Púštny kvet - som zhnusená
Prepacte vopred za vylev ja viem ze tymto nepomozem nikomu a asi si aj poviete ze kde som zila doteraz ze to nie je novinka. Spominany film som dnes videla prvy x a som totalne zhnusena. Pozrela a precitala som si o tomto viac aj vypovede zien ktore si tym presli. Ako really v tejto dobe taketo nieco stale musi zazivat xy zien denne? To kde sme ty kokos. Pre nejake sproste a uchylne presvedcenia a pre chlapov? Ty vole ja som nasrata. Taketo hovada chce este eu podporovat? Mne keby dali zbran do ruk tal tych zvrhlikov bez lutosti poslem na onen svet. Viete si vobec predstavit kolko zivotov zien je pokaslanych od maleho dietatka kedy su najzranitelnejsie a musia si prezit takuto ohavnost? Ja grcam z ludi coho su schopni. A vraj tito neviem ako ich nazvat nemaju pochopenie pre materializmus a egoizmus co prevlada v ,,nasom svete" a oni pre svoje potesenie a chore hlavy mrzacia vlastne deti
@katym77 zrusme, priplatme si, ... - tym to pristupom by si geometrickym radom prehlbila v spolocnosti rozdiely. strasne rychlo by sa vdaka tomu rozdelila na bohatych a tych, co si to mozu dovolit iba ako celozivotny darcek k jubileu.
rychle riesenia ako zaplaty nie su riesenia.
riesenia by sa mali robit. ale musis vychadzat z aktualnej situacie a stavat na nej. prudky otocenim vsetkeho, prudkou zmenou podmienok nic nevyriesis.
ciastocne sme mali prudku zmenu podmienok pre covid a pozri, co to s ludmi po tych cca dvoch rokoch obmedzeni robilo a robi. kolki miesto triezveho uvazovania zacinaju hladat neviditelneho nepriatela a sprisahania. lebo su podrazdeni, frustrovani, bez penazi a v strese.
a dokonca, aj ked riesenie co najstrategickejsie premyslis, aj tak neobsiahnes vsetko a niekto "prepadne sitom" a bude zle.
@moonlight1210 ale ak rozoberáme podmienky v Afrike, rovnako by sme sa mali zamyslieť, že či náš konzum tiež neprispieva. Namiesto plantáže bavlny by tam mohla byť plantáž ryže alebo inej plodiny, ktorá by nasýtila Afričanov a nám by zobrala lacné tričká. A my si priplatíme za Európsku fazuľu a Etiópska poputuje do Južného Sudánu.
@poopsie totalne hlupy komentar ktory si sem ani nemusela pisat
@vevesh toto nieje o národe,to je úplne jedno,fimoza je normálna vec,tak ako panenská blana u dievcat! Je to rituál a krvavá obeť, nič viacej. Ide len o prekrúcanie a obhajovanie tohto rituálu...a deje sa to aj u nás a dokonca sa to vkradlo do zdravotníctva od čias viktoriánskej doby.
@simca06022011 hej no to máš pravdu, že také Somálsko, tam ktovie kedy sa to vytratí. Ja dúfam ze skoro. Chudiny ženy.
autorka tiez nepremysla dalej, ako za prah svojich dveri.
ju to poburilo, chcela by robit poriadky. (nehovoriac, ze ziadne robit nebude, za par dni to v nej odzneje.)
ibaze ona ani omylom nebrie vec z globalneho meritka. tu by neslo o jedinu zmenu. da facto pohne celou kulturou. a otazka je, ci k lepsiemu.
tato tradicia do istej miery urcovala hodnotu zeny. ak ju iba vytrhneme a nicim hodnotnym sa nenahradi, k nicomu to nepovedie. moze to dokonca zhorsit postavenie zeny.
podobne ako satky v arabii. zeny sa nezahaluju len preto, ze muzi ich chcu mat pod zamkom a kontrolou. ale aj preto, ze s tou satkou na hlave maju v ich ociach dostojnost.
podobne pred vyse sto rokmi v nasej spolocnosti zena a nohavice bolo rebelstvo a pohorsenie. ak zena chcela mat dostojnost, nosila saty a sukne. zmena prisla, to ano, ale prisla z vnutra spolocnosti. nie zvonka, presviedcanim niekoho. povedzme si rovno, spolocnost uz na taku zmenu bola pripravena, preto v nej presla.
v afrike je to zmena zvonka. tlacime ju my. a ano, uz ju chcu aj tajomsie zeny (ciastocne).
