Turistika s 1,5 ročným dieťaťom
Ahojte, mám otazocku, ktorá sa ani tak netýka toho kam na výlet, ale ako...sme veľmi aktívna rodina, zvyknutí stále niekde chodiť, no už nejaký čas je to problém. Máme 1.5 ročného syna a odkedy sa naučil chodiť, nechce v nicom sedieť. Ani v nosiči, ani na sedačke na bicykli, ani v cyklovoziku či kočíku. Reve ako keby sme ho z kože drali. Sám ešte neprejde veľa, hlavne teda kadečo ho cestou zaujíma a robí si zastávky a odbočky. Čo s tým? Ako také malé dieťa prinútiť sedieť? Alebo je to obdobie ktoré prejde ?
Keď boli deti menšie, tak sme turistiku prispôsobovali deťom, iné neostávalo. Tiež nechceli do nosiča a sami veľa neprešli. Už ako 2,5 roční ale prešli v pohode toľko, čo dospelí, tak sme mohli aj na väčšie túry, samozrejme nič extra strmé, priepasti, rebríky atď. Som zvedavá , ako to bude s drobcom číslo 3🤔 🤔🤔
Mali sme obdobne problém, Kým bol syn maličký tak sme dĺžku výletu prispôsobovali jeho možnostiam a výkonu. Čiže kratučké výlety.
Postupne sme trasy predlžovali. Naučil sa jazdiť na terénnom odrazadlo keď mal 2 roky, čiže aj to predĺžilo možnosť ísť ďalej
Jasne, že sme stali po každom 3ťom kroku, ale s deťmi je to tak.
Je to take, že je to malé dieťa, vy sa musíte prispôsobiť jemu a nie on Vám.
@nika_m
@jaga18
@pribinak dik za reakcie. Ano, to mi je jasné, že výlety treba prispôsobiť dieťaťu, robili sme tak od začiatku, nič sme nesilili. Vždy sme to nastavili na jeho spánok, takže nebol problém. No, nepotešili ste ma, neviem si predstaviť, ako budeme fungovať. Zatiaľ je ako vypusteny motýlik, výlet by skončil už na parkovisku...
Divaj sa na to detskými očami. Ak by skončil výlet už na parkovisku, predsa len to bude preň super zaujímave, aj keď sa bude pohybovať v radiuse 20m2. 🙂 Za mňa je možnosť naplánovať výlet tak, že zaspí v nosiči, ak chcete niekam prejsť. Pripadne kocikove trasy.
Ale my sme nulovi turisti, to hovorím ako bežný človek, verím, že je to pre vás nič moc.
@cypkoo mame takého istého starého syna. My sme však chodievali od jeho pol roku. Najprv v ergonosici, neskôr v turistickom. On sa na to naučil. Ak ste predtým nechodievali tak to bude chcieť čas, kým si zvykne. Nech ho skúsi ocko ponosiť na koni. Či ani tak neobsedi?
@adamkoatimotej chodievali sme, nebol problém, bolo to vyslovene kocikove dieta. V zime sme chodili už menej, plus začal chodiť, takže si odvykol. Ani na sankach moc nechcel byť. Na "koni" zatiaľ nevie sedieť, ale dik, skúsime. Hádam postupne sa to zlepší, uvidíme. Možno keď sa unavi, rezignuje..
@cypkoo veď to takto nebude stále. Aj on bude rast.
My sme vyberali take “destinácie” aby to syna zaujimalo. Chodili sme k rieke, k jazeru, aby proste bolo niečo čo ho záujeme.
Aj mne hovorili že dieťa sa musí prispôsobiť, v tomto veku je to ťažký omyl. Revúce diéta dokonale pokazí každý výlet
Počkajte trosku, kúpte kvalitne odrazadlo, my sme to využívali vo veľkom a bolo to super.
Ešte treba rátať aj s možnosťou, že dieťa nebude absolútne na nejaké chôdze a presuny. Moja staršia to neznáša, ma 4 a stále čakám na zlepšenie. Na jednom mieste "vybehu" dokáže behať aj 6 hodín. Ale presuny vôbec, 20m a piští. Naposledy som jej v lese dávala každých 100m cukrík, aby som došla do cieľa a aj to bolo s pišťaním. Ona by dokázala hodiny sa hrať v lesnom potoku. A to sú už veci, čo neovplyvnim, je taká odjakživa. Mladšia nie, tá prejde už teraz.
