekedy sa iba na seba pozrieme a už vieme, čo si ten druhý myslí. Často prejdeme 200 bytov na bežnom sídlisku a ani jeden nevyzerá tak, ako tu opisujete.
@anonym_autor ale prosim ta každému je jedno aký ma kto byt a aký nábytok
Zvierata zanechávajú pach a ,že to tebe vadí je tvoja vec ,ty tam nebývaš
@anonym_autor no ved ano, realita je inde. Lenze sem nechodia nemajetni vyplakavat, lebo dostanu vynadane, ze su neambiciozni neschopaci. A toto sa nikomu nechce pocuvat, lebo s tym aj tak nevedia nic urobit.
@anonym_0e088d presne. A hlavne, ti emenej majetne mamicky chodia z prace do prace, aby zaplatili najom, uzivili deti, nemaju cas vypisovat na MK. Az ked maju realny problem a nevedia kudy- kam, a niekto im poradi toto forum.
Neuveritelne... Uz by som nikoho takeho ako ty do bytu nevpustila. A nie preto, ze nemam luxusny byt, ale preto, ze TY zo svojej pozicie absolutne nemas pravo to tu takto verejne vypisovat a hadzat vsetkych do jedneho vreca.
Navyse, nahlasila by som taketo ohovaranie tvojmu zamestnavatelivi.
Ale kedze si anonym, da sa to len cez policiu a potom cez IP adresu. Nehorazne ako si takto dovolujes ohovarat.
@anonym_69a074 podla mna to nie je ohovaranie
@anonym_autor Si tu ako anonym, tak nám sem hoď fotky tvojej krásnej, novej, čistej domácnosti bez zvierat.
Kvôli svojej práci som prešla množstvom domácností a nikdy mi nenapadlo riešiť, či majú upratané, riešiť vkusný či nevkusný, starý, nový nábytok. Občas som si povedala WOW v domácnostiach top bohatých ľudí. Ale nikdy, skutočne nikdy som neriešila, či má niekto chlpy od mačky, psa na pohovke, zemi.
A už absolútne nechápem, čo to má vôbec spoločné s dovolenkami a spokojnými deťmi a rodinami.
Keď nemám nový nábytok a v dome mi beha pes, mačka a iné zvieratá, nemôžeme cestovať, pripadne chodiť len stanovať k potoku?
Si objavila teplu vodu… kolko ludi tu aktivne prispieva? Dokola ti isti. To nie je ziadna vzorka. Ale samozrejme ze su ludia bohati aj chudobni, no ti sa sotva budu chvalit. Cim aj?
@anonym_autor no, s tym smradom po zvieratach. Clovek si skor zapamata to, co sa vymyka z priemeru. Teda negativne pocity zo smradu, alebo tie wau pekne byty. A po precitani diskusie. Asi naozaj sa pohybujete v oblasti s menej udrziavanymi bytmi, pretoze aj u nas su merace na radiatoroch s dialkovym odpoctom, tiez mnohe nove/prerobene byty maju vlastne kurenie.
Aj tak vdaka za tvoj prispevok 🙂
Problemom su v skutocnosti ludia ako ty. Prebehnes si par domacnosti, precitas par diskusii na MK, kde pod ruskom anonymity prispeje par prispievateliek, ze sa maju nad pomery… pritom su mozno v minorite a ta majorita sa radsej neozve, lebo sa niet cim chvalit. Problem je nie v tom, ze sa ma niekto nadpriemerne alebo ze niekto trie biedu, ale prave to, ze uplne nereprezentativnu vzorku beries ako mienkotvornu. To, ze obehas povedzme 2000 domacnosti je z hladiska statistiky absolutne nic..
@anonym_ffbb02 a hlavne pobeha byty s radiatormi. Moderne uz maju podlahove kurenie, neobeha domy, kedze na Slovensku zije viac ludi v domoch mez panelakoch. Vzorka je naozaj nereprezentativna. Navyse my uz tiez mame merace na dialku.
Autorka v akom meste sa pohybujete?
@anonym_autor uplne rozumiem, co pises. Neviem preco tvoj prispevok tak niekoho rozhorcuje. Ved ked sa niekto o zvierata stara, nema smrad.
