Ahojte, dajte mi prosím rady , na aktivity na leto, čo robiť ,keď nemáme na dovolenku pri mori? Deti majú 6 rokov , neviem čo robiť aby sa nenudili 🙄 to more bude chýbať, ale bude nám končiť fix na hypo a všetko šlo hore,musíme si nejaku rezervu spraviť ..dosť mizerné sme na tom,tak ma to mrzí ,ako budete tráviť leto ?ďakujem
Prírodné jazerá, občas nejaké kúpalisko, výlety do prírody, múzeá, na jedenie zbaliť jedlo, ovocie, pitie a piknikovať. Ja si myslím, že vôbec nie je potrebné sa nudiť ak človek nejde k moru. Všade sú jazerá a príroda, tam sa okrem kúpania dá hrať bedminton, karty, atď.
My napriklad davame more za 700e/ tyzden - hore severne more, karavan velky na tyzden 500e a zvysok je statie na kempingu... more a deti si to neskutocne uziju, Polsko, Nemecko, nie je daleko, benzin jasne tiez nieco, ale pod ciarou... je tam pieskova plaz, krasne more, uplne iny typ dovolenky a teda uzasny... takto vies ist aj do Talianska ci Balaton mas za rohom...
Rovnako Dansko mas dom prenajaty za 1000e na tyzden a je velky, ano prirataj benzin..
Nikto nevravi, ze k moru treba letiet alebo je len na juhu... jul-august je teplo vsade, aj na tom severe...
No a celkovo k teme, robis spravne racionalne rozhodnutia, hypo ma prednost, rezervu treba mat. Netreba si robit vrasky, ze si to deti neuziju. Len dovolenka na Slovensku je casto drahsia, ako ta zahranicna. Denne tabory, rodina, drobne vylety (muzea, jazera, okolie do prirody), nieco doma, date stanovacku cez vikend, zvladnete to...
my sme neboli pri mori 3 roky a mali sme vždy krásne leto... ja som s deťmi veľa chodila na kúpalisko, keďže ho máme 3km od domu. Chodili sme na jednodňové výlety - to zväčša s dcérou, syn ten leto trávi u mojich rodičov, kde mu prídu aj bratranci. On už je ôsmak, tak ZOO a pod. ho ani moc nezaujíma... veľa sme sa bicyklovali... týždeň na chate a to sme vtedy tiež dosť pochodili a videli... takže dá sa vymyslieť pre deti a budú mať krásne spomienky aj keď vynechajú jeden rok more
Turistika s deťmi v okolí..jednodňové výlety, kúpalisko,jazero, bicykel..
miestne kúpalisko, zoo, výlet vláčikom, hrady, zámky, babky, kino, cukráreň. Takýmto malým deťom vieš urobiť taký program, že pohodička.
tak zalezi, ake mate moznosti.. nam staci aj bazen na zahrade a obcas zmrzka v meste - v tom teple sa nam aj tak na ziadne vylety nechce
To isté, čo si robila s deťmi po iné roky predtým a potom, ako ste boli pri mori. Lebo určite ste tam neboli celé leto.
z tých aktivít v rámci šetrenia sa dá robiť veľmi veľa - kolobežky, bicykel, opekanie, kúpalisko, ihriská v meste.. šesťročné sú na program super a určite budú mať krásne spomienky. my chodíme - doteraz - radi na piknik. normálne zoberieme deku, nachystáme si občerstvenie a ideme na kopec za mesto. hádžu si tam loptu, naháňajú sa atď. rozpočet je pár eur a čo šuflík s desiatou doma dá 😀
napíšem ti takto - my sme neboli pri mori z rôznych dôvodov 4 roky. každoročne som im robila rôzne aktivity - nie kvôli "moru", ale proste preto, aby mali prázdninové zážitky. jeden deň sme išli na väčší výlet, druhý sme šli do hory za mestom, tretí sme si spravili tour de ihriská, štvrtý sme mali turnaj v spoločenských hrách (to sme si doma spravili), potom zas kúpalisko... proste každý deň, keď sa dalo, niečo sme vymysleli - kombinovala som to tak, aby mali aj výlety, aj "nudu", aj lacné, aj drahšie... nikdy som tie väčšie výlety nepočítala, až minulý rok sme boli na celodennom výlete v Ekoparku, na ktorom som nechala všeho všudy cez 100 eur pre troch a to sme "nevyskakovali". potom som našla lacné letenky do zahrebu na tri dni a tento výlet nás pri šetrení vyšiel aj s ubytkom a vstupmi, jedlom 250 eur - troch (ja dospelá a dve deti). takže tento rok si dosť zvažujem, aké výlety po slovensku budeme mať a či ich radšej neoželieme a nepošetríme na niečo trojdňové mimo slovenska. tak to len vlastná skúsenosť, ak máte nejakú sumu vyhradenú na výlety po slovensku. ale som si istá, že ak nebudú deti od vás počuť "neboli sme pri mori", ani im to nenapadne. deti si užívajú prítomný okamih 🙂
Nikdy v živote som pri mori nebola,ale ak je to pre niekoho jediná možnosť dovolenky.... my chodíme do hôr, bicyklovať, spoznávame iné mestá, obdivujeme prírodu,hrady....
