Majú to dnešní prváci naozaj náročné?
Buduci rok mam prvacku. Z kazdej strany pocuvam ake to maju deti v dnesnej dobe narocne. co je na tom narocne, maju kvantum uciva, alebo? Na co sa pripravit? Ako dlho sa ucia vase deti vecer doma?
V čom náročné? Myslíš, že sa zrazu v prvej triede už zlomky? Žiadna špeciálna príprava netreba. Stačí sa dieťaťu normálne venovať, rozprávať sa s ním, vysvetľovať mu svet okolo nás.
@abbey1 dakujem, ale neodpovedala si na ziadnu otazku, toto vsetko viem.
Ja poviem za seba... moji su uz vo vyssich rocnikoch. Obaja chodili do skolskeho klubu hned po skole, cize boli oddychnuty ked prisli domov... pustili sme sa do ucenia - vlastne to je len precvicovanie. Sustredene to trvalo tak do 20 minut... ale bolo aj ze to trvalo 30 minut. Preco? Lebo mlada dostala hisak, 20 minutove nervy a potom to zmakla za 10 minut.
Pokial budete kazdy den trenovat, je to bez problemov. Fakt tie prve triedy su o rodicovi - ako nauci dieta sa pripravovat...
niktoré učiteľky dávajú 2-3strany písania, kreslenia, spájania, 10x čítať a pod. ak je dieťa pomalšie trvá to dlho a je to náročné. Niektoré učiteľky nedávajú vobec na doma veci robiť
@abbey1 dakujem, ale neodpovedala si na ziadnu otazku, toto vsetko viem.
@anonym_autor niektore deti sa ucia 20 minut, niektore 2 hodiny, pretoze nie kazde je rovnako sikovne, nie kazde je rovnako vnimave, nie kazda ucitelka ma rovnake naroky. Na kazde dieta treba ist inac, to co funguje u jedneho u druheho nemusi. Takze priprav sa na vsetky moznosti a aj tak ta vela veci prekvapi.
@anonym_autor ja mám teraz prváka a za mňa to veľmi závisí od učiteľky. Môj syn má násobne viac učenia, ako kamaratkina prváčka z inej školy.
aj ja som pocula take, ze mam deti uz dopredu naucit citat a pisat, lebo nebudu stihat, nic som ich neucila, a nemali nikdy problem
Mne práve končí prváčka a mám už aj dvoch starších žiakov. Za mňa, dieťaťu sa od začiatku treba venovať. Príde zo školy, vždy si prejdeme všetko čo v ten deň robili v škole, pozriem vyplnené stránky a skontrolujem. Opravíme chyby, lebo aj pani učiteľka si občas nejakú nevšimne. Spravíme domáce úlohy a hotovo. Zaberie nám to tak 20 max. 30 minút. Nič hrozné. Viem, že napríklad boli rodičia v triede čo sa deťom nevenovali, a potom v máji s hrôzou pozerali, že ich dieťa nevie počítať a používa stále prsty. Proste netreba to zanedbať a potom je to v pohode.
To je paralela akoby si povedala ze technicka VS je narocna. No, ano aj nie, ako pre koho, akym stylom, pod akym vedenim.
Nastavte si nejaky vyhovujuci system od zaciatku a zvladnete co najlepsie 😊
Ja ti poviem, prečo to majú dnešní prváci "ťažké". Pretože polovica triedy sú deti s poruchou pozornosti, nedokážu sa sústrediť poniektorí ani 10 min. z hodiny. Druhá polovica triedy má rečové vady, samozrejme, že sa potom trápi pri písaní, keď si to "diktuje" v hlave skomolene, lebo to nevie vysloviť. Po škole každý deň nejaký krúžok, mnohé deti prichádzajú domov o piatej a tak sadajú k učeniu.
Ale nemaj strach, od septembra sa ide povinne podľa novej reformy, detičky budú mať čas naučiť sa čítať a písať až do konca 1. cyklu, teda do konca 3. ročníka 🙂
Kedysi sa už v druhom ročníku učila násobilka a vo štvrtom vetné členy. Teraz budeme radi, ak budú čítať.
naša tiež ide do prvej triedy, som zvedavá o čom bude nova reforma
keďže máme viac detí, viem porovnať.
deti ktoré vedeli už v mš čítať, písať - prvú triedu viacmenej predriemali.
Dcéra nevedela ani písať , ani čítať to mala pomerne ťažké. z matematiky bola naj z triedy, ale písmenká si mýlila veľmi dlho.
V prvej triede dávajú p. uč. veľa úloh. Dieťa píše a píše.... každé dieťa malo inú p. uč. Takže to bude asi zhora.
naša tiež ide do prvej triedy, som zvedavá o čom bude nova reforma
@anonym_8d90c1 celá reforma spočíva v tom že opakujú naučené veci vo viacerých predmetoch. Písmenká sa musia naučiť tak či tak, počítať sa bude stále rovnako nech sú reformy ešte aj ďalšie tri....
