icon

Zneužívanie detí na sociálnych médiách

13. apr 2025

Čo sú to za matky?!
Čoraz viac mi vyskakujú rôzne reklamy na výživové doplnky, alebo aj rôzne vtipné videa s výchovným podtónom kde sú hlavní aktéri deti. To fakt nie je blbé tým dospelákom využívať na to svoje deti? A ďalšie hviezdy influencerky ktoré do svojho chorého biznisu tiež ťahajú deti ktoré nemôžu o ničom rozhodnúť?
Pre boha! Ešteže som vyrastala v normálnej dobe.
Vďaka bohu že sa na mne nezabával celý svet ako som jedla svoju prvú tortu, vďaka že ma moja mama počas horúčky netočila a nestajlovala ma s vitaminami v posteli.
Som zvedavá ako sa raz tieto deti odvdačia svojim rodičom, ktorí im ukradli súkromie. Nechcem ani vedieť aká realita sa skrýva v pozadí, keď to dieťa práve nemá svoj deň a nechce sa mu tváriť ako je potrebné.
Mal by byť zákon na ochranu detí a zákaz zverejňovať deti na sociálnych sieťach.

Strana
z2
tramtada31
13. apr 2025

Podla mna zbytočne preháňaš. Veď aj pre to dieťa je to prestíž. Ja som tiež bola fotena ako 5-7 rocna do časopisov ako deti a moda, potom som účinkovala aj vo filmoch, nahrávala rozhlasové hry, robila dabingy, ako 8 rocna dabovala reklamy v Prahe, ktoré sa vysielali na Slovensku, zarobila som si peniaze, v 6 rokoch za svoje kupila nový walkman😀 a mala finančnú slobodu, niečo si odlozila. Súrodenec to iste, za to sme si mohli kúpiť napriklad psa s preukazom pôvodu. Ja som za to vdacna, že som mala svoje peniaze a rodičia nám na ne nesiahali a bola to aj cenná lekcia už v mladom veku rozhodovat o väčších obnososch penazi. A nijak má to neovplyvnilo, skôr si teraz spätne uvedomujem, aké bolo krasne zarobiť take peniaze už v mladom veku.

autor
13. apr 2025

@tramtada31 účinkovať vo filme, robiť dabing je trochu rozdiel ako amatérske domáce videá v pyžame, v chorobe, čo si mamička zmysli v hlave. Denno denne zo súkromného života, z intímnych chvíľ.
Neviem či by si bola vďačná keby si mala spomienky na to, ako za tebou všade mama behala s mobilom v ruke a musela by si opakovať sfúknutie sviečok na torte aj 10x. Porovnávaš neporovnateľné

mandzula
13. apr 2025

Pozeras sa takto isto na deti vo filmoch, rozpravkach, detskych klipoch ci reklamach? Ak nie, v com vidis rozdiel? Ja osobne by som do toho so svojim dietatom nesla, len ma proste zaujima tvoj nazor.
Aha, vidim, ze odpovedas vyssie.

jaja1979
13. apr 2025

Moja dcéra, teraz už dospelá, mi asi pred rokom poďakovala, že som ich fotky ani videá nikdy nikde neprezenrovala a nezdieľala. Pre mňa sú to všetko spomienky do domácich albumov. To, že niekto má potrebu prezentovať svoje deti, tak to OK, jeho vec. Ale naozaj sa rodič môže v neskoršom veku dieťaťa dostať s ním do konfliktu, nakoľko nie všetky deti sú šťastné, že rodičia zdieľali každý ich pohyb.

tiezjedna
13. apr 2025

nebyť ľudí ako ty, neboli by influencerky, ktoré točia tak primitívny obsah, pretože by nebolo pre koho 🙄 Mne nič také na sieťach nevyskakuje. Asi preto, že nepozerám debilov.

tramtada31
13. apr 2025

No 10x sfuknut tortu je lahsie ako sa ucit scenáre, ver mi😅 a aj tie deti su užívateľmi vyhod, ktoré im práca matky prináša (majú prístup k novym veciam, peniazom, mame, ktora nemusi kmitat do prace, chodia na výlety, dovolenky, môžu byt s nou doma atd. a ty si dieťa nefotis, nenatacas, čiže nebehas za nimi s mobilom?

svetlonos
13. apr 2025

@tramtada31
ale ty píšeš o uplne inych situaciach 😀 Tvoje skusenosti a zážitky su uplne o inom!
My ako "sopliaci" u babky sme labzovali po lesoch, lúkach a boli to úžasné. Keby to dovolila mama ako babka dnes mojom detom, uz v zivote by som ich jej nedala. Už len práve koli tým medvedom naoriklad.
Podľa toho ako píšeš, teba nikto nezneuzival robila so to dobrovolne a evidentne si mala aj talent. Tu sa matky hrajú na rodinky úžasných, no za scénou sa skrýva casto uplne ina realita. Ja som si pozrela pidkasty, ktoré práve rozoberali tuto "detskú pracu" a teda sranda to nebola veru. Inak take veci nesledujem.

