icon

Prečo ľudia radia, aj keď nevedia a tí čo vedia, nie sú vypočutí?

16. feb 2026

Ahojte, nie som tu dlho, to zase treba povedať. Ale všimol som si jednu vec. Že tu často radia ľudia, ktorí absolútne predmetnej veci nerozumejú. Chápem, že keď je tu téma o varení, o deťoch, o problémoch v rodine, s partnerom, s cyklom, s cenou tepla, tak radíme podľa nášho uváženia a empirickej skúsenosti. Ale ak je tu téma odborná (najčastejšia z oblasti práva - občianskeho, pracovno-právneho, trestného, obchodného) dovolím si povedať, že toto je téma, ktorá patrí do rúk odborníkom, nie samozvaným internetovým radcom. Veľmi podobne je na tom téma zdravotníctvo t.j. liečebné postupy, indikovaná liečba, výsledky apd.

Na jednej strane tu radia ľudia, ktorí o tejto téme majú informácie iba z počutia, z jednej svojej skúsenosti alebo zo skúsenosti kamoša/rodiny. Na strane druhej, ak sa k téme vyjadrí človek, ktorý s týmto denno-denne pracuje a má aj vzdelanie v odbore, tak jeho názor iným laikom zosmiešňovaný. Sú tu asi iba dvaja-traja ľudia, ktorých názory sa oficiálne berú do úvahy, ako svätý grál. Akonáhle iný odborník anonymne/neanonymne napíše svoj odborný výklad, je zosmiešňovaný a atakovaný, kým príde konečne "odborník" a dá presne rovnaký výklad v jednej vete, amen.

Radím na rôznych portáloch, odborných fórach, na FB stránkach, na základe call in akcie zo strany klientov, ale ešte som sa nestretol s takýmto prístupom, ako je tu. Prevažne tieto "rádoby" poradkyne sú ženy, ale je tu aj pár mužov, ktorých odpovede sú úplne nekorektné.

Zvláštny trend na MK.
Ja osobne keď neviem poradiť, keďže ide o odbornú tému a nie som v tom odborník, tak sa komentára zdržím. Nerozumiem sa do elektriny, ani do investovania do kryptomien... a do mnohých iných. Kde si veľmi rád prečítam názor odborníkov.

Strana
z2
autor
16. feb 2026
@anonym_78d136

@anonym_autor Ako neodbornik to neposudim.

@anonym_78d136 ale máš potrebu sa vyjadrovať k téme, ktorej nerozumieš? Aj keď vieš, že svojím konaním môžeš uškodiť?

anonym_78d136
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_78d136 ale máš potrebu sa vyjadrovať k téme, ktorej nerozumieš? Aj keď vieš, že svojím konaním môžeš uškodiť?

@anonym_autor Ja to nerobim. Nepytaj sa ma, preco to ini robia. Ale ani ty nemusis byt odbornik.

autor
16. feb 2026
@anonym_78d136

@anonym_autor Ja to nerobim. Nepytaj sa ma, preco to ini robia. Ale ani ty nemusis byt odbornik.

@anonym_78d136 čítala si o čom tu píšem? Zase si nepochopila kontext?

anonym_fdbde0
16. feb 2026

@anonym_autor ak si odborník v nejakej oblasti,mal by si písať pod svojím nickom.napr.keď tu niečo napíše @melanta,tak jej budem veriť,keď to napíše anonym,tak neverím,pokial to ona nepotvrdí.Alebo právnické veci,verím len jednému nicku...Chápeš,o čom to je?

bloger
16. feb 2026

Podľa mňa platí to čo pri prvej pomoci. Aj laická je lepšia ako žiadna. Myslím si, že aj laik môže mať nejaké vedomosti. A postupne ako sa to rozvýja môže to človeka posunúť bližšie k pravde. A veľa krát aj laik práve dokáže niekomu zachrániť život.

autor
16. feb 2026
@anonym_fdbde0

@anonym_autor ak si odborník v nejakej oblasti,mal by si písať pod svojím nickom.napr.keď tu niečo napíše @melanta,tak jej budem veriť,keď to napíše anonym,tak neverím,pokial to ona nepotvrdí.Alebo právnické veci,verím len jednému nicku...Chápeš,o čom to je?