problem je, ze ta spolocnost na toto nie je pripravena. tlacime ju bez respektu, z nasho pohladu vyssieho dobra. nehovorim, je to barbarske a vedie to casto k dozivotnym problemom so zdravim alebo aj k smrtelnym nasledkom, hygiena je pri tom na urovni nula a nizsie (aj ked uz bohate rodiny to davaju dceram robit v narkoze a chirurgicky v nemocnici).
takze, ak sa tam tlaci takato zmena, je nutne ju niecim nahradzat. v podstate je nutne zeny presvedcit, ze maju hodnotu aj bez obriezky (lebo ta prave sluzi na urcenie jej hodnoty).
dalsi logicky krok bude, ze zeny zacnu posuvat (budu chciet posuvat) svoje prava aj v inych oblastiach. co nie je zle, ale na co afrika nie je este pripravena (tajomsie kmene, tradicie, atd.).
a je toho velmi vela, co navazuje na seba. tazko to obsiahnut naraz. je nutne najprv si uvedomit (nastudovat ) tieto "poprepajane vlakna" v tajomsej spolocnosti, a potom na tom citlivo stavat.
lebo inak je to stale o tom, ze ak chceme nieco nove, najprv bezohladne rozvratime stare a zacneme stavat na ruinach. v mene vyssieho dobra.
@stanulienkat Je to pohanské. A je to z toho dôvodu ako som písala. Tak mi to hovorili ľudia ktorých poznám, ti z Libie. Mam informácie priamo od nich.
No mas pravdu, dana pohánska viera je taky kus okultizmus. Oni ti pohania okrem tých praktík ktoré spomínaš, napr v Arábii pochovávali novonarodené dievčatka, dokiaľ to nebolo Koránom zakázané. Hnus tieto praktiky. 😕
dievcata,ja nechapem,preco na nu utocite a pisete,ze ju netrapi cigan za dedinou a podobne.... a to ako viete? tema je zenska obriezka... to neznamena, ze su nam osudy inych chorych atd lahostajne...ale ona napisala svoj pohlad na jednu vec...ktoru chce rozobrat a sa o nej porozpravat...kto chce, moze sa vyjadrit....samozrejme, nemusite suhlasit...ale k veci.....
@lenkakravcova oni pohania hento a toto my svaty krestania sme len napakovali cirkev, vyplienili pol zemegule pod zasterkou boha a upalili par politicky nepohodlnych ludi v mene kacirstva....tiez len pokial to nebolo zakazane....naozaj netreba ukazovat prstom a mysleit si ze sme viac.
@hanka1505 Vo Francúzsku nezakazali šatky. Zakázali všetky prejavy nabozenske na štátnej pôde - aj krížik na krku.
@john3535 Fimoza je geneticky podmienená u Palestínčanov a ľudí geneticky pochádzajúcich z tohto regiónu. To nie je nejaká blbosť, je to fakt. Židia majú s týmto enormný problém. Ú dospelých mužov z tejto oblasti, ktorí ju nepostúpila v detstve obriezku je 70% šanca na problémy so splodenim potomka, bolestivý styk.. Atď
Skus sa opýtať nejakého Žida. Uvidíš čo ti k tomu povie. Ja som sa dozvedela toto.
Samozrejme to neznamená ze ju urobia aj tebe. Nemusíš sa báť. 😉
@katym77 Moslimovia robia mužskú obriezku u bábätiek chlapcov, keď to necítia a do týždňa sú fit.
Toto na obrázku je obriezka kvôli fimoze vo vyššom veku. A ani to nie sú moslimovia ale Japonci..
Okrem toho mužská obriezka je v islame sunnah (tj odporúčaná) nie fard (povinná). My sme ju nedávali robiť synovi. Keď bude chcieť v dospelosti môže sa sám rozhodnúť ak mu to bude chýbať k šťastiu.
@nistika Ja som moslimka. Nemyslím si, ze je niekto viac alebo menej. Ale proste sú veci ktoré treba kritizovať lebo nie sú správne a škodia (ci už ich koná niekto inej viery alebo dokonca tej istej bez používania vlastného rozumu).
Rovnako je zla: ženská obriezka, ľudské obete, pochovávanie malých detí, okupácia.. Atď atď. Je toho veľa. 😞
@katym77 urcite prispieva, ale ak to chces zmenit, pozri na podmienky v europe. pozri na podnebne zmeny (ktore su sposobene jednak prirodzenym vyvojom, a jednak priemyslom).
nie kazdy stat si moze dovolit pestovat a vyrabat vsetko. potom nam tu vzniknu oblasti, ktore si budu urcovat ceny. ak si teda budu vzajomne poskytovat to, coho vedia mat nadprodukciu.
nie, nevznikne ziadna rovnopravnost. ibaze by sme ju prisne obmedzovali zakonmi.
