Kúpa rodinného domu v Írsku
Ahojte, chceme s manželom kúpiť rodinný dom v Írsku.
Zatiaľ sme ale na Slovensku, máme vyhliadnutých pár rodinných domov a chceme ísť samozrejme na obhliadky, chystám sa zajtra napísať maily maklérom.
Chcem sa spýtať Vás, ktorí ste riešili kúpu domu či už v Írsku alebo UK /keďže to bude asi dosť podobné/, na čo sa pri obhliadke zamerať, na čo si dať pozor, na čo sa pýtať?
Je možné navrhnúť predajcovi nižšiu sumu, ako sa to bežne robí u nás alebo je u nich niečo také neprípustné? Prípadne privítam akékoľvek Vaše rady, pripomienky a nápady.
Ďakujem 🙂
nech sa deje co sa deje poviem Ti par rad, ohladom domov na ostrovoch, zija som v UK, nie v Irsku, ale bude to podobne....
tych domov na predaj je teraz malo, to ze isli ceny hore je druha vec.... ale technicky stav domov v UK a v Irsku je podobny.....
v prvom rade, par domov v UK som zazila, tak to omrknite
- nezmysel typu z umyvadla z kupelne aj z kuchyne voda odtekala len tratovodom do zahrady, ziadne napojenie na kanalizaciu (v lete docela smrad)
- vsetky potrubia isli vonkajskom domu (nic v stene)
- pripojenie na elektriku
- velka cast domov nema poriadne zaklady takze vlhnu odspodu
- chodte na obhladku po dazdi (ak niekde zateka tak to uvidite)
- u nas v jednom dome strasne tahala vlhkost jedna stena - domaci to vyriesil, aby nam neplesnivela stena tak, ze pred nu 20 cm dal postavit dalsiu novu stenu zo sadrokartonu (bolo tam odvetranie, plesen si nevidela a pre neho problem vyrieseny)
-plynove kurenie (kondenzovana voda) z neho kvapkala priamo von na stenu domu
- to, ze ak kupite dom v radovej zastavbe, rataj s tym ze steny su tenke a pocujes susedov
- sklo na oknach sme vsade mali jedno (nie dvojkomorove)
@lucik194 Presne tento pohľad a skúsenosť som chcela od niekoho počuť. Vďaka, že si napísala 🙂
Vela je o stasti, surveyor pomoze, ale tiez nemoze predvidat vsetko a niekedy je to len taky oficialny papier, preto treba dobreho surveyora, ktory to neodflakne. Kamaratka kupila dom, este sa nestihla ani nastahovat a zacal pomalicky tiect zadobnik teplej vody, ktory bol na povale. Komplet tramy premocene, vsetko museli davat dole a nanovo prerabat. Plesne su problemom takmer v kazdom dome v UK. Pokial je to dom, ktory bol postaveny do 1990, zrejme budete musiet riesit azbest a patricne podla predpisov ho zneskodnit, stare domy vyzaduju mega vela financii na prerabku. Zacni citat UK fora, nie slovenske, tam najdes viac info.
@filodendron Áno, toto som niekde na nete zachytila, že plieseň je v domoch v Írsku a UK veľký problém. Snažím sa hľadať čo najnovšie domy, aj keď tie majú vyššiu cenu, ale zase si hovorím, že ušetríme na hasení problémov, čo nás môže stáť viac v konečnom dôsledku.
Odporúčam pozrieť na YouTube Katka My irish life. Je to Češka, vydatá za Íra. Dlhé roky žili tam, chvíľku aj v Nemecku kvôli mužovej práci, teraz je ona v ČR, on tam, ale chcú už natrvalo ostať v ČR. Mali aj video, kde popisovali rozdiely v jednotlivých krajinách. Sám jej manžel Írsko hodnotil ako horšiu krajinu napr čo sa týka zdravotníctva. To som bola veru velmi prekvapená. Tiež ma Írsko lákalo, ale po tom, čo ju sledujem, tak už len ako dovolenka. Ak si ty z tej diskusie, čo bol vyššie pridaný link, tak je problém aj so psíkom. V jednom videu popisovala, chceš ísť s psíkom v MHD, musíš to aj týždeň dopredu nahlásiť, že chceš cestovať so psom a ani to nedá záruku, že ťa autobusár vezme. To len také info, čo mi utkvelo v hlave, že nie sú veľmi dog friendly.
