Spomienky na fyzické tresty v školách. Aké sú vaše?
Idú akurát Pani Kluci v telke, tak som si zaspomínala na moje detstvo a teda som pomerne mladá, ale pamatam si ako nás od škôlky učiteľky bili v škôlke nie až tak, Max rukou raz za čas ale v škole od prvej do 9 triedy to bolo dosť rodeo ...
Za mňa si nespomínam na tresty, ale za to tento rok v škôlke posielajú pred celou triedou aj 2r. dieťa v škôlke do kúta...
@anonym_4ec65d to vaaazne ? Preboha by som ich nahlásila za to, a ako to riešite teda ? ....to by malo patriť takéto výchovné metódy do 18 storočia a nie tu :(
@anonym_autor Som ročník 1986 - nič také som nezažila. Ale z pozície učiteľky, teraz sa len zamyslene pozreš na žiaka, už vypisujú rodičia, chcú sa stretnúť, že na ňom sedíš. Hrozná doba. Teraz je vždy v práve žiak a rodič, nie učiteľ. Učiteľ môže za zlé známky žiakov, nie slabá príprava žiaka. Taká je doba.
ucitelka v prvej triede mala palicku, ktorou bila deti po prstoch a palicu na bitie po chrbte. nemala problem dat pohlavok, facku. bolo nas v triede 36 deti. na druhom stupni sme mali triedneho, ktory hadzal kriedy, kluce aj spoluziakov tahal za usi. nadavky neboli nicim vynimocnym- hlavne sa usli detom, ktorym nesla matika. bol to prvotriedny nervak. ..dalsi bol stale opity telocvikar, ktoreho nakoniec vyhodili.inak boli ucitelky fajn, mile, pozorne....
@anonym_autor Som narodená v tomto tisícročí, ale na prvom stupni som mala starú učiteľku. A táto učiteľka si nevedela rady s mojim spolužiakom, tak si doniesla lepiacu pásku a prilepila ho o stoličku tak, že nevedel hýbať rukami ani nohami. Nakoniec mu prelepila ústa. Vôbec neviem, či a ako to riešili rodičia toho môjho spolužiaka.
@d_ivana Hrozné, no len na druhej strane čo s takými žiakmi čo fakt si s nimi neporadí ani skúsený učiteľ a sú ako odtrhnuté z reťaze? Proste v práci ak sa nevieš správať ťa vedia vylúčiť, aj zo škôlky sa dá dieťa vylúčiť ak to nejde, ale čo so žiakom čo si plní povinnú školskú dochádzku? Toto nie je vôbec domyslené, lebo trpia to učitelia, trpí to celá trieda ktorá kvôli tomu má horšie podmienky na vzdelávanie a tomu žiakovi sa nestane nič ani jeho rodičom...
@d_ivana Hrozné, no len na druhej strane čo s takými žiakmi čo fakt si s nimi neporadí ani skúsený učiteľ a sú ako odtrhnuté z reťaze? Proste v práci ak sa nevieš správať ťa vedia vylúčiť, aj zo škôlky sa dá dieťa vylúčiť ak to nejde, ale čo so žiakom čo si plní povinnú školskú dochádzku? Toto nie je vôbec domyslené, lebo trpia to učitelia, trpí to celá trieda ktorá kvôli tomu má horšie podmienky na vzdelávanie a tomu žiakovi sa nestane nič ani jeho rodičom...
@marsmykkok nemozes porovnavat pracu a skolu. V praci si dobrovolne, v skole nie. Toto je uplne klucova vec, nad ktorou sa akosi nik nezamysla.. Niektore deti proste v skole byt nechcu. Ak by sa na to takto pozerali aj ti ucitelia, tak im dojde, ze ak by ich teraz niekto zavrel na 10+ rokov niekam, kde byt nechce, ale musi a nema uniku, tak by sa tiez mozno nespravali uplne ukazkovo a spravili by vsetko preto, aby to dali akokolvek najavo.. Tie problemove deti castokrat trpia v skole a davaju to najavo prave svojim spravanim, lebo ako inak to maju spravit? Neviem, preco si vsetci myslia, ze deti nutne musia milovat skolu a byt vdacne, ze tam mozu byt? Ja ak by ma teraz nutil niekto sediet kazdy den v skole, kde ma to nebavi, tak asi sa zblaznim..
