Sú byty na Slovensku skutočne lacné?
Stále čítam po internetových diskusiách, ako je v dnešnej dobe nemožné si zabezpečiť vlastné bývanie. Dokonca, že aj partneri majú veľký problém našetriť na 20% vlastných zdrojov na hypotéku. Absolútny nonsens, po škole by mal mať každý našetrené nejakú značnú finančnú čiastku.
Potom vidím ľudí chodiť často do reštaurácií, objednávať blbosti z internetu, nové oblečenie, žiadne šetrenie na strave, vždy dráha elektronika, dovolenky. Prípadne drahé auto na úver, však treba ukázať, že mám prachy a som úspešný.
Byty na Slovensku sú veľmi lacné, len ľudia majú nulovú finančnú gramotnosť a nevedia šetriť, prípadne si odoprieť niektoré veci, ktoré som spomenul vyššie. Nie každý potrebuje mať 3 izbovú novostavbu v centre Bratislavy. Neverím, že partneri majú nejaký problém si našetriť na byt, to potom ten chlap čo robil celý život? Keď dvaja ľudia zarábajú priemernú mzdu, tak si z ich platov dokážu kúpiť takmer čokoľvek. Ešte keby mali nejaké ambície v živote, dravosť po inováciách a hľadaní alternatívnych možností príjmov. Rozumiem, že ľahšie je sa sťažovať a zvaľovať vinu na ostatných ľudí, vládu, nenažraných investorov, ale chyba je jedine u človeka.
Ja som si po škole našetril 20% na byt v hlavnom meste a idem na to sám. Nespolieham sa ani na nejakú partnerku, dokážem to sám, pretože investujem, vzdelávam sa a mám veľké ambície v živote. Nevytváram si výhovorky, že sa nič nedá.
nie každý vyciciava chladnicku a detsku izbu počas školy, aby si naskreckoval do vankúša, niektorí sa aj podieľali na chode domácnosti rodiny.
@anonym_838f9a No dobre, možno som to trochu prehnal a potvrdzujem. Ale z čoho si usúdila, že mam zlý vzťah s mamou alebo sa zle správam k ženám? Trávim veľa času s mamou a pomáham jej, ako sa dá, tak docela tomu nerozumiem.
@anonym_autor pozerám nehnuteľnosti už dosť dlho...s manželom máme dokopy nadpriemerný príjem, 3iz byt v novostavbe na hypo (100k) ak by sme si chceli teraz kúpiť byt v novostavbe väčší aspoň 4iz tak ceny začínajú od 500K a to je bez parkovania a pivnice, aj po predaji nášho bytu (380K +-) by sme museli vziať ďalšiu hypotéku priemerné 150tisic
Čo sú proste šialené cifry aj splátka je potom vysoká.
Čiže pre nás sú byty drahé, tie o ktoré máme záujem.
Ešte dodám, že peniaze investujeme, máme dobrú finančnú gramotnosť, neminame peniaze na blbosti, ale aj tak je to drahé
@anonym_autor To je dobra blbost, ze lacne. Uz desiatky rokov nie su lacne. A s priemernym platom asi tazko. Aj pred x rokmi som musela mat super plat a byvat u rodičov, aby som si nasporila tak, ze sucasna mesacna splatka hypoteky, ktoru mame s partnerom, uz az tak neboli, lebo cca stvrtinu sme davali z vlastnych. Ale aj to trvalo niekolko rokov, nez som nasporila a to som mala na ten cas plat viac ako dobry vratane slusnych odmien dvakrat do roka.
Poznám takých ako si ty, no väčšinou sa chvália cudzím perím, Halóoo chlape trochu pokory by nezaškodilo,ale ak ťa zivot ešte nepreplieskal neboj ono to určite príde
@anonym_autor no niektori z nas si aj na ten zivot pocas skoly museli zarobit, jedlo, internat... Pravda je, ze som pocas skoly vela robila aj ako dobrovolnicka, to je luxus, ktory si nemoze dovolit hocikto. S muzom sme sa spoznali dvaja podobni. Nelutujem a urobila by som to tak opat. Zivot je len jeden a peniaze ti spokojnost a lasku neprinesu.
@anonym_838f9a Taký chvalenkár, že ani moja mama nevie, ako na tom som. Nie to ešte ostatní ľudia. Ale fajn, opýtal som sa jednoduchú otázku a nedostal som odpoveď.
