Sú byty na Slovensku skutočne lacné?
Stále čítam po internetových diskusiách, ako je v dnešnej dobe nemožné si zabezpečiť vlastné bývanie. Dokonca, že aj partneri majú veľký problém našetriť na 20% vlastných zdrojov na hypotéku. Absolútny nonsens, po škole by mal mať každý našetrené nejakú značnú finančnú čiastku.
Potom vidím ľudí chodiť často do reštaurácií, objednávať blbosti z internetu, nové oblečenie, žiadne šetrenie na strave, vždy dráha elektronika, dovolenky. Prípadne drahé auto na úver, však treba ukázať, že mám prachy a som úspešný.
Byty na Slovensku sú veľmi lacné, len ľudia majú nulovú finančnú gramotnosť a nevedia šetriť, prípadne si odoprieť niektoré veci, ktoré som spomenul vyššie. Nie každý potrebuje mať 3 izbovú novostavbu v centre Bratislavy. Neverím, že partneri majú nejaký problém si našetriť na byt, to potom ten chlap čo robil celý život? Keď dvaja ľudia zarábajú priemernú mzdu, tak si z ich platov dokážu kúpiť takmer čokoľvek. Ešte keby mali nejaké ambície v živote, dravosť po inováciách a hľadaní alternatívnych možností príjmov. Rozumiem, že ľahšie je sa sťažovať a zvaľovať vinu na ostatných ľudí, vládu, nenažraných investorov, ale chyba je jedine u človeka.
Ja som si po škole našetril 20% na byt v hlavnom meste a idem na to sám. Nespolieham sa ani na nejakú partnerku, dokážem to sám, pretože investujem, vzdelávam sa a mám veľké ambície v živote. Nevytváram si výhovorky, že sa nič nedá.
Ty si ten neempaticky Iteckar? Ides dalej zhadzovat inych? Aj na investovanie potrebujes kapital, investicie realne prinesu vynos tak za 5 az 10rokov, mozno aj Viac...Ale jasne, ty mas bane na bitcoiny, kopec zlata a striebra, same akcie , urcite aj dake akcie AI firiem a neviem coho
@anonym_0cdfbe nejaky troll
gratulujeme, vsetkym si to natrel. Posielame klucenku ...
Gratulujem, ale si namyslený chválenkár a rozumiem, že inak ako bez partnerky by si to nedal. Ktorá by sa na teba ulakomila, že áno? Máš nepríjemný písomný prejav a myslím si, že si nešťastný a osamelý. Nie, nikoho nezaujíma, že si ideš brať hypo.
Gratulujem, ale si namyslený chválenkár a rozumiem, že inak ako bez partnerky by si to nedal. Ktorá by sa na teba ulakomila, že áno? Máš nepríjemný písomný prejav a myslím si, že si nešťastný a osamelý. Nie, nikoho nezaujíma, že si ideš brať hypo.
@anonym_838f9a Taký chvalenkár, že ani moja mama nevie, ako na tom som. Nie to ešte ostatní ľudia. Ale fajn, opýtal som sa jednoduchú otázku a nedostal som odpoveď.
@anonym_838f9a Taký chvalenkár, že ani moja mama nevie, ako na tom som. Nie to ešte ostatní ľudia. Ale fajn, opýtal som sa jednoduchú otázku a nedostal som odpoveď.
@anonym_autor Týmto čo si teraz napísal si potvdil to, ako pôsobíš. Buď šťastný sám vo svojom byte, ktorý ma každý v paži. My tiež bývame s mužom vo svojom a hypo máme už splatenú. Nie je to nič výnimočné, ale z teba srší hnev a frustrácia.
@anonym_autor Týmto čo si teraz napísal si potvdil to, ako pôsobíš. Buď šťastný sám vo svojom byte, ktorý ma každý v paži. My tiež bývame s mužom vo svojom a hypo máme už splatenú. Nie je to nič výnimočné, ale z teba srší hnev a frustrácia.
@anonym_838f9a takychto chvalenkarov maju mozno rady len zlatokopky ...
Chvális sa, alebo sťažujes?
@anonym_autor
Trepes krajiny porovnaj si affordability ratio, Slovensko je velmi drahe
Country
Typical price-to-income ratio
Affordability
Germany
~8–10
Best
Austria
~9–11
Very good
Poland
~9–11
Slovakia
~11.5–14
Poor
Bratislava
~15
Tak ty budes ten zensky ideal, na ktory kazda caka. Taky ten alfasamec samostatny, dobre zabezpeceny, manazerskeho typu, z dobreho chovu. Prosto dokonalost sama o sebe.