Práveže pri tejto reforme sa budú skôr hrať ako učiť, takže podľa mňa to bude až moc ľahké a o level nižšie. Kamoškina dcéra nabehla na tento štýl už minulý rok a neučia sa ani písané písmo a celé je to také hravé. Mne sa to nepáči, ale ako učiteľka vidím, že napriek tomu, že to viacerí vnímajú, že je to náročnejšie, ja som práve uberala, lebo to čo dokázali žiaci zvládnuť pred 10-15 rokmi, na to sa už terajší moc nechytajú. Je to moja osobná skúsenosť a viem, že nie som jediná. To čo vnímam v škole ako ťažké pre žiakov je to, že pomerne dosť z nich má rôzne psychické problémy. Takže k tvojej otázke, neboj, nebudú to mať ťažké. Tiež môj syn nastupuje do prvého ročníka a som si istá, že to bude v pohode 👍
najdi si hobby a skus si hlavu zamestnat inymi vecami ako spekulaciami ktore sa ani nemusia stat
Moja dcérka teraz končí prvý ročník, učili sa hlavne čítať, to bola priorita učiteľky, že písanie docvičia ,ale čítať musia vedieť, tak úlohy vždy spočívali len v čítaní. Ale samozrejme sa učili normálne písať, ale úlohy sme nejak extra nemali
Podla mna ano, ale je to moj subjektivny nazor. Nie v tom, ze by po nich chceli vela. Ale preto, ze skolky a rodicia flakaju predskolsku pripravu a niektorych ani "nenapadne" si pravidelne s dietatom sadnut a kreslit, cvicit ruku, nieco v hlave spocitat ci naucit sa basnicku ten rok-dva pred nastupom...
Synova triedna v 1. ročníku nedavala žiadne úlohy, iba ten, kto nestihol v škole, dorabal doma. Takže sme sa učili len keď bol doma chorý. Čítať ani písať nrvedel pred nástupom do školy.
@anonym_autor zavisi od učiteľa - ak im nebude dávať úlohy na 2h a dieťa má normálne IQ bez diagnóz, bude doma prakticky iba opakovať, max pol hodinu.
Práveže pri tejto reforme sa budú skôr hrať ako učiť, takže podľa mňa to bude až moc ľahké a o level nižšie. Kamoškina dcéra nabehla na tento štýl už minulý rok a neučia sa ani písané písmo a celé je to také hravé. Mne sa to nepáči, ale ako učiteľka vidím, že napriek tomu, že to viacerí vnímajú, že je to náročnejšie, ja som práve uberala, lebo to čo dokázali žiaci zvládnuť pred 10-15 rokmi, na to sa už terajší moc nechytajú. Je to moja osobná skúsenosť a viem, že nie som jediná. To čo vnímam v škole ako ťažké pre žiakov je to, že pomerne dosť z nich má rôzne psychické problémy. Takže k tvojej otázke, neboj, nebudú to mať ťažké. Tiež môj syn nastupuje do prvého ročníka a som si istá, že to bude v pohode 👍
@chocolate_cake cize bude toho menej ucenia? To by som bola rada.
Maju to narocne vtedy, ak maju neschopnu ucitelku. Nikdy som nepochopila, ako niekto moze davat prvakom na doma tolko uloh, ze decko nad nimi sedi hodinu, dve, tri.. Schopna ucitelka stihne vsetko v skole a nepotrebuje davat kvanta uloh na doma. Ja som totalne proti DU v zmysle napis 10 riadkov niecoho. A to z jednoducheho dovodu - 90% rodicov nedokaze skorigovat dietatu chyby, ktore robi.. Vacsina rodicov len zhodnoti vysledok - mas to napisane skaredo.. Taketo zhodnotenie tomu dietatu nepomoze nijako, demotivuje ho a vacsinou sa tym opakovanim nespravneho fixuje chyba, ktoru dieta robi, ale rodic mu ju nevie korigovat.. Ja som nikdy prvakom DU nedavala. resp. ak, tak ulohy v zmysle, citaj mame cestou napisy na obchodoch/bilbordoch a pod.. hladaj pismena, ktore poznas.. spocitaj kolko schodov prejdes cestou domov.. apod.. Ak som mala v triede dieta, ktore vyrazne zaostavalo, tak to bolo vacsinou preto, lebo nebolo este zrele alebo malo nejaku dys- a tam veru nepomoze znasobovat ulohy. Nova reforma dava vacsi priestor prave na to, ze deti nemusia zvladnut vsetky vsetko v rovnakom case, co je samozrejme dobre, pretoze kazde dieta je ine, kazde potrebuje iny cas na zvladnutie niecoho.. Kazdopadne, je to prd platne, ak schyta nejaku ucku, ktora si aj tak pojde svoje a bude deti pretazovat a zavali ich tou domacou pracou..
@chocolate_cake cize bude toho menej ucenia? To by som bola rada.
