icon

Mamila

10. jan 2022

Aký máte názor na túto stránku? Dá sa veriť? Napr tam dovoľujú aj antidepresíva aj xanax počas kojenia atď a v pribalivom letáku že nie? Čomu veriť?

nekulta
Autor odpoveď zmazal
bubuzu
12. jan 2022

Aj mne prídú, že to preháňajú. Liek, o ktorom tvrdia, že sa pri ňom môže kojiť, mal na môjho syna vedľajšie účinky, že sa mu z môjho mlieka motala hlava a bol pár dní úplne mimo. Na druhej strane, veľmi záleží od poradkyne-u mňa boli dve mamilácke a obe mi pomohli, len vďaka nim som mohla nakoniec kojiť. A teda, pomohli mi veľmi aj po psychickej stránke. Boli vždy veľmi podporujúce a chápajúce. Fakt som im veľmi vďačná. Takže treba si od mamily vziať to dobré a riadiť sa zdravým rozumom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nekulta
Autor odpoveď zmazal
24mirka
12. jan 2022

Ja som bola s nimi spokojná. Mala som aj laktacnu doma, niekoľkokrát. Od narodenia babatka som plne kojila iba z 1 prsníka. Mala ma 2,5r ešte stále kojím. mne pomohli. Záleží asi aj na koho natrafis..Maju kopec zaujímavých článkov.. A áno, kojenie je vseliek pre babatko. Ci na telo, či na dušu 😉. Držím ti palce.

danieladeley
12. jan 2022

@elizabet173 skoda pisat 🙂

kikaaa444
12. jan 2022

Nedôverujem im. Sú to podľa mna fanatici

viestta
Odpoveď bola odstránená
scorpionflower1
12. jan 2022

Ja Mamilu tiez moc nemusim, ich sposoby komunikacie su vyslovene natlakove, z nekojacich mamin robia "podmatky" . No na druhej strane - a to sudim len podla svojho okolia - niektore baby si neuvedomuju ake to je dolezite pre zdravie dietata a vzdavaju to prilis lahko, lebo si o tom nic nenacitaju a nepozru, maju potom problemy rozbehnut to a vzdaju to. Aj s tym nedostatkom mlieka je to komplikovane - novorodenci casto placu, maminy si myslia, ze od hladu, usudia, ze maju malo mlieka a pritom ten plac vobec nemusi byt z hladu, kludne len moze byt dieta podrazdene. My sme sa tiez vytrapili, pouzivali sme cievku, dokrmovali sme, mala cucala kazdu hodinu, v noci bola aj 6x hore, ale ja som mala podporu svojho muza, to vela zien nema. Ja som ale tiez nechcela domov ziadnu laktacnu, pre mna by to bola velmi nekomfortna situacia ukazovat cudzej osobe o ktorej nic neviem ako kojim, navyse tym laktacnym z Mamily vobec nedoverujem, lebo nemaju zdravotnicke vzdelanie a ich nazory su uplne extremisticke. Podla nich mas chodit doma naha s dietatom 24 hodin, mat ho cely den aj celu noc zavesene na bradavke, spat s nim v posteli, vyhodit dudel aj ked je to jedina cesta ako sa vie ukludnit a uplne zabudnut na svoje potreby. A ked uz nevedia, kde je problem, tak ta poslu na strihanie uzdicky s novorodencom, ktoreho "to vraj vobec neboli" (haha) bez lekarskej indikacie. A to uz som pocula aj o pripade, kedy jeden tatino mi vravel, ze myslel, ze jednu laktacnu vyhodi z ich bytu, lebo tak tam natahovala cas len aby dostala od nich viac penazi, ze to bolo az trapne. Mamila vobec neprihliada na dusevne potreby matky, tvaria sa akoby jedine tvoje potesenie po porode malo byt kojenie dietata. Ja som malu kojila 2 roky a uprimne napisem, ze pre mna to potesenie velmi nebolo, nevidela som v tom nic viac ako jedlo pre dceru. Ona sa ani velmi nevedela pri tom upokojit a zaspat, takze v noci po nakojeni bola kolkokrat este 1-2 hodiny hore.