@anonym_autor záleží aký byt. Ak ti nevadí luník 9 tak tam je lacné. Alebo lokality kde nie je robota. Tam potom nebudeš mať z čoho platiť elektriku.....
To, že si si ty našetril 20 % na byt, je fajn. Fakt. Ale z jedného úspešného príbehu robiť dôkaz, že všetci ostatní sú len rozmaznaní míňači bez disciplíny, je presne ten druh sebavedomia, ktorý viac vypovedá o človeku než o realite.
Najlepšie je, keď niekto povie "každý si môže kúpiť byt, stačí sa uskromniť" a potom zabudne spomenúť všetky premenné: kde býva, kedy začal zarábať, či mal pomoc rodiny, aký mal plat, aké boli ceny nehnuteľností v čase jeho nákupu a koľko mu zostávalo po zaplatení všetkých životných nákladov.
Nie, problém nie je len v tom, že si niekto kúpi kávu, ide raz za čas do reštaurácie alebo si kúpi mobil. Táto predstava, že mladí ľudia by mali žiť ako mnísi, jesť suché rožky a nemať žiadny život, aby si možno o desať rokov mohli dovoliť základné bývanie, je absurdná.
A veta "ak dvaja zarábajú priemernú mzdu, môžu si kúpiť takmer čokoľvek" je už úplný ekonomický nonsens. Priemerný príjem nie je magický lístok k bohatstvu. Keď ceny bývania utečú násobne rýchlejšie než mzdy, nestačí len opakovať motivačné frázy o ambíciách a dravosti.
@anonym_autor wau dostaneš pochvalu pred naštartovanou V3Skou
@anonym_838f9a takychto chvalenkarov maju mozno rady len zlatokopky ...
@anonym_0cdfbe Neviem, ako by som musela byť zúfalá a osamelá, aby som tohto chcela. To radšej sugar daddyho pupkatého, ktorý by sa choval ku mne ako ku kráĺovnej a nie ako ku handre. Viac krát sa mi potvrdilo, že muž , ktorý má problémový vzťah k matke má problém aj vo vzťahu k partnerke.
Aktuálna správa tvoj osobný príbeh vyvracia, nebuď taký arogantný. S bývaním je to na Slovensku obrovský problém.
@anonym_0cdfbe Neviem, ako by som musela byť zúfalá a osamelá, aby som tohto chcela. To radšej sugar daddyho pupkatého, ktorý by sa choval ku mne ako ku kráĺovnej a nie ako ku handre. Viac krát sa mi potvrdilo, že muž , ktorý má problémový vzťah k matke má problém aj vo vzťahu k partnerke.
@anonym_838f9a No dobre, možno som to trochu prehnal a potvrdzujem. Ale z čoho si usúdila, že mam zlý vzťah s mamou alebo sa zle správam k ženám? Trávim veľa času s mamou a pomáham jej, ako sa dá, tak docela tomu nerozumiem.
"Po škole by mal mať každý našetrené nejakú značnú finančnú čiastku." Áno? Prečo myslíš? Na základe čoho? 🤔
@anonym_838f9a No dobre, možno som to trochu prehnal a potvrdzujem. Ale z čoho si usúdila, že mam zlý vzťah s mamou alebo sa zle správam k ženám? Trávim veľa času s mamou a pomáham jej, ako sa dá, tak docela tomu nerozumiem.
@anonym_autor musis si krotit svoje ego, lebo v tom tvojom vysnivanom byte skoncis na stale kolena uplne sam....dobra rada
@anonym_autor
Trepes krajiny porovnaj si affordability ratio, Slovensko je velmi drahe
Country
Typical price-to-income ratio
Affordability
Germany
~8–10
Best
Austria
~9–11
Very good
Poland
~9–11
Slovakia
~11.5–14
Poor
Bratislava
~15
@anonym_a7abaa
Jeden riadok mi chyba Bratislava 15 znamena pri priemernom plate trva 15 rokov nasetrit na byt
To co su toto posledne dni za temy,ano nie kazdy mal stastie a mladi v dnesnej dobe to maju este tazsie.Pomozu rodicia,zoberu k hypo uver na dofinancovanie a skor ako byvanie sa tu zeny stazuju hlavne na platy.Ako vyzit,kde este usetrit.A pod.
