Viete koľko hviezd je vo vesmíre?
Vo viditeľnom vesmire vedci odhadujú počet hviezd na 2x10na23. Chcel som vedieť aké je to číslo veľké lebo predstaviť sa nedá. Tak som ho vydelil počtom sekúnd od vzniku vesmíru. 31.536.000 sekund má rok a vesmir má vek 13,8mld rokov. Vyšlo mi číslo 4,257x10na17tu. Pridelil som týmto číslom počet hviezd a vyšlo mi, že počet hviezd je 460 tisíc krát väčší ako je počet sekúnd od vzniku vesmíru. Stále je to nepredstaviteľné číslo. 460 tisíc hviezd za sekundu by bolo treba počítať a trvalo by nám to 13,8miliardy rokov. A to sa už teraz vie, že vesmir je určite väčší a možno aj mnohonásobne krát väčší ako je viditeľný vesmír. Tak som sa s tým chcel podeliť. Môžte reagovať. Pýtať sa.
Netrapi a ich pocet, trapi ma, ze v meste ich takmer nevidno a ked chcem vidiet hviezdne nebo nad hlavou musi cestovat daleko za skutocnou tmou
(toto leto sa podarilo a som stastna z tej chvile ked som stala s hlavou vyvratenou do hora a videla do hlbky nekonecna)
Netrápia ma hviezdy. Skôr by som chcela poznať odpovede na otázky medzi nebom a zemou, kde sú naši zosnulí blízki 🖤
Myslis, ze "vec" ktora k nam leti je kometa alebo ufo?
Mne raz,keď som bola malá,tatko povedal,že hviezd je presne toľko, koľko je na Zemi životov. Od úplnej, neviditeľnej voľným okom baktérie,cez rastliny až po nás. Trochu romanticky poňaté,ale možno na tom niečo pravdy bude, pretože životov rôzneho druhu je ozaj veľa 😊.
Nie a nikto to nevie, stale to mas iba teoriu, plus stale vznikaju nove hviezdy, niektore zanikaju, ine moze nieco pohltit a pretransflrmuju sa. Cize tato otazka nema jednoznacnu odpoved. Nevieme strasne vela veci, dovidime stale len do urcitej hranice. Ehm, poslu radsej testik s nejakou druhou ciarkou, na to sme tu expertky, nie sme zdruzenie astronomov. Tam chodi totiz moj muz 😂
@beata_k tak už sa konečne rozhodli, dohodli,že prídu? 😉 A keď nás trochu spoznajú,radšej sa zbalia a rýchlo zabudnú 😁.
@zuzanita1609 😆 aj to je moznost
@slovakboy Všetko sú len odhady. Ale počet hviezd je naozaj obrovský, pre ľudskú myseľ je to nepredstaviteľné číslo. Už len počet hviezd v našej galaxii je niečo, čomu človek ani nechce veriť. A aj to už je len odhad. Takže počet hviezd v pozorovateľnom vesmíre môže byť + - tak isté veľké číslo. A čo potom s tými hviezdami, čo sú za pozorovateľným vesmírom?
A UFO? Podľa môjho názoru, určite existuje niekde vo vesmíre nejaká forma života. Ale pravdepodobnosť, že sa o nej dozvieme je mizivá a to, že by sme sa stretli je podľa mňa nulová.
Páči sa mi citát Arthura Clarka: "Existujú dve možnosti: Buď sme vo vesmíre sami alebo nie. Obidve sú rovnako desivé."
Asi to nepotrebuje vysvetlenie.
Veľa 😅
A možno sme to my,ale úplne niekde mimo našeho vesmíru, dimenzie a v inej verzií. A keďže sme samodeštruktivny druh,idú nám povedať "ludzé neblbnite" 😆.
Netrapi a ich pocet, trapi ma, ze v meste ich takmer nevidno a ked chcem vidiet hviezdne nebo nad hlavou musi cestovat daleko za skutocnou tmou
(toto leto sa podarilo a som stastna z tej chvile ked som stala s hlavou vyvratenou do hora a videla do hlbky nekonecna)
@viestta
a pamätáš si na to hviezdne nebo este z detstva? My sme ako decka u babky na dvore prelezali mnohé letné noci na deke a pozerali s bratrancom na hviezdy. Bolo to na dedine, kde o 23:00 vypinali pouličné lampy. Bolo to nádherné! A este vtedy aj svätojanske mušky lietali a pekne svietili 😃 No teraz by som sa tu v meste márne nahladala.