Ja som ročník 1995 a tiež si pamätám fyzické tresty spolužiakov bil starší telocvikár,buď povedal poď sem dám ti orech celej sili mu z vrchu klopal na hlavu tri krát alebo švihadlom po krížoch im dával. A to za takú blbosť keď povedali že nevládzem. On si myslel že telesná je vojenský výcvik aj nám teda dával také cviky kačičky sme chodili aj 15 mimut v kuse napr 😂🙏🏻 vždy nám ešte neprešla svalovka kým sme mali ďalší telocvik.
@marsmykkok nemozes porovnavat pracu a skolu. V praci si dobrovolne, v skole nie. Toto je uplne klucova vec, nad ktorou sa akosi nik nezamysla.. Niektore deti proste v skole byt nechcu. Ak by sa na to takto pozerali aj ti ucitelia, tak im dojde, ze ak by ich teraz niekto zavrel na 10+ rokov niekam, kde byt nechce, ale musi a nema uniku, tak by sa tiez mozno nespravali uplne ukazkovo a spravili by vsetko preto, aby to dali akokolvek najavo.. Tie problemove deti castokrat trpia v skole a davaju to najavo prave svojim spravanim, lebo ako inak to maju spravit? Neviem, preco si vsetci myslia, ze deti nutne musia milovat skolu a byt vdacne, ze tam mozu byt? Ja ak by ma teraz nutil niekto sediet kazdy den v skole, kde ma to nebavi, tak asi sa zblaznim..
@akvi Drvivá väčšina ľudí chodí do práce lebo musí-potrebuje na prežitie peniaze, málokoho práca baví. Ako určite život nie je len o tom že robíme čo nás baví, život je aj o povinnostiach. A povinnosť dieťaťa je proste chodiť do školy či sa mu škola páči alebo nie. Určite väčšine detí sa nepáči (tak ako väčšine dospelých sa nepáči chodiť do práce) ale to neznamená že majú právo sa správať ako odtrhnuté z reťaze. A sú deti, čo proste sa udržia na uzde aj ak ich škola nebaví. Ak sa nejaké dieťa nevie správať je to problém výchovy alebo podmienok v rodine. Možno keby boli nejaké postihy na rodičov vedeli by si deti upratať, samozrejme hovorím teraz o zdravých deťoch, nie napríklad o deťoch s poruchou autistického spektra.
@anonym_4ec65d to vaaazne ? Preboha by som ich nahlásila za to, a ako to riešite teda ? ....to by malo patriť takéto výchovné metódy do 18 storočia a nie tu :(
@anonym_autor bola som za učiteľkou a povedala som jej že to bolo posledný krát, lebo deti dám do inej školky. Však malého chceli oni ako 2rocneho a ešte tak nechápe, keď je v triede aj s 5-6r. To mi povedala moja malá, lebo sú spolu v jednej triede. Inak by som sa to nemala ako dozvedieť.
@anonym_autor ročník 81, Petržalka. Nespomínam si, že by nás bili. Občas nejakému učiteľovi uleteli nervy, tak trebárs hodil kriedu, postavil do kúta, dal za trest dú navyše, alebo 5minútovku, alebo tak. Bitie si ale nepamätám.
Ja som 1977 , na hodinách telesné tresty ani nie, skôr po nás hodili kriedu, alebo špongiu.
Bol jeden premotivovaný starší telocvikár, ten skôr na chalanov bol vysadený, ak niekto behal na chodbe chalan vedel mu poriadnu vylepiť, to som videla aj ako slzičky vyhrkli. Potom ho chalani dostali v 7 ročníku na telesnej ročník 1989/90 ten ich driloval , náatupy, hádzal po nich lopty, ak pri náatupe nestál na čiare stúpal im na nohy. A zabudnutý úbor bol ponižujúci trest
A ešte si spomínam bol rozdielny prístup k žiakom od rôznych učitelov. Ak niekoho rodič niečo vedel zaeiadiť bol žiak pečený varený!
Za mňa si nespomínam na tresty, ale za to tento rok v škôlke posielajú pred celou triedou aj 2r. dieťa v škôlke do kúta...
