icon

Je platenie QR kódom bezpečné?

Včera o 16:34

ahojte, mozno blba otazka 😅

je podla vas platenie qr kodom bezpecne? posledne mesiace to vidim coraz castejsie a mam z toho taky zmiesany pocit. pride mi to pohodlne, ale zaroven sa bojim, ci sa to neda nejako zneuzit alebo presmerovat na iny ucet.

pouzivate to normalne bez obav alebo ste radsej pri klasickej karte?

anonym_200ce5
Včera o 16:42

@anonym_autor ano je to bezpečne. Čo by nemalo byť na tom bezpečné? Platím jedine apple pay alebo qr. Plastovú kartu ani neviem kde mám hodenú

autor
Včera o 16:51
@anonym_200ce5

@anonym_autor ano je to bezpečne. Čo by nemalo byť na tom bezpečné? Platím jedine apple pay alebo qr. Plastovú kartu ani neviem kde mám hodenú

@anonym_200ce5 Asi som "stará škola" :-/

anonym_122acf
Včera o 17:06

Je to bezpečné.
Platbu by niekto mohol presmerovať len tak, že by fyzicky prelepil pôvodný vytlačený QR kód vlastným. Obchodník by si to však všimol hneď pri prvej platbe, pretože by mu peniaze neprišli.

Banka ťa navyše upozorní, ak meno príjemcu nesedí. Tak ako si pri termináli kontroluješ sumu pred priložením karty, pri QR platbe si po načítaní skontroluj sumu a meno príjemcu.

Za platbu prevodom alebo QR kódom neplatíš žiadny poplatok a ani obchodník nič neplatí. Peniaze má na účte do 10 sekúnd. Pri kartách čaká 1–2 dni a ešte príde o 1–2 % z transakcie. Pri QR platbe dostane celú sumu.

Nezarába na tom banka ani americké kartové spoločnosti. A ak by z politických dôvodov prestali fungovať americké kartové siete, v Európe stále ostáva okamžitá bezhotovostná platba.

Na Slovensku sa používajú tri typy QR kódov na platbu:
1. PAY by square – najstarší formát, podporovaný všetkými slovenskými bankami. To, či platba prebehne okamžite alebo štandardne, závisí od konkrétnej bankovej aplikácie.

2. Payme – existuje v dvoch verziách, pričom tú novšiu podporuje osem bánk: 365.bank, ČSOB, Fio banka, Poštová banka, Prima banka, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka a VÚB. Platby cez túto verziu idú ako okamžité.

3. Európsky EPC QR kód – podporuje ho len niekoľko slovenských bánk, ale rozpoznáva ho napríklad aj Revolut.

https://zive.aktuality.sk/clanok/zPwE68z/koniec...

anonym_37780f
Včera o 17:20
@anonym_autor

@anonym_autor samotna platba (ak mas qr kod vygenerovany bankou) je len ine zobrazenie informacie, takze ak nie je "podvrhnuty", je to bezpecne... ale mas pravdu, ze len tak snimat qr kody kade tade v meste ti kludne moze otvorit nejaku "zlu" stranku... takze "vseho s mirou" 🙂 🙂

rozculena
Včera o 20:23
@anonym_autor

@anonym_autor stará škola to je aký vek?
Ja som stará,a faktúry platím najradšej cez QR kód

milosko27
Včera o 22:22

@anonym_autor qr kód je faj pri platbexza faktúru, napr. za telefón..ale v obchode? Najor si odomknúť mobil,potom prejsť do aplikacie banka, potom zadať platbu qr kódom, potom ho nafotiť a potom potvrdiť pin kódom..zatiaľ zaplatim kartou a naložím nákup do tašiek a som na polceste do auta...

anonym_940dcf
Dnes o 06:42

@anonym_autor ja tomu napríklad neverím, nie je to pre mňa bezpečné - si myslím

anonym_122acf
Dnes o 06:53
@milosko27

@anonym_autor qr kód je faj pri platbexza faktúru, napr. za telefón..ale v obchode? Najor si odomknúť mobil,potom prejsť do aplikacie banka, potom zadať platbu qr kódom, potom ho nafotiť a potom potvrdiť pin kódom..zatiaľ zaplatim kartou a naložím nákup do tašiek a som na polceste do auta...

@anonym_940dcf v čom by mala spočívať nebezpečnosť, kde je riziko a čo navrhuješ na zlepšenie bezpečnosti?

@milosko27 aplikáciu banky si vieš spustiť dopredu aj otvoriť menu na načítanie QR kódu, nemusíš čakať
v taxíku keď je nalepený QR kód tak keď prichádzaš do cieľa vyberieš mobil otvoríš banku nasnímeš kód a už len čakáš na zastavenie a zadáš sumu, platbu dostane rýchlejšie ako vyberať peňaženku, hľadať mince a čakať na výdavok

ja tom mám na 4 ťahy
1. prst odomknúť obrazovku
2. klik spustiť aplikáciu
3. prst prihlásiť sa do banky odtlačkom prsta
4. klik spustiť "Načítať QR platbu"

hiro
Dnes o 08:24
@anonym_122acf

@anonym_940dcf v čom by mala spočívať nebezpečnosť, kde je riziko a čo navrhuješ na zlepšenie bezpečnosti?

@milosko27 aplikáciu banky si vieš spustiť dopredu aj otvoriť menu na načítanie QR kódu, nemusíš čakať
v taxíku keď je nalepený QR kód tak keď prichádzaš do cieľa vyberieš mobil otvoríš banku nasnímeš kód a už len čakáš na zastavenie a zadáš sumu, platbu dostane rýchlejšie ako vyberať peňaženku, hľadať mince a čakať na výdavok

ja tom mám na 4 ťahy
1. prst odomknúť obrazovku
2. klik spustiť aplikáciu
3. prst prihlásiť sa do banky odtlačkom prsta
4. klik spustiť "Načítať QR platbu"

@anonym_122acf @milosko27 "ale v obchode? Najor si odomknúť mobil,potom prejsť do aplikacie banka, potom zadať platbu qr kódom, potom ho nafotiť a potom potvrdiť pin kódom"
Ono to ide aj jednoduchšie, stačí použiť fotoaparát a ten otvorí platobnú aplikáciu rovno s vyplnenou platbou. Pin pri platbe sa dá vypnúť pre menšie platby.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/navody/ako-za...