To, čo robí vesmír a jeho zloženie takým nepredstaviteľným, nie je len obrovský počet hviezd, ale aj ďalšie fakty, ktoré spomínate:
Neviditeľný vesmír: Ako správne hovoríte, vesmír je pravdepodobne oveľa, oveľa väčší než jeho viditeľná časť (oblasť, z ktorej k nám mohlo svetlo za 13,8 miliardy rokov dosiahnuť). Ak je vesmír plochý alebo mierne zakrivený, môže byť nekonečný. Ak by bol len 250-krát väčší (čo je konzervatívny odhad), počet hviezd by presiahol 10^{26}.
Galaxie vs. Hviezdy: Je často jednoduchšie uchopiť počet galaxií, ktorých je "len" okolo 2 bilióny (2 \times 10^{12}) vo viditeľnom vesmíre. Ale aj to je 2 000 000 000 000. Každá galaxia, dokonca aj tá trpasličia, je domovom stoviek miliónov až biliónov hviezd.
No ma to jednu ficuru, a to ze pozorovatelny vesmir je nie len vzdialenost, ale aj cas. Ak vidis hviezdu na konci pozorovatelneho vesmiru, tak tam vlastne bola pred miliardami rokov ...
A vedeli ste, že hviezdy maju 3 farby? Bielu, žltú a červenú, ktoré sú viditelné voľným okom. Farba zaleži od teploty "hviezdy".
Hviezdy nám miznú rýchlosťou vyššou ako je rýchlosť svetla a keďže nie je možné letieť rýchlejšie ani nikdy nebude - to by sme tu už mali hromady mimozemštanov ktorí to zvládli tak pre nás sú pasé 😊 skôr či neskôr tu budeme samy...
@viestta
a pamätáš si na to hviezdne nebo este z detstva? My sme ako decka u babky na dvore prelezali mnohé letné noci na deke a pozerali s bratrancom na hviezdy. Bolo to na dedine, kde o 23:00 vypinali pouličné lampy. Bolo to nádherné! A este vtedy aj svätojanske mušky lietali a pekne svietili 😃 No teraz by som sa tu v meste márne nahladala.
@svetlonos pamatam si z detstva, ze som videla Mliecnu drahu v tabore na Kojsovke, aj Perseidy
Netrápia ma hviezdy. Skôr by som chcela poznať odpovede na otázky medzi nebom a zemou, kde sú naši zosnulí blízki 🖤
@sszuzu8 tam kde si ty bola pred narodenim
Ja to poznam tak ,ze kazdy na zemi ma svoju hviezdu. Ked “zhasnes” zomries,zhasne aj hviezda.
@slovakboy Všetko sú len odhady. Ale počet hviezd je naozaj obrovský, pre ľudskú myseľ je to nepredstaviteľné číslo. Už len počet hviezd v našej galaxii je niečo, čomu človek ani nechce veriť. A aj to už je len odhad. Takže počet hviezd v pozorovateľnom vesmíre môže byť + - tak isté veľké číslo. A čo potom s tými hviezdami, čo sú za pozorovateľným vesmírom?
A UFO? Podľa môjho názoru, určite existuje niekde vo vesmíre nejaká forma života. Ale pravdepodobnosť, že sa o nej dozvieme je mizivá a to, že by sme sa stretli je podľa mňa nulová.
Páči sa mi citát Arthura Clarka: "Existujú dve možnosti: Buď sme vo vesmíre sami alebo nie. Obidve sú rovnako desivé."
Asi to nepotrebuje vysvetlenie.
@chrobak7 sú to odhady, ale nedával by som tam slovko len. Ešte donedávna sa nevedelo, že existuju galaxie, alebo že skoro okolo každej hviezdy je nejaká planéta. Tieto odhady sú robené spočítaním galaxii v úzkom políčku zlomok miliardtiny oblohy a extrapoláciou na celú oblohu. Bolo to robené viac krát a na rôznych miestach oblohy. snímanie tohto pokíčka bolo 10 dní. Šokujúce výsledky zo zemských teleskopov nezistiteľné. Takže máš pravdu, že odhady to sú, ale rádovo ten počet bude sedieť. Súhlasím s tvojim názorom na UFO. Žiaľ alebo chvála Bohu vzdialenosti sú obrovské a maximalna rýchlosť akou by hocijaké UFO mohlo letieť je veľmi malá. Iba ak by dokázali zakrivovať časopriestor. Fyzikálne a prírodné zákony sú v celom vesmíre (aspoň v tom, o ktorom hovoríme) rovnaké.
