icon

Sú ľudia z Oravy naozaj takí zvláštni?

8. feb 2026

Ja neviem či si to všímate aj ostatni, ale ja si to všímam niekoľko rokov, mam priatela z Oravy, robim v Oravskej firme, stretávam sa z ľuďmi z Oravy a mne tí ludia prídu ako z inej dimenzie, oni akoby nemali empatiu, nevedia sa vcítiť do druhých a len zazeraju alebo su tvrdí, ženy doma s XY deťmi samé lebo cháp v zahraničí alebo niekde preč. Clovek sa s nimi chce len rozprávat, ake tie odpovede su tak moc jednoduché a nemaju ani hlbší význam. Ich nič netrápi ako sa može asi druhý clovek cítiť, pre nich svet Gombička bič neriešia iba seba a do seba su zahľadení a na nikoho nemyslia. Ja tu nikoho Neodsudzujem určite sa nájdu aj normálni ľudia z Oravy o tom niet pochýb, ale chcem vedieť aj názory iných ľudí.

anonym_01ea50
Včera o 08:27
@kaja0210

Mne príde neempaticke a povrchné zakladať takúto diskusiu. 🤦
a to mám známych ľudí v akomkoľvek kraji SR. To akýsi si človek, takých ľudí priťahuješ!
Takže odpoveď znie: " áno Oravaci sú neempaticky ale to aj Bratislave, Trnave, Bystrici,na Východe atď..." Vyhovujúca odpoveď?

@kaja0210 Prečo? Na Oravu som sa vydala, žijem tu už dosť dlho. Pred 2 rokmi som cestovala na dovolenku, jedna pani v autobuse sa so mnou dala do reči, asi ma poznala z videnia, že kam idem, odkiaľ pochádzam a tak a spýtala sa ma, ako sa mi tu žije (na Orave), keďže som odinakiaľ. Tak som jej na rovinu povedala, že komunikácia s ľuďmi je ťažká, práve kvôli tomu, čo opísala aj autorka, a ona sa vôbec neurazila (je z Oravy), dokonca mi dala za pravdu. Ja som napr. rada, že môžem takto anonymne napísať, lebo to je terapia povedať naplno, že sú tam síce ľudia s dobrým srdcom, ale niekedy takí tvrdí, že mi z toho šibe a keby som nemilovala svojho manžela, nič by ma tam nedržalo.

anonym_5b850b
Včera o 08:28

@anonym_4110cb úbohá si akurát tak ty.

anonym_f0ff75
Včera o 08:43
@anonym_01ea50

@kaja0210 Prečo? Na Oravu som sa vydala, žijem tu už dosť dlho. Pred 2 rokmi som cestovala na dovolenku, jedna pani v autobuse sa so mnou dala do reči, asi ma poznala z videnia, že kam idem, odkiaľ pochádzam a tak a spýtala sa ma, ako sa mi tu žije (na Orave), keďže som odinakiaľ. Tak som jej na rovinu povedala, že komunikácia s ľuďmi je ťažká, práve kvôli tomu, čo opísala aj autorka, a ona sa vôbec neurazila (je z Oravy), dokonca mi dala za pravdu. Ja som napr. rada, že môžem takto anonymne napísať, lebo to je terapia povedať naplno, že sú tam síce ľudia s dobrým srdcom, ale niekedy takí tvrdí, že mi z toho šibe a keby som nemilovala svojho manžela, nič by ma tam nedržalo.

@anonym_01ea50 súhlasím s tebou, tiež som z Oravy, nijak ma to neurazilo a musela som dať za pravdu. Tu vidíš tie prejavy toho o čom je príspevok 🙂.

mamaaja82
Včera o 08:50
@anonym_autor

@anonym_c4dfd4 presne tak isto to vidím uplne, navonok sladký ako med a za chrbtom had, ale potom su aj taki, že aj navonok chladní ani sa neusmeju

@anonym_autor ty poznaš 90% obyvateľov Oravy?Asi ťažko.Silné vyhlásenie.Anonymna hrdinka,odkiaľ,že si ty,nech sa porozprávame.Môj otec bol z Oravy.Uraziť takto jeden region dokaze len chudák,este napises,ze nikoho neodsudzuje a cwly prispevok je iba o tom.Ked sa ti nepaci odid z prace aj od priatela.Hlavne,ze ty si kralovna zo Saby.Je mi zle z takych ludi ako ty.

dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
anonym_e5524a
Včera o 09:27

Skapem 😆 prečítala som asi 1,5 strany zvyšok zbežne .. a dobre sa smejem 😆som z Oravy , v jednom okrese žijem , v druhom pracujem 😆a ani zďaleka .. to možno bolo pred 20-30 rokmi .. že boli ľudia tvrdší a tak .. viac sa gazdovalo .. a chlapi odchádzali .. nehovorím že aj dnes sa nenájdu take rodiny kde chlapi sú v zahraničí .. ale to rozhodne nie je len na Orave .. no smejem sa mat takéto problémy

autor
Včera o 10:05
@mamaaja82

@anonym_autor ty poznaš 90% obyvateľov Oravy?Asi ťažko.Silné vyhlásenie.Anonymna hrdinka,odkiaľ,že si ty,nech sa porozprávame.Môj otec bol z Oravy.Uraziť takto jeden region dokaze len chudák,este napises,ze nikoho neodsudzuje a cwly prispevok je iba o tom.Ked sa ti nepaci odid z prace aj od priatela.Hlavne,ze ty si kralovna zo Saby.Je mi zle z takych ludi ako ty.

@mamaaja82 no a o tomto píšem…ja som neurobila diskusiu, aby tu vznikli rozbroje a hádky. Chcela som len vedieť pohľady iných ľudí to je všetko. nic viac v tom nehľadaj, a nerozčuluj sa zbytocne, pretože to nemá význam

aurora33
Včera o 10:10
@anonym_autor

@mamaaja82 no a o tomto píšem…ja som neurobila diskusiu, aby tu vznikli rozbroje a hádky. Chcela som len vedieť pohľady iných ľudí to je všetko. nic viac v tom nehľadaj, a nerozčuluj sa zbytocne, pretože to nemá význam

@anonym_autor a už do tretice napíšeš v akej to otrasnej oravskej firme pracuješ?

autor
Včera o 10:22
@aurora33

@anonym_autor a už do tretice napíšeš v akej to otrasnej oravskej firme pracuješ?

@aurora33 Téma bola anonymná a nechcem konkrétne menovať firmu. Ide mi o to, aby sme sa bavili o všeobecných skúsenostiach, nie o jednotlivých zamestnávateľoch, mohlo by to zbytočne vyvolať rozbroje.

aurora33
Včera o 10:31
@anonym_autor

@aurora33 Téma bola anonymná a nechcem konkrétne menovať firmu. Ide mi o to, aby sme sa bavili o všeobecných skúsenostiach, nie o jednotlivých zamestnávateľoch, mohlo by to zbytočne vyvolať rozbroje.

@anonym_autor prečo nie, ja som veľmi zvedava v ktorej firme pracujú takí strasní ľudia, bez empatie a ako z inej dimenzie. A kde len ty jediná si lietadlo. Alebo si si to vymyslela?

autor
Včera o 11:02
@aurora33

@anonym_autor prečo nie, ja som veľmi zvedava v ktorej firme pracujú takí strasní ľudia, bez empatie a ako z inej dimenzie. A kde len ty jediná si lietadlo. Alebo si si to vymyslela?

@aurora33 Prepáč, ale názov firmy nechcem zverejniť. Diskusia bola anonymná a ide mi o skúsenosti s ľuďmi z regiónu všeobecne, nie o konkrétnych zamestnávateľoch. Ja pracujem aj s okolitými oravskými firmami prostredníctvom mojej práce, takže mám skúsenosti s rôznymi ľuďmi z Oravy, nie len s kolegami vo firme, kde pracujem. A tá spolupráca často nie je jednoduchá, nie je možné sa na niektorých spoľahnúť, preto som v téme spomenula svoje všeobecné skúsenosti. Ďakujem za pochopenie

anonym_94642f
Včera o 11:06

Pochádzam z nádhernej Oravy, tvrdého kraja. Toľko dobrých ľudí ako je tu, som nikde na Slovensku nestretla. Žila som aj na západe republiky, strede, východe a všade sa nájdu super ľudia … takže ako to bude autorka s tebou? Odzneli tu kĺby z Oravy. Niekedy tu bola téma o najkrajších ženách, mužoch a zas bolo iné hodnotenie.
Čo sa týka empatie, Oravák ma nikdy nepodrazil, ale prisťahovalci tu áno. Jediné čo mi naozaj chýba u našich je viac spontánnosti a radosti zo života, ale na druhú stranu ľudia tu majú hĺbku, charizmu, pracovitosť, nie sú prázdne nádoby zaplnené komerčným balastom. Skutoční, hrdí, rozumní, múdri ľudia ❤️.

