Sú ľudia z Oravy naozaj takí zvláštni?
Ja neviem či si to všímate aj ostatni, ale ja si to všímam niekoľko rokov, mam priatela z Oravy, robim v Oravskej firme, stretávam sa z ľuďmi z Oravy a mne tí ludia prídu ako z inej dimenzie, oni akoby nemali empatiu, nevedia sa vcítiť do druhých a len zazeraju alebo su tvrdí, ženy doma s XY deťmi samé lebo cháp v zahraničí alebo niekde preč. Clovek sa s nimi chce len rozprávat, ake tie odpovede su tak moc jednoduché a nemaju ani hlbší význam. Ich nič netrápi ako sa može asi druhý clovek cítiť, pre nich svet Gombička bič neriešia iba seba a do seba su zahľadení a na nikoho nemyslia. Ja tu nikoho Neodsudzujem určite sa nájdu aj normálni ľudia z Oravy o tom niet pochýb, ale chcem vedieť aj názory iných ľudí.
a sama sebe si neprides divna? ked s takym pocitom z ludi z oravy mas odtial priatela, aj robis v oravskej firme?
a sama sebe si neprides divna? ked s takym pocitom z ludi z oravy mas odtial priatela, aj robis v oravskej firme?
@reanda to bola narážka na mňa? 🤨
@reanda to bola narážka na mňa? 🤨
@gabrielladan autorke pisem.. keby narazam na teba, tak ta asi oznacim
Ja napriklad na bazari som prestala predavat Oravcom, mam vela popredanych veci a len oravci maju problem s tovarom.
@anonym_ca58a6 nie Oravcom, ale Oravákom🤔😉
@gabrielladan autorke pisem.. keby narazam na teba, tak ta asi oznacim
@reanda jaj prepáč. Ja som prehliadla že autorka má tiež priateľa z Oravy :D ... Tak potom nechápem jej príspevok... + Keď tam aj robí...
Ja sa zastanem kysucanov.. maju sice masku tvrdosti, je to sever,zima a tvrde podmienky,ale srdce maju zo zlata,pomozu, zabavia,pohostia, su skromni atd.. a ak sa k nim dostanes blizsie ukazu tvar ktoru vacsina nevidi.. ja s nimi mam fakt len dobre skusenosti.. a mam cele kysuce velmi rada.. zila som v BA 12 rokov a ked som chcela nejaku pomoc len od suseda tak bud frflal alebo nepomohol, nedal,nevybavil.. Ohovaracky porovnavacky a neviem co... mozno su severania tvrdsi, ale za to laskavajesi a ludskejsi, za mna urcite.. ale tak zijem tu len 5 rokov mozno raz stretnem aj toho neempatickeho 😆
Zaujímavé. Ja síce poznam 2 žienky z Oravy a sú milé, ale je to tvrdý kraj, kamoska mi hovorila, ze bola na kontrole klbikov novorodenca na Orave a doktor vravel "No to su kĺby, vidno, že sú z Bratislavy" a ona ze "To je nejaký rozdiel??" A on ze áno, že detičky mamičiek z Oravy mávajú častejšie problémy s klbikmi, tak si vezmite, ze ta podvyziva a ťažké detstvo sú tam zapisane
@anonym_ca58a6 nie Oravcom, ale Oravákom🤔😉
@maxxim Hlúposť. Je to Oravec/Oravka alebo Oravčan/Oravčanka. Množné číslo Oravci/Oravčania.
@anonym_autor Ja som z Oravy…
@nikoletta1712 tak to sedi potom
@nikoletta1712 tak to sedi potom
@anonym_ecdad4 Aleže dokonale!
@anonym_autor zaujímavé, že priateľ z Oravy ti neprekáža. A v akej firme to pracuješ?
Vraj nikoho neodsudzuješ, nieeee.
Ja poznam sice iba 10 kubincanov a vsetko su to super ludia, ochotni pomoct ked teba kamarati....
A zahoraci na uradoch uolbe ina liga ako v BA.
Tu vybavim vsetko bez problemu. V Ba tie baby maju asi skolenia nato ako byt neprijemne.
My sme mali majstrov z oravy, kt nam robili nabytok do bytu a boli teda spolahlivi so svojskym humorom, ale my sme si sadli aj ked pri prvom stretnuti sa somnou zacali bavit ako s hucickou, ale to sme si velmi rychlo vydiskutovali :D to ale myslim, ze vela remeselnikov ma taku tendenciu hlavne voci zenam 🙈
Ja som ale trosku alergicka na taketo zovseobecnovanie a vacsinou su tercom Bratislavcania aki su taki, hentaki a onaki, tak som prekvapena, ze tentoraz je to inak.
@anonym_autor diskusiu som necitala. Ale moj otec robil v Dolnom kubine 5 rokov riaditela v hotely, a ano, aj on vzdy vravel, ze su tšam zvlastni ludia. Tazko sa s nimi pracuje, tazko sa s nimi vychadza, tazko sa hladaju kompromis atd atd 😊
My sme z Ba, cize uplne ina mentalita
No ja som prekvapena kolko ludi suhlasi, ja taktiez.. ja som mala kolegu s kolegynou a nikdy v zivote som nestretla viac toxickejsich ludi, navonok mili, spolocenski ale za chrbtom ohovarali celu firmu, robili veci pre vlastny prospech, falosni, vztahovacni, radi si robili posmech z druhych ale ak sa to obratilo tak sa citili ublizeni.. to boli najhorsi ludia akych som v zivote stretla
A preco nikto nespomenul vychodnarov? 😅😅😅To je tiez ina kasta.