taktotedanie
13. apr 2025

A ty ze to pozeras im prihadzujes dalsie eura na ucet, za ktore si budu valat sunky v dubaji 👍🏻

tramtada31
13. apr 2025

@svetlonos ale tak aj za mojich cias boli hviezdy, ktoré sa dá povedat, že boli zneužívané, taká herecka, aj dnes známa T.P. Mala ambicióznu matku, ktorá ju pretláčala a ten tlak na nu bol extrémne vysoký z jej strany. Alebo dabingová herecka B. Ch. Ktorá zas mala takého otca. Ale stretla som sa a robila s veľa deckami, ako Marek Fašiang, ktorý to podľa mna prezili bez ujmy. Podľa mna je situácia taká istá, len sa zmenil “kanal”. Ale aj tie deti z toho niečo majú, čerpajú z toho výhody.

lizatko1009
13. apr 2025

dam radu:nesledujem ludi, ktorí mi do mojho bublinoveho zivota nedavaju nic

deti95060810
14. apr 2025

nič zlé na tom nie je ak dá niekto video ako dieťa je svoju prvú tortu... prinajhoršom ideš ďálej a video prerušíš...

jana_eyre_2
14. apr 2025

Kto má náladu a neverí, že influencerky nikdy nezneuziju svoje deti, môže si vypočuť niečo o Ruby franke... Je to strasna realita, ktorá sa vklude môže opakovať..

Taktiež ak niekto niekedy pozeral tiktok, tak tam ešte len vidno ako ľudia zneužívajú deti pre zárobok, Slovensko nevynímajúc..

beata_k
14. apr 2025

Ja si z mojho detstva pamatam serial Krok za krokom. A teda sestry Olsenove nedopadli najlepsie. Podla mna je ovela horsie tocit serial/film ako 3 minutove video.
Dalsi skvely priklad. Neverim, ze si nevidela Sam doma. Nepoznam nikoho kto by to nevidel. Ten detsky herec dopadol hadam este horsie ako Olsenky. A aj ty si prispela k zniceniu toho chlapca ked si ten film videla. Toto ti nevadi? Zrejme nie lebo vsak to je straaaasne vtipna komedia, vsak.

luteam
14. apr 2025

@beata_k ale ved ten herec nedopadol az tak zle iba mal problemy. Ma normalne rodinu. Tym samozrejme neobhajujem natacanie deti nasilu.

beata_k
14. apr 2025

@luteam Ved fical na heroine a prezil len tak tak. Ak ti toto pride v pohode, tak mne nie.

maranco
14. apr 2025

Ruby Franke natáčala svoje deti nasilu na YouTube, sedí teraz vo väzení.

mischy00
14. apr 2025

Odporúčam dokument na netflix: zlý vplyv, detsky kidinfluencer.....ako vznikajú detské videá, ktoré sú na pohľad zo začiatku detsky nevinné ale všetko je popredu vymyslené a detí sú iba také bábky v rukách dospelých. A tie obrovské zárobky za to, to ani nekomentujem.....
Cudzí ľudia hodnotia tvoj život a ty žiješ pre live, ak nerobíš to, čo chcú, si zrazu nenávidený. Je to chorý svet a nieje toľko peňazí, aby som tomuto vystavovala svoje deti. Tie videá z internetu nikdy nezmiznu, aj celé roky môžu traumatizovat obete.

autor
14. apr 2025

@mischy00 presne na túto skutočnosť som narážala
Rôzne dokumenty o influenceroch a čo sa za tým skrýva. Toto nezvládajú ani partneri influenceriek preto si nevieme predstaviť aké to musí byť pre deti.

A to že mi to vyskakuje je pravdepodobne preto že mám malé deti a prevažná časť vyhľadávania na Google sú rôzne hračky, detské oblečenie, detská kozmetika, a podobne takže tu vôbec nejde o to či to pozerám alebo nie. Vyskakuje mi to, vidím to tak sa nad tým zamýšľam prečo tie deti nechráni nejaký zákon!?

mischy00
14. apr 2025

Ja si pamätám výrok Jara Slávika, ktorý vždy v talente poznamenal, že deti do showbiznisu nepatria. A asi vedel prečo.. .toľko detských hviezd bolo zneuzivanych a v dospelosti trpia len depresiami a nevedia sa pohnúť ďalej, sú v bludnom kruhu. Česť vynimkach, najsmutnejšie na to je to, že za tým stoja samotný rodicia, deti sa chcú iba zabávať a baviť, nechcú byť zivitelmi rodiny v útlom veku.....

minenkaa
14. apr 2025

To ta trápi až teraz veď to je už 20rokov a len vďaka ľudom čo to sledujú ,tak nesleduje a môžeš kľudne robiť na to aj kampaň,môžeš to riesit s úradmi ak máš podozrenie na zneužívanie

kandelabra
14. apr 2025

Influencerov nesledujem, ale na youtube maju ludia cele kanaly o detoch. Teda neviem ako by ste sa citili vy, keby je vsetko o vas verejne dostupne kazdemu, niekedy uz od narodenia, cez prve kroky, kazdy plac, kazda radost, bezne situacie zo zivota. Ziadne sukromie, lebo vsade ciha rodic s mobilom. To dieta ale rastie a raz si uvedomi, co sa deje, aj aky to ma vplyv na jeho zivot.
Co sa tyka penazi, je uplne bezne ze rodic minie co dieta zarobilo. Napr pribeh Alany Thomson. Od malicka pred kamerou a ked si zacala robit skolu zistila, ze si ju nema z coho zaplatit, lebo mamicka vsetko minula na seba.

