icon

Aké slová/slovné spojenia neznášate?

14. jan 2026

Čisto pre zaujímavosť ma zaujíma aké slovenské slová respektíve nejaké nárečia vám lezú na nervy🤣 ja napríklad neznášam slovné spojenie neni som, alebo nejsom

Strana
z9
anonym_3bef1c
19. jan 2026
@anonym_711ae0

@anonym_534e67 Áno, ten ich "Ľiptov, stoľička, koľeno". Hrozné.

@anonym_711ae0 ale to sa tak naozaj má vyslovovať. Teda v tebou uvádzaných príkladoch určite. Stredoslovakom tiež trhá uši tvrdé l a musia to trpieť. Aj v telke. Ale väčšinou práveže oni vyslovujú správne, či sa ti to páči alebo nie. Pamätám, keď sa ma kolega z BA pýtal, ako sa píše diaľnica. To ľ mi neveril, ani keď si to potom vygooglil😁 Lebo dolňáci aj mäkčeň odignorujú. O de te ne le a di ti mi Li ani nehovorím.

anonym_6577a2
19. jan 2026
@anonym_711ae0

@anonym_6577a2 tak neviem, ale moja kolegyňa z Liptova dáva Ľ všade

@anonym_711ae0 a odkiaľ?lebo s tým som sa fakt nestretla.

vroni
19. jan 2026
@anonym_3bef1c

@anonym_711ae0 ale to sa tak naozaj má vyslovovať. Teda v tebou uvádzaných príkladoch určite. Stredoslovakom tiež trhá uši tvrdé l a musia to trpieť. Aj v telke. Ale väčšinou práveže oni vyslovujú správne, či sa ti to páči alebo nie. Pamätám, keď sa ma kolega z BA pýtal, ako sa píše diaľnica. To ľ mi neveril, ani keď si to potom vygooglil😁 Lebo dolňáci aj mäkčeň odignorujú. O de te ne le a di ti mi Li ani nehovorím.

@anonym_3bef1c, to je práve hlboký stredoslovenský omyl. Žiadna "stoľicka" v slovenčine neexistuje, vyslovuje sa tvrdo. Ani Liptov nie je Ľiptov, ale Lyptov (skoro mi to oko vybilo, ale poukazujem na výslovnosť nie na pravopis). Pravidlo de, te, ne, len, do, ti, mi, li je veľmi hrubé zjednodušenie a aj pri tejto zjednodušenej verzii modernejšie zdroje l zo zoznamu vynechávajú.
Tu to okrajovo spomínajú v poslednom odseku:
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1220/

srnka79
19. jan 2026
@anonym_6577a2

@anonym_711ae0 na Liptove sa tak isto nevravi.Som z Liptova,a veru som nikoho tak nepočula vraviet

@anonym_6577a2 suhlasim, dievcence si to mozno mylia s hornou oravou. ja som dolnooravka a hovorim krasne spisovne "stredoslovensky", je to lubozvucna rec bez akcentu, narecia (samozrejme, viem pouzivat aj narecie svojich rodicov z rodnej dediny). priblizne 30 - 40 km severnejsie na hornej orave velmi zmakcuju a aj mne to znie az prilis makko. o liptove si toto nemyslim, ale moze sa stat, kedze ludia migruju, pouzivaju narecia, miesaju sa medzi sebou, fakt nema zmysel si nieco navzajom vykrikovat. pokial ludia vedia a dokazu pouzivat spisovnu slovencinu a medzi svojimi pouzivaju narecie, tak je to podla mna v poriadku. urazat sa navzajom nema zmysel, je to nase dedicstvo. mozem vsak cestne prehlasit 😀, ze stredoslovencina je vseobecne foneticky najcistejsia🙂 ale k teme - dnes som citala inzerat - predam decku postel. ak to myslel ako pridavne meno, malo by to byt detsku. ale kludne to mohol dotycny mysliet slangovo - ze preda svojmu decku (svojho decka) postel😀). hlavne je, ze ja chapem, co on mysli a to je zaklad - vediet citat aj medzi riadkami a chapat mozgove zavity aj tych menej gramaticky a jazykovo zdatnych🙂 a co napriklad tato haluska? moj skolacik sa ma niekolkokrat spytal, preco pisem vsetko chybne - bez diakritiky a velkych prvych pismen, atd... tak som mu vysvetlila, ze najprv sa musi v skole poctivo ucit gramatiku, aby ju potom ako dospely mohol v ramci setrenia casu v plnej krase odignorovat😀 musi v tom mat riadny zmatok... nuz, zivot je svina🙂

anonym_310524
19. jan 2026

Rohlíky.🤨 Kotníčky.🧐 Ako keby sme na to nemali slovenské slovo.

anonym_119a94
19. jan 2026
@anonym_310524

Rohlíky.🤨 Kotníčky.🧐 Ako keby sme na to nemali slovenské slovo.