Takže, čo sa tyka toho prispôsobenia sa, ak je niečo podstata dieťaťa, tak sa ťažko prispôsobí.
@cypkoo prepáč, ale hádam sa nezblázniš, ak budeš jeden rok akceptovať to, že dieťa odmieta sedieť v nosiči a prispôsobíš sa mu. Vôbec nie som za to, aby sa rodičia po narodení detí vzdávali svojich záľub a koníčkov, ale toto mi pripadá od teba sebecké. Veď choď na túru s kamarátkou, muž sa bude motať s dieťaťom na ihrisku, nabudúce sa vymeníte, jeden rok to prežijete. Vždy sa do pozície toho dieťaťa, aká už len môže mať pôžitok z toho, keď sa niekde s rodičmi trmáca v nosiči dve hodiny. A buď rada, že máš zdravé dieťa, nie pripútané na lôžko, ktoré musíš kŕmiť sondou.
Úplne súhlasím s @elizabet173. Ja mám takmer 3 ročnú, na turistiku sme chodievali ešte v posledných mesiacoch tehotenstva. Mam nakúpenú výbavu, nosic, jeden, druhý, ale moje dieťa neobsedelo ani vo vanicke v kočíku snáď, takze výlety vždy boli motanice v malom okruhu 😂 doteraz ju príroda moc nezaujíma, je to vyslovene mestské dieťa asi .. tak čakám kým bude ešte staršia 🙂
tak u nas napriek snaham tury do cca 4 rokov nehrozili..v nosici sice obsedel,ale ked sme ho na mieste vypustili, nedalo sa ho ustriehnut a nemal nikto nic z takeho vyletu.Moja sestra turistka ma vzdy burcovala,ze podte,aj ini chodia,aj s mensimi detmi...ale ja fakt neviem,ako ich deti boli motivovane,ked neobdivovali kazdy listok po ceste...Takze,my sme tury na prve roky vynechali :(
Pri vsetkej ucte, moja otazka nebola o tom, ako sa to neda, ale naopak, ako to urobit, aby to slo. A rada by som pocula rady od zien, ktore su vyslovene outdoorove typy, aktivne a hory su ich zivot, ktory chcu ukazat aj dietatu. Lebo take, pre ktorych je vrchol turistiky prechadzka okolo strbskeho plesa to asi nepochopia. Pre rodinu je dolezite aby sa rodicia nevzdavali svojich konickov a aby rodina travila cas spolu a upevnovala si vztah. Jasne, ze cez mrtvoly nepojdem, preto sa pytam, ako to urobit tak, aby dieta netrpelo.
@elizabet173 neviem, co ma zdravie dietata spolocne s mojou otazkou, dost odveci komentar. A absolutne nesuhlasim, s tym, ze ak chcem dieta viest k aktivnemu sposobu zivota, ze som sebecka. Nic nesilime, teraz v zime sme sa pri lyzovani striedali, lebo je jasne, ze s dietatom sa lyzovat neda. Resp. da, ale nie je to bezpecne. Ked to nepojde, budeme sa striedat aj nadalej. Ale prioritne by sme chceli travit cas spolu, to je hadam logicke a nie sebecke paneboze.
@cypkoo nedaj sa odradiť. Naozaj skúste konikovanie poprípade vol túry ktoré sú zo začiatku rovinate, poprípade niečím zaujimave. Ze sa malý vybehla vyskace. Potom posadiť, dat spapat niečo do rúčky s je dosť pravdepodobné že si pospi. Naozaj to netreba silit, ale skúšať po troškách mu naozaj neublíži.
@cypkoo viesť dieťa k aktívnemu spôsobu života sa dá aj bez toho, aby viselo pol dňa v nosiči a revalo nie? Veď o pár mesiacov môže byť úplne iná situácia. Dieťa chce skúmať kamene, piesok, mravca, jeho túry v tomto veku nezaujímajú. Tebe to nepríde sebecké tlačiť ho do toho, čo sa mu nepáči? Čo je v súvislosti s jeho vekom normálne?