@anonym_4ec65d 2-ročné dieťa do škôlky nepatrí a do štátnej ho v tomto veku ani nevezmú. Ale dobrý pokus zas uraziť učiteľky. Už dávno to tu nebolo.
Chodila som na zš v rokoch 1991 až 2000, jediný raz a to v deviatej triede som dostala pravítkom po dlani, aj s jedným spolužiakom. V učebni hudobnej výchovy nám učiteľka jasne povedala, že sa nemáme dotýkať klavíra, kým nebude pár minút v triede. Neuposlúchli sme. Samozrejme klavír počula, potom sa celej triede vyhrážala, že ak sa nepriznáme, ostaneme celá trieda po škole. Tak sme sa priznali a vyslúžili sme si štípanec pravítkom po dlaniach. Nijako ma to nepoznačilo. Nepamätám si, že by ostatní dostávali nejaké fyzické tresty počas ZŠ.
@anonym_93d63d Bijes svoje deti?
Som rok narodenia 1977 a v prvej triede aj druhej sme dostavali po prstoch pravitkami, vypalovanou varechou, za nic vlastne. Lebo sme nepisali krasopisne, rodicia neboli v KSC, triedne nevhodny povod, pripadne sme nenosili ucitelkam darceky zo zapadu alebo z Madarska. S velkou oblubou na nas vsetkych zalovala, ked nas mala strazit top oblubenkyna nasej vtedajsej ucitelky, dnes slovenska herecka. Ta bola milacikom vsetkych, takze my ostatni sme dostavali len preto, ze ona povedala.
Neskor som dostala facku od slovencinarky, ze som si zabudla doniest citatelsky dennik. Bola z toho velka kauza, lebo sa do toho obuli cudzi rodicia, co to spoluziaci doma povedali (ja nie) a skoro som bola vylucena zo ZS. Neurobila som nic. Kedze som bola dobra ziacka, tak sa mi mstila tak, ze ma naschval vyvolavala a zvysok ZS som tak nejak pretrpela.
@anonym_f68cb5 Si anonym, povedz, o ktorú herečku ide. 😅
Pamatam si, ze niektori starsi ucitelia/ucitelky fackovali chalanov. A niektori po nas strasne kricali. Ja som patrila medzi vybornych ziakov, tak som bola usetrena od fyzickych trestov, ale niektorych spoluziakov mlatili riadne. A ked som bola druhacka, mali sme ucitelku, ktorej sme sa strasne bali, hrozne kricala. Kazde rano ma bolelo brucho, ked som mala ist do skoly, napriek tomu, ze konkretne na mna nekricala. Cez prazdniny umrela, no, co vam poviem, ulavilo sa nam asi celej triede. 80-te roky.
@anonym_93d63d Bijes svoje deti?
@anonym_99c5a2 nie, preco? Mala by som ich bit, ked som dostala raz po ruke pravitkom v skole? Dostavala som doma vacsie bitky, aj po tvari ked mi nesla matematika, napriek tomu svoje deti nebijem ani som nikdy nebila. A to boli situacie, kedy by si boli zasluzili.
@anonym_autor ja som ročník 1963 a teraz to poviem 1x. V 7.ročníku na matematike ma spolužiačka sediaca za mnou poklopkala po pleci, tak som sa otočila. Zbadala to učiteľka a musela som vstať, strelila mi cez ucho riadnu facku a vrieskala na mňa. Hneď mi dala nejaký príklad, lenže ja som cítila len tú facku a akú hanbu mi urobila. A vtedy sa mi to stalo že darmo sa rozkrikovala, ja som jej nič nerozumela. Môj mozog ako keby sa uzavrel. Veľmi som sa cítila ponížená. A odvtedy až do teraz mám s tým problém keď mám niečo rýchlo vypočítať, tak ten istý pocit. V kľude doma s tým nemám problém len na verejnosti. Nikomu som to nepovedala ani doma, bola by som dostala ďalšiu facku, lebo mi vždy bolo zdôrazňované že čo povie učiteľ tak to tak musí byť. Asi som mala ísť ku psychológovi, lenže v tej dobe som sa to nikomu neopovážila povedať. A ináč mali sme učiteľku ktorá trestala trstenicou tak že si musel spojiť prsty na ruke a tak trepla. A nezabudnem na spolužiačku ktorá sa od strachu pomočila pri tabuli, chúďa. Tak ti ďakujem milý autor že som to mohla povedať takto ,,verejne"
@marsmykkok Škoda, že je tá povinná školská dochádzka, chúdence deti trpia. Radšej keby mohli pracovať pol dňa za smiešny peniaz (ako deti často pracujú v krajinách tretieho sveta).
