icon

Sú dnešné deti rozmaznanejšie?

28. feb 2026

Neprídu vám dnešne deti (samozrejme česť vynimkam) rozmaznané? Keď som bola malá ja ( rok cca 2000) nám stačilo ísť von s kamarámi,na výlety s rodičmi len po slovensku a čo našetrnejšie(napriklad sme tam varili), proste mne sa zdá že sa žilo tak skromnejšie a to mám dnes ešte len 25 rokov. Človek zapne teleráno a hneď chlapec čo mu mama kúpila výlet do New Yorku (v dobe ked som ja bola dieťa niečo nereálne,ale jasne že dnes deti majú iné možnosti). Ale neprídu vám popravde dnešné deti naročne? Ja si neviem predstaviť čo má čaka keď sa rozhodnem mať svoje 😃

Strana
z2
motylik2559
28. feb 2026
@anonym_476b57

@sss777 a potom sú deti, ktoré prídu na SS, VŠ nškolu do mesta a nevedia čo so sebou, lebo boli najďalej boli po okresné mesto takí sú najhorši.
@motylik2559 tie deti sa do tej technickej doby narodili ja mám 45 r a už sa pýtam syna čo ako robiť, v reštauráciách QR kódy, autobus kúpiť cez kartu reklamovať tovar v samoobslužných boxoch.Oni sú dnes šikovné programujú, kreslia v programoch len tomu treba dať nejaké hranice čo áno, čo nie.uz sme v dobe kedy sa ľudia zoznamuju online, učia online, online sa učia ako sa starať o deti úprimne ja by som teraz nechcela mať 20 r a mať toľko možností kd študovať, ako žiť,

@anonym_476b57 Ano toto vsetko viem, avsak v tejto pretechnizovanej dobe, ano su sikovní na vela veci o com pises, ale potom je tu aj vela nastrah a deti veria bludom na tiktoku a inych platformach a opicia sa podla toho, co teda rozumne uz nie je, lebo vela krat skusaju vo velkom kadejake nezmyselne vyzvy atd., skor takto som to myslela. To,ze sa net pouziva uz aj na skolach, po jednej stranke ok, po druhej nie, lebo uz nepouzivaju vela krat rozum, aby si nieco pamätali, ale si vygooglia, pouziju Al, netrenuju si mozog ci ako to spravne pomenovat. Nejeden krat tu v temach padlo,ze uz dnesne deti sa neucia kolkokrat ako by sa mali, lebo vsetko googlia atd. Ze uz malokedy pouzivaju logicke myslenie, trenovanie pamäti zapamätanim si niecoho ide dolu vodou, a to tiez nie je celkom dobre. Tie deti mozu mat neskor problem v zamestnani, uz neraz som to videla, ked kolegyna zaucala mladu zenu po skole, ze mala problem sa sustredit, pochopit, pamätat si, ked jej povedala nech si zapisuje, aby potom vedela, nie nebude si lebo sa jej nechce, ze si bude pamätat a takyto kolotoc...a to iste aj ked som bola v byvalej praci, tam tiez ked prijali mladych po skole, tak technicky by sa nestratili, ale agendu co boli zaucaní, aby to teda potom aj technicky v pc pouzili, nezvladali, nechcelo sa im, nepamätali si atd.🤷‍♀️ A pritom moj nazor je, ze kazdy musi niekde zacat. Vies to,ze decka su sikovne v technike je teda jedna vec, ale nemozu byt z mladich len programatori, influ a youtuberi, potrebujeme mladich ludi aj na ine pozicie manualneho typu napr., elektrikarov, murarov, stavbarov, maliarov atd. a na take povolania dnesne decka ani nepomyslia (aspon nie v drvivej väcsine) a kto potom bude aj taketo potrebne povolania robit? Na to Al a chatgpt pouzit nemozu😄 Ja praveze kvitujem ak su decka sikovne, to je vsetko ok, ale je velka kopec nedostatkov, ktore vidim co tato pokrokova doba priniesla. Ved kolko mamiciek sa uz stazovalo, ze ich decka nerobia nic, len pozeraju stale do mobilu a ked im ho vezme su drze, nechcu chodit von, nechcu ist nikam aj ked im vymyslia program, len ten mobil ich bavi a je takych deciek zial vela, co sa idu pomaly o zem plesknut, keby mali nieco ine robit🤷‍♀️ Ma tato technicka doba svoje vyhody, ale aj dost velke uskalia si myslim.

petamich
28. feb 2026

Nemyslim si, ze moje dieta je rozmaznane, lebo nezijeme skromne. Zijeme adekvatne tomu, co si mozeme a chceme dovolit.
Moje dieta nedostane vsetko na co si ukaze prstom ani nema drahe a znackove veci (ani ja nemam, lebo na co), to ale neznamena, ze je rozmaznane, ked ideme na dovolenku nie do stanu a s reznami, ktore som dva dni pred tym vyprazala. Ja taku dovolenku nechcem, lebo to pre mna nie je dovolenka a moje dieta sa len "zvezie".
Kazdy to ma nejako, niekto sa cely rok do toho stanu tesi a je to v poriadku. Niekto by rad cestoval a nemoze si to dovolit. Ako dieta som nebola ani na dovolenke na Slovensku, ani na ziadnom vylete, ktory nebol skolsky, lebo sme si to nemohli dovolit. A to mne bolo velmi smutno, ked som nemala co napisat do slohu - kde ste boli v lete, lebo uz v tej dobe ti co na to mali cestovali.

