icon

Spomienky na technológie v 80. a 90. rokoch

Dnes o 16:27

Ja som nebola ešte na svete a preto má to zaujíma aj prvý krát pozerám obidva diely pásla kone na betóne a už vtedy existovali umývačky riadu ? :D niektoré domacnosti ju nemaju do teraz preto som prekvapená

Strana
z3
anonym_730fd3
Dnes o 18:30
@anonym_autor

@marsmykkok a čo Slovenska mafia ako sa to vnímalo vtedy ? Bolo bezpečné ich po uliciach ? Počula som že to bolo teda riadne pestrė takí Černákovci...

@anonym_autor Cernak chodieval do wellnessu v BB na Stiavnicky a nikto sa tam nebezpecne necitil, dalo sa s nim normalne pokecat. Vlastnil aj klub Shark.

anonym_277fb5
Dnes o 18:44
@anonym_autor

@anonym_277fb5 a bol prechod veľmi ťažký z tých 80 rokov keď bol ešte socik na 90 roky ? Či proste ako mávnutím čarovného prútika sa dňom 17 Novembra všetko zrušilo zatvorili tuzex a bolo všetko inak ? Reštiky cestovanie

@anonym_autor nie čarovný prútik neexistoval. Alebo aspoň my.sme hneď neutekali stovky km k západným hraniciam. Mama poznala niekoho kto poznal niekoho a tak zohnala prvé video, prvý walkman, ale na terajšie plati bolo všetko sakra drahé. A došli roky divokej privatizácie. Štátne podniky.kde pracovali moji rodičia zrazu zmenili.majitelov, väčšina zamestnancov prepustili, fabriky zatvorili. Keď už bolo v obchodoch toho viacej tak neboli peniaze. Kto mal peniaze a odvahu začal podnikať, tým zo známostami sa darilo viac. Otec dostával výplatu aj na štyri krát niekedy po 2-3mesiacoch, stalo sa viackrát že šla skoro celá výroba aj s údržbarmi na PN.
V 90 rokoch sme boli prvý a posledný krát pri mori busom v Bibione s vlastným stravovaním lastminut, sedeli sme piati v zadu v päťke, ani nohy vystrieť ani sedadlo zohnúť. Nekonečné čakanie na hranici, bolo jedno či šiel človek ba sever či na juh.
Miesto modrých teplákov zo socializmu sme mali časom pestrofarebné sušiaky z poľských trhov.

anonym_feb18e
Dnes o 18:49

celkovo elektrospotrebice boli velmi drahe.tv stal 16000korun a plat bol v tej dobe okolo 3az4000.To znamena ze tv stal 4az 5 plnych vyplat.To je akoby dnes stal 6000az8000e.

ivicatolic
Dnes o 19:02
@anonym_56c6c0

Nie v domácnostiach neboli umývačky, v 80tych rokoch ani mikrovlnky, sporáky boli iba plynové. Najprv boli TV čiernobiele, neskôr farebné a neskôr na ďiaľkové ovládanie. Z NSR sa nosili videoprehrávače a podpultovo si vedela zohnať nejakú videokazetu. Chodili sme do Tuzexu, zbierali céčka, skákali gumu, chodili na kolotoče, do cirkusu, na cukrovú vatu, hrali sme skrývačky, stop zem, slepú babu. A s príchodom 90tych rokoch sme nosili kvetinové bermudy, farebné elasťáky, cvičili sme aerobic, nosili botasky s bublinou, široké zvonové nohavice, kárované košele a zicherky na rifliach, počúvali sme nirvanu, michaela jacksona a madonu a Rock fm rádio.

@anonym_56c6c0 ,😊👍😊👍♥️🌼♥️🌼

erikavesela
Dnes o 19:04
@anonym_autor

@marsmykkok a čo Slovenska mafia ako sa to vnímalo vtedy ? Bolo bezpečné ich po uliciach ? Počula som že to bolo teda riadne pestrė takí Černákovci...

@anonym_autor tie roky boli podla mna dost divoke, do elamu chodili mafiani so zbranami a elamisti drzali usta, inak by po nich dostali (co sa neraz stalo), pamatam ako mi kamos vravel, ze len 2 min.pred vybuchom danisovcov pod stanicou tade presiel...ta predstava, ze by tam bol o 2 min.neskor bola strasna...
Vtedy sa zacali dost rozmahat drogy, boli sice aj za sociku, ale v tych 90-tych si ich vedela kupit po diskotekach...spominam ako mi raz jeden, dnes znamy spevak, povedal...pod vedla, dame si...som pozerala na neho ako puk, len mikol plecom a nebolo ho...

anonym_804f5a
Dnes o 19:10
@erikavesela

@anonym_autor tie roky boli podla mna dost divoke, do elamu chodili mafiani so zbranami a elamisti drzali usta, inak by po nich dostali (co sa neraz stalo), pamatam ako mi kamos vravel, ze len 2 min.pred vybuchom danisovcov pod stanicou tade presiel...ta predstava, ze by tam bol o 2 min.neskor bola strasna...
Vtedy sa zacali dost rozmahat drogy, boli sice aj za sociku, ale v tych 90-tych si ich vedela kupit po diskotekach...spominam ako mi raz jeden, dnes znamy spevak, povedal...pod vedla, dame si...som pozerala na neho ako puk, len mikol plecom a nebolo ho...