@anonym_fdbde0 presne o tomto tu píšem. Je to presne o tom. Správne si to vystihla.

autor
16. feb 2026
@bloger

Podľa mňa platí to čo pri prvej pomoci. Aj laická je lepšia ako žiadna. Myslím si, že aj laik môže mať nejaké vedomosti. A postupne ako sa to rozvýja môže to človeka posunúť bližšie k pravde. A veľa krát aj laik práve dokáže niekomu zachrániť život.

@bloger porovnať KPR a záchranu ľudského života s radou na nete je trochu mimo, či? Koľko krát si dával KPR? Ja presne 2x, z toho raz exitus.

anonym_fdbde0
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_fdbde0 presne o tomto tu píšem. Je to presne o tom. Správne si to vystihla.

@anonym_autor tak prečo píšeš a radíš anonymne?

bloger
16. feb 2026
@anonym_autor

@bloger porovnať KPR a záchranu ľudského života s radou na nete je trochu mimo, či? Koľko krát si dával KPR? Ja presne 2x, z toho raz exitus.

@anonym_autor nemyslím si jasné, že KRP je niečo iné. Nič to však nemení na tom, že aj laik vie pomôcť a môže byť užitočný

anonym_78d136
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_78d136 čítala si o čom tu píšem? Zase si nepochopila kontext?

@anonym_autor Kontext chapem. Verím melante. Tebe neverim. Ty si iba mudrlant. Na zaklade odpovedi.

autor
16. feb 2026
@bloger

@anonym_autor nemyslím si jasné, že KRP je niečo iné. Nič to však nemení na tom, že aj laik vie pomôcť a môže byť užitočný

@bloger ale trochu si pochopil kontext toho príspevku? Že ide vstupovať do polemiky s odborníkom a obviňovať ho, že to je zle, len preto, že je anonym? To je akoby som ja Vilovi Dobiášovi vravek, že KPR robí zle, len preto, že to tu napísal anonymne, lebo Miro Nagy to tu napísal neanonymne. Obzvlášť keď nevieš, kto je za nickom, či je tam Miro, alebo Vilo alebo Silvia.

autor
16. feb 2026
@anonym_78d136

@anonym_autor Kontext chapem. Verím melante. Tebe neverim. Ty si iba mudrlant. Na zaklade odpovedi.

@anonym_78d136 opäť, a keď niekto napíše správnu odpoveď, nebudeš mu veriť len preto, že to nenapísala Melanta?

anonym_78d136
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_78d136 opäť, a keď niekto napíše správnu odpoveď, nebudeš mu veriť len preto, že to nenapísala Melanta?

@anonym_autor Kontext: Ako a kto posudi, ze je to spravna odpoved. Tebe neverim. Necitas odpovede. Ides svoje.

anonym_7e81c3
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor anonymný príspevok beriem s rezervou, keď nevieš kto je za ním
ak dá odkazy na relevantné zdroje môže byť dôveryhodný
Melanta sa vyzná vo svojom odbore tak ju beriem že vie čo píše.
Ale sú tu aj užívatelia ktorí pravidelne píšu polopravdy alebo vymyslené veci a keď od nich človek čaká zdroj tvrdenia alebo dá otázku tak sú ticho alebo nájdi si na internete

autor
16. feb 2026
@anonym_78d136

@anonym_autor Kontext: Ako a kto posudi, ze je to spravna odpoved. Tebe neverim. Necitas odpovede. Ides svoje.

@anonym_78d136 Na jednej strane tu radia ľudia, ktorí o tejto téme majú informácie iba z počutia, z jednej svojej skúsenosti alebo zo skúsenosti kamoša/rodiny. Na strane druhej, ak sa k téme vyjadrí človek, ktorý s týmto denno-denne pracuje a má aj vzdelanie v odbore, tak jeho názor iným laikom zosmiešňovaný. Sú tu asi iba dvaja-traja ľudia, ktorých názory sa oficiálne berú do úvahy, ako svätý grál. Akonáhle iný odborník anonymne/neanonymne napíše svoj odborný výklad, je zosmiešňovaný a atakovaný, kým príde konečne "odborník" a dá presne rovnaký výklad v jednej vete, amen.

