icon

Sú sociálne médiá pozitívnym príkladom pre obézne ženy?

1. mar 2026

Poslednú dobu si všímam, že ženy s veľkou nadváhou točia krátke videá, ktoré zahrňujú, čo jedia (vo väčšine prípadov nezdravé), akú majú rutinu, čo robia napríklad od 9:00 do 12:10. Celkovo tomu nerozumiem. Blokujem tie short videá a reelska, ale vždy mi to vyskočí. Minule som si to nechala prehrať celé a tá žena len fučala, vôbec nevládala s dychom. Povedzme si pravdu, deti to tiež vidia a toto im má ísť akože príkladom, že byť obézny je v poriadku?

autor
1. mar 2026

Končím túto tému, lebo to tu viacerým nedochádza.

krasneleto
1. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor aspon, ze ty si v obraze... dakujeme, posledna nech zhasne

motylik2559
1. mar 2026
@anonym_autor

@krasneleto Opakujem. Ďalšia 🤦🏼‍♀️😃

@anonym_autor Autorka a este sa ta spytam inak teda. Kebyze ti sem kazda jedna odpoved od zien tu na mk da taku odpoved, ktoru chces citat, co ti to pomoze do dalsieho (ne)sledovania a (ne)zamyslania sa nad takymito videami? Tvoj zivot bude zmysluplnejsi, kebyze tu najdes len take odpovede? Uz by na teba na soc.sietach prestali zrazu take videa vyskakovat? Ved je na tebe co sledujes a len ty to vies stopnut a nepremyslat nadtym co tvojmu oku vadi. My ti to v tvojom mobile ci pc nestopneme, nech tu najdes odpovede aj tvojim ociam co ulahodi🤷‍♀️

anonym_16e20b
1. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Skôr ju končíš, lebo si si nenašla podobne slaboduché osoby, ktoré by sa tu s tebou vysmievali obéznym ženám, aby sa ti lepšie zaspalo. Tak, aby si neodišla s prázdnou, áno si najkrajšia, áno si nadradená týmto ženám, áno, svet sa skláňa pred tvojou krásou a inteligenciou.

zmrzlinka8
1. mar 2026

Každý sme nejaký, ľudia su rôznorodí a v tom je to čaro. Krása je subjektívna vec a každý nech sa stará hlavne o svoje zdravie a rešpektuje aj inakosť. Vieme, že obezita má aj negatívny vplyv na zdravie, ale to nikomu nedáva právo prikazovať druhému, čo má robiť, alebo dávať najavo nejakú svoju nadradenosť. Ja sa tiež nepostavím v piatok večer do baru a nedám tam každému prednášku, že alkohol škodí a že nemajú piť a čo tam vlastne robia, nech idú domov a že sú tam podradní ľudia. Každý robí ako myslí. Mne ostáva to rešpektovať.

bjnr
1. mar 2026

Rozumiem, že vás tento obsah irituje až do takej miery, že máte potrebu ho aktívne blokovať, a predsa si ho nakoniec pozriete celý. To, čo opisujete, nie je len o estetike alebo zdraví cudzích ľudí. Je to o dynamike odporu a fascinácie, ktorú v nás vyvoláva niečo, čo považujeme za neprípustné alebo ohrozujúce naše hodnoty. Váš hnev a nepochopenie pravdepodobne pramenia z narušenia vášho vnútorného poriadku. Keď vidíte niekoho, kto sa „vystavuje“ v stave, ktorý vy považujete za zlyhanie alebo slabosť (nadváha, fučanie, nezdravé jedlo), útočí to na váš koncept sebadisciplíny a zodpovednosti. Váš mozog vyhodnocuje tento obsah ako nebezpečný precedens („čo ak toto uvidia deti?“), čím v skutočnosti racionalizujete svoj osobný emocionálny diskomfort. Čím viac sa snažíte tento fenomén vytlačiť zo svojho vedomia (blokovaním), tým väčšiu moc nad vašou pozornosťou získava. Je to klasický psychologický mechanizmus: to, čomu kladieme aktívny odpor, nás v skutočnosti vnútorne zamestnáva najviac. Prestaňte byť policajtom morálky a zdravia na internete. Algoritmus vám tieto videá neponúka náhodou, on reaguje na vašu mikro-pozornosť. Každú sekundu, ktorú strávite pozeraním na „fučiacu ženu“, učíte svoj telefón, že toto je presne to, čo chcete vidieť, aby ste sa mohli cítiť pohoršene. Skúste namiesto hnevu na cudziu obezitu upriamiť pozornosť na vlastnú potrebu kontroly. Svet nebude bezpečne regulovaný podľa vašich predstáv a deti nebudú formované jedným videom na sociálnej sieti, ale tým, ako ich rodičia spracovávajú realitu. Ak vás pohľad na niekoho, kto „nezvláda svoj život“, takto silno vyrušuje, problém nie je v jeho nadváhe, ale vo vašom strachu z chaosu a straty kontroly. Čo vo vašom vlastnom živote držíte pod takou prísnou kontrolou, že vás pohľad na cudziu nekontrolovanosť a nedokonalosť dokáže takto intenzívne vytočiť?