Takze pre mna to, ze niekto cestuje alebo je narocnejsi a chce si a moze si dopriat neznamena, ze je rozmaznany. Dieta sa rozmaznanym nestane, lebo ide na exoticku dovolenku....

tululu
28. feb 2026

Su dnesni dospeli rozmaznanejsi? Ak ano, ako by mali byt deti menej rozmaznane?

anonym_acf7ff
28. feb 2026

@anonym_autor áno, sú. Nie je to o NY alebo drahej dovolenke. Ale dobe, kedy máme oveľa viac možnosti, prostriedkov, si ich dovoliť. Ľudia sú od prírody nastavení chcieť mať stále viac. Navyše reklamy tlačia na nakupovanie, dostupnú zábavu, rýchle uspokojenie, máme nadspotrebu. Deti dostávajú viac darčekov, sladkosti, od rodičov ale i okolia, rodičia častejšie ustupujú, deťom vyhovejú, deti menej často počuju nie, menej zažívajú nastavené hranice, limity. Potom sú aj oni náročnejšie, čím viac veci, tým si ich menej vážia. Čím viac zážitkov, prekvapení, tým menej im niečo dokáže spraviť radosť. Čím častejšie dostanú veci s malou námahou, o to menej sú motivované snažiť sa, pre niečo čosi obetovať.

anonym_30ee71
28. feb 2026

@anonym_autor A prečo tu všetkým rovno nenapíšeš,že ten chlapec s Telerána je vlastne chlapec,čo hrá v Sľube Vilka Horváta? Tak zarobí si v tom seriáli,tak mu mama splnila sen ísť do N.Y.

anonym_6be4ef
1. mar 2026

su ..ale .. my ako deti sme nemali tolke moznosti,nemali sme tolko elektroniky a doba nebola viac menej online... dnes mas viac sprav nielen z domu ale i zo sveta .. ludia sa o deti viac boja kedze negativne spravy idu z kazdej strany a tak ich rodicia nepustaju von .. my ako deti sme nechodili tolko na dovolenky a tak inu moznost ako byt u babky alebo vonku sme tiez nemali .... vychovavali nas susedky navzajom ..vzdy neaka vykukla z okna ci sa hrame a sme ok ... nemali sme ani tolko sladkosti ,restauracii a uz vobec nie hraciek a oblecenia.. rodicia boli nervozny z prace a tak nebolo daleko od vychovnych za ucho ci na zadok .. co zanechalo nasledky v podobe -ja moje dieta nebudem mlatit a tak nastava benevolentna vychova a dozicenie vsetkeho toho,co rodicia nemali...

lenkaaa25
1. mar 2026

@anonym_autor Je na Vás ako si deti vychováte. Ak ich vychováte v skromnosti, budú skromné 😍 Nehovorím, že v každom veku, ale... Nám sa to ešte zatiaľ darí 😍❤️ Tiež chodíme aj na také dovolenky, kde varíme a chodíme na Slovensku? A viete kam by chceli ísť deti v lete? Niekam kde uvidia ďalšiu jaskyňu alebo nejaké zvieratká 😍

tiezjedna
1. mar 2026
@isis234

@anonym_autor Je to o nadstavení priorít. Tešiť sa i z maličkostí.
Niektoré deti cestujú do zahraničia a nepoznajú krásy Slovenska. Na ich škodu.

@isis234 nastavení, nie nadstavení... Nadstaviť môžeš dom, ale nie výchovu👍

tiezjedna
1. mar 2026

@anonym_autor za mňa v poriadku. Výlet do NY nevypovedá nič o charaktere dieťaťa ani jeho rodičov. Ten sa formuje doma, pri bežných veciach, v každodennom živote.

isis234
1. mar 2026
@tiezjedna

@isis234 nastavení, nie nadstavení... Nadstaviť môžeš dom, ale nie výchovu👍

@tiezjedna vdaka za upozornenie. Chybička se vloudila.

nikasmile
1. mar 2026

@anonym_autor ja si myslím, že je to tou dobou. Nie sú rozmaznané len deti, ale aj dospelí, česť výnimkám. Deti veľakrát nadobúdajú nesprávny vzor práve od iných(rodičia, IG a pod.)

1sally12
3. mar 2026

Áno, sú.

anonym_17ec00
3. mar 2026

Su rozmaznanejsie, drzejsie, arogantnejsie, nevychovanejsie. Nieze nie. Denne to okolo seba vidim. A to aj deti o ktorych si matky myslia, ze su dobre vychovani anjelikovia.

Strana
z2