Este som zabudla, treba si dat pozor aj na lokalitu, lebo niekde uz ani autobusy vecer nechodia, lebo to nie je pre soferov bezpecne.
@mirit Vďaka, toto by mi fakt nenapadlo, dám si na toto pozor 🙂
@nekonecna_katastrofa Ďakujem, pozriem si večer jej kanál, nevedela som o nej 🙂
Keď si pozrieš jej kanál, má tam zoznamy videí a jeden zoznam je napr aj o tom Írsku samotnom. Ona je dosť aktívna, takže má toho veľmi veľa, ale ja ju rada sledujem, lebo ukazuje taký normálny život.
Toto je o tom porovnaní Írsko, DE, CZ:
@nekonecna_katastrofa Ďakujem veľmi pekne 🙂
@filodendron začni čítať UK fóra? 😂 ona nevie dobre po anglicky, už to písala. podľa mňa vie tak že rozumie ale nie napr.filmu... fórum by nedala. ale však ok, naučí sa. no baby - ONA NIKAM NEPOJDE, zbytočne tu deriete klávesnicu 😀 táto téma je rozkošná, som zvedavá o čom bude snívať vo februári
PS autorke:dala sa už 2 majlíky. je to pre teba už ok?
@zuzanka.zuzu Kde som napísala, že neviem dobre po anglicky? Dievča, máš ty nejaký psychický problém? K téme napísať nevieš vôbec nič, ale blbosti písať, to ti ide dokonalo.
Ja som kupila dom v Irsku, dva roky do zadu. Este zalezi, ci budes brat mortgage z Irska, ci mas cash a pod. Lebo ak chces mortgage z Irska, budu si ta preverovat z kazdej strany a vsetko budes musiet prekladat zo Slovenska a moze to trvat dost dlho.
Este doplnim, nie je pravda, ze novy dom je menej problemovy. Praveze nevies, co dobabrali. Domy sa stavaju rychlo a aj su dost odflaknute, v porovnani so SVK. Ale, novy dom uz nema krb, ma ine vykurovanie a ma solarne panely - lepsi ekonomicky/ekologicky rating. Neviem, ci by som uplne riesila UK, ked chces ist do Irska. Sice moze toho byt vela podobneho, ale aj nie. Samozrejme lokalita je dolezita..cim nizsia cena, tym horsia. Ak nie si lokalna, mozes so sebou riadne vybabrat. Este povedz, do akeho mesta by ste chceli ist?
Ano, musis si zohnat inziniera, ktory ti vypracuje spravu o stave/nedostatkoch domu. Ja som kupovala cash a trvalo to 4 mesiace. Bidovalo sa..az kym predavajuci povedal, mam dost. Z ceny co bola online, ja som zaplatila o 15tis viac. Plus pocitaj minimalne 5tisic za pravnika, ktoreho musis pri kupe mat. Jemu sa posielaju peniaze a az on preposiela majitelovi. Samozrejme je tam deposit nejakych par tisic, aby ti ten dom drzali, kym sa to vsetko vybavi, ten sa plati hned, ak si rozhodnuta o kupe.
Ano, zdravotnictvo je neporovnatelne so Svk, bohuzial horsie. Kamaratkin otec, co odpadol ( sice sa aj prebral po chvilke ) cakal na sanitku viac ako 8 hodin, vo velkom meste. Zabudni v malej dedine niekde v prdeli. Auto je nutnost lebo v centrach velkych miest su vacsinou domy stare a nevyhovujuce a ani nie su, sidliska su mimo a ak mas deti budes ich vsade vozit. Autobusy su fakt masaker ( nepride, meska, chabe spojenia ) a aj drahe. Ano je velka kriza s byvanim. Ale co som si tak vsimla, trosku trh s nehnutelnostami sa pohol..na podnajmy teda vobec..ale landlordi sa trosku zacali zbavovat nehnutelnosti. Samozreme zalezi kde.
@zuzanka.zuzu tiež si to pamätám ...to asi kôli tomu psovi chcú kúpiť už...
@slavomira236 Nechceme kupovať dom kvôli psovi.
@zuzzinka Prečo si si teda kúpila dom v Írsku, keď je to taká hrozná krajina s kopou problémov? Pýtam vážne, naozaj ma to zaujíma.