anonym_dd47c2
1. mar 2026
@anonym_5b1734

@zmrzlinka2021 a ty budes asi typicka slovenska, obezna, frustrovana zena.. nikto nehovori o hodnote zeny, ale o zdravi, zivotnom style, ktory obezni ludia maju a tvarime sa, ze je to v poriadku a prenasa sa to aj na decka... staci ked vidim synovych spoluziakov a spoluziacky a mam dost

@anonym_5b1734 ja som dnes šiel vlakom, pozeral som aj von oknom, aj na zastávky a pohyb v meste, a veru obéznych ľudí je dosť. A tie deti 🙈 Ak je mamka ako skriňa, aj tatko, deti tiež asi ťažko budem súhlasiť s tým, že je to ok. Samozrejme, že nie je. Jedine, že by sa všetky tie rodiny a decká vyhovárali na metabolický syndróm a a diabetes. Čo pochybujem.

zmrzlinka8
1. mar 2026

@anonym_autor ach, co vsetko nie je v poriadku na tomto svete a kolko veci ludia robia, co nie su zdravé. A napriek tomu to vidime v médiách. Ľudia strácajú ludskost a rešpekt a velmi radi odsudzuju, posudzuju, akoby oni sami boli nejaky ideál.

zmrzlinka8
1. mar 2026

Mozem byt stihla a blba, tucna a mudra, stihla a mudra, tucna a hlupa, stihla ci tucna nehovori nic o tom, ci ma clovek ludske dobre srdce, ci je vzdelany, kazdy zije ako najlepšie vie a dokáže v danom čase, moze mat rozne problemy v zivote, staci, ze mate niekoho choreho, o koho sa treba starat a vela starosti, stres, nevyspatie a uz ide kortizol hore a s nim aj chut do jedla.... ľudia, posudzovanie bez bližšieho poznania osoby je primitívne.

zmrzlinka8
1. mar 2026
@bjnr

Rozumiem, že vás tento obsah irituje až do takej miery, že máte potrebu ho aktívne blokovať, a predsa si ho nakoniec pozriete celý. To, čo opisujete, nie je len o estetike alebo zdraví cudzích ľudí. Je to o dynamike odporu a fascinácie, ktorú v nás vyvoláva niečo, čo považujeme za neprípustné alebo ohrozujúce naše hodnoty. Váš hnev a nepochopenie pravdepodobne pramenia z narušenia vášho vnútorného poriadku. Keď vidíte niekoho, kto sa „vystavuje“ v stave, ktorý vy považujete za zlyhanie alebo slabosť (nadváha, fučanie, nezdravé jedlo), útočí to na váš koncept sebadisciplíny a zodpovednosti. Váš mozog vyhodnocuje tento obsah ako nebezpečný precedens („čo ak toto uvidia deti?“), čím v skutočnosti racionalizujete svoj osobný emocionálny diskomfort. Čím viac sa snažíte tento fenomén vytlačiť zo svojho vedomia (blokovaním), tým väčšiu moc nad vašou pozornosťou získava. Je to klasický psychologický mechanizmus: to, čomu kladieme aktívny odpor, nás v skutočnosti vnútorne zamestnáva najviac. Prestaňte byť policajtom morálky a zdravia na internete. Algoritmus vám tieto videá neponúka náhodou, on reaguje na vašu mikro-pozornosť. Každú sekundu, ktorú strávite pozeraním na „fučiacu ženu“, učíte svoj telefón, že toto je presne to, čo chcete vidieť, aby ste sa mohli cítiť pohoršene. Skúste namiesto hnevu na cudziu obezitu upriamiť pozornosť na vlastnú potrebu kontroly. Svet nebude bezpečne regulovaný podľa vašich predstáv a deti nebudú formované jedným videom na sociálnej sieti, ale tým, ako ich rodičia spracovávajú realitu. Ak vás pohľad na niekoho, kto „nezvláda svoj život“, takto silno vyrušuje, problém nie je v jeho nadváhe, ale vo vašom strachu z chaosu a straty kontroly. Čo vo vašom vlastnom živote držíte pod takou prísnou kontrolou, že vás pohľad na cudziu nekontrolovanosť a nedokonalosť dokáže takto intenzívne vytočiť?

