icon

Ako efektívne zvládnuť samoštúdium angličtiny?

17. apr 2026

Ahojte.
Idem si pre radu.
Som päť rokov doma na predĺženej RD s dcérou, o rok sa budem chystať do práce. Avšak z dôvodu dcerinej diagnózy budem musieť hľadať nové zamestnanie, niečo menej zodpovedne, na skrátený úväzok, ideálne aj s príležitostnou prácou na HO. Mám z toho stres, že sa nebudem vedieť uplatnit. Preto rozmýšľam, ako zvýšiť šance moje šance uplatnenie na trhu práce.
Mám mnoho skúseností z predchádzajúcich prác v oblasti projektov, organizácie podujatí, riadenia ludi (v HR oblasti). Avšak veľký deficit cítim v jazykoch AJ aj NJ ovládam na úrovni začiatočník, možno mierne pokročilý (keďže vôbec v jazykoch nekomunikuje, veľa toho vyfučalo z hlavy 😠).

Ešte keď bola dcéra mala a netušili sme, že budeme riešiť jej zdravotne problémy, som raz týždenne mala online hodinu s jednou pani, ktorá so mnou komunikovala iba anglický a cítila som na sebe pokroky. Teraz si už žiaľ z finančného hľadiska takúto formu výučby dovoliť nemôžem (množstvo peňazí ide na dcerine terapie).

Preto by som sa rada informovala ohľadne reálnych skúseností, čo je naozaj účinné a dlhodobé, aka forma samostudia AJ. Akú formu by ste mi odporučili?
Dnes je škála široká, ale chcela by som reálne odporúčania od ľudí, ktori si prešli samostudiom.

Vopred ďakujem

romino
17. apr 2026

za mojich cias .. proste som si zohnal daku knihu s testami .. a do omrzenia si ich robil.
alebo sa snazil zohnat nejake clanky, tie si citat, prekladat.. To boli pociatky internetu ..
V hlave sa aspon ukladali dake slova, frazy, trocha ten cit pre ten jazyk.
Ale rozhovoril som sa az v zahranici.

Dnesne deti mnohe ... ani nemusia byt v zahranici, a mnohe uz pozeraju aj filmy bez titulkov. No lebo maju tisice hodin napozerane vselijake videjka, kadeco v anglictine na internete ..
Tiez zostava ten problem, ze rozpravat uz slabsie .. a tie sa to da odburat len komunikaciou.
Su aj nejake appky (dako vygoogli, nepamatam z hlavy)... kde sa mozes zaregistrovat ... a ludia tam vytvaraju skupiny na komunikaciu. Vstupis do "miestnosti" a tam sa uz bavia ludia medzi sebou.
Len teda.. casto tiez taki co sa len ucia. Malokedy niekto na vyssej urovni, co by tomu daval uroven.
Ako ostatne .. hocico co je zadarmo .. tak asi nebude mat tu uroven .. ako nieco obdobne platene.

unbeholfen
Odpoveď bola odstránená
autor
Včera o 06:09
@unbeholfen
Odpoveď bola zmazaná
autor
Včera o 06:10
@romino

za mojich cias .. proste som si zohnal daku knihu s testami .. a do omrzenia si ich robil.
alebo sa snazil zohnat nejake clanky, tie si citat, prekladat.. To boli pociatky internetu ..
V hlave sa aspon ukladali dake slova, frazy, trocha ten cit pre ten jazyk.
Ale rozhovoril som sa az v zahranici.

Dnesne deti mnohe ... ani nemusia byt v zahranici, a mnohe uz pozeraju aj filmy bez titulkov. No lebo maju tisice hodin napozerane vselijake videjka, kadeco v anglictine na internete ..
Tiez zostava ten problem, ze rozpravat uz slabsie .. a tie sa to da odburat len komunikaciou.
Su aj nejake appky (dako vygoogli, nepamatam z hlavy)... kde sa mozes zaregistrovat ... a ludia tam vytvaraju skupiny na komunikaciu. Vstupis do "miestnosti" a tam sa uz bavia ludia medzi sebou.
Len teda.. casto tiez taki co sa len ucia. Malokedy niekto na vyssej urovni, co by tomu daval uroven.
Ako ostatne .. hocico co je zadarmo .. tak asi nebude mat tu uroven .. ako nieco obdobne platene.

@romino
Ďakujem za názor. Som si vedomá, že zadarmo alebo lacné formy výučby neprinášajú taký úžitok. Ale aspoň niečo robiť chcem 😉

majasimon
Včera o 06:20

Pozeraj prípadne aj dcérou Peppa Pig v angličtine s titulkami. Sú tam epizódy zo života. Nerozumieš, zastavíš, vrátiš, preložíš si. Na dostatie do ucha to bude super a potom už pôjdeš filmy, seriály a rozšíri sa ti slovná zásoba.

unbeholfen
Odpoveď bola odstránená
unbeholfen
Včera o 12:08

Máj inčuesits ár fúd end herešing vumen. Vot ár jour inčuisits?

trema
Včera o 12:26

ak chces napis mi svoj gmail, mozem ti poslat jeden kurz, mozno ti to pomoze

unbeholfen
Včera o 13:10

aaaa uan lérning kours ou jess

unbeholfen
Dnes o 00:57

Why are you insulting my beautiful Bernolák’s English? Write as your hear.

autor
Dnes o 09:26
@majasimon

Pozeraj prípadne aj dcérou Peppa Pig v angličtine s titulkami. Sú tam epizódy zo života. Nerozumieš, zastavíš, vrátiš, preložíš si. Na dostatie do ucha to bude super a potom už pôjdeš filmy, seriály a rozšíri sa ti slovná zásoba.

@majasimon ďakujem za tip

autor
Dnes o 09:28
@trema

ak chces napis mi svoj gmail, mozem ti poslat jeden kurz, mozno ti to pomoze

@trema ďakujem. Poslala som ti správu