@adamkoatimotej perfektní ste 🙂
@elizabet173 nie. Opytam sa takto...ak cestujete a dietatu sa nepaci hodiny v autosedacke, ale napriek tomu ho tam date - je to sebecke, lebo vy chcete cestovat a dieta nie?
@cypkoo ďakujeme 😊
@cypkoo je dieťa a dieťa. Jedno bez problémov v autosedačke pár mesačné absolvuje dvojhodinovú cestu babke aj pár krát ročne, nie je problém preň ani cesta do Chorvátska, celú ju prespí. Iní reve celý čas počas 15 minútovej cesty k lekárovi. S tým druhým tú cestu k babke ani neplánujem, babka príde k nám a o ceste do Chorvátska ani neuvažujem. Neviem, prečo je to u detí tak, je to podobné aj v kočíku, jedno v ňom zaspí okamžite, iné vreští, kým ho nevyberú. Necestovala by som s dieťaťom, ktorému s v sedačke nepáči hodiny, to ani náhodou, len nevyhnutný čas, napr. tomu lekárovi ako som spomínala. Veď toto obdobie netrvá večne. V rodine by sa mali všetci jej členovia cítiť dobre, aj to dieťa. No sú obdobia, kedy je jeden člen viac uprednostnený pred iným, viac sa rešpektujú jeho potreby- stav po operácii, vysoké štádium tehotenstva, zlomená noha a aj vek dieťaťa, je to normálne a sú to obdobia prechodné. Inak tvoje dieťa vôbec raz nemusí byť naklonení turistike, napriek tomu, že ho k tomu vedieš a aj tak môže byť veľmi aktívne. Ži a nechaj žiť
Co urobi maly ked je unaveny? Take dieta si musi casom niekde oddychnut. Aky nosic mate? Nas sa nosil v Manduce, uz bol prerasteny na nu. Kupili sme turisticky. Vysli sme do lesa, kracal a cestou spat uz bol unaveny, tak vravim, ze do nosica. Reval ako tur. Siroko daleko nikde nikto. Tak sme ho nechali vrestat a o chvilu zistil, ze odtial vidi vsetko. Pritom v auguste stravil 18 dni presne v takom istom turistickom nosici a bol spokojny. Vtedy mal 15 mesiacov. Chvilu pochodil a potom uz unaveny bol rad, ze niekde moze sediet.
Ale uplne ta chapem, my mame tulave topanky. A ked nemozem dlhsie niekam ist, tak som nestastna. Manduca bola pre mna vykupenie a odpadla mi gula na nohe, ked som nemusela kociar riesit.
@maris5 doteraz sme casovali výlety na čas, keď má spinkať, takže vlastne 2 - 3 hodinové výlety v pohode zvládal. Chvíľu pokukal a potom zaspal.ked sa zobudil, zase pokukal, občas sme ho niekde vyložili. Najhorší bol proces nakladania, potom už bolo fajn. Máme aj manducu, aj turistický (salewu).
@cypkoo
Náš syn bol zásadne proti akémukoľvek kočíku. Ja keď som potrebovala nejaký presun, aby v kočíku vydržal, tak som mu na mobile pustila detské pesničky a vtedy sedel a počúval, resp. si do hudby bľabotal. U oboch detí sme mali vyradený starší mobil bez sim karty, v ktorom boli detské pesničky a bolo to super.
Dobrú skúsenosť mám s riaditeľkou trojkolky. Tak syn aj obsedel (držal riaditká a tváril sa ako by riadil Harley). Bol tak už roka a 4mediacov.

My nechodime na turistiku ale moj syn neobsedel v kociari od kedy zacal chodit...na chvilu som ho "uplatila" jablkom alebo nejakym inym jedlom ale to bolo vsetko...teraz ma 2r a uz chodime von len na peso a ani nie cielene niekam ale hore dole...tiez vkuse odboci, tu ho nieco zaujme a podobne 🙄 cize za mna neda sa dieta prinutit sediet ak uz nechce :D zacal vam chodit, vsetko ho zaujima, vie sa uz vsade dostat sam...to tazko v takom obdobi :D asi len pockat kym to prejde a pojde pekne za ruku a nebude zastavka pri kazdom kamienku a mlake 🙂