@bjnr dakujem za tento tvoj príspevok, velmi trefny

anonym_0514c5
1. mar 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Si typická slovenská Sedliacka!

Obezita neznamená že človeku je vzaté právo žiť a fungovať vo svete. Ľudia sú rôzni. Posudzovať ľudí na základe výzoru je úbohé. Aj toto je dôvod, prečo táto krajina je v riti.

Hanbi sa

@zmrzlinka2021 typická slovenská sedlač si skôr ty. Už by stačilo zastávať sa obéznych ľudí a podporovať ich v tom, aby ukazovali deťom, že mať v 1 ruke kofolu a v druhej chipsy je OK, že je OK sedieť celý deň doma za PC alebo s mobilom v ruke a jednou rukou ťukať do mobilu a v druhej mať čokoládu. Obezita nieje normálna. Tí ľudia trpia, trpia ich klby, srdce, cievy. To, že sa oni ubezpečujú, že je to OK a ešte ich v tom podporuje okolie nieje správne!
Mala som bratranca, ktorý športoval, zdravo sa stravoval, potom sa oženil, prišiel fast food, same rezne, majonezaky, kofola na litre ako jediny pitny rezim, chipsy atď. Doslova sa vyžral na 130+ kg, ja keď som ho videla po 3 rokoch som neverila, že je to on. Prišli choroby, srdce, cukrovka. Už 3 roky mu pálime sviečky. Nemal ani 45, ked zomrel. Jeho žena vykrmila dieťa tak, že v 2 rokoch vyzeral ako sumo zápasník a 50 kg činku nosil ako kabelku. Od 18 cvičí, chudne, zdravo sa stravuje. Myslíš, že je vďačný svojej mame?

krasneleto
2. mar 2026
@anonym_0514c5

@zmrzlinka2021 typická slovenská sedlač si skôr ty. Už by stačilo zastávať sa obéznych ľudí a podporovať ich v tom, aby ukazovali deťom, že mať v 1 ruke kofolu a v druhej chipsy je OK, že je OK sedieť celý deň doma za PC alebo s mobilom v ruke a jednou rukou ťukať do mobilu a v druhej mať čokoládu. Obezita nieje normálna. Tí ľudia trpia, trpia ich klby, srdce, cievy. To, že sa oni ubezpečujú, že je to OK a ešte ich v tom podporuje okolie nieje správne!
Mala som bratranca, ktorý športoval, zdravo sa stravoval, potom sa oženil, prišiel fast food, same rezne, majonezaky, kofola na litre ako jediny pitny rezim, chipsy atď. Doslova sa vyžral na 130+ kg, ja keď som ho videla po 3 rokoch som neverila, že je to on. Prišli choroby, srdce, cukrovka. Už 3 roky mu pálime sviečky. Nemal ani 45, ked zomrel. Jeho žena vykrmila dieťa tak, že v 2 rokoch vyzeral ako sumo zápasník a 50 kg činku nosil ako kabelku. Od 18 cvičí, chudne, zdravo sa stravuje. Myslíš, že je vďačný svojej mame?

@anonym_0514c5 nehas , co ta nepali, alebo co ti neni rovno , po tem je ti hovno... ak mas upratane a nastavene vsetko vo svojom zivote ... tak to nech ta tesi... nie je ti suma fuk, ci Milena od vedla je obezna a co jej deti jedia?

nominativ
2. mar 2026

V dnešnom svete sa jednoducho tvárime, že všetko je v poriadku a každý má právo žiť akokoľvek.

To, že nikde v prírode sa výrazný "neštandard" neberie ako pozitívum, to je už vedľajšie.

anonym_73cbb6
2. mar 2026

Príkladom majú byt blizka rodina a reálny ľudia v živote

anonym_0514c5
2. mar 2026
@krasneleto

@anonym_0514c5 nehas , co ta nepali, alebo co ti neni rovno , po tem je ti hovno... ak mas upratane a nastavene vsetko vo svojom zivote ... tak to nech ta tesi... nie je ti suma fuk, ci Milena od vedla je obezna a co jej deti jedia?

