Čo si myslíte o školských exkurziách do Osvienčimu?
Mám zmiešané pocity. Rozumiem, že históriu musíme poznať, ale prečo autenticky zažívať hrôzy z obdobia, ktoré tejto generácii už naozaj nič nehovorí. Pustili by ste dieťa (ôsmaci) na takúto exkurziu? Nie som si istá prínosom pre citlivé povahy. Takéto povahy tak či tak niečo také odsudzujú (stačia aj filmy a teória) a jediné, čo si odnesú budú asi nočné mory. Aký to má význam? Možno by sa mali učitelia orientovať na súčasné "hrôzy" - čo tak diskusie s mládežou vyliečenou zo závislostí? Nemyslíte?
Hlavne výchova detí k tolerancii A dobru. ..Aby sa snazili robiť sveta aspon trosku lepším
@vroni presne to mi na tom celom chyba. Diskusie, chapanie v suvislostiach, parelala s dneskom. Ale to je styl nasho vzdelavania - fakty, bez polemizovania. Dejiny pisu vitazi. Paci sa mi napr. v Dansku, ze sa venuju hlbokym analyzam dejin - napr. aj detstvu Hitlera, jeho zaujmom, rodine, okoliu a pod. A diskutuju, ako by sa na koho mieste rozhodli, ak by mali fakty a situaciu ako bola kedysi. A hladaju paralely s dneskom. Toto je cesta. Ak nechcem detom ukazovat jednorazovo hrozu vojny, nie je to o "kvetinkovej" vychove. Iba to vnimam vytrhnute z kontextu, s cielom vydesit. To sa potom mozeme bavit donekonecna o hrozach sveta (ako napr. o obriezkach dievcat v niektorych krajinach, zneuzivani deti, vykoristovani farmarov silnejsimi krajinami a pod.)
Ja s tym suhlasim, osmaci, deviataci by to uz mali vidiet, pochopit a spracovat, je to sucast nasej historie, netreba ich pred tym schovavat. Ja som bola s 7rocnou dcerou v byvalej zidovskej stvrti v Prahe (Josefov), na vystave vytvarnych prac deti v koncentracnom tabore, kde kreslili aj to, co prave prezivali, odlucenie, nadej, spomienky a nemyslim, ze jej to nejak uskodilo...
@vroni mozno nie, mozno naozaj detom vychadzajucim zo skol chyba vseobecny prehlad, mozno voli kotlebu nienje empaticka bytost schopna logicky ubazovat, tak teraz co, zmierime sa s tym povoeme si ze take su deti? podla mna presne to je dovod preco prave na taketo exkurzie chodit..mozno s 10 ludmi to nic nespravi a ich pohlad nezmeni alebo neovplyvni ale mozno jedneho ano a uz to za to stoji a s tymi ostatnymi sme to aspon skusili..pri takychto navstevach absolutne nejde o to niekoho zastrasovat alebo vydesit, ale o to naucit a vysvetlit historiu, vyvolat v studentoch otazky, novy pohlad na udalosti a zaujem o temu..a to si myslim, ze absolutne nikomu neuskodi, skor naopak..
Ja som tam tiez bola so skolou,ale na strednej,myslim,ze v 2 alebo 3 rocniku....ja mam rada dejepis dejiny,mna ta exkurzia zaujala,nebolo to samozrejme nic prijemne a pekne ale zapamatala som si viac ako v skole🙂 ale pokial ide o to,ze maju ist v 8. rocniku,podla.mna je to skoro,ako pisu niektora mamicky,tie deti to mozno ani nepochopia....cize za mna urcite ano ale neskor🙂
@lucilaines a maju vo vyucovacom procese na tieto diskusie priestor? Samozrejme, deti v tomto veku uz vela o vojne vedia. Aj nejaky ten film videli. A u nas doma boli diskusie - ako je mozne, ze jeden clovek mohol spachat tolko zla? Preco ho ostatni nasledovali? Toto je sociologii - o manipulacii ludmi, narodmi. Ale o tomuto sa studijne plany v skolach nevenuju. A tyka sa do aj dneska!
