icon

Sú ľudia z Oravy naozaj takí zvláštni?

8. feb 2026

Ja neviem či si to všímate aj ostatni, ale ja si to všímam niekoľko rokov, mam priatela z Oravy, robim v Oravskej firme, stretávam sa z ľuďmi z Oravy a mne tí ludia prídu ako z inej dimenzie, oni akoby nemali empatiu, nevedia sa vcítiť do druhých a len zazeraju alebo su tvrdí, ženy doma s XY deťmi samé lebo cháp v zahraničí alebo niekde preč. Clovek sa s nimi chce len rozprávat, ake tie odpovede su tak moc jednoduché a nemaju ani hlbší význam. Ich nič netrápi ako sa može asi druhý clovek cítiť, pre nich svet Gombička bič neriešia iba seba a do seba su zahľadení a na nikoho nemyslia. Ja tu nikoho Neodsudzujem určite sa nájdu aj normálni ľudia z Oravy o tom niet pochýb, ale chcem vedieť aj názory iných ľudí.

gabrielladan
8. feb 2026

Jeeej. Asi mám jediná pozitívne skúsenosti 😅 som zo západu. Ale najbližších kamarátov mám z Oravy. A nie je ich málo. A po novom už aj priateľa mám z Oravy. Práveže mi všetci prídu nápomocní, milí a skromní 😅 asi mám šťastie teda

reanda
8. feb 2026

a sama sebe si neprides divna? ked s takym pocitom z ludi z oravy mas odtial priatela, aj robis v oravskej firme?

gabrielladan
8. feb 2026
@reanda

a sama sebe si neprides divna? ked s takym pocitom z ludi z oravy mas odtial priatela, aj robis v oravskej firme?

@reanda to bola narážka na mňa? 🤨

reanda
Včera o 00:09
@gabrielladan

@reanda to bola narážka na mňa? 🤨

@gabrielladan autorke pisem.. keby narazam na teba, tak ta asi oznacim

maxxim
Včera o 01:03
@anonym_ca58a6

Ja napriklad na bazari som prestala predavat Oravcom, mam vela popredanych veci a len oravci maju problem s tovarom.

@anonym_ca58a6 nie Oravcom, ale Oravákom🤔😉

gabrielladan
Včera o 01:48
@reanda

@gabrielladan autorke pisem.. keby narazam na teba, tak ta asi oznacim

@reanda jaj prepáč. Ja som prehliadla že autorka má tiež priateľa z Oravy :D ... Tak potom nechápem jej príspevok... + Keď tam aj robí...

anonym_2fc642
Včera o 02:37

Ja sa zastanem kysucanov.. maju sice masku tvrdosti, je to sever,zima a tvrde podmienky,ale srdce maju zo zlata,pomozu, zabavia,pohostia, su skromni atd.. a ak sa k nim dostanes blizsie ukazu tvar ktoru vacsina nevidi.. ja s nimi mam fakt len dobre skusenosti.. a mam cele kysuce velmi rada.. zila som v BA 12 rokov a ked som chcela nejaku pomoc len od suseda tak bud frflal alebo nepomohol, nedal,nevybavil.. Ohovaracky porovnavacky a neviem co... mozno su severania tvrdsi, ale za to laskavajesi a ludskejsi, za mna urcite.. ale tak zijem tu len 5 rokov mozno raz stretnem aj toho neempatickeho 😆

anonym_b913f8
Včera o 03:24

Zaujímavé. Ja síce poznam 2 žienky z Oravy a sú milé, ale je to tvrdý kraj, kamoska mi hovorila, ze bola na kontrole klbikov novorodenca na Orave a doktor vravel "No to su kĺby, vidno, že sú z Bratislavy" a ona ze "To je nejaký rozdiel??" A on ze áno, že detičky mamičiek z Oravy mávajú častejšie problémy s klbikmi, tak si vezmite, ze ta podvyziva a ťažké detstvo sú tam zapisane

anonym_f98462
Včera o 03:46
@maxxim

@anonym_ca58a6 nie Oravcom, ale Oravákom🤔😉

@maxxim Hlúposť. Je to Oravec/Oravka alebo Oravčan/Oravčanka. Množné číslo Oravci/Oravčania.