ines274
Včera o 11:14

Žijem s chlapom z Oravy. Presne ako píšete, necitlivý,zahľadený sám do seba.O ničom sa poriadne nedá s ním baviť,sebavedomie neskutočné.Aj keď chodíme na Oravu, ľudia jednoduchší a strašné klebetní...

aurora33
Včera o 11:16
@ines274

Žijem s chlapom z Oravy. Presne ako píšete, necitlivý,zahľadený sám do seba.O ničom sa poriadne nedá s ním baviť,sebavedomie neskutočné.Aj keď chodíme na Oravu, ľudia jednoduchší a strašné klebetní...

@ines274 kto ti za to môže že si si takého vybrala?

aurora33
Včera o 11:17
@anonym_autor

@aurora33 Prepáč, ale názov firmy nechcem zverejniť. Diskusia bola anonymná a ide mi o skúsenosti s ľuďmi z regiónu všeobecne, nie o konkrétnych zamestnávateľoch. Ja pracujem aj s okolitými oravskými firmami prostredníctvom mojej práce, takže mám skúsenosti s rôznymi ľuďmi z Oravy, nie len s kolegami vo firme, kde pracujem. A tá spolupráca často nie je jednoduchá, nie je možné sa na niektorých spoľahnúť, preto som v téme spomenula svoje všeobecné skúsenosti. Ďakujem za pochopenie

@anonym_autor takže vymyslená diskusia, rozumiem.

vulka
Včera o 11:18
@maxxim

@anonym_ca58a6 nie Oravcom, ale Oravákom🤔😉

@maxxim Si naštuduj pravidlá, jasne, že Oravcom.

ines274
Včera o 11:20
@aurora33

@aurora33 presne tak reagujú Oravky 😆

anonym_ed3e10
Včera o 11:21
@anonym_autor

@anonym_autor Takže anonynme rozdúchavaš vášne? 🙂 Mám 4 kolegyne z Oravy a tak skvelý tím by ste dlho hľadali. Spolupráca, pomoc, komunikácia, kultúra. V živote som takých kolegov nemala.

anonym_a97440
Včera o 11:22

Viem, o com pises.
Ano ludia z Oravy su uplne naj ... sikovnejsi, vedia manualne zmajstrovat neuveritelne veci aj zeny aj muzi, velmi pracoviti, a su aj velmi empaticki a pohostinni a tak dalej ALE POZOR iba ku vlastnym. Ano vedia za kratky cas zozbierat kopec penazi pre inu rodinu v nudzi, Ale iba ak ta rodina pochadza z Oravy.
Ak si "pristahovalec", tak toto nefunguje. Bodka, ziadna vynimka.
Inac, tiez by ma zaujimala ta firma. Nie je to nahodou firma na konci Niznej ako zacina Tvrdosin? Staci ano, nie. Robila som tam asi 5 rokov ale uz som 10 rokov mimo Oravy. Hoci pravdu povediac, tie leta, myslim najma zbieranie cucoriedok, hribov a pod. boli jedinecne. Nikde na Slovensku podla mna tak krasne nie je, ako v rozpravke. A skocit si priamo k bacovi za Srnacim po korbace, zincicu. Velmi vela sme si vedeli dochovat vypestovat, nazbierat svojpomocne. Ale pokial odtial nepochadzas, holt smola, nepohnes nimi, ani sa o to nesnaz.

aurora33
Včera o 11:22
@ines274

@aurora33 presne tak reagujú Oravky 😆

@ines274 ? A ktorá chudera si dobrovoľne vyberie chlapa, ktorý je zahladený do seba a nedá sa s ním normalne porozprávať? V ktorej oblasti žijú take úbohé ženy?

anonym_0eddf1
Včera o 11:28
@aurora33

@aurora33 Ty si strašne protivná osoba, v každej diskusii len kritizuješ, autorka je povinná sa ti spovedať, kde pracuje? Výplatnú pásku nechceš?

aurora33
Včera o 11:30
@anonym_0eddf1

@aurora33 Ty si strašne protivná osoba, v každej diskusii len kritizuješ, autorka je povinná sa ti spovedať, kde pracuje? Výplatnú pásku nechceš?

