icon

Prečo sa ľudia vyjadrujú bez znalostí? Diskusia o slobode prejavu

2. júl 2026

V poslednom čase sa tu rozmohol jeden nešvár, ľudia sa s absolútnou istotou vyjadrujú k témam, o ktorých nemajú ani základné vedomosti či osobnú skúsenosť.

Napríklad muž ide žene po pôrode vysvetľovať, že diastázu, previs kože na bruchu či ovisnuté prsia nevyrieši plastická chirurgia, ale to, že sa prestane vyžierať. Alebo päťdesiatnik, ktorý o partnerských vzťahoch vie najmä z internetových diskusií, rozdáva ženám rady, ako majú žiť, vyzerať a čo majú robiť.

Áno, máme slobodu prejavu a toto je diskusné fórum. Sloboda prejavu však automaticky neznamená, že idem radiť tam, kde nemám čo povedať. Nie každý názor má rovnakú hodnotu a nie ku každej téme sa musí vyjadriť každý.

Niekedy je oveľa rozumnejšie priznať si, že niečo nepoznám, ako presviedčať ostatných o veciach, ktoré nemajú oporu ani vo faktoch, ani v skúsenostiach.

Toľko môj výlev na dnešné ráno 🙂.

anonym_e94824
2. júl 2026

Veď si ho zablokuj a už ti jeho príspevky nebude zobrazovať.

anonym_ceee0d
2. júl 2026

lebo si myslia, ze maju co povedat 🙂

biba_18
2. júl 2026

ten človek nevie že niečo nevie 😒 možno ... a keď vie že nevie a napriek tomu má potrebu napísať čo napíše - no, sú také povahy ...

citronove_koliesko
2. júl 2026

@anonym_autor lebo si myslia ze maju co.povedat a bez ich nazoru by ani slnko rano nevyslo 😃

terezka1947
2. júl 2026

@anonym_autor lebo hlúposť začala kvitnúť a čo niekedy bolo hanbou, je teraz vysadou. Ľudia "ohlupievaju", stačí im sledovať rýchlo kvasené insta- samozvané hviezdy,chýba kritické uvažovanie🤷
Práve internet dáva priestor názorom....je jedno akým, no a modernou sa stala veta: to je môj názor.

anonym_37aa80
2. júl 2026

Ked sa niekto pýta na fóre,tak musí rátať, že sa vyjadria aj neodbornici
Tiež som sa veľa krát mylila ale o tom je diskusia

anonym_7d0144
2. júl 2026

@anonym_autor Dobre ale v čom je problém, že sa tu vyjadrí aj neodborník. Alebo snád ženy ktorú sú tu sú samé odborníčky? Pochybujem. Aj ženy sa môžu v mnohých veciach mýliť. Potom sú tu ešte skupiny napríklad zdravotníci kde môže otázku smerovať.

anonym_1a29fa
2. júl 2026
@anonym_7d0144

@anonym_autor Dobre ale v čom je problém, že sa tu vyjadrí aj neodborník. Alebo snád ženy ktorú sú tu sú samé odborníčky? Pochybujem. Aj ženy sa môžu v mnohých veciach mýliť. Potom sú tu ešte skupiny napríklad zdravotníci kde môže otázku smerovať.

@anonym_7d0144 Dala priklady, coho sa to tyka.

anonym_ab6db4
2. júl 2026

Preco si o inych myslis, ze nemaju, co povedat a o sebe si myslis, ze ty si ta vyvolena so spravnym nazorom? Divne je prave to, ze chces zakazat ine nazory a uznavas len ten svoj.
Zijeme v demokracii. Urob si vlastny portal a nan vpust iba ludi s tebe prijemnymi nazormi a mas problem vyrieseny.

anonym_ab6db4
2. júl 2026

Toto je ako keby prisla mamicka na verejne otvorene ihrisko. Zacala sa tam roztahovat, vyhodila mamicky a deti, ktore a ktorych nazory sa jej nepacia a privlastnila si to tam. Pustila by nan iba mamicky, ktore su jej kamosky. Kym ti to ihrisko nepatri, kym si zan nezaplatila, nekupila si ho, si tam taky isty host ako vsetci ostatni. Otazka je, ze ked ho aj kupis, ci by tam niekto potom chodil, nechal si rozkazovat a nesiel by radsej na normalne verejne ihrisko s normalnymi mamickami.

anonym_7d0144
2. júl 2026
@anonym_1a29fa

@anonym_7d0144 Dala priklady, coho sa to tyka.

