icon

Aké slová/slovné spojenia neznášate?

14. jan 2026

Čisto pre zaujímavosť ma zaujíma aké slovenské slová respektíve nejaké nárečia vám lezú na nervy🤣 ja napríklad neznášam slovné spojenie neni som, alebo nejsom

spenat9
18. jan 2026
@lomidrevo888

@spenat9
Tak to si tomu teraz dala...pletieš sem používanie bohemizmov s nejakou "trnafskou" hatlaninou o.i.
Bohemizmy nie sú nárečie...,to ti možno ušlo...

@lomidrevo888 stale ide o nespisovne slova, ktore sa nemaju pouzivat, je to ten isty princip ako narecie, neviem co nechapes.. co si myslis ako vznikaju a formuju sa jazyky? Miliarda slov prevzatych, novovytvorenych, osvojenych, popreplietane medzi svetom a rovnako v slovenskom jazyku kopa slov vznikla v jednom alebo druhom nareci - dnesne slova chlapec, dievca, zemiaky - vsetko to boli narecove slova, ktore su dnes uz spisovne.. ale ty tu ides ohrnat nosom nad tym ze doma medzi svojimi clovek povie slovo trigovica a nie mikina..

princezpuss
18. jan 2026
@jazzy03

Milené a Vianky 😂 ale milené najviac

@jazzy03 to je co Vianky? To som este nepocula. Vianoce?

sssss123
18. jan 2026

idem vonku, to mi vadí asi najviac

ladnička, myčka, to mi trhá uši

na záver mailu s prianím pekného dňa, akoby nestačilo v úradnom styku len s pozdravom

spojenie toxické vzťahy, toxický človek - ako povedala Sibyla Mislovičová - toxický je odpad a nie ľudia

lomidrevo888
18. jan 2026
@sssss123

na záver mailu s prianím pekného dňa, akoby nestačilo v úradnom styku len s pozdravom

spojenie toxické vzťahy, toxický človek - ako povedala Sibyla Mislovičová - toxický je odpad a nie ľudia

@sssss123
Dovolím si nesúhlasiť.
Toxický vzťah/ človek,to je správne spojenie( viď pravidlá slov.pravopisu).

zmrzlinka8
18. jan 2026
@sssss123

@sssss123 tak chce ti popriat aj pekný deň, nielen sucho "s pozdravom". Mne to nevadí napríklad

anonym_534e67
18. jan 2026

Kuracie nohy su mne vtipne, u nas sa pouziva "kuracie stehna". Tie "nohy" mi pripadaju prilis chudo na jedenie😃

jazzy03
18. jan 2026
@princezpuss

@jazzy03 to je co Vianky? To som este nepocula. Vianoce?

@princezpuss ano, Vianoce. Mozno to uz konecne prestali pouzivat ludia🙏🏻

prosimopomoc
18. jan 2026

@anonym_autor skrz, voní, čiže, ono (ono je to tak, že...)

ekira1
18. jan 2026

Materinský plurál, ladnička, myčka, kotníkové ( topánky), čielko, mäsko, ništ, nee ( nie) päť eura, pirule, tuška, barva, dochtor, nochty, fioček, žufanka, zemky, šporiť.. uf, ani si na všetko nespomeniem, ale je toho veľa..

anonym_b11f93
18. jan 2026

napadla ma, napadol ma, napadla si ma. Namiesto napadlo mi, napadol mi, napadla si mi... Neviem, preco, ale ak vidim taketo slovne spojenie, ako prve mi vzdy napadne medved (alebo ako prve ma vzdy napadne medved?) 😅

anonym_c27fbb
18. jan 2026

Záhorátčtina je smrť akékoľvek slovo.Irónia osudu môj muz je zahorak,co sa ja natrapim s nim,ja mu aj nerozumiem kolkokrat,len zhucim nech rozprava slovensky.

anonym_534e67
19. jan 2026
@anonym_c27fbb

Záhorátčtina je smrť akékoľvek slovo.Irónia osudu môj muz je zahorak,co sa ja natrapim s nim,ja mu aj nerozumiem kolkokrat,len zhucim nech rozprava slovensky.

