icon

Obťažovanie, falošné účty a polícia: Máte skúsenosti?

Dnes o 09:13

Ahojte, potrebovala by som radu od niekoho, kto riešil niečo podobné, prípadne má skúsenosť s políciou.

Ide o muža, s ktorým som sa istý čas stretávala, ale už s ním nechcem mať žiadny kontakt. Problém je, že to nerešpektuje a celé sa to postupne stupňuje.

Opakovane ma kontaktoval, volal mi a písal mi aj napriek tomu, že som o kontakt nestála. V minulosti boli aj situácie, keď sa správal agresívne – bránil mi odísť, chytal ma, kopal do vecí, kontroloval, kde som, s kým som a čo robím. Boli medzi nami samozrejme aj hádky a priznávam, že som mu v emóciách tiež škaredo nadávala a bránila sa, takže nechcem zo seba robiť svätú. Rozdiel však vidím v tom, že ja už chcem mať pokoj a ukončiť kontakt, zatiaľ čo on pokračuje.

Teraz si podľa môjho dôvodného podozrenia vytvára falošné účty, cez ktoré ma kontaktuje a verejne pod mojím profilom píše vulgárne a sexuálne ponižujúce veci. Označuje ma za „kurvu“, „špinu“, píše, že sa „kurvím“ a že to o mne bude hovoriť ďalším ľuďom. Mám z toho urobené screenshoty. Nemám technický dôkaz, že účet patrí priamo jemu, ale vzhľadom na obsah, okolnosti a načasovanie mám vážne dôvody si myslieť, že je za ním on.

Najviac ma však vystrašilo to, čo sa stalo včera v noci. Približne o jednej ráno prišiel na moju ulicu a vulgárne na mňa vykrikoval. Ja som išla domov a krátko nato začal ten falošný účet verejne písať ďalšie vulgárne komentáre pod môj profil.

Mám uložené screenshoty, históriu telefonátov a ďalšie veci z predchádzajúcej komunikácie. Pôvodnú konverzáciu s ním už celú nemám, zostali mi hlavne screenshoty. Úprimne mám z toho strach, pretože mám pocit, že sa jeho správanie namiesto upokojenia stupňuje.

Premýšľam, že sa obrátim na políciu, ale mám obavu, ako sa k tomu postavia – najmä preto, že aj ja som mu počas hádok v správach nadávala a neviem dokázať, že konkrétny fake účet vytvoril on.

Riešil niekto z vás niečo podobné? Má podľa vás zmysel ísť s týmto na políciu? Ako postupovali vo vašom prípade a aké dôkazy od vás chceli? Zaujíma ma hlavne reálna osobná skúsenosť, nie odsudzovanie. Ďakujem.

minenkaa
Dnes o 09:23

Tak v prvom rade treba si nadstavit účet ako súkromný a ak ta obťažuje na ulici volat políciu
Ako môže mať niekto v dnešnej dobe verejný účet

anonym_359a97
Dnes o 09:47

Žiadnym spôsobom ho nekontaktuj, neodpovedaj, zablokuj si ho, profil si zamkni. Choď na políciu a podaj TZ: § 360a, § 360b. Polícii predlož všetky dôkazy, všetko si vytlač a povedz, že máš dôvodné obavy o svoju bezpečnosť.

autor
Dnes o 10:03
@anonym_359a97

Žiadnym spôsobom ho nekontaktuj, neodpovedaj, zablokuj si ho, profil si zamkni. Choď na políciu a podaj TZ: § 360a, § 360b. Polícii predlož všetky dôkazy, všetko si vytlač a povedz, že máš dôvodné obavy o svoju bezpečnosť.

@anonym_359a97 Ahoj , dakujem za radu, myslíš že stačí vytlačiť všetky správy, fake účty a verejné ohováranie kde je vulgárny a špiní moje meno? Alebo to budú chcieť na polícii vidieť na mobile ? Pretože konverzácie som zmazal sním ale screenshoty mám.

anonym_359a97
Dnes o 10:10
@anonym_autor

@anonym_359a97 Ahoj , dakujem za radu, myslíš že stačí vytlačiť všetky správy, fake účty a verejné ohováranie kde je vulgárny a špiní moje meno? Alebo to budú chcieť na polícii vidieť na mobile ? Pretože konverzácie som zmazal sním ale screenshoty mám.

@anonym_autor ja so vytlačila všetky konverzácie, všetky správy, doložila som aj všetky nahrávky.

anonym_3cd09f
Dnes o 10:11

@anonym_autor preco nemas profil sukromny? Preco neblokujes kazdy jeden ktory vytvori? Pockat, na IG staci zablokovat raz a tym padom akykolvek novy ucet ktory zalozi tak ta nim nemoze ani len najst. Takze velmi nechapem.

autor
Dnes o 10:17
@anonym_3cd09f

@anonym_autor preco nemas profil sukromny? Preco neblokujes kazdy jeden ktory vytvori? Pockat, na IG staci zablokovat raz a tym padom akykolvek novy ucet ktory zalozi tak ta nim nemoze ani len najst. Takze velmi nechapem.

@anonym_3cd09f na všetkých sociálnych sieťach bol zablokovaný a na to si začal vytvárať fake účty na tiktoku , taktiež ma začal kontaktovať cez email kde som ho už tiež zablokovala. A keď som zablokovala aj tel číslo tak si založil nové.

anonym_c63223
Dnes o 10:32
@anonym_autor

@anonym_3cd09f na všetkých sociálnych sieťach bol zablokovaný a na to si začal vytvárať fake účty na tiktoku , taktiež ma začal kontaktovať cez email kde som ho už tiež zablokovala. A keď som zablokovala aj tel číslo tak si založil nové.

@anonym_autor ty si musis nastavit profil na neverejny.... Nebude ta moct potom kontaktovat a plus podaj trestne oznamenie.

anonym_3cd09f
Dnes o 10:40
@anonym_autor

@anonym_autor ale to sa neds donekonecna zakladat ucty a menit cisla. Ja som mala kamarata ktoremu toto robila jeho byvalka. Tiez to uz nevyddzal a siel na policiu, tam to vyriesili tak ze jej zavolali a vyhrozili ale to bolo vsetko. Kazdopadne mozes to skusit. Alebo si skus docasne deaktivivat ucty, oddychnut si od soc sieti ak ich nepotrebujes. Mozno ho to potom prestane bavit. Alebo si tam zmen meno, napr ja tam nemam priezvisko a uz ani fotku a uz ma nikto kto ma pozna nevie vyhladat

anonym_c99094
Dnes o 18:16

@anonym_autor upirmne, ja by som docasne deaktivovala siete... Zmenila číslo. A povedala o Tom niekomu komu dôverujes. A pred deaktivaciou to napísala verejný príspevok ako si obtazovana.