@krasneleto ale nech si následnú liečbu svojich zdravotných problémov cvakajú sami a nie neskladáme sa im na tú liečbu všetci zo svojich odvodov

kristina2412
2. mar 2026
@anonym_0514c5

@krasneleto ale nech si následnú liečbu svojich zdravotných problémov cvakajú sami a nie neskladáme sa im na tú liečbu všetci zo svojich odvodov

@anonym_0514c5 súhlasím ale teda nech si potom platia aj všetci turisti, ktorí zišli mimo označených chodníkov a stal sa im úraz, nezodpovední lyžiari, motorkári, ktorí prekročili rýchlosť a nabúrali, anorektičky takisto, potom možno všetci, čo si napríklad spôsobili ochorenie sami . Všetky tie vášnivé solárkové opaľovačky ktoré schytajú melanóm, fajčiari s rakovinou pľúc, alkoholici s cirhózou pečene atď atď . Pri takomto prístupe by si 90 percent pacientov liečbu z vlastného vrecka.

kristina2412
2. mar 2026
@kristina2412

@anonym_0514c5 súhlasím ale teda nech si potom platia aj všetci turisti, ktorí zišli mimo označených chodníkov a stal sa im úraz, nezodpovední lyžiari, motorkári, ktorí prekročili rýchlosť a nabúrali, anorektičky takisto, potom možno všetci, čo si napríklad spôsobili ochorenie sami . Všetky tie vášnivé solárkové opaľovačky ktoré schytajú melanóm, fajčiari s rakovinou pľúc, alkoholici s cirhózou pečene atď atď . Pri takomto prístupe by si 90 percent pacientov liečbu z vlastného vrecka.

@kristina2412 hradilo

martinadomoniova
2. mar 2026

Ahojte, robím diplomovku o tom, ako reklamy vplývajú na naše sebavedomie.
Ak si žena vo veku 18 – 65 rokov, veľmi mi pomôžeš vyplnením krátkeho anonymného dotazníka.

https://forms.gle/M5fq4vJFdAmbRxmJ8

Zaberie pár minút (maximálne 15 minút), ale môže pomôcť tomu, aby boli ženy v marketingu zobrazované citlivejšie a realistickejšie.
Ak môžeš, zazdieľaj ho prosím aj ďalším ženám. Každý hlas sa počíta.
Ďakujem ti 💛

martinadomoniova
2. mar 2026

Tu je aj druhý dotazník, pre tie ženy, ktoré majú väčší záujem:
https://forms.gle/bMpuKJwdJ1X9jH9u5

Ďakujem ti 💛

krasneleto
2. mar 2026
@martinadomoniova

Ahojte, robím diplomovku o tom, ako reklamy vplývajú na naše sebavedomie.
Ak si žena vo veku 18 – 65 rokov, veľmi mi pomôžeš vyplnením krátkeho anonymného dotazníka.

https://forms.gle/M5fq4vJFdAmbRxmJ8

Zaberie pár minút (maximálne 15 minút), ale môže pomôcť tomu, aby boli ženy v marketingu zobrazované citlivejšie a realistickejšie.
Ďakujem ti 💛

@martinadomoniova ahoj, vyplnene.. v dotazniku mas chybu- sucastnost, je to sucasnost...

lucia147852
2. mar 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Obezita neznamená že človeku je vzaté právo žiť a fungovať vo svete. Ľudia sú rôzni. Posudzovať ľudí na základe výzoru je úbohé. Aj toto je dôvod, prečo táto krajina je v riti.