Zijem tu uz od 2004 a deti su iri..chodia tu do skoly a tu je ich domov, aj moj. Ja nehovorim, ze je to hrozna krajina, ja som vypichla tie najvacsie rozdiely v porovnani so Slovenskom. Ja zijem v mensom meste, vsade peso dostupno, deti chodia same zo skoly domov. Ja dochadzam do prace 35km jedna cesta do vacsieho mesta. Irsko je inak super, ale treba si zvyknut. Necakaj, ze to bude tak ako doma, len lepsie 🙂 Stale tu prsi, stale je tu "jar", vela ludi kvoli pocasiu aj odislo. Ja som prisla mlada, tak som sa adaptovala, ale ak by som teraz po 40tke mala niekde zacinat od znova, uz by som nebola taka flexibilna.
Ako ja ta neodradzam. Velmi zalezi, co hladas a preco chces odist. Ak to tu najdes, tak by si mala byt stastna. Len to tu proste nefunguje ako na Slovensku. Mentalita ludi je uplne ina..povie ti, jasne, zavolam ti o 2 minuty a nezavola ti vobec. Nie su honest, ale su nice. To mna na iroch serie najviac. Maju trosku problem s nasou otvorenostou. Ale tak vacsina ma okruch "svojich slovakov" takze sa to vykompenzuje. Socialny system je na druhu stranu super, vyplnis trapny formular online a peniaze do dvoch dni na ucte napr. Ale zo zaciatku, to budu asi behacky. A inak ak nemate PPS number to nevybavis vobec nic. To je ako nase rodne cislo. Ale ak prides, tak si musis najst pracu, aj ked som citala, ze ta bez toho nezamestnaju. No neviem, klamala by som, ale moze to byt zadrhel. Pridaj sa do skupin na FB, Cesi a Slovaci Irsko. Slovaci v Irsku, napriklad. Bezne sa to tam niekto pyta.
Vsetko, co ti @zuzzinka napisala je fakt, inak to vnimas na svk a inak to budes vnimat tam. Tie "problemy", co tam spominala su uplne bezne, domaci su zvyknuti, my to porovnavame so svk. Suhlasim so zdravotnictvom, kamarata som viezla na A&E, tazko sa mu dychalo, nechali ho cakat 4 hodiny, s kludom anglicana, aj ked tam pomaly dychat nevedel. Odpoved: cakajte, ste v poradovniku (samozrejme s usmevom na tvari, ved su gentlemani). Ale nie vzdy je to take zle, nieco je lepsie, nieco horsie. Ako som spominala, bez auta sa zrejme nepohnete, musis byvat v nejakom meste, idealne centre a nie v okrajovej stvrti.
@zuzzinka Toto je jasné, každá krajina má svoje silnejšie stránky a aj svoje horšie stránky, to vôbec nespochybňujem. A Slovensko nie je krajina, kde všetko funguje, všetko je ružové a zaliate slnkom. My máme svoje dôvody, prečo chceme odísť. Každý chce od života niečo iné. Jeden zostať, druhý odísť, tretí sa vrátil a štvrtému sa chce s prepáčením grcať z predstavy, že by sa mal vrátiť.
Ja tomu rozumiem. Je lepsie byt na tie rozdiely trosku pripraveny, ak planujete taky zasadny krok. Drzim palce, ak by si mala este nejake otazky, kludne napis. 🙂
@zuzzinka Ďakujem veľmi pekne za ochotu ❤
Dobrý deň , vedeli by ste mi prosím niekto poradiť? Sestra mi poslala dokument “confirmation of mortage “ - https://personalbanking.bankofireland.com/app/u...
z bánk of ireland kde berú pôžičku na dom, že ho mame podpísať s manželom ako witness a dať potvrdiť právnikovi že sme k tomu dostali právnu radu…žijeme na Slovensku a vôbec sa nevyznáme ako to v Írsku funguje pri kupé domu … viete mi niekto poradiť čo nám z toho vyplýva ? Podpisovali ste niekto taký dokument pri kupe domu? Budem veľmi vďačná za odpoved.

@filodendron Nemáme záujem o prenájom domu, ideme riešiť kúpu, máme na to svoje dôvody a vrátiť na Slovensko sa nechceme.