@marsmykkok Škoda, že je tá povinná školská dochádzka, chúdence deti trpia. Radšej keby mohli pracovať pol dňa za smiešny peniaz (ako deti často pracujú v krajinách tretieho sveta).
@d_ivana Asi tak, pričom je super že sa deti môžu zadarmo vzdelávať a získať vedomosti. Hoci áno, nie je to niekedy zábavné, ale taký je život... Však ani zuby umývať nie je zábava, tak teraz sa nemusia nech zhnijú? Ani doma upratovať nie je zábava tak na čo upratovať, nech sú doma šváby podľa takej logiky ako majú niektoré...
Ročník 1979. Na ZŠ som nastúpila v 1986. Pamätám si pani učiteľku mala nás v 1. , 2. Ročník ZŠ keď som nemala pomôcku na vyučovanie konkrétne špongiu na výtvarnú.. tresty ukazovátkom na tabuľu po prstoch a museli sme prísť dopredu,. prehnúť sa cez prvú lavicu a tým dreveným ukazovatkom sme dostali na zadok.
Doteraz si to pamätám. Potom už ďalšie pani učiteľky boli super a fyzické tresty som nezažila.
A túto konkrétnu pani učiteľku som o 30 rokov stretla chodili sme pravidelne asi pol roka spolu na zumbu.. bolo to totiž na tej základnej škole, kde som chodila a ona tam dovtedy učila..dokonca si pamätala moje meno.a pamätala si ma.ona sa celkom potešila že ma.vidi,..no ja až tak nie 🤪🙈🤷
Ja som nastúpila 1995, mali sme prvé 2 ročníky starú učiteľku čo potom išla na dôchodok, ale bola zlatá, fakt veľmi ľudská učiteľka, chápavá. Za to prváci v druhej triede mali nejakú cca 30tničku, ale tá nonstop húkala po nich celé hodiny, ak som išla na wc cez hodinu stade stále išiel jej hukot, šťastie že som ju nemala triednu, by ma z nej hlava bolela...
@anonym_autor ja som ročník 1963 a teraz to poviem 1x. V 7.ročníku na matematike ma spolužiačka sediaca za mnou poklopkala po pleci, tak som sa otočila. Zbadala to učiteľka a musela som vstať, strelila mi cez ucho riadnu facku a vrieskala na mňa. Hneď mi dala nejaký príklad, lenže ja som cítila len tú facku a akú hanbu mi urobila. A vtedy sa mi to stalo že darmo sa rozkrikovala, ja som jej nič nerozumela. Môj mozog ako keby sa uzavrel. Veľmi som sa cítila ponížená. A odvtedy až do teraz mám s tým problém keď mám niečo rýchlo vypočítať, tak ten istý pocit. V kľude doma s tým nemám problém len na verejnosti. Nikomu som to nepovedala ani doma, bola by som dostala ďalšiu facku, lebo mi vždy bolo zdôrazňované že čo povie učiteľ tak to tak musí byť. Asi som mala ísť ku psychológovi, lenže v tej dobe som sa to nikomu neopovážila povedať. A ináč mali sme učiteľku ktorá trestala trstenicou tak že si musel spojiť prsty na ruke a tak trepla. A nezabudnem na spolužiačku ktorá sa od strachu pomočila pri tabuli, chúďa. Tak ti ďakujem milý autor že som to mohla povedať takto ,,verejne"
@anonym_500842 Je mi to veľmi ľúto, čo si prežila. Tvoje telo sa asi dalo do obranneho režimu, alebo ako to nazvať. 😢

Pamatam si teror aj zo skolky aj zo zakladnej skoly. Bolo to strasne. Ziadne dieta by nieco take nemalo nikdy prezivat. Myslela som, ze sa doba posunula, ale pri prvorodenom dietati som si uvedomila, ze je to snad este horsie ako za mojich detskych cias. Rozhodli sme sa, ze deti budeme radsej vzdelavat doma, podla nasich predstav.