@anonym_310524 na ceske slovo kotník máme slovenské členok. Ale na kotníčky v zmysle členkové topánky máme nejaký jednoslovný výraz? členkovníčky nemáme 😉😀

diaszoky
19. jan 2026
@anonym_f741bb

Neznášam vychodniarčinu, je mi z tej komoleniny fyzicky zle 😄

@anonym_f741bb vazne se neposraj😄

teki1
19. jan 2026
@anonym_119a94

@anonym_310524 na ceske slovo kotník máme slovenské členok. Ale na kotníčky v zmysle členkové topánky máme nejaký jednoslovný výraz? členkovníčky nemáme 😉😀

@anonym_119a94 Veď členkové topánky je pekný výraz.Skús členkovky.😁

anonym_119a94
19. jan 2026
@teki1

@anonym_119a94 Veď členkové topánky je pekný výraz.Skús členkovky.😁

@teki1 pekný, len dlhý 😉
a členkovky neexistujú.

luciadobiasova
19. jan 2026

Slovo JO miesto slovenskeho ANO

anonym_3bef1c
19. jan 2026
@vroni

@anonym_3bef1c, to je práve hlboký stredoslovenský omyl. Žiadna "stoľicka" v slovenčine neexistuje, vyslovuje sa tvrdo. Ani Liptov nie je Ľiptov, ale Lyptov (skoro mi to oko vybilo, ale poukazujem na výslovnosť nie na pravopis). Pravidlo de, te, ne, len, do, ti, mi, li je veľmi hrubé zjednodušenie a aj pri tejto zjednodušenej verzii modernejšie zdroje l zo zoznamu vynechávajú.
Tu to okrajovo spomínajú v poslednom odseku:
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1220/

@vroni pozrela som si teraz nejaké pravidlá, príklady výslovnosti a za seba môžem čestne prehlásiť, že mäkčím, len tam, kde treba. Ale zato nepoznám jediného blavaka, ktorý by použival ľ. Aj keď sa to slovo s mäkčeňom aj píše.

anonym_3bef1c
19. jan 2026
@anonym_3bef1c

@vroni pozrela som si teraz nejaké pravidlá, príklady výslovnosti a za seba môžem čestne prehlásiť, že mäkčím, len tam, kde treba. Ale zato nepoznám jediného blavaka, ktorý by použival ľ. Aj keď sa to slovo s mäkčeňom aj píše.

@anonym_3bef1c spomínam si na príhodu, keď sme prechádzali okolo lanovej (opičej) dráhy. Hovorím, pozrite, lanová dráha. A svokra, že kde? Ja tu žiadny lan nevidím. Chvíľu mi trvalo, kým som pochopila. Ja som si na toto ani po desaťročiach nezvykla a vždy ma to prekvapí a poviem si , že to snáď ani nie je možné. Mne sa páčia nárečia a tam mi toto vôbec nevadí, ale keď niekto rozpráva akože spisovne a ani za svet mu z tej papule ten makčeň nevylezie, tak by som vraždila. Hlavne u moderátorov mi to neskutočne prekáža.

vroni
19. jan 2026
@anonym_3bef1c

@anonym_3bef1c, No vidíš. Ja zase žiadnu reč vodných živočíchov neovládam, skutočne netuším, či vyslovujú ľ, takže s tými blavakmi nepomôžem. Ale že je to potok pri Trnave, predpokladám, že nemakcia nielen l ale aj n, d a t a to ma potom inu tvrdost. A vida, neznášam výraz hlava a blavaci.
V chýbajúcej diakritike zaniklo, kto dráhu ako pomenoval, ale dráha je skutočne lanova a nie ľanová. Lano môže byť aj ľanové, ale aj z iného materiálu a vyslovuje sa tvrdo. Ľanová plachta bude mäkká.

anonym_3bef1c
20. jan 2026
@vroni

@anonym_3bef1c, No vidíš. Ja zase žiadnu reč vodných živočíchov neovládam, skutočne netuším, či vyslovujú ľ, takže s tými blavakmi nepomôžem. Ale že je to potok pri Trnave, predpokladám, že nemakcia nielen l ale aj n, d a t a to ma potom inu tvrdost. A vida, neznášam výraz hlava a blavaci.
V chýbajúcej diakritike zaniklo, kto dráhu ako pomenoval, ale dráha je skutočne lanova a nie ľanová. Lano môže byť aj ľanové, ale aj z iného materiálu a vyslovuje sa tvrdo. Ľanová plachta bude mäkká.

@vroni ďakujem za vzdelávacie okienko, ale nebolo to nutné. Viem, že je to potok. Možno sa niekto poučí. Ja to na internetoch naďalej budem používať, lebo skratka.

Strana
z9