Sice, ked sme mali morca, ja som ten pach v lete citila neustale, aj ked bolo cerstvo "vykupane" 😃 (Samozrejme, nie v celom byte) No co nespravime pre deti 😉
@anonym_autor internet toho znesie strašne veľa. Vid belohorcova , gregusova ako boli mega stastne na tom nete a zrazu? A najnovšie aj naša ivka
@anonym_autor portal MK ma par stoviek registrovanych po-uzivatelov, pracujucich je vyse 2 000 000, aj keby vsetci ty ktory su na MK registrovany by mali majetky ako hrom, stale to nie je a nebude ziadna prierazna vzorka teda realita je taka, ze uz vyse 1 000 000 ludi na Slovensku zije pod hranicou chudoby, su to overene fakty a daju sa lahko dohladat, toto cislo naviac stupa, najviac sa mi paci ako ludia posudzuju bohatstvo ludi na zaklade plnych kosikov, ale keby do nich poriadne nazreli, uvidia tam najlacnejsie potraviny, vodu a alkohol, rovnako elektronika, dnes ma smartphone kazdy rom v osade, su lacnejsie ako potraviny, co sa tyka dovoleniek, aj z minimalnej mzdy si vies na nu nasporit, sice to trva roky ale da sa, dnes je letenka lacnejsia ako dat si urobit jednu bielu plombu u zubara.
My sme kúpili starší RD a už bývame tu päť rokov, no stále niečo prerabame skrášľujeme kupujeme do domu. Tiež sa mi vysmievala známa že ako hnusne to tu vyzerá, to tu bola na začiatku odvtedy už veľa veci sa pozmenilo. No hold nie každý má na novostavbu. Zarábame spolu 2500 eur a z toho gazdujeme, máme 2 autá, nechodíme na dovolenky k moru. Máme radšej hory a prírodu, deťom nič nechýba. My sme spokojný, ostatný nech si myslia čo chcú.
No neviem, podľa mňa pravdu nemáš. Môžeš prísť do mladej rodiny čo prišli do holého bytu a áno majú moderne vyzerajúci lacný papierový nábytok a sedačku za 200 eur lebo potrebujú niekde sedieť, ale reálne nemajú na konci mesiaca na chlieb a majú problém kúpiť si vec za 20 eur. A môžeš prísť do rodiny v strednom veku čo má odrastené deti samostatné už a peňazí majú kedže obaja sú na vrchole kariéry a majú slušné príjmy, ale proste kúpili kvalitnejší nábytok a síce nie je moderný už lebo má 20 rokov, ale peňazí majú veľa... To fakt treba meniť nábytok každých 5 rokov aby taký ľudia ako ty nemali problém že niekde prídu a je tam nemoderný nábytok? Ekológia nič ti nevraví? Ja som trocha Monk, otlčený nábytok neznesiem to mením, ale zase ak je nábytok v top stave musím ho vymeniť len preto že tento dekor dreva nie je teraz už moderný?
@anonym_autor ved to je to, na beznom sidlisku, nechodite do novych stvrti, kde jeden dom stoji okolo 300 000 -500 000 alebo aj viac podla lokality a dnes je vela aj takychto ludi predsa.
Neuveritelne... Uz by som nikoho takeho ako ty do bytu nevpustila. A nie preto, ze nemam luxusny byt, ale preto, ze TY zo svojej pozicie absolutne nemas pravo to tu takto verejne vypisovat a hadzat vsetkych do jedneho vreca.
Navyse, nahlasila by som taketo ohovaranie tvojmu zamestnavatelivi.
Ale kedze si anonym, da sa to len cez policiu a potom cez IP adresu. Nehorazne ako si takto dovolujes ohovarat.
@anonym_69a074 Kroť sa, však píše vo všeobecnosti svoje postrehy, nikoho nemenuje.....čii ty si sa spoznala?🙂

@lindusss2016 Tu na MK tiez jedna davala fotky z dovolenky, pritom ta fotka bola vzata zo stranky hotela. Takze tak.
@anonym_480600 tak nehovorim, ze sa nemoze stat, ale nevnimam toto forum tak, ze by to bolo o fotkach a o chvale. Praveze moznost anonymity nam dovoluje ostat celkom uprimnymi a autentickymi.