Hanbi sa

@zmrzlinka2021 obézny človek ma rovnakú hodnotu ako ktorýkoľvek iný. Ale normalizovať obezitu a robiť z nej trend je chore. Tak isto nepovedať že obezita je nezdravá aké hladkať niekomu ego že je to v poriadku je nezdravé. Je to presne tak isto zle, ako normalizovať anorexiu.

anonym_dd47c2
2. mar 2026
@anonym_0514c5

@anonym_0514c5 môj bratranec tak isto. Minulý rok sme ho pochovali. 48 rokov. Masívna CMP

anonym_95eaf3
2. mar 2026
@anonym_dd47c2

@anonym_0514c5 môj bratranec tak isto. Minulý rok sme ho pochovali. 48 rokov. Masívna CMP

@anonym_dd47c2 CMP sa nedeje iba obeznym

anonym_4049ce
2. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_4049ce nepamätám si ich mená 😃 pozri, ak si z toho taká vytočená, veľmi sa ti svojou diskusiou ospravedlňujem, ale tiež si sem nemusela chodiť a komentovať. Neberiem si od teba nič, neberiem do úvahy tvoje komentáre. Rozumnejšie chápu, prečo som založila túto tému a žiaľ, ozývajú sa urážlivé jedince.

@anonym_autor 🤣 kľud, si sa akosi zavzdušnila ;) . Ja som sa ani nevytocila (to si si fakt takto vyložila môj komentár? Omg…) a s mojimi 55 kilami ma tato téma fakt ani neurazila. Len som naozaj zvedavá, ktoré konkrétne ženské sa vedome vyžierajú, aby mohli natáčať content na sociálnu sieť - rada si ich profil pozriem, lebo fakt sa mi nechce veriť..,

nyusika
3. mar 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Hanbi sa

@zmrzlinka2021 ona neposuduje charakter tej damy...pyta sa, ci je normalne podsuvat vyraznu nadvahu/olbezitu za niec, co je uplne v poriadku a normalne...no nie je

a je uplne jedno, z akeho dovodu ma clovek tak vysoku nadvahu - fakt je, ze je to NEZDRAVE
a nie, nie je potrebne prezentovat to asko sebalasku
sebalaska znamena, ze mi zalezi na zdravi

a ked sa s tym nieco da spravit, mam sa pokusit s tym nieco spravit

nie, nemusi - ale netvarme sa, ze je to hodne obdivu

nyusika
3. mar 2026
@anonym_0514c5

@anonym_0514c5 preco by si to mali platit sami ??
je to choroba taka, ako vsetky ostatne.

to si maju platit vsetko aj fajciari, ludia, ktori si sposobili uraz... ?

krasneleto
3. mar 2026
@anonym_4049ce

@anonym_autor 🤣 kľud, si sa akosi zavzdušnila ;) . Ja som sa ani nevytocila (to si si fakt takto vyložila môj komentár? Omg…) a s mojimi 55 kilami ma tato téma fakt ani neurazila. Len som naozaj zvedavá, ktoré konkrétne ženské sa vedome vyžierajú, aby mohli natáčať content na sociálnu sieť - rada si ich profil pozriem, lebo fakt sa mi nechce veriť..,

@anonym_4049ce aj ja by som ich omrkla

krasneleto
3. mar 2026
@anonym_0514c5

@anonym_0514c5 ale prosim ta, vies na co vsetko sa skladas? aj fetakovi , aj alkoholikovi, aj bezdomovkyni na porod , a dakuj bohu, pokial na konci zivota mozes len zhodnotit, ze si sa skladala na niekoho a nie na seba...

autor
3. mar 2026
@anonym_4049ce

anonym_0514c5
3. mar 2026
@nyusika

@anonym_0514c5 preco by si to mali platit sami ??
je to choroba taka, ako vsetky ostatne.

to si maju platit vsetko aj fajciari, ludia, ktori si sposobili uraz... ?

@nyusika ja som reagovala na koment, kde mi iná uživatelka napísala, že nemám riešiš čo jedia susedove deti. Áno, obezita je choroba. Ale keď niekto raňajkuje chipsy s kolou, obeduje rezeň a šalat, zapija to kolou, večeria fast food, tak si za tú svoju obezitu môže sám. A bože chráň povedať rodičovi, že jeho dieťa je tučné, nespravne sa stravuje a skončí s chorymi klbmi, srdcom.
Nie za každou obezitou je choroba. Za niektorými je aj obžerstvo.
A áno, nechala by som zaplatiť aj fajčiara, ktorý si dobrovolne poškodí plúca, aj alkoholika.
Na dôležité lieky, ktoré môžu napriklad detom zachranit zivot sa musia robit zbierky a my platime protialkoholicke liečenie niekomu, kto sa sam rozhodol piť. A ešte opakovane.
A nepleť k tomu úraz. To je úplne iné.
Alkoholik, fajčiar, si sám dobrovolne ničí svoje zdravie. A ten, čo sa vyžerie na 100 kg, tiež.