@anonym_c27fbb pre mňa je smrť tvoje slovo "zhučím" - to kde sa tak používa? Aspoň povedz zahučím, zarevem, ale zhučím? Čo máš umelecký prednes?

anonym_c27fbb
19. jan 2026
@anonym_534e67

@anonym_c27fbb pre mňa je smrť tvoje slovo "zhučím" - to kde sa tak používa? Aspoň povedz zahučím, zarevem, ale zhučím? Čo máš umelecký prednes?

@anonym_534e67 na Liptove sa tak rozprava,mam to od starkej.

anonym_534e67
19. jan 2026
@anonym_c27fbb

@anonym_534e67 na Liptove sa tak rozprava,mam to od starkej.

@anonym_c27fbb no vidíš, teba irituje záhoráčtina, mňa zasa tvoja liptovčina😎

vroni
19. jan 2026
@anonym_534e67

@anonym_534e67, sa pripájam. Ide mi uši vykrutit, keď počúvam to mäkčene spievanie. Nevadí mi trnafcina ani zahoractina, nerušia ma vyhodnare, ale ten stred teda nemusím....

anonym_534e67
19. jan 2026
@vroni

@anonym_534e67, sa pripájam. Ide mi uši vykrutit, keď počúvam to mäkčene spievanie. Nevadí mi trnafcina ani zahoractina, nerušia ma vyhodnare, ale ten stred teda nemusím....

@vroni presne, ľ ľ ľ aj tam kde netreba, oni si myslia, akú majú ľúbeznú krásnu slovenčinu, ale my, čo nie sme na to zvyknutí, nám to trhá uši, prízvuk úplne inde, zaťahovanie.
Tiež mám koľkokrát chuť povedať, veď normálne hovor, nespievaj😀😝

anonym_711ae0
19. jan 2026
@anonym_534e67

@vroni presne, ľ ľ ľ aj tam kde netreba, oni si myslia, akú majú ľúbeznú krásnu slovenčinu, ale my, čo nie sme na to zvyknutí, nám to trhá uši, prízvuk úplne inde, zaťahovanie.

@anonym_534e67 Áno, ten ich "Ľiptov, stoľička, koľeno". Hrozné.

anonym_c27fbb
19. jan 2026
@anonym_534e67

@anonym_534e67 nehadam sa kazdemu vadi nieco.Zahoraci zial ani na uradoch nepoznaju slovensky jazyk,takze na nich sa my z Liptova nechytame.Ked som poziadala ucitelku aby rozpravala slovensky a nie zahoracky na deti este sa urazila.Takze tolko k zahoractine.

lomidrevo888
19. jan 2026
@anonym_534e67

@anonym_534e67
Tak sa anonymus douč,čo je kultúrna stredoslovenčina,že je to predspisovná forma kodif.slov.jazyka.
My sme sa to učili už na ZŠ,asi si vtedy " blicovala"...

vroni
19. jan 2026
@lomidrevo888

@anonym_534e67
Tak sa anonymus douč,čo je kultúrna stredoslovenčina,že je to predspisovná forma kodif.slov.jazyka.

@lomidrevo888, ty si tomu dal. Existuje aj kultúrna zapadoslovencina aj kultúrna východoslovencina, pojem kulturna označuje výhradne jej vyskyt (aj) v písomnej podobe v predkodifikacnom čase. Stur použil základy kultúrnej stredoslovenciny pre kodifikáciu jazyka. Tento základ sa týkal ale hlavne gramatiky a aj ten pomerne solídne prepracovali hodzovsko-hatalovske reformy. Napriek tomu, písmenko ľ do slovenčiny patrí. Len západ jeho existenciu ignoruje a stred ho pcha aj do slova kukurica. Jedno i druhé je rovnakou mierou nespisovne. Čo tvojmu uchu lahodnejsie znie, bude asi silno ovplyvnené regiónom, kde si sa narodil a vyrastal.