@anonym_autor dámy, ale veď toto je ten sebavedomý ambiciózny muž, ktorý na sebe neustále pracuje a už ako mladý bude mať vlastnú nehnuteľnosť, o akom tu stále píšete.
Juuuj chlapce odvazna tema, tu na koniku ta vacsina zhejtuje. Nesuhlasim ze byty su lacne, ale uplne suhlasim s tym, ze vacsina ludia proste bude radsej pindat a zavidiet a cakat kym dostanu, ako by nieco urobila aby sa mala lepsie. Ruka sa natrca lahsie a vzdy je milion vyhovoriek, to je take slovenske 🤷♀️ Ti co makaju a nieco pre to robia, ti aj maju.
No a to čo si nešetril tak si býval u rodičov kde si neprispieval ani korunou,asi že ?Mama hotel fungoval,a keď ideš na návštevu k rodicom tak ti nabalia aspoň na týždeň jedlo aby si neminul ani na stravu,no a teraz napíš či to bolo inak.
@anonym_autor to si sa sem akoze dosiel pochvalit ci co? Dakujeme, ze si nam to sem prisiel oznamit. Mozes sa porucat. 🙈😆
Juuuj chlapce odvazna tema, tu na koniku ta vacsina zhejtuje. Nesuhlasim ze byty su lacne, ale uplne suhlasim s tym, ze vacsina ludia proste bude radsej pindat a zavidiet a cakat kym dostanu, ako by nieco urobila aby sa mala lepsie. Ruka sa natrca lahsie a vzdy je milion vyhovoriek, to je take slovenske 🤷♀️ Ti co makaju a nieco pre to robia, ti aj maju.
@anonym_0b03a3 Je mi to úplne jasné. Túto tému som začal, lebo som tu videl hneď 2 príspevky ako je nemožné si kúpiť byt. Ľahšie sa sťažovať než niečo zmeniť na sebe. Ja som ako malý býval s mamou a bratom u babky, lebo sme nemali na vlastné bývanie. Teraz má mama vlastné lebo zamakala, stále má dlhy. Ľudia mi tu samozrejme napíšu, že som podostával neviem čo od rodičov a mal som veľkú podporu 🙂. Je to ľahšie a dobrý spôsob utešovania.
tlieskame tvojmu egu, tlap, tlap
Hm... A čo tak sa zamyslieť nad tým, že každý má inú štartovaciu čiaru a vlastne celkovo je každý iný?
Ja s tebou v jadre súhlasím - rola tvorcu, a nie rola obete. To je vlastne jadro, ktoré hovoríš a s tým v zásade súhlasím.
Lenže život nie je len čierny alebo biely. Je mnoho dôvodov prečo pre niekoho je aktuálne vlastné bývanie nedostupné (či už že nemá 10-20% alebo že nemá dostatočný príjem). Fakt veľa možných dôvodov prečo. Nie len ten jeden, ktorý sa tu snažíš predložiť - že si lenivý, neambiciózny, v roli obete 🤷♀️
@anonym_0b03a3 Je mi to úplne jasné. Túto tému som začal, lebo som tu videl hneď 2 príspevky ako je nemožné si kúpiť byt. Ľahšie sa sťažovať než niečo zmeniť na sebe. Ja som ako malý býval s mamou a bratom u babky, lebo sme nemali na vlastné bývanie. Teraz má mama vlastné lebo zamakala, stále má dlhy. Ľudia mi tu samozrejme napíšu, že som podostával neviem čo od rodičov a mal som veľkú podporu 🙂. Je to ľahšie a dobrý spôsob utešovania.
@anonym_autor vidis,ja uz tu citala aj take,ze z hypoteky sa da zit,normalne na to vobec netreba mat prijem,prides do banky a pekne ti hned daju za pekne oci hypoteku a ani do prace chodit nemusis,lebo zijes z hypoteky.Ano aj take som uz citali a vlastne aj to,ze sockam daju takto hypoteku.Tak ak mas hypoteku,vitaj vklube sociek.
Takze ti,co byvaju v podnajme je uz ina liga.
Nesúhlasím,ze byty su lacné a že po škole ma mať našetrené (odkiaľ?)
S ostatkom súhlasím

Ty si ten neempaticky Iteckar? Ides dalej zhadzovat inych? Aj na investovanie potrebujes kapital, investicie realne prinesu vynos tak za 5 az 10rokov, mozno aj Viac...Ale jasne, ty mas bane na bitcoiny, kopec zlata a striebra, same akcie , urcite aj dake akcie AI firiem a neviem coho