Ja som. Oravy, máme jedno dieťa 9 rokov, v EQ meraní som vyšla nadpriemerne, takže neviem sa k tomu vyjadriť. Bývam na Orave a stretávam okolo seba úžasných empatických ľudí...myslím, že sa pohybuješ v zlej spoločnosti. Samozrejme aj ja poznám taký typ ľudí,čo si napísala. Ale sú nie len z Oravy ale aj mimo.
OS: ľudia z BA alebo z iných krajov môžu byť zas namyslený, povrchní. Nesúd takto všeobecne ľudí, toto je práve to neempaticke
Krásky deň prajem 🙂
Mne príde neempaticke a povrchné zakladať takúto diskusiu. 🤦
a to mám známych ľudí v akomkoľvek kraji SR. To akýsi si človek, takých ľudí priťahuješ!
Takže odpoveď znie: " áno Oravaci sú neempaticky ale to aj Bratislave, Trnave, Bystrici,na Východe atď..." Vyhovujúca odpoveď?
chodievam občas na dovolenku na Oravu lebo je to krásny kraj, nemám žiadne negatívne skúsenosti, ľudia sú milí, chodím hlavne do Terchovej, Zázrivej, Roháče, výborné jedlo, služby
Ja poznam sice iba 10 kubincanov a vsetko su to super ludia, ochotni pomoct ked teba kamarati....
A zahoraci na uradoch uolbe ina liga ako v BA.
Tu vybavim vsetko bez problemu. V Ba tie baby maju asi skolenia nato ako byt neprijemne.
@natalka13 Kubín je zas trošku rozdielna mentalita oproti hornej Orave, tam sa to tak uvoľňuje postupne. Ale stále tam majú ľudia kadejaké móresy
@reanda ja som im to narovinu povedala v tej firme dlho už nebudem a s priateľom sme sice spolu niekoľko rokov, ale ten vzťah je je na bude mrazu prave kvôli tomu, že emočne je uplne vypnutý a ostávame v ňom z iných dôvodov
No ja som prekvapena kolko ludi suhlasi, ja taktiez.. ja som mala kolegu s kolegynou a nikdy v zivote som nestretla viac toxickejsich ludi, navonok mili, spolocenski ale za chrbtom ohovarali celu firmu, robili veci pre vlastny prospech, falosni, vztahovacni, radi si robili posmech z druhych ale ak sa to obratilo tak sa citili ublizeni.. to boli najhorsi ludia akych som v zivote stretla
@anonym_c4dfd4 presne tak isto to vidím uplne, navonok sladký ako med a za chrbtom had, ale potom su aj taki, že aj navonok chladní ani sa neusmeju
@reanda ja som im to narovinu povedala v tej firme dlho už nebudem a s priateľom sme sice spolu niekoľko rokov, ale ten vzťah je je na bude mrazu prave kvôli tomu, že emočne je uplne vypnutý a ostávame v ňom z iných dôvodov
@anonym_autor a už odpovieš v akej firme to pracuješ? Som veľmi zvedava. Pokojne aj napis ss. A hej vypovedá to o tebe veľa že si vo vzťahu s človekom, ktorý pochádza z oblasti ktorú verejne ohovaraš.
@anonym_c4dfd4 presne tak isto to vidím uplne, navonok sladký ako med a za chrbtom had, ale potom su aj taki, že aj navonok chladní ani sa neusmeju
@anonym_autor 😀😀 čo vyžaruješ, to priťahuješ.
@anonym_autor škatuľkovať ľudí preto, že pochádzajú z Oravy,🤦♀️fakt myslíš, že inde nie sú chladní,ako psí čumák?
Ty musíš byť jednoduchšia osôbka 🙈
@anonym_autor Žijem tu dosť dlho na to, aby som mohla porovnávať - nenarodila som sa tam - Oravci majú dobré srdce, ale sú skutočne veľmi tvrdí a málo empatickí, zvlášť staršia generácia, ktorú asi nikto neučil empatii, čo sa potom dedí. Poznám však aj takých, ktorí na sebe pracujú, a je to vidieť.
Najhoršiu kolegyňu akú sú kedy mala bola baba z Oravy. Tvrdá, bez úsmevu, štipky humoru, mlkva. Keď odišla, všetci sme boli rady
@anonym_5b850b ty budeš tiež úbohá keď niekoho hodnotíš len na základe toho že bola bez úsmevu a pod. sprostostí.
Čo ty vieš čo všetko prežila, alebo prežíva, čo ju trápi, aké mala detstvo.
Nie všetci rozprávajú svoje problémy kade chodia.
Tak tato diskusia viac hovori o autorke ako o spominanych ludi z oravy, liptova. Co sa napr mna tyka, tak poznam debilov z kazdeho kuta SR...

Jeeej. Asi mám jediná pozitívne skúsenosti 😅 som zo západu. Ale najbližších kamarátov mám z Oravy. A nie je ich málo. A po novom už aj priateľa mám z Oravy. Práveže mi všetci prídu nápomocní, milí a skromní 😅 asi mám šťastie teda