anonym_534e67
19. jan 2026
@lomidrevo888

@anonym_534e67

@lomidrevo888 počuj, ty lesný muž. Ja som nezvykla blicovať, čiže sa upokoj. Predspisovná forma je predspisovná, nie spisovná. Ale ty pokojne komunikuj predspisovnou stredoslovenčinou, keď ti tak uchu lahodí. Mne nelahodí, ja budem používať spisovnú slovenčinu. A keď pôjdem nabudúce na Liptov, tak tie zaťahovačky a štvornásobnú dávku "ľ" nejako prežijem na chvíľu.

anonym_6577a2
19. jan 2026

Krámy...fuj,za mna nechutne pomenovanie

anonym_6577a2
19. jan 2026
@anonym_711ae0

@anonym_534e67 Áno, ten ich "Ľiptov, stoľička, koľeno". Hrozné.

@anonym_711ae0 na Liptove sa tak isto nevravi.Som z Liptova,a veru som nikoho tak nepočula vraviet

anonym_6577a2
19. jan 2026
@vroni

@vroni ano,lebo dávať f namiesto v je fakt uzasne

vroni
19. jan 2026
@anonym_6577a2

@vroni ano,lebo dávať f namiesto v je fakt uzasne

@anonym_6577a2, fakt? Som nevedela, tak som sa zase cosi naučila. 😇

anonym_711ae0
19. jan 2026
@anonym_6577a2

@anonym_711ae0 na Liptove sa tak isto nevravi.Som z Liptova,a veru som nikoho tak nepočula vraviet

@anonym_6577a2 tak neviem, ale moja kolegyňa z Liptova dáva Ľ všade

lomidrevo888
19. jan 2026
@anonym_534e67

@lomidrevo888 počuj, ty lesný muž. Ja som nezvykla blicovať, čiže sa upokoj. Predspisovná forma je predspisovná, nie spisovná. Ale ty pokojne komunikuj predspisovnou stredoslovenčinou, keď ti tak uchu lahodí. Mne nelahodí, ja budem používať spisovnú slovenčinu. A keď pôjdem nabudúce na Liptov, tak tie zaťahovačky a štvornásobnú dávku "ľ" nejako prežijem na chvíľu.

@anonym_534e67
No ako si vyskočil/ la,anonymus,ako čert zo škatuľky,veď ťa nikto do ničoho nenúti...a keď ťa to tak irituje,zapchaj si ušká.
Ale inak,nie som zo SS,ale ZS a veru že tá stredoslov.mi znie akosi krajšie.

lomidrevo888
19. jan 2026
@vroni

@lomidrevo888, ty si tomu dal. Existuje aj kultúrna zapadoslovencina aj kultúrna východoslovencina, pojem kulturna označuje výhradne jej vyskyt (aj) v písomnej podobe v predkodifikacnom čase. Stur použil základy kultúrnej stredoslovenciny pre kodifikáciu jazyka. Tento základ sa týkal ale hlavne gramatiky a aj ten pomerne solídne prepracovali hodzovsko-hatalovske reformy. Napriek tomu, písmenko ľ do slovenčiny patrí. Len západ jeho existenciu ignoruje a stred ho pcha aj do slova kukurica. Jedno i druhé je rovnakou mierou nespisovne. Čo tvojmu uchu lahodnejsie znie, bude asi silno ovplyvnené regiónom, kde si sa narodil a vyrastal.

@vroni
Čomu som dal?

vroni
19. jan 2026
@lomidrevo888

@vroni
Čomu som dal?

@lomidrevo888, pospájal si hrušky s jablkami. A podsunul ideu (vedome či nechtiac), že sa kultúrna forma jazyka spája so stredoslovenským nárečím. Ak to bolo myslené inak, je chyba v mojom oku 🤷🏼‍♀️

negymama
19. jan 2026
@alienkami

Mňa kedysi vytáčalo - ahojte/čaute. Ahoj ani čau nie sú slovesá... Ale najnovšie sa už len pousmejem a pomyslím si "Dobrýdeňte!"

@alienkami to je mozno z madarciny.
madari tak hovoria szia/sziastok
servusz/servusztok a podobne.