Mne raz,keď som bola malá,tatko povedal,že hviezd je presne toľko, koľko je na Zemi životov. Od úplnej, neviditeľnej voľným okom baktérie,cez rastliny až po nás. Trochu romanticky poňaté,ale možno na tom niečo pravdy bude, pretože životov rôzneho druhu je ozaj veľa 😊.
@zuzanita1609 možno je ich aj viac. Určite je ich viac, ako zrniečok piesku na Zemi.
No ma to jednu ficuru, a to ze pozorovatelny vesmir je nie len vzdialenost, ale aj cas. Ak vidis hviezdu na konci pozorovatelneho vesmiru, tak tam vlastne bola pred miliardami rokov ...
@aalt Áno. Preto veľkosť vesmíru nie je 2xR kde R je 13,8 mld svetelných rokov, ale reálne vesmir má priemer 93 mld svetelných rokov. Teda galaxie už sú reálne o ďalšie miliardy svetelných rokov ďalej.
Hviezdy nám miznú rýchlosťou vyššou ako je rýchlosť svetla a keďže nie je možné letieť rýchlejšie ani nikdy nebude - to by sme tu už mali hromady mimozemštanov ktorí to zvládli tak pre nás sú pasé 😊 skôr či neskôr tu budeme samy...
@hiro áno a v budúcnosti sa bude hranica pozorovatelneho vesmíru zmenšovať. Okrajové galaxie ujdú z dohľadu.
To, čo robí vesmír a jeho zloženie takým nepredstaviteľným, nie je len obrovský počet hviezd, ale aj ďalšie fakty, ktoré spomínate:
Neviditeľný vesmír: Ako správne hovoríte, vesmír je pravdepodobne oveľa, oveľa väčší než jeho viditeľná časť (oblasť, z ktorej k nám mohlo svetlo za 13,8 miliardy rokov dosiahnuť). Ak je vesmír plochý alebo mierne zakrivený, môže byť nekonečný. Ak by bol len 250-krát väčší (čo je konzervatívny odhad), počet hviezd by presiahol 10^{26}.
Galaxie vs. Hviezdy: Je často jednoduchšie uchopiť počet galaxií, ktorých je "len" okolo 2 bilióny (2 \times 10^{12}) vo viditeľnom vesmíre. Ale aj to je 2 000 000 000 000. Každá galaxia, dokonca aj tá trpasličia, je domovom stoviek miliónov až biliónov hviezd.
@jogy1984 bingo. Ale osobne si myslím, že až nekonečný nebude. Počíta sa to cez hustotu vesmíru. Len to číslo lieta od tých 250 krát až po 25 kvadrilionov krát väčší ako to čo vidíme. Každopádne je to ešte viac nepredstaviteľné. Nekonečný vesmir si myslím že nie je, pretože nekonečno funguje len v matematike. Fyzika ho nemá rada. Aj do mikro aj do makro. Niekde je hranica.
Hviezdy ma netrápia. Ja by som skôr chcela vedieť, či existuje multiverse/paralelné vesmíry.
Nie a nikto to nevie, stale to mas iba teoriu, plus stale vznikaju nove hviezdy, niektore zanikaju, ine moze nieco pohltit a pretransflrmuju sa. Cize tato otazka nema jednoznacnu odpoved. Nevieme strasne vela veci, dovidime stale len do urcitej hranice. Ehm, poslu radsej testik s nejakou druhou ciarkou, na to sme tu expertky, nie sme zdruzenie astronomov. Tam chodi totiz moj muz 😂
@kiki68 pozor, to nie je teória, to je pozorovanie ďalekohľadom a spočítanie a extrapolácia a odhad. Tak sa odhaduje počet vlasov na hlave, počet stromov v lese atd. Teoria je napríklad že existujú aj iné vesmíry. Dokonca to nie je teória, ale hypotéza. Ale vedecká. Nie je to len výmysel ale je to reálna úvaha, vychádzajúca z nejakých predpokladov, ale vedecky nedokázaná. Teória strún sa napríklad nedá vyvrátiť ani dokázať. Ale teórie relativity či už špeciälna alebo všeobecná sú experimentálne denno denne dokazované. Volá sa to teória, ale už je to realita.

nejak ma to netrápi 🤷♀️😏