@anonym_1a29fa Dala ale čo s toho je také závažné. Tu vždy dostane iba laickú radu. No a nemusí jej vyhovovať. Potom existuje aj AI to tiež nemusí byť stopercentné. Môže jej poradiť rodina alebo lekár. Tie možnosti existujú. Každý má slobodu vybrať si. Nemusím dať na názor žiadnej ženy tu z MK ani muža. Má plnú slobodu tak isto ako používatelia či používateľky ktoré sa tu môžu vyjadriť.

anonym_77c318
2. júl 2026

Mne nič nevadí viac..ako jednomatká, ktorej dieta ma 3 mesiace či 4 roky a ide dávať rady ako vychovavat, ako nespôsobiť traumy a mnoho iného...

petronelag
2. júl 2026
@anonym_37aa80

Ked sa niekto pýta na fóre,tak musí rátať, že sa vyjadria aj neodbornici
Tiež som sa veľa krát mylila ale o tom je diskusia

@anonym_37aa80 Nájdu sa tu odpovede aj neodborné, aj od skúsených, len je dosť problém, ak nesúhlasí odpoveď s autorovým názorom, potom to začne. A niekedy je ten názor celkom správny a osoba, ktorá sa pýta nechce vidieť pravdu.

anonym_20ec7c
2. júl 2026

@anonym_autor keď vidím, že niekto píše úplnú hlúposť, väčšinou upozorním aby sa do budúcna spamätal, že nemusí mať ku všetkému názor a každému tlačiť svoje rozumy. Ale na druhú stranu sú tu aj ľudia, ktorý slobodou prejavu takmer nadávajú iným, ktorý sa im snažia pomôcť. Takže opäť minca má dve strany. A s obomi musíme rátať.

anonym_37aa80
2. júl 2026
@petronelag

@anonym_37aa80 Nájdu sa tu odpovede aj neodborné, aj od skúsených, len je dosť problém, ak nesúhlasí odpoveď s autorovým názorom, potom to začne. A niekedy je ten názor celkom správny a osoba, ktorá sa pýta nechce vidieť pravdu.

@petronelag jasné úplne súhlasím

chocolatebox
2. júl 2026
@anonym_ab6db4

Preco si o inych myslis, ze nemaju, co povedat a o sebe si myslis, ze ty si ta vyvolena so spravnym nazorom? Divne je prave to, ze chces zakazat ine nazory a uznavas len ten svoj.
Zijeme v demokracii. Urob si vlastny portal a nan vpust iba ludi s tebe prijemnymi nazormi a mas problem vyrieseny.

@anonym_ab6db4 na tvojej odpovedi krásne vidieť pointu toho, o co autorke išlo. Ja neviem kedy konečne pochopíte, ze nazor a fakt nie je to iste. Ked sa ta niekto opýta koľko je 2+2 tak je úplne irelevantný tvoj nazor, lebo toto je vec ktorá ma jasnú odpoved.
Dva príklady co si pamatam - diskusia kde mamička riešila známky svojho dieťaťa a nerozumela, prečo dieta dostalo nejaku známku ked priemer bol iný (bolo to niečo na štýl 10 známok, z toho 7 jednotiek a tri dvojky). Pribinak sa vtedy rozhorcovala ze veď áno, decko je dvojkar. A nerozumela ze jej nazor je irelevantný, ked sa jedna o vec, ktorú možno vypočítať.
Druhý príklad - pytal sa niekto, či je jeden obchod na Nivách a niekto odpovedal ze určite nie veď ani v iných krajinách nie tak prečo na Slovensku, pričom obchod sa práve otváral. Prečo mal ten človek potrebu odpoved ked nevedel správnu odpoved? Nerozumiem.
Diskutovať možme o tom, či sú lepšie halušky alebo pirohy ale nie o tom, kde je jasná a fakticka odpoved.
Ale v dnešnej dobe “mAm pRAvo na vLastnY NaZOR!!!” kde platí cim je človek väčší retard, tým ma väčšiu potrebu sa ku všetkému rozkrikovat, je to očividne úplne naopak.