@anonym_autor Jasne, ze mame nepovies, este by nahodou vedela, ze syn by jej mal z coho pomoct v horsich casoch. Ale aj tak si sa chcel pochvalit, co? Tak aspon takto na internete... A nie, nie si nic extra, tiez to vidim tak, ze pre niektorych nie je problem tych 20 % rychlo naskrabat, ale nikdy by som sa nevysmievala tym, pre ktorych to take lahke nie je. Niekto byva u rodicov kym setri, niekto plati podnajom, niekto musi pomahat aj rodine/partnerovi, niekomu naopak pomahaju, niekto sa narodil kdesi na dedine, kde sa neda najst poriadna praca ani brigada, niekto v Bratislave, ...
@anonym_autor
Áno, je to pre mnohých prekvapujúce. Bratislava síce nepatrí medzi mestá s najvyššími cenami bytov v absolútnych číslach, ale v pomere cena bytu vs. miestne príjmy patrí medzi najmenej dostupné mestá v Európe.
Napríklad:
Národná banka Slovenska sleduje regionálnu dostupnosť bývania a potvrdzuje, že Bratislava má zďaleka najhoršiu dostupnosť na Slovensku. �
Národná banka Slovenska
Analýza rakúskej centrálnej banky z roku 2025 zaradila Bratislavu spolu s Prahou a Ľubľanou medzi mestá s najhoršou dostupnosťou bývania v strednej a východnej Európe podľa pomeru cien nehnuteľností k príjmom. �
oenb.at
Podľa údajov o podiele nákladov na bývanie z disponibilného príjmu patrí Bratislava medzi najdrahšie regióny Európy. �
euronews
To je dôvod, prečo má veľa ľudí pocit, že hoci ceny bytov vo Viedni či Mníchove môžu byť vyššie, tamojšie platy sú výrazne vyššie, takže kúpa bývania je relatívne dostupnejšia než v Bratislave.
Inými slovami: problém Bratislavy nie sú len vysoké ceny bytov, ale najmä to, že mzdy za rastom cien nehnuteľností dlhodobo zaostávali. To vytvorilo jednu z najhorších kombinácií cien a príjmov v Európe.
@anonym_autor môj 16 ročný syn už na brigádach zárobil tento rok celkom slušne. Brigáduje aj cez leto, jeho voľba, chce sa uz teraz mať dobre v živote.
Kolegovia v práci do jednoho po 30tke u rodičov v izbe a väčšina zárobku ide do hier, fastfoodu. Dúfam že dcéra bude rozumná , pri výbere životneho partnera
@anonym_autor môj 16 ročný syn už na brigádach zárobil tento rok celkom slušne. Brigáduje aj cez leto, jeho voľba, chce sa uz teraz mať dobre v živote.
Kolegovia v práci do jednoho po 30tke u rodičov v izbe a väčšina zárobku ide do hier, fastfoodu. Dúfam že dcéra bude rozumná , pri výbere životneho partnera
@anonym_1abf56 Držím palce Vášmu synovi. Ja som bol úplne rovnaký. Ak bude mať ambície a peniaze investovať, tak sa bude mať v živote veľmi dobre a po škole si bude môcť dovoliť vlastné bývanie. Teším sa z neho. Bohužiaľ dnešné dievčatá si radšej vyberú zabávača, ktorý sa nebojí pri prvom rande hneď navrhnúť s*x ako tichého chalana s veľkými ambíciami v 20ke. Považujem to za neetické, ale je to ich voľba. Človek by mal mať jedného až dvoch partnerov za život.
@anonym_autor ak za hlavné mesto považuješ Krupinu alebo Palárikovo, tak prečo nie.
@anonym_autor ja som na tom lepšie, dostal som 3izbak v BA od starých rodičov, keď som mal 21, vieš co? Som o tom ticho, lebo takí ako ty najviac zavidia
Ty si co za trula.. mam 20r syna a studuje. Akoze co mal robit cely zivot? Od 6 rokov chodi do skoly. Ci to mal zarabat hned ako z maternice vysiel? Alebo o akom kapitale tu hovoris? Nie kazdy rodic ma na to prostriedky aby decku nasporil nejake peniaze. Ja som zostala sama s tromi detmi, tak ako skade som im mala sporit? Sorry ako ale si kapanek mimo realitu.