Dievčatá, úplne zbytočne sa tu diskutuje, lebo na všetky vaše otázky je jedna jediná odpoveď: Agenda 2030
@masa_sk ja napriklad uplne suhlasim s tebou co sa tyka vyucby dejepisu napriklad...a celkovo nase skolstvo ako funguje..len kopec teorie, biflovania, ziadne diskusie, analyzy...ale napriklad aj taketo exkurzie prave su nieco co je to, co robi aj ten dejepis a chapanie historie realnejsie a s takychto veci si clovek aj viac zapamata, ako ked to len vyklada ucietel na hodine..Samozrejme ta akoze povinnost tam ist je mozno politicky cielena, skor by som povedala, ze podobnych exkurzii by malo byt viac, nie len do koncentrakov, ale vseobecne sa oboznamovat s historiou a a aj tymito temnymi strankami inym sposobom ako len sedenim v lavici...navsteva muzei akehokolvek druhu, vyklad s diskusiou, rozborom..to by bolo uplne ze naj...vela deti nema rado dejepis a ani za nasej ery nemalo hlavne kvoli tomu, ze to bolo len o nauceni sa rokov naspamat, reforiem ...mna sa doma 8 rocny uz vypytuje preco Maria Terezia zaviedla tie skoly, ake to bolo ked ludia nevedeli citat a pisat...ake to bolo ked boli taki chudobni a deti museli pracovat...ja mu vysvetlujem aj to, ze kolko takych ludi zial zije aj teraz..afrika, india...vid Milionar z Chatrce ako ukazka pre nich napriklad..do tej Indie ho mozno vezmem ked bude starsi aby aspon cast toho pochopil...chcem aby pochopil, ze nie je samozrejmost zit ako zijeme..ale ze aj v minulosti za to ludia nemohli ze zili v takej dobe a prisli taki priserni ludia, ktori robili taketo priserne veci....nase hodiny dejepisu su stale velmi slabe, zamerany na vycuc faktov, niekedy systematicky zamerane na vyzdvihovanie jednej ci druhej strany, nie na to, preco Napoleon bol taky ci onaky, ci bol vlastne zly ci dobry...-- zjednodusene povedane, ake mal detstvo...kde vyrastol..co vlastne chcel..aka bola doba..
Mna skor vcera strasne zarazilo ked syn prisiel domov zo skoly s tym, ze sa v skole na hodine informatiky rozpravali s ucitelkou o pocitacovych hrach a jeden z nich, podotykam druhak, rozpraval, ze ma taku hru,kde vrazdi ludi ako najomny vrah a ze musi vymyslat akym sposobom ich zavrazdi a nakoniec ked predje vsetky levely tak musi spachat samovrazdu.....som ostala v nemom uzase....ze ucitelka zareagovala stylom, ze no, to co za hrozne hry teraz uz ludia vymyslia....je to synov kamarat, tak sa chystam dnes za jeho maminkou, ci ona vie, co sa on hrava..ved to je des...ale mozno prave tohto bude mamicka v 8 triede zvazovat, ci spracuje navstevu Osviencimu
@lucilaines, no vidis, ja si myslim, ze to v cielovej skupine zaujem nevzbudi. To mas tak, ako keby si mala dieta, ktoremu sa venujes minimalne a ono prestane posluchat. A ty by si verila, ze mu zatvorenim do pivnice otvoris oci a ono pochopi.... Nase skolstvo je ta krkavcia matka, ktora sa stara o dieta minimalne a caka, ze “liecba sokom“ bude uspesna (ber to ako analogiu, nie doslovne). Ona moze prebrat, ale nie vyliecit. A na druhej strane sposobit skody u citlivejsich deti. Ja by som suhlasila, aby bola takato exkurzia neskor, na strednej skole (druha svetova vojna sa prebera dooblba, podla nasich ucebnic dejepisu je to aspon 60% ludskej historie) a s alternativnou moznostou ucasti rodicov (aj ked tu mne samej nie je celkom jasne, ako vynechat tych, ehm, hnedsich rodicov. A nie, nemam na mysli farbu pokozky)
Skvelé... chceme deťom ukázať hrôzy vojny, tak ich pošleme do Osvienčimu. Môžeme to však vyšperkovať a deti teraz posielať rovno do Sýrie... nie? Prečo by mali pozerať len na cintoríny, keď im môžeme ukázať rovno aj vojnu. K tomu si doma vyložíme nohy, začneme hltať popcorn a online sledovať tú hrôzu cez net.
@marusia12 neposielame deti do Osviencimu, ale do muzea, kde sa im nic nemoze stat na rozidel od vojnovej zony, akou je Syria..takze tvoje prirovnanie je trocha mimo..
takze vlastne podla niektorych nazorov tu staci cista teoria, diskusie, debaty. naco to zazit na zivo..
mozete sa s niekym bavit mesiac v kuse o onkologickych ochoreniach a skodlivosti fajcenia.
zoberte raz cloveka na cely den na onko oddelenie....
videla som na plucnom mojho deda s dierou v krku ako lapa po troche kyslika, vedla na posteliach rovnake pripady. mala som asi 7 rokov. videla som na vlastne oci co znamena dusit sa a umierat. mam z toho zly zazitok do dnes. ale cigaretu som v ustach nikdy nemala.
takze diskutujme s detmi o historii a ukazujme im obrazky. uchranme ich pred tym "zaockovanim" hrozou a majme zo seba dobry pocit ako ich chranime...
a potom citajme ako dieta slusnych rodicov strci macku do mikrovlnky.
kedysi boli deti pri porodoch, pri umierani, pri popravach, vo vojnach. netvrdim, ze sa mame k tomu vratit. akurat chcem tym povedat, ze cele tie storocia sa neprodukovali dusevne postihnuti ludia poznaceni tramou z cudzieho utrpenia. akurat si toho utrpenia boli vedomi uz od detstva.
Ja na tom nič hrozné nevidím. Ja som zobrala syna a vysvetlila som mu to. Je to múzeum. Každý by mal poznať históriu lebo bez histórie nieje budúcnosť.