@anonym_0eddf1 aspon nekritizujem ako anonym. Autorka je podla teba v pohode že Sáru anonymne naváža do Oravcov a keď jej dám jednoduchú otázku tak neodpovie? A k tej žene, tak ktorá normálna žena ostáva s chlapom, ktorý je zlý? A nie, nie som protivná.

reanda
Včera o 12:03
@aurora33

@ines274 ? A ktorá chudera si dobrovoľne vyberie chlapa, ktorý je zahladený do seba a nedá sa s ním normalne porozprávať? V ktorej oblasti žijú take úbohé ženy?

@aurora33 ty si z oravy? lebo ked hej, tak verim tejto teme.. reagujes ako dobra zmija 😀

aurora33
Včera o 12:09
@reanda

@aurora33 ty si z oravy? lebo ked hej, tak verim tejto teme.. reagujes ako dobra zmija 😀

@reanda zmija? Vážne? :D

anonym_3d9d13
Včera o 12:31

Neviem ako Orava, ale ja mam taky pocit z ludi z okolia Trencina, tie dediny tam v okoli…a mozno som len mala “stastie” na vzorku…

majlo1234
Včera o 12:56

Ja nemam okolo seba ludi, o ktorych by som si myslela, ze su zmije😂hadam ani takych nepoznam. Ale mam velmi rada oravakov, co poznam. Su super zabavni, za kazdu srandu. Mozno nie tak otvoreni a vreli. Ale to si podla mna my severania v sebe nesieme nejako generacne. Som z tatier a tiez si ludi nepripustam rychlo

autor
Včera o 13:01
@ines274

@ines274 moj tiež rovnaký

autor
Včera o 13:04
@anonym_a97440

Viem, o com pises.
Ano ludia z Oravy su uplne naj ... sikovnejsi, vedia manualne zmajstrovat neuveritelne veci aj zeny aj muzi, velmi pracoviti, a su aj velmi empaticki a pohostinni a tak dalej ALE POZOR iba ku vlastnym. Ano vedia za kratky cas zozbierat kopec penazi pre inu rodinu v nudzi, Ale iba ak ta rodina pochadza z Oravy.
Ak si "pristahovalec", tak toto nefunguje. Bodka, ziadna vynimka.
Inac, tiez by ma zaujimala ta firma. Nie je to nahodou firma na konci Niznej ako zacina Tvrdosin? Staci ano, nie. Robila som tam asi 5 rokov ale uz som 10 rokov mimo Oravy. Hoci pravdu povediac, tie leta, myslim najma zbieranie cucoriedok, hribov a pod. boli jedinecne. Nikde na Slovensku podla mna tak krasne nie je, ako v rozpravke. A skocit si priamo k bacovi za Srnacim po korbace, zincicu. Velmi vela sme si vedeli dochovat vypestovat, nazbierat svojpomocne. Ale pokial odtial nepochadzas, holt smola, nepohnes nimi, ani sa o to nesnaz.

@anonym_a97440 nie nie je to v tej oblasti

autor
Včera o 13:09
@aurora33

@anonym_0eddf1 aspon nekritizujem ako anonym. Autorka je podla teba v pohode že Sáru anonymne naváža do Oravcov a keď jej dám jednoduchú otázku tak neodpovie? A k tej žene, tak ktorá normálna žena ostáva s chlapom, ktorý je zlý? A nie, nie som protivná.

@aurora33 prečo vsekto berieš ako útok ? Reaguješ presne ako práva typická Oravka. Len tu ludia diskutujú a tebe nieco vadi a už si agresívna a myslíš si, že tu útočíme všetci proti oravcom, hádam si nemyslis, že zhromazdujeme nejaké vojsko proti Orave 😂😂