viestta
Odpoveď bola odstránená
cervenaruza123
12. jan 2022

Podla mna to prehanaju, ale ked si clovek nastuduje veci z viacerych zdrojov, tak sa da v clankoch najst aj vela praktickych rad. Len treba vediet selektovat, co je tazke. S nazorom na to, ze pomaly vsetky lieky sa pocas dojcenia mozu, nesuhlasim. Je to nebezpecne a pred branim nejakeho lieku sa treba poradit s lekarom alebo lekarnikom, ktory si blizsie info o spravani sa lieku v tele dojciacej zeny vie najst, ked ho prave nevie z hlavy. Vela liekov dojciace zeny mozu, len z opatrnosti sa to neodporuca, lebo nie su dostatocne studie. Ale to neznamena, ze mozu vsetky, ani zdaleka.
Ale ja som mala problem pri dojceni a nasla som si tam vybornu laktacnu poradkynu, ktora mi veci vysvetlila normalne a netlacila na mna sialene. Myslim, ze u poradkyn je to velmi individualne, kazda je asi ina.

ckatka
13. jan 2022

Ja mam skúsenosť.
Po absolútne nezvladnutom začiatku po sekcii, keď dieťa chudlo a mlieka furt nikde...(A cez sviatky), som našla LP z Mamily ktorá bola ochotna prísť aj 25.12. Zhodou okolnosti doktorka (pediatricka). Za dve hodiny ma toho naučila viac ako všetky sestry v nemocnici za 5 dňový pobyt. (Objektívne nestíhali takže im to nemám za zlé, ale mam za zlé nemocnici, ze LP nepustila ako návštevu kvôli covidu).
Naučila ma cievkovat (um), vhodné polohy po sekcii, dokonca mi ukázala ako naviazat babo do šatky. A pritom staršia pani. Veľmi láskavá milá trpezlivá.
Keďže mám ešte staršie dieťa (odchovanec na UM), strašne som chcela kojit, pretože zarábať v noci 6x UM aby si trochu cucol a zaspal sa mi fakt nechcelo. Navyše naozaj som presvedčena o tom, že materské mlieko da dieťaťu viac ako umelé (samozrejme pokiaľ je matka zdravá a ma dostatok).
Dnes v roku kojim v noci a na uspatie a na upokojenie, pri zuboch a bolackach... V šatke aj mimo satky...A je to pre mňa absolútne skvele.
Čiže za mňa áno, ale to je konkrétna skúsenosť s konkrétnym človekom.

scorpionflower1
Autor odpoveď zmazal
pink_lady
Autor odpoveď zmazal
annm81
14. jan 2022

@pink_lady Do 6 mesiacov odporúča WHO výhradné dojčenie. Dojčenie ako doplnok skutočne odporúča do dvoch rokov.

pink_lady
15. jan 2022

@annm81 v poriadku, zle som to precitala.

No furt platí: lepšia tepla flaska ako studený cicek. Nedojcit za kazdu cenu. vplyv liekov overovat v overenych zdrojích, nie na mamile

pink_lady
15. jan 2022

@scorpionflower1 s tym alkoholom to vobec nie je pravda, treba čítať overene studie, nie "jeden dr povedal" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501469/ /treba otvorit v pocitaci, v mobile to otvara iba uvodnu stranku. Je to overena databaza vsetkych liekov a latok a ich vplyv na dojcenie

lucia147852
15. jan 2022

Mamila je kojosekta. Kojiť za každú cenu, aj keď to nie je vhodne pre dieťa pri liekoch. Za mna posahanci

scorpionflower1
Autor odpoveď zmazal
zuzkagg
15. jan 2022

Myslím, že záleží od konkrétnej poradkyne, ja som bola spokojná, nič mi nenanucovala, žiadne vyhodiť postieľku atd… ako som tu v nejakom príspevku čítala. Ja sama som sa pýtala, či bude lepšie, ak bude dieťa spat so mnou a odpoved bola že áno, pokial sa na tom aj s partnerom zhodneme. Takze žiadne vnucovanie, ničoho. Jej rady mi pomohli a celkovo to bolo príjemne stretnutie.

scorpionflower1
15. jan 2022

@pink_lady ok, s alkoholom som sa mylila, mozno ten nazor JN nie je spravny (on nie je "jeden dr." ale clovek, ktory sa zaobera dojcenim uz 38 rokov) ale budiš, stava sa, ze aj taketo autority sa mylia.
Ničmenej, je fakt, ze niektori lekari vratane pediatrov niekedy neuvazene obmedzia dojciacu matku, aj ked to nie je nutne, pretoze praktizuju tzv. "zvykovu medicinu" a maju praktiky zdedene este z dôb minulych, kedy dojcenie nebolo podporovane alebo bolo trendom matky od dojcenia dokonca odhovarat. Faktom je, ze dojciacia matka moze jest a pit cokolvek v primeranom mnozstve (necitala som celu studiu, ktoru zdielas, takze sa mozno znovu mylim, ale pokial som precitala, bolo robena hlavne na malom pocte zien, ktore pili velke mnozstva alkoholu). Pri liekoch si, samozrejme, treba nechat poradit od odborneho lekara, pokial mozno takeho, ktory chape aky vyznam ma dojcenie pre dieta.
K tomu, ze "treba citat studie" uplne nesuhlasim. Samozrejme som za "evidence based" medicinu, ale studie maju citat lekari, ktori maju potom na ich zaklade davat rady svojim pacientom. Bez patricneho vzdelania ich totizto nemusi clovek spravne interpretovat.