@anonym_autor Áno, skôr také hravé. To čítanie samozrejme treba s deťmi cvičiť aj doma, ale v podstate je toho menej. Mne osobne sa nepáči, že by nemali písané písmo, lebo to rozvíja mozog a kámoška mi hovorila, že deti majú zakázané nahlas slabikovať pri čítaní a jej dcére to robí stres, čo chápem. Keby sa aj môj syn neučil písané písmo, tak ho to naučím sama. Ale verím, že to sú len špeciality na niektorých školách. Podľa mňa sa naozaj nemáš čoho báť 🙂 Hlavne ale celá atmosféra v triede závisí od konkrétneho učiteľa, čo všetko od nich bude vyžadovať, lebo to je tiež trochu flexibilné.
@anonym_autor Áno, skôr také hravé. To čítanie samozrejme treba s deťmi cvičiť aj doma, ale v podstate je toho menej. Mne osobne sa nepáči, že by nemali písané písmo, lebo to rozvíja mozog a kámoška mi hovorila, že deti majú zakázané nahlas slabikovať pri čítaní a jej dcére to robí stres, čo chápem. Keby sa aj môj syn neučil písané písmo, tak ho to naučím sama. Ale verím, že to sú len špeciality na niektorých školách. Podľa mňa sa naozaj nemáš čoho báť 🙂 Hlavne ale celá atmosféra v triede závisí od konkrétneho učiteľa, čo všetko od nich bude vyžadovať, lebo to je tiež trochu flexibilné.
@chocolate_cake to by som bola rada. Ja mam 39 rokov a dodnes mam doslova traumu zo skoly. Zo zakladnej aj strednej. Az mi je uzko, ked si predstavim, ze moje dcerky si tym idu o chvilu prejst.
@chocolate_cake to by som bola rada. Ja mam 39 rokov a dodnes mam doslova traumu zo skoly. Zo zakladnej aj strednej. Az mi je uzko, ked si predstavim, ze moje dcerky si tym idu o chvilu prejst.
@anonym_autor 😀 Nemaj stres, aj tie školy sú už trochu iné, než boli. A z čoho si mala stres, že bolo veľa učenia? Základky sú v pohode. Ja učím na bilingválnom gymnáziu a tam je toho viac, ale tam zase chodia žiaci, ktorí sa chcú viac učiť. Ja si myslím, že prejsť si školou je tiež dobré - kvôli sociálnym väzbám a naučiť sa zvládať aj náročné veci. Pre mňa je dôležité viesť deti k tomu, aby sa učili sami. Na začiatku im samozrejme treba pomôcť, ale treba ich viesť k samostatnosti. Tým sa veľa naučia, naučia sa byť zodpovední, samostatní a brať aj zodpovednosť - v tomto prípade za to, či sa naučili alebo nenaučili. Hlavne ich motivuj, veď tam bude aj veľa pekných zážitkov, tak nech sa tešia, ako keď išli do škôlky 🙂
ucivo narocne nie je je jednoduchsie (menej uciva) ako pred par rokmi. z vykonov sa ustupuje, zameriava sa na kvalitu. to ci to tvoje dieta zvladne v pohode ti nik nepoviem, nevieme ake mas dieta, ci ma problem obsediet, ci sa vie sustredit, ci ma ok fonematicke uvedomovanie, sluchove ci zrakove vnimanie ak je vsetko ok, zvladne skolu bez problemov, dnes uz mnoho deti ovlada tlacenu abecedu ked ide do skoly... takze je len na tvojom dietati co vsetko ovlada a co sa bude musiet ucit priebezne. ulohy su v 1.r dolezite nakolko deti sa ucia abecedu a zaklady pocitania to nezvladnes bez treningu a ked to niekomu nejde trenuje viac a dlhsie
Ale prosim ta,co je narocne? Ucit sa bude podla noveho kurikula,ziadne znamky, zvonenie,stresy,hravou formou sa budu ucit pisat,citat pocitat. Zas uz nerobte z tych deti babovky. Moje dieta sa v 1.triede ucilo o bunkri - v ktorom roku vznikol,akej narodnosti vojaci ho okupovali,kedy vzniklo divadlo a kto v nom hral a v akych rokoch a prezila to bez ujmy. Aj 3-4.mala.
Dôležité je, aby decko robilo to, čo ho baví. V tom sú dnešné učebnice super, deti to baví robiť. My sme také vymoženosti nemali.
PRvý ročník je špecifický, prváci a druháci sú podľa mňa stále viac deti než žiaci. Radi objavujú. Je super, že teraz sú aj tie blokové výučby, kde vlastne deti chodia "do terénu". Moj chlapec už sa aj sám pýta. Pozoruje svet, v tomto bude po mne. Je zvedavý. Ideme na dvor, alebo na ihrisko a on sleduje hmyz namiesto toho, aby vrešťal s ostatnými deťmi.

V čom náročné? Myslíš, že sa zrazu v prvej triede už zlomky? Žiadna špeciálna príprava netreba. Stačí sa dieťaťu normálne venovať, rozprávať sa s ním, vysvetľovať mu svet okolo nás.