anonym_ecdad4
Včera o 04:48
@nikoletta1712

@anonym_autor Ja som z Oravy…

@nikoletta1712 tak to sedi potom

nikoletta1712
Včera o 05:18
@anonym_ecdad4

@nikoletta1712 tak to sedi potom

@anonym_ecdad4 Aleže dokonale!

aurora33
Včera o 05:38

@anonym_autor zaujímavé, že priateľ z Oravy ti neprekáža. A v akej firme to pracuješ?
Vraj nikoho neodsudzuješ, nieeee.

natalka13
Včera o 05:49

Ja poznam sice iba 10 kubincanov a vsetko su to super ludia, ochotni pomoct ked teba kamarati....
A zahoraci na uradoch uolbe ina liga ako v BA.
Tu vybavim vsetko bez problemu. V Ba tie baby maju asi skolenia nato ako byt neprijemne.

milanemila
Včera o 05:50

My sme mali majstrov z oravy, kt nam robili nabytok do bytu a boli teda spolahlivi so svojskym humorom, ale my sme si sadli aj ked pri prvom stretnuti sa somnou zacali bavit ako s hucickou, ale to sme si velmi rychlo vydiskutovali :D to ale myslim, ze vela remeselnikov ma taku tendenciu hlavne voci zenam 🙈
Ja som ale trosku alergicka na taketo zovseobecnovanie a vacsinou su tercom Bratislavcania aki su taki, hentaki a onaki, tak som prekvapena, ze tentoraz je to inak.

anonym_830015
Včera o 05:55

@anonym_autor diskusiu som necitala. Ale moj otec robil v Dolnom kubine 5 rokov riaditela v hotely, a ano, aj on vzdy vravel, ze su tšam zvlastni ludia. Tazko sa s nimi pracuje, tazko sa s nimi vychadza, tazko sa hladaju kompromis atd atd 😊
My sme z Ba, cize uplne ina mentalita

anonym_c4dfd4
Včera o 06:14

No ja som prekvapena kolko ludi suhlasi, ja taktiez.. ja som mala kolegu s kolegynou a nikdy v zivote som nestretla viac toxickejsich ludi, navonok mili, spolocenski ale za chrbtom ohovarali celu firmu, robili veci pre vlastny prospech, falosni, vztahovacni, radi si robili posmech z druhych ale ak sa to obratilo tak sa citili ublizeni.. to boli najhorsi ludia akych som v zivote stretla

anonym_6b455f
Včera o 06:19

A preco nikto nespomenul vychodnarov? 😅😅😅To je tiez ina kasta.

kaja0210
Včera o 06:25

Ja som. Oravy, máme jedno dieťa 9 rokov, v EQ meraní som vyšla nadpriemerne, takže neviem sa k tomu vyjadriť. Bývam na Orave a stretávam okolo seba úžasných empatických ľudí...myslím, že sa pohybuješ v zlej spoločnosti. Samozrejme aj ja poznám taký typ ľudí,čo si napísala. Ale sú nie len z Oravy ale aj mimo.
OS: ľudia z BA alebo z iných krajov môžu byť zas namyslený, povrchní. Nesúd takto všeobecne ľudí, toto je práve to neempaticke

Krásky deň prajem 🙂

kaja0210
Autor odpoveď zmazal
kaja0210
Včera o 06:45

Mne príde neempaticke a povrchné zakladať takúto diskusiu. 🤦
a to mám známych ľudí v akomkoľvek kraji SR. To akýsi si človek, takých ľudí priťahuješ!
Takže odpoveď znie: " áno Oravaci sú neempaticky ale to aj Bratislave, Trnave, Bystrici,na Východe atď..." Vyhovujúca odpoveď?

alenka58
Včera o 06:52

chodievam občas na dovolenku na Oravu lebo je to krásny kraj, nemám žiadne negatívne skúsenosti, ľudia sú milí, chodím hlavne do Terchovej, Zázrivej, Roháče, výborné jedlo, služby

anonym_f0ff75
Včera o 06:57
@natalka13

Ja poznam sice iba 10 kubincanov a vsetko su to super ludia, ochotni pomoct ked teba kamarati....
A zahoraci na uradoch uolbe ina liga ako v BA.
Tu vybavim vsetko bez problemu. V Ba tie baby maju asi skolenia nato ako byt neprijemne.