@anonym_autor tolke strategie a v zavere stale beries len byt na hypo. Ja som cakala, ze napises, ze kupujes za hotove a vypytam si prirucku. Tak nic.
Moj znamy ma casto poucoval aka je hypo zla, ze on postavil dom bez hypo az po rokoch vyslo najavo ze mu na to pozicala sestra. Ale tak mal pravdu hypo nebral. Preto ja uz ludi a ich vyjadrenia beriem uplne s rezervou
@anonym_1abf56 Držím palce Vášmu synovi. Ja som bol úplne rovnaký. Ak bude mať ambície a peniaze investovať, tak sa bude mať v živote veľmi dobre a po škole si bude môcť dovoliť vlastné bývanie. Teším sa z neho. Bohužiaľ dnešné dievčatá si radšej vyberú zabávača, ktorý sa nebojí pri prvom rande hneď navrhnúť s*x ako tichého chalana s veľkými ambíciami v 20ke. Považujem to za neetické, ale je to ich voľba. Človek by mal mať jedného až dvoch partnerov za život.
@anonym_autor súhlasím s každým jedným slovom. A držím palce v osobnom živote
nie každý vyciciava chladnicku a detsku izbu počas školy, aby si naskreckoval do vankúša, niektorí sa aj podieľali na chode domácnosti rodiny.
@anonym_75e593 podielat sa da financne aj nefinancne a ano, najlepsie a najma najrozumnejsie je setrit pocas skoly kym byvas u rodicov, aj ked im nieco platis sa to da. Ale ako vyhovorka je to dobre…pretoze vela z tych co sice byvaju s rodicmi minu vsetko na znackove veci aby sa mohli predvadzat, orepiju, party, drahe mobily a podobne. Nuz, vec priorit ale netreba potom plakat.
Ja som zarobil na dom a to tak, že prvy dom som kupil za 50k na hypoteku a potom som ho predal za 240k (prerobeny, dostavany a ceny boli šialene). Kupil som druhy dom za 130k, čiže som vlastne 110 tisic mal zarobok. To je celkom pekný čistý cash za dva roky roboty popri zamestnaní (vtedy), ne?
Ale nie každý má to šťastie. Ja robím IT, zarobím okolo 3000€ mesačne a nedá sa povedať, že by som mohol nejako rozhadzovať. Áno, kúpim deťom kinder čokoládu, manželke zaplatím nechty, vlasy, sám si idem raz za čas na pedikúru a doprajem si takéto veci... neviem jak ty, ale ja som sa nenarodil na to, aby som šetril, mal na učte miliardu a žil jak žebrak z jaskyne bez elektriky. Hlavne aby som ušetril.
Moje ambície v živote? Byť šťastný. A to aj som.
@anonym_0cdfbe nejaky troll
@anonym_687750 Konečne už trollie témy na úrovni, nie len stále o sexe.
Máme 4-izbový byt v krajskom meste, ktorý má cca 50 rokov. Jeden taký sa predáva vo vedľajšom vchode. Videla som fotky na nete a na pohľad je v horšom stave ako náš. Cena 190tis. To je podľa teba málo? Mám doma čerstvú maturantku, ktorá už vyše roka brigáduje. Má nejakých 5-6€ na hodinu. Opýtam sa jej, kedy si už kúpi vlastný byt? 🤦🏻♀️
@anonym_autor a kde sú tu tie lacné byty? Či ty žiješ mimo slovenska? No daj, nech sa potešíme aj my z tých lacných bytov. Hneď si aj jeden kúpim. 🙈
@anonym_autor pýcha predchádza pád. Pozor na to. Byt je tvoj až po splatení hypotéky a to je beh na dlhú trať. Naozaj pozor na tú pýchu
@anonym_autor som vdacna za vsetkych, ktori su ochotni robit svoju pracu napriek vyske platu, za zdravotakov, ucitelky, smetiarov, upratovacky, vodicov aj zamestnancov pohrebnictiev. Bez nich by sa nas sucasny zivotny standard rozsypal. Hodnota cloveka sa nemeria vyskou jeho platu.
Prajem ti, aby si bol vo svojom vztahu spokojny mnoho, mnoho rokov bez ohladu na peniaze.