@masa_sk ok a keby ich namiesto do Osvienčinu vzali na pol dňa na psychiatriu ku závislákom,alkoholikov,gemblerov a ťažkým diagnozam,ty si myslíš že aký dojem to na nich nechá? pôjdu si ich tam pozerať ako v ZOO? kopa srandy? ťažko....je to oveľa horší zážitok,lebo sú tam reálny ľudia čo sa teba pozrú pohladom,na ktorý v živote nezabudneš..v Osvienčine ti funguje iba predstavivosť ale tu je realita..
Urcite s tym suhlasim. Pre mna to bol silny zazitok, doteraz mam v pamati hromady vlasov. Nie nesposobil mi traumu alebo nieco ine. Myslim, ze teraz je to dolezite, kedy opat vzrastaju nenavistne nalady voci inym narodom, rasam, ci nabozenstvam....pripomenut si kam to az moze zajst.
Nejdem čítať komenty, je ich veľa no ja by som tam dieťa neposlala. Už vôbec nie v takom veku.
@modrava, ako vravis. Kedysi boli deti pri porodoch (neboli, ale nevadi), umierani, vojne ci popravach na namesti. Mali tu hrozu v priamom prenose. A pomohlo? Nepomohlo. Ludia sa stale zabijaju, vedu vojny a vymyslaju stale nove metody, ako zniest zo sveta skupinu inych ludi a dovody, preco je to tak uplne spravne. Neskvarili macky v mikrovlne, len obcas nejake bestialne zabili a ked padol do rany nejaky uboziak, tak aj toho. Nijako ich videne hrozy nedrzali spat. Dnes uz sa na namesti nepopravuje, tak to detom aspon maximalne mozne predstavime. Pod novym hlboko moralnym odovodnenim, aby oni take uz neurobili. Ake novatorske!
@vroni ja som reagovala na to, ze aku strasnu dusevnu ujmu tym utrpia.
tie, ktore tomu nerozumeju lebo nedozreli to nepovie nic. tie co vedia o co ide uz maju rozumovu kapacitu to spracovat. samozrejme, ze s pomocou ucitela, sprievodcu a rodicov.
to ze nieco nie je pekne a ruzove s hviezdickami predsa neznamena ze to budem pred detmi schovavat do 18 rokov
@masa_sk myslím, že návšteva tohto múzea dá dieťaťu viac a zároveň ho menej ohrozí ako pozretie filmu z tohto obdobia. Skôr by som sa bála pozerania filmov ako návštevy múzea. Múzeum považujem práve za to teoretické oboznámenie s históriou, ktoré spomínaš. Zatiaľ čo vo filme sú spravidla tie hrôzy v "priamom prenose" (mnohokrát prvoplánovo s vidinou lepšieho zárobku producenta).
@modrava, schovavat to nebudem. Rovnako ako nebudem vedome vystavovat dieta hroze, ktoru este nedokaze pochopit. Nebudem branit dietatu, ktore tuto temu uz vie spracovat a zaujima ho. A nenazeniem tam dieta, ktore tomu nerozumie, je precitlivele ci ho tema odpudzuje. Proste v takomto postupe nevidim prinos.
@lucilaines moje prirovnanie je mimo? No skús čitať ešte raz. Pri oboch zážitkoch ide o istú formu zastrašovania. Či ty si si istá, že návšteva Osvienčimu nemôže v ňom zanechať hlboké psychiatrické problémy, roky z toho bude jesť AD. To napríklad zanecháva účasť vo vojne.. u niekoho áno, u niekoho nie. Takže? Potencionálny dôsledok oboch činov je totožný.
Všetky komentáre som nečítala, ale mali by to deti vidieť. Ja sama deckám púšťam aspoň videá, čo dokáže urobiť človek človeku.
@vroni tak vies, ale koncentraky nemame na kazdom rohu a v kazdom meste. takze ako to ma dieta vidiet, ked vystavovat ho tomu vedome nebudes a inde ako na vylete, vedomom, to zazit nemoze...
nikde sa tu nehovorilo o tom ze tam niekto niekoho nasilu zenie alebo vlecie. je to dobrovolne.
ale ako tak citam, negativne prednastaveny rodic asi tazko povie nerozhodnutemu dietatu, ze chod.

@lucilaines, a? Schopnost logicky uvazovat by sa tiez mnohym zisla. Pochopi teliatko bez znalosti historickych suvislosti, o com to vlastne bolo? Nepochopi. Je volic Kotlebu empaticka bytost, schopna pochopenia suvislosti? Spravidla nie. Opustaju nase skoly ludia so vseobecnym prehladom a schopnostou sformulovat gramaticky spravnu myslienku? Len v minimalnych mnozstvach. A ci sa take cosi bude este opakovat? Nuz, celkom presne sa to zrejme opakovat nebude. Len podobne. Ako doteraz v ludskych dejinach vzdy. Co neznamena, ze mame zabudnut. Ale povinne hufne navstevy koncentracneho tabora nepovazujem za dobru cestu.