Malým deťom bolo najľahšie urobiť program, ale väčším už ťažšie, mám 13 a 15 ročných, nechcem aby sedeli celé dni za Pc a ani nebudú, takže vymýšľame už výlety na leto, aktivity, zážitky
.
Zalezi od veku. V okoli 30 az 40km si pokukaj vsetky akcie pre deti. Super su aj obcianske zdruzenia a CVČ. Za vstupne pobehas vela. Minule leto sme tak chodili. Vikendy dalej od domu za vstupne a strava svoja,cez tyzden kruzky a kupanie, bicykle, korcule, turistiky.
Top zazitok bola stanovacka a nocne kupanie 😂.
no ono dovolenka - cena a porovnanie co s casom pre 2 deti, na 2 mesiace... tak ja napisem nase:
1 tyzden tabor
2-3tyzden babka
4. t dedko
Aktivity s nami kupalisko, Stiavnica, mozno vezmeme aj stan a prespime. Jazera v okoli, da sa dostat aj busom ak problem auto. Mozno vlakom pojdeme na vylet, chceli sme ist BA/Ke. Ale so 6 rocnymi to skor nie. Na liptove us moznosti rozne, ci po meste, muzeach (dcera bola v nejakom o zbojnikoch niekde.. ), kupanie, bicykel, turistika. Aj doma sa daju hrat hry a pod... Aktivita bola aj jeden den okna umyvat :DD A potom predsa tu dovolenku planujeme, lebo ceny u nas su take, ze proste oplati sa nam ist aj k moru, ak chceme aj na par dni vypadnut z "domu", aj my dospeli.
Pre mna zas more nie je dovolenka, ano niektore krajiny su pekne ale teplo ma nebavi...a suhlasim ze na SK to vsetko vyjde drahsie ako more, hlavne ked zvolite skromnejsie ubytko pri mori, starsie zariadenie.
My chodime do dvojapartmanu s kuchynou, s dvomi wc a kupelnami, krasny cisty, par metrov peso ( doslova) od jednej z najlepsich plazi v Chorvatsku a vyjde nas to ovela menej ako lyzovacka alebo pobyt na SK.
Chodim len kvoli detom k moru. V lete ma nebavi v teple chodit nikam. Poznavacky ma bavia ale v chladnejsom pocasi.
Aj k moru by si šla na 10 dní a potom zvyšok prázdnin ešte pred Vami 😊 My máme na dvore bazén, 5 metrový, nad zemou, skladací, dobra investícia, dennodenne sú v ňom hodiny. Plán mame navštíviť nejaké hrady, múzea, každý rok takto obchádzame Slovensko, väčšinou jednodňové výlety. Potom opekacky, na deň-dva k babke, manzel im rozloži stan na terase, pozvať k sebe nejaké ďalšie deti na prespavacku, proste z prázdnin urobiť pekne dni plné zážitkov, nemusí to byť more. A úplne rozumne rozhodnutie si urobila, d dnešnej dobe mnoho rodín ostáva doma počas leta. Radšej takto, ako zvyšok roka trpnut.
Ja som more videla prvýkrát ako dospelá a nejako som to prežila 🙄 neviem čo robia celé leto deti tých ľudí ktorí nechodia na dovolenku nikdy
kúpanie- aquaparky, výlety - opičie dráhy, lanovky, ZOO - Zlín, Praha, Budapešť, Viedeň. Múzeum mora vo Viedni, kontaktná ZOO, grilovačky, stanovačky. Babky, denné tábory, sem-tam sme sa s kamarátkami prestriedali a deti zobrali, kukuričné bludisko, výlety vlakom, chaty na pár dní, bazén na dvore, hrady, zámky, priehrady. Aj na hradoch býva v lete program. Tropikárium Budapešť
Opekačka na ohni, je to pre nich super dobrodruzstvo. Kupanie v jazere, pripadne mestské kupqliska nie su až tak drahé. Prechádzky do prírody, poznávanie bylín ci chrobáčikov, hľadanie pokladu, denne tábory, zrúcaniny hradov. Zoo (zveroparky su drahe)....cestovanie napr vlakom je už samo o sebe zážitok
My sme uz dva roky neboli pri mori a tento rok opat nepojdeme. Niezeby sme na to nemali, ale neznasame dobre tie horucavy na juhu, kazdy rok niekto z nas ma na dovolenke bud upal alebo nejaky rotavirus alebo otravu jedlom. 4 roky po sebe sme mali skazeny pobyt pri mori, tak sme si povedali, ze do takehoto podnebia, kde je na umretie, dobrovolne pocas letnych prazdnin chodit nebudeme.