Tieto dristy ako ma kazdy zamakat a pracovat na seba uz mi je na vracanie z toho.Mam 21rocneho syna,nikdy nebude mat pracu aby si zarobil na byt a moze sa aj rozkrajat.Takymto ako ty s doneba letiacim egom unika prilis vela veci,ktore nevidis.Su tu ludia s diagnozami s ktorymi sice funguju ale nemaju na to aby sa vzdelavali.Moj syn hovori 4jazykmi,z matiky a fyziky bol vynikajuci,ale co z toho ked je zbrkly,nesustredeny,ADHD ako vysite.Nezije ale chvalabohu na sk takze pracu ma,chranene byvanie s 24hodinou opaterou tiez.Na sk by si ani neskrtol.Pre mna si chvalenkar,ktory si nevidi dalej od spicky nosa.
Tieto dristy ako ma kazdy zamakat a pracovat na seba uz mi je na vracanie z toho.Mam 21rocneho syna,nikdy nebude mat pracu aby si zarobil na byt a moze sa aj rozkrajat.Takymto ako ty s doneba letiacim egom unika prilis vela veci,ktore nevidis.Su tu ludia s diagnozami s ktorymi sice funguju ale nemaju na to aby sa vzdelavali.Moj syn hovori 4jazykmi,z matiky a fyziky bol vynikajuci,ale co z toho ked je zbrkly,nesustredeny,ADHD ako vysite.Nezije ale chvalabohu na sk takze pracu ma,chranene byvanie s 24hodinou opaterou tiez.Na sk by si ani neskrtol.Pre mna si chvalenkar,ktory si nevidi dalej od spicky nosa.
@anonym_85b55a Výhovorky. Ja mám 3 neliečiteľné ochorenia, kvôli ktorým musím chodiť lekárovi a každé 2 mesiace na infúziu. Už mi 3x menili biologickú liečbu, bol som 5 rokov dependentný na kortikosteroidoch a donicilo mi to aj zrak. Mám extrému sociálnu úzkosť a tiež mierny autizmus. Tiež ovládam nemčinu, ruštinu, angličtinu... A prečo ho hneď odpisuješ, že nebude mať šancu si našetriť? Myslíš si, že ja som to mal a mám ľahké s takými ťažkými diagnózami? Doktori keď čítajú moje správy, tak sa čudujú a hovoria mi: chlapče, vy toho máte veľa.
@anonym_85b55a Výhovorky. Ja mám 3 neliečiteľné ochorenia, kvôli ktorým musím chodiť lekárovi a každé 2 mesiace na infúziu. Už mi 3x menili biologickú liečbu, bol som 5 rokov dependentný na kortikosteroidoch a donicilo mi to aj zrak. Mám extrému sociálnu úzkosť a tiež mierny autizmus. Tiež ovládam nemčinu, ruštinu, angličtinu... A prečo ho hneď odpisuješ, že nebude mať šancu si našetriť? Myslíš si, že ja som to mal a mám ľahké s takými ťažkými diagnózami? Doktori keď čítajú moje správy, tak sa čudujú a hovoria mi: chlapče, vy toho máte veľa.
@anonym_autor Na to, ako si chory by to chcelo trosku pokory v zivote. A nie sa tu ohanat bytom. Este aj temu o tom zakladat. Nic nie je dolezitejsie ako zdravie. Ty ho mas zle, a tak sa tu vyvysujes bytom. A co, ze ho mas. Aj my mame, a neskutocne vela ludi tiez. A som stastna, ze som k tomu potrebovala manzela, lebo sme na vsetko dvaja, a nie som sama v tom byte ako ty. Su ludia, ktori maju rodinu- muza, deti a aj svoje byvanie. A teda neuraz sa, ale este som tu nevidela temu - ja som to dokaza, a mam manzela, deti a mame krasne svoje byvanie, kto je viac 😆. Trosku sa uskromni, lebo zit sam v byte a este s diagnozami je skor smutne, ako na chvalu.
Drz sa.
@anonym_autor dobre uz si sa pochvalil bytom chorobami co este mas aby sme ta pokladali za super mega uspesneho?Lebo ako clovek si na nule.

ani ja tomu nerozumiem, ved ked niekto brigaduje od 15 a od 18 pracuje, po maturite by mal mat nasetrene na 1. byt, po skonceni vs by uz mal mat nasetrene na dom.. niekde ti ludia robia chybu, ale kde?