anonym_e621e9
16. feb 2026

Toto je fórum určené na nezáväzný pokec pre mamičky. Takže ak tu niekto hľadá radu na odbornú tému, je na nesprávnom mieste. Môže tu dostať vyjadrenie ľudí, ktorí s danou vecou majú osobnú skúsenosť, ale pôjde o skúsenosť z praxe, ktorá nemusí byť vôbec ideálna a správna. Napr keď budem popisovať ako mi liečili konkrétnu chorobu, z môjho hľadiska popisujem pravdu, ale keď lekári nepostupovali správne, nebude ten popis medicínsky správny. Vzhľadom na tému fóra - výmenu reálnych skúseností - budem mať pravdu, lebo tak sa liečba odohrala. Podľa teba sa ale nemôžem vyjadriť, lebo nie som odborník?
Samozrejme sem-tam sa tu vyskytujú aj skutoční odborníci. Časom si užívateľky všimnú, ktorý nick sa vyjadruje ku konkrétnej téme konzistentne správne. Tým si získa dôveru. Keď príde niekto "noname", kým radí hoc aj správne, dôveru nemá. Chápem že si v tejto situácii a nasiera ťa to, ale je to vlastne znakom toho že ženy si tu vo väčšine zachovávajú zdravý rozum a snažia sa o kritický prístup, nedôverujú bezhlavo hocikomu, čo je vzhľadom na povahu tohto fóra veľmi správne.

simca06022011
16. feb 2026

@anonym_autor neries, kto chce odbornu radu najde si odbornika a opyta sa jeho, kto chce nazor, ide na fora...
a k odbornosti, aj ak ako odbornik napisem nieco, znegujej to x neodbornikov, cize v diskusiach je to uplne jedno. Rovnako ako ked z mojho oboru citam rady od ODBORNIKOV, velakrat krutim hlavou nad tym. Cize nie je ani odbornik ako odbormik. Neoplati sa hadat a opierat nic... tu napises svoj NAZOR, radu a dost. Robis to zadarmo, co si z toho druah strana vezme = je na nom/nej, jeho/jej zodpovednost. Hadat sa a dokazovat? Zbytocne.

dora281
16. feb 2026
@simca06022011

@anonym_autor neries, kto chce odbornu radu najde si odbornika a opyta sa jeho, kto chce nazor, ide na fora...
a k odbornosti, aj ak ako odbornik napisem nieco, znegujej to x neodbornikov, cize v diskusiach je to uplne jedno. Rovnako ako ked z mojho oboru citam rady od ODBORNIKOV, velakrat krutim hlavou nad tym. Cize nie je ani odbornik ako odbormik. Neoplati sa hadat a opierat nic... tu napises svoj NAZOR, radu a dost. Robis to zadarmo, co si z toho druah strana vezme = je na nom/nej, jeho/jej zodpovednost. Hadat sa a dokazovat? Zbytocne.

@simca06022011 Krátko a múdro...

anonym_313484
16. feb 2026
@anonym_7e81c3

@anonym_autor anonymný príspevok beriem s rezervou, keď nevieš kto je za ním
ak dá odkazy na relevantné zdroje môže byť dôveryhodný
Melanta sa vyzná vo svojom odbore tak ju beriem že vie čo píše.
Ale sú tu aj užívatelia ktorí pravidelne píšu polopravdy alebo vymyslené veci a keď od nich človek čaká zdroj tvrdenia alebo dá otázku tak sú ticho alebo nájdi si na internete

@anonym_7e81c3 teraz aj tvoje príspevky my môžme brat s rezervou. Keďže si anonym.

anonym_2be4b9
16. feb 2026

@anonym_autor práve som čítala diskusiu. Myslím že narážaš práve na sasu3101 alebo tak nejako. Ona si ide svoje aj keby neviem čo bolo.