(a istym sposobom sme to mali v socializme, v podstate to tu mame v europe i teraz a az tak skvele to nefunguje.).
tu zmenu, ktoru chces ty, potrebujes potiahnut cez desatorocia, ak nie viac. nic rychle to nebude. ak ano, tak to padne ako domcek z kariet.
doteraz sme sli totiz iba cestou zvysujuceho sa a rychlo dostupneho standardu (a vyuzivame na to vela aj zdroje mimo europy, preto sa to stale da.).
to, co chces ty, je vlastne znizit standard, na aky su ludia tu zvyknuti. to je hned prva vec, ktoru neurobis cez noc, ani cez rok. musi prejst spolocnostou s jej postupnym zvyknutim si na znizovanie a vnutornym prijatim toho stavu (inak riskujes obcianske nepokoje).
dalsia je cena prace- ak ludia budu kupovat tricka trebars za tych 30 eur, tak si logicky ich budu viac opatrovat (a zrejme pri dobrej vyrobe im aj dlho vydrzia). ale to spatne povedie k tomu, ze bude nizky dopyt a vyroba sa predrazi este viac (od pestovania, po spracovanie az konecny produkt). nie som makroekonom, aby som si tipla, kedy nastane bod, kedy sa toto dostane do rovnovahy a aka cena sa za to ustali.
a dalsie a dalsie veci.
riziko, ze sa ti spolocnost vdaka tomu rychlo diferencuje na tych, co si mozu dovolit vela a tych, co skoro nic, je vysoke.
preto nie je tak jednoduche povedat, tam robme toto a tam zas hento a vsetci budu na tom ok.
a potreba ludi mat stale viac a lespie je tiez vrodena. nezastavime sa na nejakom stupni, ze uz sme spokojni, viac nechceme. rast standardu v afrike povedie k tomu, co my sme uz v europe zazili a zazivame.
na dlhu diskusiu je to. na vela skumania, vela premyslania, co s cim a ako.
@moonlight1210 cize podla teba kym oni nebudu chciet zmenu co sa udeje tazko tak skoro tak to treba nechat tak a nema sa tym nikto z nas ani zaoberat vobec. Najlepsie je dat ai ruzove okuliare ci klapky na oci a hladet si ako si napisala len na to co mame za prahom svojich dveri a presne pre taketo nazory je to aj u nas ako tp je. Predtym si ludia aj viac vzajomne pomahali teraz je to ine kazdeho zaujima len vlastny prospech ked niekto z niecoho nic nema netreba to ani riesit. To je zial dnesna spolocnost a mozes tvrdit opak vidim to okolo seba takmer vsade. Ludska chamtivost a sebeckost nema konca
Autorka za sedem strán ti to nikto ešte nenapísal? Najvyšší čas si rozšíriť obzory.. Alebo sa budeš tváriť, že to neexistuje 🤷♀️vo svete sa deje veľmi veľa zla...
@poopsie bola si už v Afrike na tých trhoch, kde sa za smiešnu sumu predáva oblečenie z charity, či to sú také teoreticke domienky (nesprávne)? Žiadny odpad, sú to nové značkové veci s visačkou, väčšina môjho šatníka a celú výbava pre novorodenca mám odtiaľ za pár drobných (prístavné mesto, juhovýchodná Afrika), vyberala som si ešte obľúbené francúzke značky, spoznala som kanadské, austrálske, podľa toho odkiaľ čo došlo. Nájdu sa aj veci so škvrnami tam, ale drvivá väčšina je omnoho niekoľkonásobne lepšia ako bazár na MK 😉
(Bola to moja voľba radšej než odpady z polyesteru od nových kolonizatorov - Čína dostupné v obchodoch. Proste naj veci za naj cenu na trhu...)
pisala som to dnes uz v inej teme. problem ma ten, kto problem pocituje. v tomto pripade ho mas ty a my europania s niecim, s cim oni ziju celkom dobre. chapem ze problem maju aj deti-tie zeny dievcata ale asi nie az tak zavazny, kedze v buducnosti to iste spravia vlastnym detom. cize stale mame problem iba my.