pink_lady
15. jan 2022

@scorpionflower1 no ale urcite precitat radsej riadny vyskum, overenu databazu ako dat na rady učitelky SJ-nj s certifikatom od mamily 🤷 ja mám zdravotnické vzdelanie a ta ženská uplne vymlete naucene svoje. A to je rodina 🤯

janulik2008
16. jan 2022

@kubobubo ahoj. Ja som tuším o tom čo píšeš čítala, niečo že by chceli aby k bábikam neboli fľašky lebo že podsúvajú deťom teda dievčatkam že fľaška je normálna. Že už od útleho veku presadzujú fľašku. Asi chceli aby ku každej bábike bol prsník 🤦

lienkaklaris
16. jan 2022

@danieladeley no pokial viem, ten kurz sa musi kazdy rok obnovovat. Moja skusenost je taka, ze ani sestričky na porodnom nevedia poradit tak ako laktacna. A nemyslim, ze by vsetky tie lieky boli vyslovene povolene, skor som sa stretla s nazorom, ze kym sa beru silne lieky, zvazit odsavanie, aby sa nestratilo mlieko a potom pokracovat. Pripadne kojit s odstupom od lieku, ak sa da.

danieladeley
16. jan 2022

@lienkaklaris si si ista, ze si chcela oznacit mna?

bessdonna
15. jan 2023

@evica17 ano,predstavila som si,ze teraz uz bud mat druhe babo.ako by som mohla vyzlecena lezat 24h a neucit sa s velkou,nedat jej veceru atd?

ailiba
15. jan 2023

@bessdonna suhlasim s tebou, to sa neda, mala som to tak isto... Kojila som, ale bohuzial sa to az tak nerozbehlo, ako som chcela... Nemohla som hodinu kojit a cely den byt s babom v posteli... Ale to je otazka priorit, pre mna bolo dolezitejsie, aby bolo o obe deti postarane.

kikushaa
15. jan 2023

Ako osveta o kojeni - dajme tomu fajn, niekomu naozaj poradia, skontroluju, nakopnu konenie. Ale nie cez mrtvoly a za kazdu cenu, a este ti potom robit vycitky ze si nebodaj zla mama lebo nedojcis!!!! Nie, naozaj nemozu vsetky dojcit aj keby chceli, nie naozaj vsetky nemame dostatok mlieka nato aby sa dieta primerane nasytilo, zial 🤷‍♀️

thealienka
13. mar 2023

Sekta, ktorá sa riadi najnovšími vedeckými štúdiami. Pomáhajú dojčiť, lebo keď ženy nedojčia, tak majú hlboké zranenia. A radia veci, ktoré sú vo väčšine sveta úplne normálne, iba v našej degenerovanej západnej spoločnosti sú považované za uletené ako napríklad spoločný spánok. Ak niekoho laktačná zdeptala, tak neverím, že bola z Mamily. So ženami, ktoré nedojčia, majú hlboký súcit, lebo vedia, že to nie je ich chyba, ale prevažne je to vecou starostlivosti v pôrodnici a tie mamičky si len odskáču následky. Ani nenútia nikoho dehydrovať dieťa, práveže zhodnotia, či dostatočne pije a odporučia ďalší postup, čo napríklad váženie bábätka nemusí vôbec zachytiť, lebo je to údaj o minulosti.
A k téme - ak tieto lieky môžu brať tehotné, kde sú možné negatívne účinky na plod, tak prečo by nemohli dojčiace, kde do mlieka ide nula celá nič. Opýtajte sa lekára. Pokiaľ vám to predpísal, tak je to vhodné. V umelom mlieku sa sleduje, čím všetkým kŕmia kravičky a aké dostávajú antibiotiká? Asi nie.

annm81
13. mar 2023

@thealienka https://zena.sme.sk/c/23095663/uzivaju-takmer-2...

Podľa akých najnovších vedeckých štúdii je toto? A ktorá najnovšia vedecká štúdia prišla s tým, že alkohol a fajčenie sú pri dojčení v pohode?