wolf_
16. feb 2026

Podľa mňa to príliš "prežívaš". Ja ťa na jednej strane chápem. Tiež keď čítam komentáre k téme, v ktorej sa naozaj rozumiem tak sa chytám za hlavu. Hlavne ako jednoznačne a sebavedomo vedia niektorí ľudia písať doslova laické blbosti. A pritom tie sebavedomé blbosti alá "rady" sú často kontraproduktívne až nevhodné, nebezpečné. Chápem aj to, že je frustrujúce, že tie laické hlúposti majú častokrát väčší ohlas ako odborná rada (a aj to má logické psychologické vysvetlenie prečo sa to deje). Ale na druhej strane toto tu nie je odborné fórum. Ak očakávam odbornú diskusiu, tak treba navštíviť odborné stránky/fóra, a nie modrého koňa. Ak očakávam uznanie mňa ako odborníka, tak to sa skôr zamerať vyslovene len na platené poskytovanie služby v danom odbore. Alebo aspoň vystupovať pod svojim menom (menom, nie prezývkou, nie anonymom), aby si tú odbornosť vedeli ľudia overiť.

anonym_1353b1
16. feb 2026

@anonym_autor súhlas do bodky. Ešte keď naozaj k veci napise nick, na ktorý sú vysadené, tak podobne reakcie. Ale ze iné tu píšu také stupidity ze az, to je v poriadku.

vroni
16. feb 2026

Odborník, ktorý má nutkavu potrebu písať odborné rady na sociálnu sieť a očakávať uctu k svojim odborným radám má hlavne obrovské medzery v logickom myslení a argumentácii. Je tu zopár právnikov, lekárov a aj iných odborníkov, ktorí píšu svoje rady pod svojím nickom. Akýkoľvek anonym, hocijako erudovaný, nemôže dosiahnuť dôveryhodnosť "overeného" nicku. Rada od anonyma je pre mňa (čoby laika v danej problematike) rovnako nedôveryhodna ako rada niekoho, koho som už často zaregistrovala ako taraja. Aj keď bude mať anonym "dnes" pravdu, zajtra ho (a jeho správnu radu) znovu nebudem vediet identifikovať, lebo je anonym.

anonym_78d136
16. feb 2026
@vroni

Odborník, ktorý má nutkavu potrebu písať odborné rady na sociálnu sieť a očakávať uctu k svojim odborným radám má hlavne obrovské medzery v logickom myslení a argumentácii. Je tu zopár právnikov, lekárov a aj iných odborníkov, ktorí píšu svoje rady pod svojím nickom. Akýkoľvek anonym, hocijako erudovaný, nemôže dosiahnuť dôveryhodnosť "overeného" nicku. Rada od anonyma je pre mňa (čoby laika v danej problematike) rovnako nedôveryhodna ako rada niekoho, koho som už často zaregistrovala ako taraja. Aj keď bude mať anonym "dnes" pravdu, zajtra ho (a jeho správnu radu) znovu nebudem vediet identifikovať, lebo je anonym.

@vroni Jasne ze ma. Vidis to aj na argumentoch.

anonym_0558e1
16. feb 2026

@anonym_autor hlavne to moc neprežívaj. Nemám pocit,žeby si tu ženy, chlapi zle radili. Samozrejme,že sa nezhodnú,ale určite by som nepísala,že si chcú škodiť. Som tu viac ako 10r je tu vesele,ale toto by som nikdy nenapísala,že mi chcú škodiť

autor
16. feb 2026
@anonym_2be4b9

@anonym_autor práve som čítala diskusiu. Myslím že narážaš práve na sasu3101 alebo tak nejako. Ona si ide svoje aj keby neviem čo bolo.

@anonym_2be4b9 áno presne tak. A tá pani alebo slečna alebo kto to bol radila absolútne korektne, vecne, poukazovala na fakty. A táto osoba si išla aj tak svoje. Potom prišiel privolaný draik, a povedal to isté, čo ona. A ticho... z môjho pohľadu bol jej výklad absolútne správny, možno by som zmenil jedno vyjadrenie, ale inak by som sa pod to podpísal.

