Spomienky na fyzické tresty v školách. Aké sú vaše?
Idú akurát Pani Kluci v telke, tak som si zaspomínala na moje detstvo a teda som pomerne mladá, ale pamatam si ako nás od škôlky učiteľky bili v škôlke nie až tak, Max rukou raz za čas ale v škole od prvej do 9 triedy to bolo dosť rodeo ...
Ja som asi v tomto ponimani "mladsia" generacia, do skoly som zacala chodit 1992 a na ziadne tresty si uz veru nespominam, maximalne, ze zostal niekto po skole.
Trestani boli chalani, nevedeli sa vpratat do koze a co robili bolo cez, pravitkom po rukach, chytila ich ucitelka za vlasy nad uchom. Ine bitky neboli. Z nikoho neubudlo, vsetci su zdravi chlapi, maju rodiny, deti, pracu a obcas si zaspominame, aki zlobori boli. Rocnik 1981.
Ja som sa narodila v 93tom a ano pamätam sa ako nas v skole vychovavatelka zmastila konarom z nejakeho kriku co odtrhla. Akoze fakt to bolelo
@anonym_autor ja som 77 a učiteľka hodila po triede viac x zväzok kľúčov.Neviem si predstaviť čo by bolo, keby niekoho trafila.spoluziakovi povedala nech si dá dole okuliare a dostal facku.To sme boli asi v 6-7 r.A nie, nevystrajal bola labilna o pár rokov odišla stále bola PN
@anonym_autor Ročník 1977, nepamätám si žiadne takéto tresty, ale spomínam si ako spolužiaci v 8.triede prosili učiteľa fyziky, nech ich radšej zbije, ale nech nevolá otcov do školy. Rozbili mu veľkú sklenú vitrínu v učebni. Otcovia to potom opravovali.
@anonym_autor my sme.dostavali buchnaty po chrbte s rukou.
Na nejake si pamatam… ale som uz stara. Ci ma to nejak poznacilo … neviem. Nikdy som to neriesila … obcas obsiahol kazdy a kral bol, kto uhol alebo utekal rychlejsie … ucitelky neboli najmladsie, ani najpresibanejsie … takze obcas to skoncilo sportovym vycerpanim obidvoch stran- hlavne starsich dam s palickou alebo nie uplne fyzicky ok, vrieskanim a modrym papierikom, kt sa cestou domov stratil. Jedna ucitelka sa nervovo zrutila a zobrala ju sanitka, dalsia to tiez nedala a to boli mladsie rocniky … … pevna linka nebola uplna samozrejmost … takze, co bolo v skole … skolu neopustilo. Aj tak si na ZS rada spominam … aka sranda bola.
@anonym_autor ja som 1980 a tiež po nás hádzali zväzok kľúčov, facky sme dostávali, nie silne ale pred celou triedou to bolo najmä pre nás dievčatá veľmi ponižujúce. No a ukazovatkom-paličkou po zadku tiež. Väčšinou išlo o 3-4 učiteľov, ktorí to robili.
Ja som ročník 1990 a pamatam si len na jeden trest a to v druhej triede, maličké deti sme boli. Nemala som úlohu a dostala som pravitkom alebo paličkou viackrát po prstoch. Dostávali aj iné deti. Inak vo vyšších ročníkoch si pamatam že učiteľ hádzal kriedy keď niekto vyrusoval.
Mna nikdy nikto v skolke a skole nebil, ani si nespominam, ze by bili niekoho ineho. Rocnik 1970.
@simsalabim ja tiež, a ani v mš ani v za ma nebili
@anonym_autor pamatam sa (isla som do skoly v 90), ze ucitel mal est etaku tu kovovu palicu s ruckou, ohanali sa nou hore dole, ono to malo byt ukazovatko.. ine v triedach s tym od starsich uciteliek deti aj dostali, nas bol taky mlady ucitel = pamatam sa ako ju vyhodil pred nami, ze on deti nebije a palicu v ruke nepotrebuje. No progresivny na svoju dobu :DD. V zivote som nezazila aby niekoho on udrel v skole. Prave naopak, casto zazil amoky chalanov ked ich daval od seba a daval to fakt s kludom anglicana. Ale z rozpravania polovicky (r77) ale aj inych tried, ano deti sa bili... typicke buchnaty po rukach, chrbte, aj facky lietali napr od takych ako telocvikar a pod. Vzdy to bolo o uciteloch. Hadzali sa spongie, kluce, hocico po ziakoch... po nas na strednej, ale skor zo srandy vyucujuci sem tam hodil spongiu /suchu/ alebo kriedu, ak sa ludia zabavali a nedavali pozor, v dcerinej triede teraz na prvom stupni tiez lietali veci po malych ziakoch..
Som rocnik 74, a nikdy som nedostala ani len pravitkom ani v skole a ani v skolke, bola som rozumne dieta, ale pamatam si, ze chalani boli dost biti, niekedy stvarali fakt otrasne a aj nechutne veci.
@anonym_autor ja som 1980 a tiež po nás hádzali zväzok kľúčov, facky sme dostávali, nie silne ale pred celou triedou to bolo najmä pre nás dievčatá veľmi ponižujúce. No a ukazovatkom-paličkou po zadku tiež. Väčšinou išlo o 3-4 učiteľov, ktorí to robili.
@anonym_c5905c presne v prvej triede prišla zastupovať mladú učiteľku učitelka ktorá už bola na dôchodku a ona priniesla bielu plastovú trstenicu prehla nás cez lavicu a už to išlo a bolo jej jedno či chlapec či dievča, tak isto v družine zadok bol stále červený čo vychovávateľky nevedia inak vychovávať keď sme vystrájali ..