anonym_e72a4c
2. júl 2026

@anonym_autor lebo sa nudia, jedna sa tu verejne priznala, aj keď nevie k danej téme nič povedať, šup do googla, alebo AI a hádže odpovede 🙄

autor
2. júl 2026
@chocolatebox

@anonym_ab6db4 na tvojej odpovedi krásne vidieť pointu toho, o co autorke išlo. Ja neviem kedy konečne pochopíte, ze nazor a fakt nie je to iste. Ked sa ta niekto opýta koľko je 2+2 tak je úplne irelevantný tvoj nazor, lebo toto je vec ktorá ma jasnú odpoved.
Dva príklady co si pamatam - diskusia kde mamička riešila známky svojho dieťaťa a nerozumela, prečo dieta dostalo nejaku známku ked priemer bol iný (bolo to niečo na štýl 10 známok, z toho 7 jednotiek a tri dvojky). Pribinak sa vtedy rozhorcovala ze veď áno, decko je dvojkar. A nerozumela ze jej nazor je irelevantný, ked sa jedna o vec, ktorú možno vypočítať.
Druhý príklad - pytal sa niekto, či je jeden obchod na Nivách a niekto odpovedal ze určite nie veď ani v iných krajinách nie tak prečo na Slovensku, pričom obchod sa práve otváral. Prečo mal ten človek potrebu odpoved ked nevedel správnu odpoved? Nerozumiem.
Diskutovať možme o tom, či sú lepšie halušky alebo pirohy ale nie o tom, kde je jasná a fakticka odpoved.
Ale v dnešnej dobe “mAm pRAvo na vLastnY NaZOR!!!” kde platí cim je človek väčší retard, tým ma väčšiu potrebu sa ku všetkému rozkrikovat, je to očividne úplne naopak.

@chocolatebox ďakujem, že si to veľmi trefne zhrnula za mňa. 🙏

anonym_e5e992
2. júl 2026
@chocolatebox

@chocolatebox mne napr tak pridu irelevantne odpovede anjelicek ci aky ma nick, ked sa vyjadruje ja neviem trebars k skolskym otazkam, pritom nezije na Slovensku a pise ako to maju jej deti v skole,ale co to dotycnej pomoze neviem.

personality
2. júl 2026

Mne zase vadí spojenie “sa tu rozmohol jeden nešvár” 😬😬😬😬

tilly
2. júl 2026

Aj mne sa stalo 🙉🙊. Radila som niečo, s čím robím pomaly denne, ale nejak tak horlivo som radila a medzitým, ako som písala, ma niekto s niečím vysušil, že som nedala kompletnú informáciu. Aj ma potom našťastie niekto poopravil, ale aj tak z toho mám takú minitraumičku 😅. Skratka som sa zamotala a už potom som si sama nerozumela 🤦‍♀️🙈😂.
Odvtedy sa snažím vždy sa sústrediť na to, čo píšem.

anonym_ab6db4
2. júl 2026
@chocolatebox

@chocolatebox "cim je človek väčší retard, tým ma väčšiu potrebu sa ku všetkému rozkrikovat" no rozkricala si sa na celkom dlhy komentar. Len pointa mi nejako usla. Nejake znamky v skole, nejake obchody v Nivach,...

chocolatebox
2. júl 2026
@anonym_ab6db4

@chocolatebox "cim je človek väčší retard, tým ma väčšiu potrebu sa ku všetkému rozkrikovat" no rozkricala si sa na celkom dlhy komentar. Len pointa mi nejako usla. Nejake znamky v skole, nejake obchody v Nivach,...

@anonym_ab6db4 tak to mi je ľúto ze mas až taky obrovský problem s porozumením pointy pisaneho textu aj napriek explicitným príkladom 🤦‍♀️ ale to mi napovedal už tvoj prvý príspevok. Ale aspoň si sa priznala ze si jednoduchšia a za to nemôžeš no …

siska53
2. júl 2026

@anonym_autor Lebo je to diskusne forum. Ked chces cisto odbornu radu, ides za odbornikom - lekarom a pod.. Tu si ludia vymienaju skusenosti a nazory. A ked sa ri niekoho nazor ci rada nepaci,nrak ignoruj.

strelkyna1
2. júl 2026

Aspon rozprudia diskusiu. :D A cim diskutovanejsia tema, tym vacsia sanca, ze clovek dostane aj dobre rady.

anonym_ab6db4
Včera o 11:01
@chocolatebox

@anonym_ab6db4 tak to mi je ľúto ze mas až taky obrovský problem s porozumením pointy pisaneho textu aj napriek explicitným príkladom 🤦‍♀️ ale to mi napovedal už tvoj prvý príspevok. Ale aspoň si sa priznala ze si jednoduchšia a za to nemôžeš no …

leidin
Včera o 11:32

V podstate aj nejake oficialne poznatky sa menia a kazdy ma pravo na vlastne presvedcenie. Proste to najlepsie je zriedkave bohuzial a nenajdes ho na pockanie.