zuzana76
16. feb 2026
@anonym_autor

@arek00 ale typický jav online prostredia. Digitálne platformy prirodzene zrovnoprávňujú hlas odborníka a laika. Algoritmus ani komunita nehodnotí kvalifikáciu, ale mieru sebavedomia a popularitu. Výsledkom je, že názor založený na jedinej osobnej skúsenosti má rovnakú viditeľnosť ako výklad opretý o roky štúdia a praxe. Pri témach ako varenie či rodičovské dilemy je subjektívna skúsenosť legitímna. Pri práve a zdravotníctve nie. Právna rada bez znalosti aktuálnej legislatívy, judikatúry a aplikačnej praxe môže mať reálne právne následky. Medicínske odporúčanie bez vzdelania a klinickej skúsenosti môže ohroziť zdravie. To nie je otázka názoru, ale zodpovednosti. Zosmiešňovanie odborného výkladu laikmi je prejav nepochopenia rozsahu problému. Odbornosť nie je vec dojmu ani demokratického hlasovania. Je to kombinácia systematického vzdelania, praxe a schopnosti aplikovať normy na konkrétny prípad. To, že komunita akceptuje rovnaký výklad až po potvrdení uznávanej autority MK, poukazuje skôr na sociálnu dynamiku skupiny než na kvalitu argumentov. Ak niekto nemá kvalifikáciu v odbore, mal by to explicitne uviesť alebo sa zdržať kategorických tvrdení. Slobodná diskusia neznamená absenciu zodpovednosti. V odborných témach by mala platiť elementárna disciplína a to - argumenty, zdroje, kompetencia. V opačnom prípade ide len o šírenie neoverených domnienok, ktoré môžu mať reálne následky. To, že sa takýto model správania opakuje, je problém kultúry diskusie a jednotlivcov. Odborné témy si vyžadujú odborný rámec. V našich kruhoch, keď radíme používame označenie (L) - to je laik.

@anonym_autor vacsina tem tykajucich sa napr zdravia na fore je koncipovana tak, ze sa pytaju na skusenosti, cize skusenosti inych s danym zdravotnym problemom a tie moze mat aj clovek neodbornik. Ak pytaju naozajstnu radu, tak idu do skupiny pre zdravotnikov. Cize, ak ja ako pacientka mam bohate skusenosti s nejakym zdravotnym problemom, poradim, co zabera mne, aku liecbu mi dali, ako som sa citila, co som robila/nerobila. To je v uplnom poriadku.

anonym_b61700
17. feb 2026
@anonym_autor

@arek00 ale typický jav online prostredia. Digitálne platformy prirodzene zrovnoprávňujú hlas odborníka a laika. Algoritmus ani komunita nehodnotí kvalifikáciu, ale mieru sebavedomia a popularitu. Výsledkom je, že názor založený na jedinej osobnej skúsenosti má rovnakú viditeľnosť ako výklad opretý o roky štúdia a praxe. Pri témach ako varenie či rodičovské dilemy je subjektívna skúsenosť legitímna. Pri práve a zdravotníctve nie. Právna rada bez znalosti aktuálnej legislatívy, judikatúry a aplikačnej praxe môže mať reálne právne následky. Medicínske odporúčanie bez vzdelania a klinickej skúsenosti môže ohroziť zdravie. To nie je otázka názoru, ale zodpovednosti. Zosmiešňovanie odborného výkladu laikmi je prejav nepochopenia rozsahu problému. Odbornosť nie je vec dojmu ani demokratického hlasovania. Je to kombinácia systematického vzdelania, praxe a schopnosti aplikovať normy na konkrétny prípad. To, že komunita akceptuje rovnaký výklad až po potvrdení uznávanej autority MK, poukazuje skôr na sociálnu dynamiku skupiny než na kvalitu argumentov. Ak niekto nemá kvalifikáciu v odbore, mal by to explicitne uviesť alebo sa zdržať kategorických tvrdení. Slobodná diskusia neznamená absenciu zodpovednosti. V odborných témach by mala platiť elementárna disciplína a to - argumenty, zdroje, kompetencia. V opačnom prípade ide len o šírenie neoverených domnienok, ktoré môžu mať reálne následky. To, že sa takýto model správania opakuje, je problém kultúry diskusie a jednotlivcov. Odborné témy si vyžadujú odborný rámec. V našich kruhoch, keď radíme používame označenie (L) - to je laik.

@anonym_autor 🙏 Amen. Ale čo s tým? Tu to tak bolo a asi aj zostane. Zial polovica ľudí ani nepochopí, čo si tým myslel.

Strana
z2