@lenkakravcova fimóza je normálna vývojová fáza u mužského pohlavia,genitalie sa vyvíjajú ako každá iná časť ľudského tela,je to podvod v mužskej anatómii,tliachanie ktoré slúži len na obhajobu tohto rituálu a dodnes sa v tomto veselo pokračuje a klame.
@bluka2 ono to skor bolo myslene, ze na sk (aj v nemecku, aj uk ci fr) sa to zbiera na charitu a ludia si myslia, ze tie veci sa darovavaju do azie a afriky do chudobnych regionov. Oni sa vsak predavaju do tych krajin za normalne velkoobchodne ceny a normalne tam predavaju. Ziadna deklarovana charita...
@jahodka11 to je v pohode tu som si to vsimla na viacerych diskusiach aj preto som sem napisala anonymne. Ze v poslednej dobe su to same utoky urazky zhadzovanie. Nechapem a stale sa zamyslam co sa to robi s ludmi. Mna tieto temy zaujimaju a trapi ma to. Ale aj v reali nie len na forach sa stretavam s reakciou a co tp teba trapi to neni tvoj problem apod. Hovoria to ludia ktori su naozaj sebecki. A zaujima ich len aky novy smratfon si kupia ja sa na take temy bavir neviem zial pre m a su to hluposti. Nikoho nenutim pisat sem ked to cloveka netrapi. Ja len zasnem vela x nad sebeckostou keby kazdy prehodnotil svoje spravanie ano zilo by sa nam lepsie a lahsie. Vsade len peniaze maju vahu. Pritom casto premyslam ked je napr niekde problwm s financiami a zober si zeby len tretina slovakov napr poslala niekam svoje euro. Co je to jedno euro pre cloveka? A pritom by sa vyzbierala krasna suma na pomoc inde. Sme ludia mali by sme si pomahat ale zial realita je aka je. Tak to potom vyzera ze jeden vykoristuje tam kde po nom lstava chudoba on sa topi v prachoch a v chudobe takto ludia najma zeny trpia aby mohli prezit. Toto je nieco co ja nedokazem vstrebat vobec
@john3535 Ja nepíšem o vývojovej fáze. Ale o ochorení ktoré majú Palestínčania: rovnako nestiahnutelna predkozka vo veku 3r ako vo veku 30r. Chápeš?
Nehovorím o tej detskej fáze "fimozy", ktorá ani nie je fimozou. To je fakt len taka blbosť.. Ale to o com som písala u daného národa robí poriadnu slamastiku. Preto to riešia ako to riešia. Je to najefektívnejšie co sa s tým dá robiť a ešte vo veku kedy to dieťa až tak nevníma a nepoznáci ho to (v 30tke by si na ich mieste asi obriezku nechcel prežiť. 😀)
@eeffka nie som pekne naivna odpust si pisat hluposti. Ja viem co sa deje v osadach akurat ze tu sa takto netyraju dievcata ale zase psiky aj to sledujem a obcas tiez zasnem co dokazu. Zato ze som sa prave touto tematikou nezaujimala viac som naivna dobre. Hlavne ze ty a tebe podobne zjedli vsetku mudrost sveta a okrem toho neviem co si este dokazala..
@vevesh predávajú to tam za pár supov, je to charita. 1€ za kus a pod. Kopa veci, výberu sa dobre veci, vyvesia, tie idú za 2€ povedzme, tie čo ostanú na zemi 1€, na druhý deň čo ostalo 50centov až po bežnú cenu 5 metical (70metical = 1 €). Tieto ceny sú nič v porovnaní s cenami potravín. Tie stoja ako u nás povedzme, niečo menej a veľa veci aj oveľa viac.
Čo ja viem, zažila som Senegal, Pobrežie slonoviny, Zimbabwe, Mozambik, JAR, Mauritania, severnú Afrika, Keňu, z toho pár rokov života tam, nie dovolenky. Ale však zisti u svojej rodiny.
To nie je žiadne tajomstvo, že napriklad Humana predá čo sa dá a peniaze idú na projekty v tých krajinách. To sa však nevylučuje s tým, že sa tam posielajú tony takmer nového oblečenia, čo v Európe a inom 1. svete niekto vyradil

@john3535 ano, ale nie v takom meritku. Tak ako ma kazdy narod urcite zdravotne specifikum- napr. slovanske narody su nachylne na bedrove klby, greci na "Sichezellkrankheit" a pod., tak semitske narody su nachylne vo vacsej miere na fimozu ako ostatne narody. Preto ta "ritualna" obriezka...