@natalka13 Kubín je zas trošku rozdielna mentalita oproti hornej Orave, tam sa to tak uvoľňuje postupne. Ale stále tam majú ľudia kadejaké móresy

autor
Včera o 07:19
@reanda

@reanda ja som im to narovinu povedala v tej firme dlho už nebudem a s priateľom sme sice spolu niekoľko rokov, ale ten vzťah je je na bude mrazu prave kvôli tomu, že emočne je uplne vypnutý a ostávame v ňom z iných dôvodov

autor
Včera o 07:23
@anonym_c4dfd4

No ja som prekvapena kolko ludi suhlasi, ja taktiez.. ja som mala kolegu s kolegynou a nikdy v zivote som nestretla viac toxickejsich ludi, navonok mili, spolocenski ale za chrbtom ohovarali celu firmu, robili veci pre vlastny prospech, falosni, vztahovacni, radi si robili posmech z druhych ale ak sa to obratilo tak sa citili ublizeni.. to boli najhorsi ludia akych som v zivote stretla

@anonym_c4dfd4 presne tak isto to vidím uplne, navonok sladký ako med a za chrbtom had, ale potom su aj taki, že aj navonok chladní ani sa neusmeju

aurora33
Včera o 07:24
@anonym_autor

@reanda ja som im to narovinu povedala v tej firme dlho už nebudem a s priateľom sme sice spolu niekoľko rokov, ale ten vzťah je je na bude mrazu prave kvôli tomu, že emočne je uplne vypnutý a ostávame v ňom z iných dôvodov

@anonym_autor a už odpovieš v akej firme to pracuješ? Som veľmi zvedava. Pokojne aj napis ss. A hej vypovedá to o tebe veľa že si vo vzťahu s človekom, ktorý pochádza z oblasti ktorú verejne ohovaraš.

aurora33
Včera o 07:25
@anonym_autor

@anonym_c4dfd4 presne tak isto to vidím uplne, navonok sladký ako med a za chrbtom had, ale potom su aj taki, že aj navonok chladní ani sa neusmeju

@anonym_autor 😀😀 čo vyžaruješ, to priťahuješ.

anonym_32e4c0
Včera o 07:31
@anonym_autor

@anonym_autor škatuľkovať ľudí preto, že pochádzajú z Oravy,🤦‍♀️fakt myslíš, že inde nie sú chladní,ako psí čumák?
Ty musíš byť jednoduchšia osôbka 🙈

anonym_01ea50
Včera o 08:12

@anonym_autor Žijem tu dosť dlho na to, aby som mohla porovnávať - nenarodila som sa tam - Oravci majú dobré srdce, ale sú skutočne veľmi tvrdí a málo empatickí, zvlášť staršia generácia, ktorú asi nikto neučil empatii, čo sa potom dedí. Poznám však aj takých, ktorí na sebe pracujú, a je to vidieť.

anonym_4110cb
Včera o 08:22
@anonym_5b850b

Najhoršiu kolegyňu akú sú kedy mala bola baba z Oravy. Tvrdá, bez úsmevu, štipky humoru, mlkva. Keď odišla, všetci sme boli rady

@anonym_5b850b ty budeš tiež úbohá keď niekoho hodnotíš len na základe toho že bola bez úsmevu a pod. sprostostí.
Čo ty vieš čo všetko prežila, alebo prežíva, čo ju trápi, aké mala detstvo.
Nie všetci rozprávajú svoje problémy kade chodia.

venom19
Včera o 08:25

Tak tato diskusia viac hovori o autorke ako o spominanych ludi z oravy, liptova. Co sa napr mna tyka, tak poznam debilov z kazdeho kuta SR...