jana_eyre_2
14. apr 2025

@beata_k @beata_k to nie sú trojminútové videá.. tí ktorí reálne zarábajú sú na nete často aj 24h a natáčajú najintímnejšie záležitosti svojich detí.. je iné hrať vo filmovom priemysle a dodržovať zákon (teraz je vďaka veľmi veľkým problémom detských hviezd z minulosti cas pred kamerou prísne sledovaný a regulovaný.. lenže to ide iba o filmy.. súkromné osoby nikto nekontroluje a žiadny zákon sa nevenuje krátkym súkromným videám.. schválne si niekedy pozri tiktok..)

mischy00
14. apr 2025

@jana_eyre_2 áno, denne natočiť aj 7- 8 videí, tie deti sú aj 10 hod pred kamerami, to nieje, že matka zoberie mobil a niečo natočí, keď dieťa pozerá telku. Videá sú dopredu vymyslené a detí v nich hrajú svoju rolu....samozrejme ze sa hranice stále posúvajú. A čo je najdesivejsie, samotný pedofili sa vyjadrili na tieto Videá, že ďakujú rodičom, že nemusia nič robiť, prácne vyhľadávať, stačia im detské kanály....🤢🤢

januska12323
14. apr 2025

@maranco sedí vo väzení kvôli násiliu nie videám.
Pár videí, fotiek je v pohode pokiaľ to nezasahuje do súkromia dieťaťa.

beronsche
14. apr 2025

Podľa mňa je diametrálny rozdiel, či je dieťa vo filme/ reklame, alebo rodičia prezentujú jeho vlastný život.
V prvom prípade, ak sú rodičia súdni, je možné oddeliť osobný život a svet showbiznisu.
Ale v druhom ako? Veď práve osobný život dieťaťa je to, čo sleduje a posudzuje masa ľudí... Všetko sa robí pre sledovanost.
Dieťa ako cvičený pajac, nik ma nepresvedčí, že je to len dokumentovanie ich zivota. vsetko umelé pózy, každý prd zdokumentovaný, ale ani nie autentický.
Ako sa takto sa normálne vyrastať? Podľa mňa nedá... Z tých vyrastú riadne nešťastní dospelí..

Ešte rozmýšľam, že áno, peniaze hýbu svetom a niektorí neváhajú obetovať aj vlastné deti.
Ale je tu ešte jedna skupina - zastúpená napr. tu, na koni. Kde sa zdieľa kazdy prd dieťaťa... A ani peniaze za to nejdú. Toto je podľa mňa o chorej matkinej potrebe pozornosti... Zbieranie lajkov je viac, ako žiť "obyčajný" život..

beronsche
14. apr 2025

@januska12323 prezentovala happy family a pritom deti týrala.. a u nej nešlo o "pár fotiek a videí".

**
Inak aj tu vidieť, ako sa hranice posúvajú.
Mnohým to príde úplne v poriadku, zverejňovať sukromne zábery.

januska12323
14. apr 2025

@beronsche tá druhá veta patrila autorke, ja viem o ruby viac ako by som chcela, chorá žena.

beronsche
14. apr 2025

@beata_k detský herci nezvládli popularitu. Nešlo o filmy, ako také. Je možné, že iným prístupom sa to zvládnuť dalo..

Ak však tvoja matka ukazuje tvoj súkromný život, keď ho dokonca štylizuje do nejakej predstavy, či už svojej, ci predstavy verejnosti, narúša to tvoje vnímanie samého seba. Prečo?
Lebo týmto deťom sa, možno aj nevedome, podkladá, že všetko má význam, len kým sa to verejnosti páči. To dieťa rastie so skresleným vnimaním reality..
Je to naozaj smutné..

jamimo
14. apr 2025

@beronsche súhlasím... no a už úplne a nikdy nedokážem pochopiť známe matky- Gáborík, Heribanová, Žideková a im podobné (vôbec na to nie sú odkázané) ako zo seba robia opice v trápnych videách, raz odporúčajú najlepšiu kozmetiku, o mesiac inú ešte lepšiu, plienky, kaše, čokolády, vysávače, vitamíny... A ľudia im to žerú aj s navijákom. Nerozumiem tomu? Vlastne áno rozumiem, mentálna kapacita obdivovateľov chýba...

beata_k
14. apr 2025

@jana_eyre_2 Ano, pokial to ta matka/otec nema v hlave v poriadku tak to je ina vec. No hadzat vsetkych do jedneho vreca mi nepride spravne. Podla mna je ale horsie fotenie deti tu na MK. Keby bola moznost pridavat sem videa, tak im tu server padne. Ked to uz mam tak blbo napisat tak uplne zadarmo tu nukaju svoje deti.

Strana
z2