Ako správne skloňovať "dám predmet k dverám"?
Chcel by som sa opýtať všetkých učiteliek slovenčiny, či na základnej, alebo aj na vysokej škole. Ako sa správne skloňuje slovné spojenie "Dám [predmet] k dverám? Tak ako som napísal, alebo inak? Lebo mne je jasné, že slovo "dvere" je pomnožné podstatné meno a podľa gramatiky sa majú skloňovat datívom, čiže "k/ku dverám", ale kamarát z Trenčianskeho kraja ma silno presviedča, že podľa lokálu a nechce počuť nič iné a argumentuje to tým, že takto sa to hovorí v jeho nárečí. Ďakujem.
@anonym_a8d63b lepšie je idem do doktora 😀
@anonym_3c4131 podľa mňa toto je ešte v pohode, lebo to sa chápe akože ideš do ambulancie doktora napr. Ale položiť niečo pri dvere je totálny grc. Predložka viazuca sa s lokálom, podstatné meno v nominative a v skutočnosti to má byť celé v dative.No nepochopiteľné. Ísť do doktora v porovnani s tým je nič.
@anonym_6d10a4 u nás sa tak hovorí Trenčiansky kraj, stretneme sa pri Tescu a choď pri dvere
@anonym_2a812d ja som priamo z TN, ale v živote som nepočul nikoho povedať "choď pri dvere".
@doux
@anonym_d6fd28 cudovali by ste sa. V Bratislave je samy vychodnar a tie ich narecove usi trhajuce skvosty... Dcera ma ucitelku slovenciny vychodnarku a takto brepce hocikedy. Ideme vonku. Sme von a podobne. Aj ludia, co tu ziju povedzme 20 rokov, ale taketo hrozostrasnosti pouzivaju bezne.
@anonym_630597 no s takouto znalostou spisovneho jazyka potom ako opravuje diktaty?🙈 detom tym nepomaha lebo testy nepustia a este sa potom mozu dohadovat, ze ved pani ucitelka tak hovorila
Prvých 23 rokov som bývala v PD a vždy sme tak rozprávali, že "pri dvere" . Teraz bývam v MT a tiež tu majú svoje muchy 😆
Keď pridem na návštevu do PD, už si to "pri dvere" všímam, ale neupozorňujem....
By ma zlynčovali 🫣

@doux
@anonym_d6fd28 cudovali by ste sa. V Bratislave je samy vychodnar a tie ich narecove usi trhajuce skvosty... Dcera ma ucitelku slovenciny vychodnarku a takto brepce hocikedy. Ideme vonku. Sme von a podobne. Aj ludia, co tu ziju povedzme 20 rokov, ale taketo hrozostrasnosti pouzivaju bezne.
@anonym_630597 ved áno, poznám nárečia. Ale tak hádam takto ich v škole učiteľky neučili rozprávať.Ved tam ich museli naučiť normálne spisovné hovorit. A to ako mohli zabudnúť? 😏