Aké gramatické chyby vás pobavia?
Baby poďme sa zasmiať. Aká gramatická chyba vám vybila oko a neverili ste vlastným očiam?
Ja takto.
Bronc, rupsak, Chorvacko, chrptica, televyzor, ješko, cérka, navalamy tepla. Toto tu často vidím aj na MK a myslím si, že ľudia si myslia, že sa to fakt tak píše a správne.
@bielasovicka vzhľadom na množstvo dialógov čo som doteraz videl, podľa mňa väčšina priemerne vzdelanej populácie si skutočne myslí, že ono sa to naozaj píše ako šak 🤭
@sevrin
Tu diskusiu si pamätám stým mušom 😁 pasovalo to tam 😆.
@anonym_autor
Ja si tiež všeličo všimnem, prekrútili očami a idem ďalej. Tiež robím občas chyby, keď som unavená tak úplne blbé. Ale nekomentujem iných gramatiku, teda v drvivej väčšine. Každý je nejaký aj niektorí kamoši používajú určite výrazy, pri ktorých len očami krútim, ale sú to fajn ľudia. Ale tak lubym tá je super a idem doktorovi tiež. Ja to neznášam aj v nemčine, keď vynechajú predložky a povedia - idem pivnica, idem obchod a podobne klenoty 🤯.
Kvoli (kvôli) pisane ako koli/koly (kôli/kôly).
A random rozhodene i/y. Kde sa osoba obcas trafi a obcas vobec.
“Myli dobry ludia…”
“Ludia si vzdy viberaly podla seba.”
mňa dvíha, keď čítam "niejaký, nijaký, neaký" a neviem aké ešte verzie môžu byť. taktiež slovíčko "ešče" a aj tu sa zvykne používať som sa "posikala, poščala..." alebo "gačky" 😨
@bielasovicka vzhľadom na množstvo dialógov čo som doteraz videl, podľa mňa väčšina priemerne vzdelanej populácie si skutočne myslí, že ono sa to naozaj píše ako šak 🤭
@sevrin áno, aj ja si to myslím 😄
Pól roka. Tuto na MK to inak nikto nepise. A ja mam vzdy chut napisat, ze "pól" je severny/juzny. Ach. A nominativ pluralu. Y. Klasika.
@anonym_6cb926 to opravuje autokorekt. Z "pol" prepíše na "pól". Dovolím si tvrdiť, že tak 70% ľudí, ktorí to používajú chybne to nieže nevedia, ale opraví mobil
@anonym_6cb926 to opravuje autokorekt. Z "pol" prepíše na "pól". Dovolím si tvrdiť, že tak 70% ľudí, ktorí to používajú chybne to nieže nevedia, ale opraví mobil
@petracandle prvé,čo robím na mobile,ja vypnutie autokorektu.
@petracandle preto si treba po sebe prečítať, čo posielam. a nie mi pošle v správe "dospelé vrecko" namiesto dospelé decko....
Veľmi časté ale veľmi
Rupsak😅
Šmykalka
Vždy to bola šmykľavka ale teraz šmykalka?
@rozculena, skús teda dávať za čiarkou medzeru, aj za bodkou. Ináč sa to dosť zle číta.
A ja sa najviac bavím,ked niekto upozorní, že niečo bolo písané zle a napíše to síce inak a tiež zlé 😅
Už som to tu veľa krát zažila 😅
Inak ja patrim tiez do klubu blbcov a až veľa krát guglujem ako sa to píše 😅
@rozculena autokorekt je najlepšia vec 😉 len to treba vedieť používať- čiže doslova si naučiť na "svoje" výrazy. Trvá to aj nejaký mesiac používania mobilu, možno aj viac. Čiže mne to už opravuje správne všetko, naozaj minimálne sa mi stane, že nie
@petracandle preto si treba po sebe prečítať, čo posielam. a nie mi pošle v správe "dospelé vrecko" namiesto dospelé decko....
@tamtamka26 súhlasim, no na druhej strane v takejto nepodstatnej veci - anonymné fórum na internete sa dá pochopiť, že niečo človek prehliadne
@anonym_autor Neviem čo táto téma je na pobavenie. Každý sa vie pomýliť. i keď dnes ťa už telefón či počítač opravia sami. Skôr je to smutné.
uplne cerstve POTKOVIČKA
https://www.modrykonik.sk/blog/kathy232/message/stastne-to-znamenie-ked-bagrista-vykop-ri8mln/
…pri more, ide byť,
@anonym_98380e ide byť je asi "nárečové", v Ružomberku to používajú úplne normálne 😂 chodila som tam na gympel a slovné spojenia ide byť búrka, ide byť matika a pod boli na dennom poriadku😅
Kotníky.. a ešte z toho odvodené topánky "kotníčky". Alebo - zlomený nehet (necht).
Už sa tu spomenulo takmer všetko, ale časovanie slovesa hrať som si nevšimla a toto, mám pocit, nevie 80% prispievateliek na MK.
Tretia osoba jednotného čísla je tu VŽDY napísaná ako hraje. Moje dieťa hraje na klavír. Vždy a znova - každé leto ma tu dvíha zo slova horko a kraťase, ale celoročne je to kekse a hraje.
V živote som nepočula niekoho zle časovať toto sloveso, ale tu na MK to fakt nikto nevie vyčasovať, z mne neznámej príčiny.
Prosím vás naučte sa časovať toto sloveso, kole to oči. 🙏
Kotníky.. a ešte z toho odvodené topánky "kotníčky". Alebo - zlomený nehet (necht).
@saganka Kotníky sú po česky členky nie?
@anonym_autor Moja mamka hovorila, že keď si niekto pomýli tvrdé y a mäkké i, vôbec nevadí - aspoň vie, že existujú dve. 😃 K tvojej otázke: som z východu a ani po 5 rokoch na západe nie som bezchybná pri "dva/dve". Moje kolegyne to baví.
@saganka Kotníky sú po česky členky nie?
@viktoriaandrascik áno.. Z máloktorého slova sa mi tak ježia chlpy.. Horšie sú snáď len pazucha a ohanbie, ale tie sú spisovné 😀

Boli sme von, gde, šak