Nezijeme na Slovensku, takze polku prazdnin stravime u starych rodicov na Slovensku. Myslim, ze pre dieta nie je nic lepsie na svete, ako take tie pre niekoho bezne starosti: zalievat zahradu, krmit sliepky, zbierat vajicka, past kozy, opekat na zahrade, kosit travu, zbietat hriby, bylinky, urodu... okrem toho vela hravame bedminton, futbal, chodime na prechadzky, na bicykel, mame tam na zahrade bazen, tak sa clupkame tam, ale chodime aj na nedaleke jazero. Syn sam povedal, ze nechce ist k moru, ale radsej k babke na Slovensko.
Okrem toho pojdeme aj na zopar vyletov, chceme stihnut Prahu, Cesky Krumlov (to je tiez nasa letna klasika), Vieden (kazdy rok musime obzriet pandy v Zoo) a mozno nejaky predlzeny vikend v Alpach.
@anjelicek26 karavan si prenajimate ? Vies dat tip na pernajimatela. Dovolenka v karavane je sen mojej dcery.
@stefi_k my sme daleko, ale skus tuto pozriet, je uz viacero pozicovni https://www.karavan.sk/pozicovna a ano moji to tiez zboznuju... tie nove kempingove miesta maju kvalitne sanitarne zariadenia, pracovnu, sprchy, obchod...ano prenajimame, kto by to mal pred domom celorocne... je vzdy cisty, pripraveny, natankovany, a poistenia ma spravene, pod ciarou skutocne lepsie riesenie ako mat vlastny.
Napustím bazén, kúpila som kriedy na chodník, dám im aj gumu na skákanie, máme farby na tvár, vodové farby a výkresy, všetky druhy dopravných prostriedkov pre deti.
Budem po pôrode takže sa budú musieť zdržiavať v okolí domu. Nebudem asi schopná prejsť ďaleko.
V druhej polke prázdnin pôjdeme na opekačku do lesa, možno na nejaké výlety v okolí. Na dovolenke pri mori sme ešte neboli. A vždy majú krásne spomienky na prázdniny. Deťom sa ráta to, čo si im človek venuje, počúva ich, vymýšľa rôzne hry ale aj ich nechá aby si vymysleli niečo vlastné. My sme polovicu z toho, čo som vymenovala ani nemali a mala som šťastné detstvo plné zábavy, kamarátov a všakovakých hier.
Ako dieťa som nebola nikdy pri mori, naše prázdniny boli u babky na dedine podobnej ako v rozprávke Ako vytrhnúť velrybe stoličku, čo mal chlapec deda na dedine...
Kupali sme sa v studenom ale cistom potoku, kradli zelene slivky na cudzích poliach, potom nás bolelo brucho 🙂 behali sme celé dni na bicykli (1 bicykel si požičiavalo aj 3 deti), urobili si drevenú káru na kolesách, hrali karty, išli na výlet, na zmrzlinu do mesta, pomáhali v záhrade, oberali maliny, čerešne, kŕmili kačice, morky, babka mala 4 kozy išli sme ich past na lúku....to bolo detstvo, mama nám program nevymyslala, jednoducho tak sa žilo
Ďakujem baby, ja som z toho smutná,že k moru nepôjdeme , ale proste ma sa hypo zvyšovať neviem presne o koľko, možno aj 200e a potrebujeme si vytvoriť finančnú rezervu..takú väčšiu , aby sme si udržali aký taký štandard 🙄 viete nech to nie je skok ..a bojím sa že deti mi budú vyčítať ,že sme im nedali dosť 🤦
Prosim ta, 6 rocnym detom je uplne jedno, ci pojdu k moru alebo im urobite program doma.
autorka - prosím ťa prestaň preháňať. 6 ročným deťom je jedno kde sú , hlavne že niekde sú. A hlavne ich nenauč že nie je nad more a treba byť potom nespokojní ak nie je to, na čo som zvyknutý. Toto už hraničí s rozmaznanosťou a zníženými hodnotami
ľudia majú potom depresie z takýchto a iných nepodstatných vecí
My sme ako deti chodili občas k moru, častejšie niekde do hôr, napr. Slovenský raj, Tatry, ... Veľakrát sme išli s bratrancami a krstnými,.prip. kopa ďalšej rodiny. Našla sa chata, o náklady sme sa podelili a varili mamy podľa dohody. Pravdu povediac, tieto dovolenky si pamätám viac, ako nejaké.pri mori. Od mora mám len jeden zážitok, ako sme sa v búrke hupali.na takej malej lodi, pán kapitán nam v ten deň robil exkurziu, vybavovala.delegatka a potom keď nás videl ako deti, nám dovolíl si skúsiť vlny.
Na Slovensku je veľa prekrásnych pamiatok, programu. Veľakrát aj zadarmo ako napr. Turistika.
A to ste pri mori celé leto, či ako? Však choďte na kúpaliská, výlety, turistiku .... aby sa mi decká v lete sťažovali, že sa nudia, tak som ešte nezažila 😃
No myslím, že more tá výjde lacnejšie ako aktivity na Slovensku. Teda mám na mysli aquaparky. Keď nejaké prírodné kúpanie a prechádzky túry po horách tak sa ešte dá ak si stravu vezmeš so sebou.