Ročník 1968, fyzické tresty boli úplne samozrejmé. A to som bola jednotkárka, dobrá žiačka. Raz nám so spolusediacou učiteľka treskla hlavy dokopy, určite som mala aj mierny otras mozgu, niekoľko dní ma to bolelo.
Nezažila som a to som narodená v 80ych rokoch. Ani bitky, ani šikanu, ani trstenicu, ani pravítko. Max bola raz hodená hubka na zotieranie tabule a kľúče od telecvikarky.🤣
Som narodená tiež v tých rokoch. Jeden jediný učiteľ mal také sklony:leteli kľúče, dával pohlavky chalanom. No blb. Neskôr som mu učila vnuka. 🙂
Dostávali sme pravitkom po rukách, za čo už si nepamätám, ale bolo to tak v prvej a druhej triede...
Potom som prestúpila na inú školu, kôli sťahovaniu...tam už tresty neboli, i keď učitelia boli prísni, a rešpekt sme mali veľký.
Keď som synovi povedala že nás v škole bili pravitkom...bol v šoku...je veľmi citlivý, nedokázal si to ani predstaviť, nie ešte zažiť...
Som rocnik 78. A sem tam ucitelka druinarka vytahala chlapcou za ucho. Ak niekto vyrusoval isiel za dvere
nás uč. v prvej triede neustále vyzývala aby sme toľko neprdeli. Vraj sa v triede nedá dýchať. A to nás nebolo až tak veľa nejakých 25. Potom som chodila aj do plných tried, skoro 36-38 detí .
Ja som ročník 93, fyzické tresty na školách neboli, len jedna stará učiteľka sa zabudla niekde v 70 rokoch. Rada ťahala deti za uši. Nielen pri vymýšľaní, ale aj pri nesprávnej odpovedi, alebo keď sa jej nepáčil mäkčeň v diktáte. Raz ma vyťahala tak až mi v uchu puklo.
Som ročník 1987 a veruže si pamätám. V triede takmer sami chlapci, 7 dievcat. Ja som nikdy nedostala, nerobila som zle. Ale doteraz mam pred ocami ako chalani dostali buchnaty do chrbta od telocvikarky, ci ich matika oplieskal o tabuľu, hodil kľúče po nich, vytrieskal v kabinete. Vyvadzali ako besni...som si vtedy povedala ze učiť take deti by som nechcela. A veruže to bolo takmer na dennom poriadku
Uč. mat. - stará dievka neukojená na mňa ziapala aby som podvyhla ten kuchor a mazala k tabuli. Mala som trošku nadváhu, vek asi 12 r.
Keď sme sa stretli o niekoľko rokov v meste, len po mne čumela. začala som cvičiť a váha išla super dole. Samozrejme pani som sa ani len nepozdravila - však som bola jej fackovací panák.
Manžel bol z veĺa detí, otec robotník vo fabrike, matka pomocná kuchárka tak jeho triedna nazývala pred celou triedou že je trhan.
jasné že nechodil oblečený podľa najnovšej módy.
Rocnik 1983 a teda v prvom a druhom rocniku nas ucitelka ukazovatkom tresla po prstoch, ked sme zle pocitali. Ale potom uz nie.
Chodila som na zš v rokoch 1991 až 2000, jediný raz a to v deviatej triede som dostala pravítkom po dlani, aj s jedným spolužiakom. V učebni hudobnej výchovy nám učiteľka jasne povedala, že sa nemáme dotýkať klavíra, kým nebude pár minút v triede. Neuposlúchli sme. Samozrejme klavír počula, potom sa celej triede vyhrážala, že ak sa nepriznáme, ostaneme celá trieda po škole. Tak sme sa priznali a vyslúžili sme si štípanec pravítkom po dlaniach. Nijako ma to nepoznačilo. Nepamätám si, že by ostatní dostávali nejaké fyzické tresty počas ZŠ.
Prva trieda dostavali sme s ukazovatko po prstoch museli sme ich dat do tzv hrusticky, mlada ucitelka
v susednej triede to mali horsie na holy zadok dostavali na lavicu opriet stiahnut nohavice (doteraz si pamatam meno tej pani ucitelky nech je jej zem lahka) nam stacilo ju pocut
buchanie po hlave atlasom, hadzanie klucov, kriedyziapanie, niektore este inak ucia (ako dochodkyne) v 8 triede este sa stavalo ze tiredna chodila po triede a spakruky vyfackala, lebo na videla cez prestavku ist po trave namiesto po chodniku
na gympli uz potom len tie kluce a krik
Ja som ročník 1973 a teda pamätám si aj buchnáty aj hádzanie kľúčov. V prvom ročníku na SŠ, keď som pri odpovedi niečo prečítala z knihy, dostala som pred celou triedou od profesora riadne po hlave. Vtedy sa ma to veľmi dotklo, dodnes som na to nezabudla.
@anonym_autor ja som rocnik 1986,na zakladnej po nas dejepisar hadzal zvazok klucov,slovencinarka slahala pravitkom po orstoch,na telesnej ucitel hadzal do nas basketbalove lopty,fyzikar sticoval za vlasy alebo vykrucal usi..
Vobec neschvalujem fyzicke tresty, ale takisto sa nedivim, ze im velakrat praskli nervy. Ja som na ZS velmi trpela kvoli niektorym primitivnym spoluziakom, spravanie pod uroveñ, vyjadrovanie pod uroveñ, znamky same nedostatocne.... Vydychla som si az po prichode na gymnazium, to bol iny level, vsetci na urovni....

Mna nikdy nikto v skolke a skole nebil, ani si nespominam, ze by bili niekoho ineho. Rocnik 1970.