@erikavesela V Elame mafiani? Tak to som nevedela 😅 A to som tam od urciteho cssu chodila veelemo casto. Brala som to ako vysokoskolsky klub a nikto mi ani drogu neponukol..nikdy. A nikde a to som fskt hadam.okrem Westu a Bokaca pobehala hadam vsetky diskoteky

renesance80
Dnes o 19:12

@anonym_autor neboli v domacnostiach. Technika bolla neskutocne draha pomeru k platom

erikavesela
Dnes o 19:24
@anonym_804f5a

@erikavesela V Elame mafiani? Tak to som nevedela 😅 A to som tam od urciteho cssu chodila veelemo casto. Brala som to ako vysokoskolsky klub a nikto mi ani drogu neponukol..nikdy. A nikde a to som fskt hadam.okrem Westu a Bokaca pobehala hadam vsetky diskoteky

@anonym_804f5a v elame mafiani boli, nechodili casto, ale bolo ich vidiet....ukazovali elamistom tym, ze bacha, tu velime my...ako pisem, elamisti dostali aj bitku, aby posluchali, celu dobu sme chodili na plusky, bola som tam naozaj casto....drogy som tam nevidela...tie boli v ucku, unicu (ten kvoli drogam aj zavreli), boccaciou a ten moj zazitok bol z charliesu...

natalka13
Dnes o 19:26

V 1991 sa zacali dovazat a predavat v ekektre umyvacky riadu. Susicky pradla trochu neskor.

natalka13
Dnes o 19:31
@anonym_autor

@anonym_277fb5 a bol prechod veľmi ťažký z tých 80 rokov keď bol ešte socik na 90 roky ? Či proste ako mávnutím čarovného prútika sa dňom 17 Novembra všetko zrušilo zatvorili tuzex a bolo všetko inak ? Reštiky cestovanie

@anonym_autor bol to najkrajsi cas.

anonym_5742d8
Dnes o 19:49
@anonym_feb18e

nakup sa robil iba na 2 dni do predu.Chladnicky boli male,nebolo to kde uskladnit.Nakup sa robil zvlast potraviny,v inom obchode zas maso,v inom ovocie zeleninu,v inom hracky,v inm drogeriu.Vsade boli rady takze nakup trval celkom dost dlho

@anonym_feb18e nemáš pravdu, moji rodičia mali mäso v mrazaku vždy vtedy za sociku aj dnes zásoby najmenej na 2 týždne …

anonym_5742d8
Dnes o 19:53
@anonym_56c6c0

Nie v domácnostiach neboli umývačky, v 80tych rokoch ani mikrovlnky, sporáky boli iba plynové. Najprv boli TV čiernobiele, neskôr farebné a neskôr na ďiaľkové ovládanie. Z NSR sa nosili videoprehrávače a podpultovo si vedela zohnať nejakú videokazetu. Chodili sme do Tuzexu, zbierali céčka, skákali gumu, chodili na kolotoče, do cirkusu, na cukrovú vatu, hrali sme skrývačky, stop zem, slepú babu. A s príchodom 90tych rokoch sme nosili kvetinové bermudy, farebné elasťáky, cvičili sme aerobic, nosili botasky s bublinou, široké zvonové nohavice, kárované košele a zicherky na rifliach, počúvali sme nirvanu, michaela jacksona a madonu a Rock fm rádio.

@anonym_56c6c0 moji rodičia bývali v bytovke postavenej 1978 a nikdy nemali plyn len elektricky sporak. Takze nie je pravda že všetci mali plynový sporak.

anonym_804f5a
Dnes o 21:06
@erikavesela

@anonym_804f5a v elame mafiani boli, nechodili casto, ale bolo ich vidiet....ukazovali elamistom tym, ze bacha, tu velime my...ako pisem, elamisti dostali aj bitku, aby posluchali, celu dobu sme chodili na plusky, bola som tam naozaj casto....drogy som tam nevidela...tie boli v ucku, unicu (ten kvoli drogam aj zavreli), boccaciou a ten moj zazitok bol z charliesu...

@erikavesela No ja som mala asi stastie, ale mne nikdy nikto drogu neponukol a ani do napoja nedal. Do Ucka som nechodila, ale do Unicu obcas hej - v stredy. A Elam, no mne sa to tam zdalo najbezpecnejsie zo vsetkych podnikov 😅.

Strana
z3